Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 242 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Δελτίο Ενημέρωσης και Κατάρτισης Α.Κί.Δα 134 (11/2/2008)

Εκδίδεται από την Οργανωτική Γραμματεία της Α.Κί.ΔΑ.

 

Θέματα:

1. Πώς το υφιστάμενο σύστημα προαγωγών στο χώρο της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας οδηγείται σε κατάρρευση - Νέες εποχές μυστικοπάθειας;

2. Σχολιάζοντας την επικαιρότητα

3. www.akida.info: Όλη η εκπαίδευση με ένα κλικ

4. Εκδηλώσεις

 

 

1. Πώς το υφιστάμενο σύστημα προαγωγών στο χώρο της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας οδηγείται σε κατάρρευση - Νέες εποχές μυστικοπάθειας;

Οργή και απογοήτευση προκάλεσε η απόφαση του ΥΠΠ να μη δώσει στην ΠΟΕΔ για να κυκλοφορήσει ανάμεσα στους συναδέλφους το Νέο Κατάλογο Προαξίμων για τη θέση του Διευθυντή Δημοτικών Σχολείων. Επικαλούμενοι οι αρμόδιοι τη σχετική Νομοθεσία για προστασία των προσωπικών δεδομένων, οδηγούν το υφιστάμενο σύστημα προαγωγών στο χώρο της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας σε κατάρρευση, προκαλώντας διαμαρτυρίες και αναστάτωση ανάμεσα στους επηρεαζόμενους, και όχι μόνο, συναδέλφους.

Η απόφαση της Αρμόδιας Αρχής του ΥΠΠ ήταν να τερματίσει την πρακτική που εφάρμοζε από την αρχή της καθιέρωσης του συστήματος προαγωγών, με την ανάρτηση και κοινοποίηση προς τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα του Καταλόγου Υποψηφίων για τις διάφορες θέσεις προαγωγής μέσα στον Κλάδο. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται από το Νόμο για τη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία και προνοεί ανάρτηση των Εκθέσεων μαζί με τους Καταλόγους που καταρτίζονται από τις Συμβουλευτικές Επιτροπές στο Υπουργείο Παιδείας, και τα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας,. Βεβαίως, όλα τα πιο πάνω στοιχεία κοινοποιούνταν στην Οργάνωσή μας, ώστε τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να έχουν εύκολη πρόσβαση σ’ αυτά για σκοπούς υποβολής ένστασης, όπως είναι και το δικαίωμα του καθενός υποψήφιου. Η άρνηση για παραχώρηση του Καταλόγου στην ΠΟΕΔ καθιστά πρακτικά αδύνατο τον έλεγχό τους και περιορίζει τη δυνατότητα των υποψηφίων για ένσταση.

Έτσι λοιπόν, έστω κι αν με τον τρόπο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των υποψηφίων (στην πραγματικότητα ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ, γιατί δόθηκαν κάποιοι κατάλογοι), η απόφαση καταστρατηγεί το βασικό δικαίωμα των επηρεαζομένων για υποβολή ένστασης για αναθεώρηση του Καταλόγου, αφού είναι φανερό πως δε νοείται ένσταση, η οποία δε στηρίζεται σε στοιχεία και δεδομένα που προκύπτουν από τις σχετικές Εκθέσεις και τους Καταλόγους Προαξίμων. Ταυτόχρονα, ολόκληρο το σύστημα που διέπει τις προαγωγές στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης διασαλεύεται και, ουσιαστικά καταργείται. Είναι χρονικά αδύνατο οι 300 και πλέον υποψήφιοι να μελετήσουν ο καθένας προσωπικά τον κατάλογο στα 4 Επαρχιακά Γραφεία και αυτό καταστρατηγεί την αρχή της ισότητας και ακριβοδίκαιης μεταχείρισης όλων των υποψηφίων. Συνεπώς, θα υπάρξουν ενστάσεις ως συνέπεια της μη έγκαιρης ενημέρωσης των υποψηφίων, γεγονός που θα οδηγήσει στην κατάρρευση του καταλόγου.

Καλούμε, λοιπόν, την Αρμόδια Αρχή του ΥΠΠ να κάνει δεύτερες σκέψεις και να δοθεί ο κατάλογος και στην ΠΟΕΔ και να εξευρεθούν σωστές λύσεις για το μέλλον.

Εισήγηση: Στο σχετικό έντυπο της ΕΕΥ, που συμπληρώνει ο κάθε ενδιαφερόμενος για τη θέση βοηθού διευθυντή ή διευθυντή, πριν την υπογραφή να υπάρχει σχετική δήλωση ότι τα στοιχεία θα κοινοποιούνται προς όλους τους υποψήφιους. Ακολούθως το ΥΠΠ να αποστέλλει ταχυδρομικά στον κάθε υποψήφιο τον κατάλογο.

 

 

2. Σχολιάζοντας την επικαιρότητα

ΣΧΕΔΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΠΟΕΔ ελπίζει ότι τα Σχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή κατά το Μάρτη. Η δική μας απορία είναι η εξής: Αφού ΤΩΡΑ η ΠΟΕΔ, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομικών συμφώνησαν στην προώθηση των Σχεδίων Υπηρεσίας Ειδικής Εκπαίδευσης στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν τις Προεδρικές Εκλογές, τι ήταν αυτό που καθυστέρησε τόσο τη διαδικασία; Μήπως έπρεπε να βγει ο νέος κατάλογος των υποψήφιων διευθυντών και κάποια στελέχη κομματικών κινήσεων, που είναι στο χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης, να προαχθούν και μετά να ψηφιστούν, γιατί τα νέα σχέδια περιορίζουν τις θέσεις των υποψηφίων που προέρχονται από την Ειδική Εκπαίδευση; Αν όντως έτσι έχει γίνει, αυτό είναι παράβαση κάθε αρχής δικαίου και ηθικής τάξης, γιατί τόσες εκατοντάδες άνθρωποι είναι αβέβαιοι για το επαγγελματικό τους μέλλον, για να ικανοποιηθούν οι φιλοδοξίες ελάχιστων (μερικοί από τους οποίους είναι και εκπρόσωποι στην ΠΟΕΔ!)

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

Την έντονη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Γραμματεία της ΠΟΕΔ για τη διαδικασία αλλά και τις πρόνοιες με τις οποίες έχουν δημοσιευτεί οι θέσεις αποσπάσεων για την επόμενη σχολική χρονιά. Η αλλαγή που επιχειρεί το ΥΠΠ να κάνει, μπορεί να περιμένει μέχρι την Αναβάθμιση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (έπρεπε να είχε ξεκινήσει η διαδικασία από τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ΥΠΠ). Δεν μπορεί τη μια χρονιά να έχει ένα ωράριο εργασίας ο υπάλληλος και την άλλη να το αλλάζει ο εργοδότης, χωρίς να έχει διαφοροποιηθεί τίποτε άλλο. Η ΠΟΕΔ αντέδρασε, αλλά μέχρι στιγμής δεν εισακούστηκε. Μόνη διέξοδος είναι η συνεργασία και με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, για να πιεστεί το ΥΠΠ να αναβάλει αυτή του την απόφαση.

ΜΕΝΤΟΡΕΣ

Σε συνάντηση Γραμματεία ΠΟΕΔ και Υπουργείου Παιδείας συζητήθηκε εκτεταμένα το καθεστώς, οι προϋποθέσεις και το περιεχόμενο των θέσεων Μέντορα για στήριξη των νεοεισαχθέντων στο διδασκαλικό επάγγελμα.

Ο θεσμός του μέντορα είναι ένας χρήσιμος θεσμός, αφού προσφέρει ουσιαστική στήριξη σε ομάδες εκπαιδευτικών που την έχουν ανάγκη. Ιδιαίτερα σε σχέση με τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς (1-3 χρόνια υπηρεσίας) ο θεσμός αυτός μπορεί να έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα και να οδηγήσει σε βελτίωση της ποιότητας των εκπαιδευτικών μας, ενώ θα συμβάλει στην αποφυγή προβλημάτων στα σχολεία μας που προκαλούνται από άγνοια και απειρία των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών σε διάφορα θέματα.

Πιστεύουμε πως θα πρέπει να ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού, όπου το ΥΠΠ θα φροντίζει να έχει τακτοποιημένη τη στελέχωση των σχολείων έγκαιρα μέσα στο καλοκαίρι. Κατά τη στελέχωση των σχολείων θα πρέπει τα Επαρχιακά Γραφεία να φροντίζουν ώστε να υπάρχει ισόρροπη διαστρωμάτωση εκπαιδευτικών διαφόρων ηλικιών σε όλα τα σχολεία. Με το άνοιγμα των σχολείων θα είναι ήδη γνωστό στο ΥΠΠ σε ποια και πόσα σχολεία υπάρχει ανάγκη για μέντορες. Η προκήρυξη θέσεων για μέντορες θα αφορά μόνο τα συγκεκριμένα σχολεία. Ως εκ τούτου οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί των σχολείων αυτών μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση. Κατά την προκήρυξη της θέσης ανακοινώνονται και τα κριτήρια που πρέπει να ικανοποιούν οι μέντορες. Κατά την επιλογή γίνονται αποδεκτές όσες αιτήσεις πληρούν τα κριτήρια. Τα πιο πάνω θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου. Την περίοδο από 20-30 Σεπτεμβρίου οι επιλεγμένοι μέντορες περνούν από την πρώτη φάση της επιμόρφωσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Ο κάθε νεοεισερχόμενος θα πρέπει να έχει στο ωρολόγιο πρόγραμμά του κάποιες διδακτικές περιόδους για συντονισμό με το μέντορα.

Τέλος να σημειώσουμε πως ο ρόλος του μέντορα είναι καθαρά συμβουλευτικός και σε καμιά περίπτωση εποπτικός.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ως Α.Κί.ΔΑ. επιμένουμε ότι θα έπρεπε πλέον το ΥΠΠ με έργα να αποδείξει τη βούλησή του να προχωρήσει σε υλοποίηση πολλών από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο Σχεδιασμό και ιδίως στα θέματα που υπάρχει ταύτιση απόψεων:

Ίδρυση πολυθεματικών κέντρων κατά επαρχίες, για αντιμετώπιση των μαθητών με σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα και έντονες διαταραχές στον τομέα της συμπεριφοράς.

Μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου του αναλφαβητισμού με ίδρυση τμημάτων υποδοχής αλλόγλωσσων μαθητών και παραγωγή υλικού για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.

Στήριξη παιδιών με δεύτερο δάσκαλο στην πρώτη τάξη και οργανωμένη στήριξη παιδιών στις μικρές τάξεις για αντιμετώπιση προβλημάτων αναλφαβητισμού.

Μείωση του αριθμού παιδιών στην Α΄ τάξη στους 20 μαθητές.

Εφαρμογή των τεστ ετοιμότητας για πρώιμη παρέμβαση εκεί και όπου χρειάζεται.

Πλήρης στελέχωση των νηπιαγωγείων με διευθυντικό προσωπικό και επίλυση χρόνιων προβλημάτων, τα οποία έχουν τεθεί πολλές φορές (Εισηγήσεις μας για ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ με βάση τα αποτελέσματα της έρευνάς μας).

Εφαρμογή του προγράμματος επιμόρφωσης ενδοϋπηρεσιακά.

Εξακολουθούμε να τονίζουμε εμφαντικά τις ενστάσεις μας για τις πρόνοιες του Σχεδιασμού, που αφορούν το θέμα των μεταθέσεων και της σταθερότητας προσωπικού και το θέμα του καταλόγου διοριστέων. Σταματούμε ως εδώ, γιατί από το ΥΠΠ έπρεπε να είχε επιδειχθεί η αναγκαία πολιτική βούληση για υλοποίηση, μέσα από σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης. Μόνο έτσι θα αποδεικνυόταν στην πράξη πως η προβαλλόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο προτάσεις αλλά και συγκεκριμένα έργα.

Είναι δυνατό να γίνει; Μόνο μετεκλογικά θα το δούμε, πλέον!

 

 

3. www.akida.info: Όλη η εκπαίδευση με ένα κλικ

Ø

Κάνοντας ένα κλικ στο www.akida.info βρίσκεται ό,τι εκπαιδευτικό-υπηρεσιακό θέμα σας ενδιαφέρει: εκπαιδευτικό υλικό για πολλά από τα μαθήματα όλων των τάξεων, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται, επίκαιρα, ενημερωτικό υλικό για συνδικαλιστικά θέματα για να είστε πλήρως ενημερωμένοι. Μπορείτε να μπείτε σε πληθώρα εκπαιδευτικών σελίδων, περιλαμβανομένων των Υπουργείων Παιδείας Κύπρου και Ελλάδας και της ΕΕΥ. 

Όσοι συνάδελφοι θέλουν να μοιραστούν το υλικό που έχουν με όλους τους συνάδελφους, μπορούν να το αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση μας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

Στο Βήμα διαλόγου για το Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Παιδεία μπορείτε να εκφράσετε ελεύθερα και τις δικές σας απόψεις.

Επιπλέον, θα βρείτε τα τρία θέματα για τα οποία κάναμε προσφυγές στην επίτροπο διοίκησης.

 

 

4. Εκδηλώσεις

1) Ε.Ε. Α.Κί.ΔΑ. Λεμεσού:

Η Ενορία Αγίας Βαρβάρας Ζακακίου, η Ένωση Ορθοδόξων

Επιστημόνων Λεμεσού και η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων – Νηπιαγωγών,

σας προσκαλούν στο Θεολογικό Σεμινάριο που θα γίνει

την Τρίτη 12/2/2008 και ώρα 7μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ενορίας.

 Θέμα:  Θεμελιώδεις αρχές της Ορθοδόξου Πνευματικότητος

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

2) Ε.Ε. Α.Κί.ΔΑ. Λεμεσού:

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης  1600 χρόνων από την κοίμηση του Μεγάλου Πατέρα και Οικουμενικού Διδασκάλου Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, η Ενορία Αγίας Βαρβάρας Ζακακίου, η Ένωση Ορθοδόξων Επιστημόνων Λεμεσού και η Ανεξάρτητη    Κίνηση Δασκάλων - Νηπιαγωγών, σας προσκαλούν στην ομιλία που θα γίνει την

Τετάρτη 13/2/2008 και ώρα 6.30 μ.μ. στην Αίθουσα εκδηλώσεων της Ενορίας.

Θέμα: Η ανθρώπινη κραυγή ενώπιον του Θεού κατά τον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Σημείωση: Σε περίπτωση που δε θέλετε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου Ενημέρωσης & Κατάρτισης, παρακαλούμε όπως στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα διαγραφείτε. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν εμφανίζεται σε κανένα υπολογιστή των υπόλοιπων παραληπτών του Δελτίου. Για οτιδήποτε άλλο θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.akida.info ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Δεσμευόμαστε να σας απαντήσουμε εντός 3 ημερών.

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10