Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 152 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Δελτίο Ενημέρωσης και Κατάρτισης Α.Κί.Δα 133 (4/2/2008)

Εκδίδεται από την Οργανωτική Γραμματεία της Α.Κί.ΔΑ.

 

Θέματα:

1. Οι προσφυγές της Α.Κί.ΔΑ. στην Επίτροπο Διοικήσεως – Απαντήσεις της Επιτρόπου

2. Ενημέρωση από την ΠΟΕΔ

3. Αποτελέσματα Παγκύπριας Έρευνας Α.Κί.ΔΑ. για τα καθημερινά προβλήματα του εκπαιδευτικού: ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

4. www.akida.info: Όλη η εκπαίδευση με ένα κλικ

 

 

1. Οι προσφυγές της Α.Κί.ΔΑ. στην Επίτροπο Διοικήσεως – Απαντήσεις της Επιτρόπου

Με μεγάλη ικανοποίηση δεχτήκαμε τις πρώτες επιστολές – απαντήσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως στις τρεις προσφυγές της Α.Κί.ΔΑ. για:

²      προστασία της μητρότητας και το χρόνο που έπρεπε να δίνεται στις συναδέλφισσες που θηλάζουν

²      το νέο σύστημα μονάδων μεταθέσεων της ΕΕΥ που αδικεί κατάφωρα τους συναδέλφους που έχουν διοριστεί πριν από το 1997

²      τη μη αναγνώριση της διετούς στρατιωτικής θητείας των ανδρών δασκάλων που δημιουργεί διακρίσεις και άνιση μεταχείριση σε σχέση με γυναίκες συναδέλφους της ίδιας ηλικίας: στο μισθό, το διδακτικό χρόνο, την υπηρεσιακή αρχαιότητα, τις προαγωγές και τις συντάξεις των κοινωνικών ασφαλίσεων.

Μας έχει αποστείλει απάντησή της για τη στρατιωτική θητεία με βάση προσφυγή που έγινε το 2005 – ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ! Η απάντηση μελετάται προσεκτικά και θα σας ενημερώσουμε στο επόμενο δελτίο.

Για τα επόμενα δύο θέματα δηλώνει πως μελετούνται με κάθε σοβαρότητα, γιατί για πρώτη φορά γίνονται προσφυγές και θα μας απαντήσει σύντομα.

Όποιος θέλει μπορεί να ενισχύσει την προσπάθειά μας, χρησιμοποιώντας το υλικό της ιστοσελίδας, για να κάμει ατομική προσφυγή. Για να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

 

2. Ενημέρωση από την ΠΟΕΔ

ΣΧΕΔΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Στα πλαίσια λειτουργίας της ΜΙΤΕΠ (Μικτής Τεχνικής Επιτροπής Προσωπικού), η ΠΟΕΔ, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομικών συμφώνησαν στην προώθηση των Σχεδίων Υπηρεσίας Ειδικής Εκπαίδευσης στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν τις Προεδρικές Εκλογές. Στόχος είναι η κατάθεση των Σχεδίων Υπηρεσίας στη Βουλή πριν τις αρχές του Μάρτη.

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

Την έντονη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Γραμματεία της ΠΟΕΔ για τη διαδικασία αλλά και τις πρόνοιες με τις οποίες έχουν δημοσιευτεί οι θέσεις αποσπάσεων για την επόμενη σχολική χρονιά.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

Συνάντηση με την Κλαδική Επιτροπή Νηπιαγωγών πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα η Γραμματεία ΠΟΕΔ ενόψει προγραμματισμένων παγκύπριων συνελεύσεων των νηπιαγωγών.

ΜΕΝΤΟΡΕΣ

Σε συνάντηση Γραμματεία ΠΟΕΔ και Υπουργείου Παιδείας συζητήθηκε εκτεταμένα το καθεστώς, οι προϋποθέσεις και το περιεχόμενο των θέσεων Μέντορα για στήριξη των νεοεισαχθέντων στο διδασκαλικό επάγγελμα.

 

 

3. Αποτελέσματα Παγκύπριας Έρευνας Α.Κί.ΔΑ. για τα καθημερινά προβλήματα του εκπαιδευτικού: ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ø

²            Αναδιάρθρωση Αναλυτικού Προγράμματος: Το ΑΠ πρέπει:

C να είναι ευέλικτο: να παρέχει δυνατότητες επιλογής στον δάσκαλο, με βάση το επίπεδο και τα ενδιαφέροντα των μαθητών του

C να περιλαμβάνει παρεμβατικά προγράμματα συναισθηματικής αγωγής

C να συμπεριλαμβάνει και τους υπό έμφαση στόχους της χρονιάς, τους οποίους να επιλέγουν οι δάσκαλοι, με βάση την ιδιαιτερότητα της σχολικής τους μονάδας.

 

²            Περιορισμός των εγκυκλίων που:

C επιβάλλουν τη συμμετοχή σε προγράμματα, διαγωνισμούς και εκδηλώσεις και έχουν ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση σημαντικών θεμάτων του Αναλυτικού Προγράμματος λόγω έλλειψης χρόνου

C «φορτώνουν» τους δασκάλους με επιπλέον «εξωδιδακτικά» καθήκοντα σε καθημερινή βάση

C μετατρέπουν τη διευθυντική ομάδα (δ/ντές και βδ) σε διεκπεραιωτές έργων, που δεν έχουν καμιά σχέση με τον εκπαιδευτικό τους ρόλο. Αντί να είναι εκπαιδευτικοί μέντορες και ηγέτες/συντονιστές γίνονται εισπράκτορες, γραμματείς, τηλεφωνήτριες, τρέχουν την εφορεία για λεφτά, θερμοπαρακαλούν δεξιά κι αριστερά για έργα αναβάθμισης στα σχολεία.

 

²            Μείωση του αριθμού των μαθητών κατά τμήμα.

Παρόλο που φέτος έγινε μια καλή αρχή με τη μείωση του ανώτατου αριθμού μαθητών κατά τμήμα στους 25 για τις τρεις πρώτες τάξεις, αυτό επιβάλλεται να γίνει για όλα τα τμήματα το συντομότερο, γιατί είναι στους πιο μεγάλους που παρατηρούνται περισσότερα προβλήματα επίδοσης και συμπεριφοράς.

 

²            Νέο πλαίσιο Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων, με ριζική αλλαγή του Κανονισμού για την πειθαρχία. Θα πρέπει ο Κανονισμός να καλλιεργεί την υπευθυνότητα και τη συνέπεια από πλευράς των παιδιών, καθιστώντας εμφανείς και απτές τις θετικές και οι αρνητικές συνέπειες, που απορρέουν από τις πράξεις τους. Πρέπει τα παιδιά να μάθουν ότι πέρα από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις/καθήκοντα, τα οποία πρέπει να τηρούν.

 

²            Ενίσχυση του τομέα Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας με ανθρώπινο δυναμικό και ότι άλλο χρειάζεται, για να ενισχύονται άμεσα και αποτελεσματικά τόσο τα παιδιά με μαθησιακές/ συναισθηματικές ή άλλες δυσκολίες, τα παιδιά με αποκλίνουσα συμπεριφορά και ο δάσκαλος που καλείται να χειριστεί με τον καλύτερο τρόπο τις καταστάσεις αυτές. Επιβάλλεται να αλλάξει η χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία παραπομπής και διεκπεραίωσης της υπόθεσης κάποιου παιδιού μέχρι και την παροχή αποτελεσματικής βοήθειας. Ας μη ξεχνούμε ότι από σοβαρές καταστάσεις αποκλίνουσας συμπεριφοράς υπάρχει και κίνδυνος τόσο για την ασφάλεια αλλά και το μαθησιακό περιβάλλον της τάξης.

 

²             Απαλλαγή από διδακτικό χρόνο όσων συναδέλφων αναλαμβάνουν επιπλέον καθήκοντα, που αναφέρονται σε ουσιαστικό έργο του σχολείο, όπως γίνεται και στη Μέση Εκπαίδευση: πρακτικογράφος συνεδριάσεων προσωπικού, υπεύθυνος τμήματος, συντονιστής σε σχολική γιορτή προς τους γονείς, ετοιμασία σχολικών ομάδων, συντονιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών (μόλις ήρθαν οι ΗΥ το ΥΠΠ έδινε 4 περιόδους σε κάθε σχολείο – γιατί τώρα που αυξήθηκαν και οι ανάγκες τεχνολογικής υποστήριξης κόπηκαν; Μήπως η δουλειά γίνεται και πάλι λόγω της ευσυνειδησίας των εκπαιδευτικών;), συντονιστής οικολογικού σχολείου (παλιά δίνονταν 4 περίοδοι τώρα, που και οι ανάγκες αυξήθηκαν μειώθηκαν στις 3), συντονιστής ευρωπαϊκού ή κυπριακού προγράμματος που συμμετέχει το σχολείο, συντονιστής σε εκδηλώσεις του σχολείου ή και του Συνδέσμου Γονέων.

 

²            Η ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής εκπαίδευσης πρέπει να γίνεται σε εργάσιμο χρόνο, σε τακτά χρονικά διαστήματα και από συγκεκριμένο φορέα (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή Πανεπιστήμιο Κύπρου). Και το πιο σημαντικό: Εφόσον η επιμόρφωση αφορά το δάσκαλο, τη νηπιαγωγό και το λειτουργό ΕΕ, πρέπει να εστιάζεται πρώτιστα σε θέματα διδασκαλίας και αξιολόγησης της καθημερινής εργασίας στην τάξη. ΌΧΙ άλλες θεωρίες αλλά πρακτικές εφαρμογές. Π.χ. Για μια βδομάδα οι δάσκαλοι με 5-10 χρόνια υπηρεσίας θα επιμορφωθούν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε συγκεκριμένη μέθοδο διδασκαλίας στα Μαθηματικά;

 

²            Αναδιάρθρωση διδακτικού χρόνου εκπαιδευτικών. Τα καθήκοντα με τα οποία είναι επιφορτισμένος ένας δάσκαλος σε μια σχολική μονάδα σήμερα, είναι αδύνατον να διεκπεραιωθούν στα 48 λεπτά ημερήσιου μη διδακτικού χρόνου  που έχει στη διάθεσή του:

Επαφή/υποστήριξη παιδιών, επισκέψεις γονέων, συντονισμός διδασκαλιών, συμμετοχή σε προγράμματα Υπουργείου Παιδείας, διοικητικές εργασίες, φωτοτυπίες, μεντορικά καθήκοντα, προετοιμασία εκδηλώσεων . . . .

Η αναδιάρθρωση του διδακτικού χρόνου είναι επιτακτική ανάγκη για την ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας, και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

 

 

4. www.akida.info: Όλη η εκπαίδευση με ένα κλικ

Κάνοντας ένα κλικ στο www.akida.info βρίσκεται ό,τι εκπαιδευτικό-υπηρεσιακό θέμα σας ενδιαφέρει: εκπαιδευτικό υλικό για πολλά από τα μαθήματα όλων των τάξεων, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται, ενημερωτικό υλικό για συνδικαλιστικά θέματα για να είστε πλήρως ενημερωμένοι. Μπορείτε να μπείτε σε πληθώρα εκπαιδευτικών σελίδων, περιλαμβανομένων των Υπουργείων Παιδείας Κύπρου και Ελλάδας και της ΕΕΥ.  

Όσοι συνάδελφοι θέλουν να μοιραστούν το υλικό που έχουν με όλους τους συνάδελφους, μπορούν να το αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση μας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Στο Βήμα διαλόγου για το Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Παιδεία έχουμε κείμενα του συνάδελφου Μιχάλη Πόλη και νέα κείμενα από το συνάδελφο Μανόλη Σόβολο σχετικά με τον Αναθεωρημένο Σχεδιασμό.

Επιπλέον, θα βρείτε τα τρία θέματα για τα οποία κάναμε προσφυγές στην επίτροπο διοίκησης.

 

Σημείωση: Σε περίπτωση που δε θέλετε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου Ενημέρωσης & Κατάρτισης, παρακαλούμε όπως στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα διαγραφείτε. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν εμφανίζεται σε κανένα υπολογιστή των υπόλοιπων παραληπτών του Δελτίου. Για οτιδήποτε άλλο θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.akida.info ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Δεσμευόμαστε να σας απαντήσουμε εντός 3 ημερών.

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
12/07/2019 10:28