Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 207 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Η Βρετανική παρουσία στην Κύπρο το 1958

Του Γιάννη Πεγειώτη

Εκπαιδευτικού και Ερευνητή

Συνεχίζοντας την αναφορά μας στο περιοδικό «radar», το διεθνές αυτό γαλλόφωνο περιοδικό, που εικονογραφεί πολύ-πρισματικά την κατάσταση στην Κύπρο, παρουσιάζουμε την φωτογραφική κάλυψη της μεταφοράς νεαρών Βρετανών στρατιωτών από στρατιωτικό αεροδρόμιο, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Οι φωτογραφίες αυτές εικονογραφούν μιαν άλλη όψη της περιόδου, την καθαρά στρατιωτική. Ένας πασίγνωστος στρατός με ιστορία και οργάνωση αιώνων, πολιορκεί αριθμητικά και κυριολεκτικά χωριά, πόλεις, βουνά και δάση της Κύπρου.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γραφεί δεκάδες βιβλία που καλύπτουν με μαρτυρίες, έρευνες και ντοκουμέντα την παρουσία συγκεκριμένων στρατιωτικών μονάδων στην Κύπρο από το 1878 μέχρι σήμερα.

Το μεγάλο αυτό θέμα δεν έχει ερευνηθεί με επάρκεια και ευρύτητα. Κοινωνικά, εργασιακά, εθνικά και ηθικά θα πρέπει να αποτιμηθεί αυτό το φαινόμενο της βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο, κυρίως κατά τον εικοστό αιώνα.

Οι τεράστιες οικονομικές επενδύσεις της Μεγάλης Βρετανίας για τις αερομεταφορές στρατιωτικών μονάδων, τεκμηριώνουν τη μεγάλη στρατηγική σημασία του νησιού τη συγκεκριμένη περίοδο και ιδιαίτερα μετά την κρίση του Σουέζ.

Η συνύπαρξη της αποικιοκρατικής Κυπριακής Κυβέρνησης, του Κυβερνήτη και της στρατιωτικής διοίκησης είναι επίσης ένα μεγάλο θέμα που χρήζει διερεύνησης. Η φωτογραφική κάλυψη του ρεπορτάζ το αναδεικνύει.

Το ζεύγος Φουτ στο Κυβερνείο, μια πανοραμική φωτογραφία των αυστηρά φρουρούμενων κήπων. Πλάι στο στρατό, τις νέες μονάδες που καταφθάνουν για να τον προστατεύσουν και να παίξουν ρόλο πρωταγωνιστικό στον τελευταίο τραγικό χρόνο της Κυπριακής επανάστασης.

 

 

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10