Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 149 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Δελτίο Ενημέρωσης και Κατάρτισης Α.Κί.Δα 127 (9/12/2007)

Εκδίδεται από την Οργανωτική Γραμματεία της Α.Κί.ΔΑ.

 

Θέματα:

1. Σημαντικές ανακοινώσεις ΕΕΥ

2. Τελευταία νέα από την ΠΟΕΔ.

3. Σχολιάζοντας την καθημερινότητά μας

4. Παγκύπρια Έρευνα Α.Κί.ΔΑ.: Ο λειτουργός της Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει     φωνή! Καιρός να την ακούσουμε!

5. www.akida.info: Όλη η εκπαίδευση με ένα κλικ

6. Εκδηλώσεις Α.Κί.ΔΑ: Χριστουγεννιάτικο Παζαράκι

 

 

1. Σημαντικές ανακοινώσεις ΕΕΥ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Επιθεωρητής Γενικών Μαθημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης (5 θέσεις)

Επιθεωρητής Ειδικών Μαθημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης, για την Τέχνη (1 θέση)

Διευθυντής Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης (Δημοτική Εκπαίδευση) (25 θέσεις)

Διευθυντής Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης (Προδημοτική Εκπαίδευση) (2 θέσεις)

Βοηθός Διευθυντής Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης (Δημοτική Εκπαίδευση) (33 θέσεις)

Βοηθός Διευθυντής Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης (Προδημοτική Εκπαίδευση) (4 θέσεις)

Αιτήσεις από ενδιαφερομένους πρέπει να υποβληθούν στην ΕΕΥ μόνο σε ηλεκτρονική μορφή, με τη συμπλήρωση του εντύπου ΕΕΥ14 – Αίτηση για Προαγωγή, στην ιστοσελίδα της Επιτροπής, στη διεύθυνση: www.eey.gov.cy. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων είναι από 7 μέχρι 27 Δεκεμβρίου 2007.

 

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009

1. Η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας καλεί τους εκπαιδευτικούς Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης να υποβάλουν τα πιο κάτω έντυπα, μόνο σε ηλεκτρονική μορφή, στην ιστοσελίδα της Επιτροπής: www.eey.gov.cy. Τα έντυπα αυτά είναι:

1.1 Έντυπο ΕΕΥ 11 – Αίτηση μετάθεσης

1.2 Έντυπο ΕΕΥ 12 – Αίτηση μη μετάθεσης.

Η υποβολή των πιο πάνω αιτήσεων, από όλους ανεξαίρετα τους μόνιμους ή επί δοκιμασία εκπαιδευτικούς, είναι υποχρεωτική.

Οι εκπαιδευτικοί, μετά την ηλεκτρονική υποβολή του σχετικού εντύπου ΕΕΥ11 ή ΕΕΥ12 στην ΕΕΥ, θα παραδίδουν, για σκοπούς ελέγχου, το απόκομμα-απόδειξη της ηλεκτρονικής αποστολής στον Διευθυντή του σχολείου. Σε περίπτωση που υπηρετούν σε δύο ή περισσότερα σχολεία, θα παραδίδουν το απόκομμα-απόδειξη στον Διευθυντή του σχολείου, στο οποίο υπηρετούν τις περισσότερες περιόδους και, στην περίπτωση που οι περίοδοι είναι οι ίδιες, στο σχολείο που ανήκουν.

2. Έντυπο ΕΕΥ 13 Αίτηση μετάθεσης ή μη μετάθεσης για ειδικούς λόγους

Εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα επικαλεστούν ειδικούς λόγους για μετάθεση ή μη μετάθεσή τους, πέρα από την υποβολή των εντύπων ΕΕΥ11 ή ΕΕΥ12, θα πρέπει να υποβάλουν στην ΕΕΥ και το έντυπο ΕΕΥ13 μαζί με όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά ή δικαιολογητικά στοιχεία. Το έντυπο ΕΕΥ13 με τα σχετικά έγγραφα πρέπει να αποσταλεί ταχυδρομικά στο Γραφείο της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας στη

διεύθυνση: Οδός Μιχαλάκη Καραολή, 1408 Λευκωσία. Διευκρινίζεται ότι η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας θα εξετάζει λόγους υγείας μόνο μετά από έκθεση Ιατροσυμβουλίου.

Ειδικοί λόγοι για μετάθεση ή μη μετάθεση των εκπαιδευτικών είναι:

2.1. Προσωπικοί λόγοι υγείας

2.2. Λόγοι υγείας συζύγου

2.3. Λόγοι υγείας εξαρτωμένων

2.4. Εγκυμοσύνη

2.5. Βρέφος κάτω των 12 μηνών.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2007.

 

 

2. Τελευταία νέα από την ΠΟΕΔ.

ΣΧΟΛΗ  ΓΟΝΕΩΝ

Συνάντηση με εκπροσώπους της Σχολής Γονέων είχε αυτή την εβδομάδα η Γραμματεία ΠΟΕΔ.  Στη συνάντηση συζητήθηκαν η επέκταση της Σχολής,  η μετακίνησή της σε νέα γραφεία, η συνεργασία με την ΠΟΕΔ.

ΜΕΠΕΫ

Σε συνάντηση με την ΜΕΠΕΫ, την Πέμπτη 05.12.2007, ολοκληρώθηκε ο διάλογος και καθορίστηκαν οι καταστατικές πρόνοιες για τη λειτουργία της ΜΕΠΕΫ.  Συζητήθηκαν επίσης τα σχέδια υπηρεσίας των ψυχολόγων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα σε Λάρνακα και Λευκωσία οι συναντήσεις του Υπουργού με τους διευθυντές δημοτικών σχολείων με βασικό θέμα το στρατηγικό σχεδιασμό για την εκπαίδευση.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ  FORUM  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Με πρωτοβουλία των ελληνοκυπριακών εκπαιδευτικών οργανώσεων θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα 10.12.2007 το πρώτο συνέδριο μεσογειακών χωρών (MedForum) σε αναζήτηση ενός μεσογειακού φορέα για την εκπαίδευση και το συνδικαλισμό.  Στο συνέδριο μετέχουν 18 συντεχνίες από ισάριθμες χώρες ενώ τη συντονιστική ευθύνη έχουν οι κυπριακές εκπαιδευτικές οργανώσεις.

ΚΛΙΜΑΚΙΟ  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ  ΜΑΛΤΑΣ  ΚΑΙ  ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Κλιμάκιο από τις εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις της Μάλτας και της Αιγύπτου φιλοξενείται από την ΠΟΕΔ στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα.  Σκοπός της επίσκεψης η γνωριμία με το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, τους συνδικαλιστικούς θεσμούς και η ανταλλαγή απόψεων.

ΝΕΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ – ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΪΟΣ 2008

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ που συνήλθε στις 06 Δεκεμβρίου 2007 αποφάσισε ομόφωνα τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη δεοντολογία στη βάση της οποίας θα είναι δυνατόν να έχουν δικαίωμα ψήφου αντικαταστάτες δάσκαλοι.

 

 

3. Σχολιάζοντας την καθημερινότητά μας

Αυτή η επιστολή είχε φτάσει στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο στις 27 Σεπτεμβρίου 2007. Πρόθεσή μας ήταν να τη δημοσιεύσουμε, έστω και αποσπασματικά, το συντομότερο, γιατί θίγει πολλά προβλήματα, τα οποία ο καθένας από μας βιώνει καθημερινά. Δυστυχώς λόγω άλλων εξελίξεων, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Απολογούμαστε προς τη νεαρή συνάδελφο και τη δημοσιεύουμε σήμερα αυτούσια. Είμαστε σίγουροι ότι ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι θα συμφωνήσουν μαζί της στα περισσότερα σημεία.

«Αν και ακόμα δεν έχει κλείσει ένας μήνας από τότε που άνοιξαν τα σχολεία άρχισαν να διαφαίνονται και πάλι τα προβλήματα που "ταλαιπωρούν" τα σχολεία και τους δασκάλους. Όλοι λίγο πολύ τα ξέρουν αλλά κανείς δε μιλά και κανείς δεν κάνει τίποτα για να αλλάξει η κατάσταση. Άρχισα και σκέφτομαι πλέον ότι οι δάσκαλοι δεν είναι πλέον στα σχολεία για να διδάσκουν τα παιδιά, για να προσφέρουν γνώση, να μάθουν στους μαθητές στάσεις και αξίες ζωής. Έχουν καταντήσει ένας σάκος του μποξ, τον οποίο τον χτυπούν όλοι: μαθητές, γονείς, συνάδελφοι, επιθεωρητές κ.τ.λ.

Ξεκινά η χρονιά... Οι γονείς να περιμένουν στο προαύλιο να δουν ποιος θα είναι ο δάσκαλος του παιδιού τους. Μόλις μάθουν, πριν καν προλάβουν να μπουν στο αυτοκίνητο παίρνουν το τηλέφωνο και ξεκινούν να μάθουν πληροφορίες. Συναντιούνται ο καθένας λέει τα δικά του, σχηματίζουν γνώμη από τα λεγόμενα των άλλων. Επόμενο τους βήμα...Περιμένουν πώς και πώς να εντοπίσουν κάτι για να πάνε στο σχολείο να κρίνουν και να κατακρίνουν τον εκπαιδευτικό. Σ' αυτά είμαστε πρώτοι. Τι πιο εύκολο να κατηγορήσεις τον άλλο; Έχουν γίνει όλοι ειδήμονες της εκπαίδευσης; Εμείς οι δάσκαλοι τελικά τι κάνουμε στα σχολεία; Είμαστε εκεί για να εκτονώνονται πάνω μας;

Δεν φτάνει αυτό, οι μαθητές σήμερα ξέρουν σαν ποίημα τα δικαιώματα τους αλλά όχι τις υποχρεώσεις τους. Οι δάσκαλοι πρέπει να ανέχονται την αναίδεια των μαθητών, γιατί: "Κύριε, μου είπε ο πατέρας μου ότι δεν μπορείς να μου κάνεις τίποτε". Αυτό κι αν είναι αλήθεια. Δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας για να πειθαρχήσουμε τους μαθητές. Και μετά λέμε οι μαθητές είναι ατίθασοι, έρχονται αδιάβαστοι κ.τ.λ.  Και με το δίκιο τους. Άμα δεν υπάρχουν μέτρα πειθαρχίας που θα βάλουν τα παιδιά σε όρια τι άλλο μπορεί να γίνει; Σήμερα το μόνο "όπλο" που έχουμε είναι η φωνή την οποία και εκείνη μετά από λίγο τη συνηθίζουν. Αλλά ακόμα κι εδώ υπάρχει αντίδραση: "Φωνάζει στα μωρά μας και φοβούνται. Θα τους δημιουργήσει ψυχολογικά". Έλεος πια. Ό,τι γίνει στα σχολεία = ψυχολογικά προβλήματα στους μαθητές.

 Διερωτήθηκε κανείς σε πόση ένταση βρίσκεται ένας εκπαιδευτικός καθημερινά; Γιατί δεν αλλάζουμε μια μέρα με τους γονείς; Να μπουν μια μέρα μόνο στα σχολεία να δουν. Γιατί όπως λέει και μια κυπριακή παροιμία: "Απ' έξω του χορού έχει πολλά να πει". Ε λοιπόν, ας μπουν έτσι απλά για μέρα να δούμε.

 Νέα βιβλία: Μεγάλο κεφάλαιο. Τα έφεραν από την Ελλάδα και τα διδάσκουμε στα κυπρικά σχολεία. Μας τα έδωσαν και μας είπαν διδάξτε τα. Έγινε κάποια μελέτη να δούμε αν αυτά τα βιβλία είναι "κατάλληλα" για τους μαθητές της Κύπρου; Έχει κανείς προσέξει ότι υπάρχουν ενότητες των οποίων το θέμα είναι εκτός των εμπειριών των μαθητών (π.χ. το μετρό). Μαζί με τον ερχομό των νέων βιβλίων ήρθε και η εισήγηση ότι πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο τα φυλλάδια. Δυστυχώς όμως, τα καινούρια βιβλία έχουν αρκετά γραμματικά φαινόμενα πάνω στα οποία, δεν υπάρχουν ασκήσεις για εξάσκηση. Πώς θα το κατανοήσει ο μαθητής; Άμα ψάξει κανείς θα βρει ότι τα βιβλία είναι ωραία, αλλά δεν είναι κατάλληλα για τους μαθητές μας.

 Βιβλία, βιβλία: Άρχισε η σχολική χρονιά και ακόμα να έρθουν όλα τα βιβλία. Στην εφημερίδα έγραφε: "Τα σχολεία ξεκίνησαν την νέα σχολική χρονιά χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα και έχοντας όλα τα βιβλία". Η αντίδραση των καθηγητών που δεν πήραν όλα τα βιβλία άμεση. Η αντίδραση των δασκάλων που δεν πήραν όλα τα βιβλία: ΚΑΜΙΑ.

 Αμ, το άλλο. Λίγη είναι η ένταση και ο πονοκέφαλος από τις "αρμονικές" συναδελφικές σχέσεις; Πώς να διεκδικήσουμε δυναμικά τα αιτήματά μας, όταν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε μονιασμένοι; Πώς να απαιτήσουμε όταν η μόνη μας έννοια είναι να πατήσουμε τον άλλο; Και να τον πατήσουμε για ποιο λόγο; Για να φανούμε καλοί στα μάτια των ανωτέρων μας;

 Οι δε ανώτεροι;;; Αν αλλάζεις σχολεία συχνά, τότε θα τρελαθείς. Είναι γνωστό ότι ο κάθε επιθεωρητής θέλει τα δικά του. Κατά τα άλλα ο δάσκαλος έχει αυτονομία και τη δυνατότητα να προσαρμόζει το μάθημα του στις δυνατότητες των μαθητών. Νέο version της άποψης: Ο δάσκαλος υποχρεώνεται να προσαρμόζει τη διδασκαλία του στις απαιτήσεις των επιθεωρητών του.

Είμαστε τα παιδιά για όλα τα θελήματα. Παρακαλώ πάρτε σειρά και δώστε μας τις απαιτήσεις να σας τις ικανοποιήσουμε.

ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ; ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ; ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ;»

 

 

4. Παγκύπρια Έρευνα Α.Κί.ΔΑ.: Ο λειτουργός της Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει  φωνή! Καιρός να την ακούσουμε!

Με τα καθήκοντα και τις προοπτικές ανέλιξης του «δάσκαλου τάξης» ασχολείται συνάδελφος με 11-15 χρόνια υπηρεσίας, που εργάζεται σε σχολείο της υπαίθρου στη Λάρνακα. Σημειώνει:

«Ο δάσκαλος της τάξης επιβαρύνεται με πολλά άλλα καθήκοντα, τα οποία δεν τον αφήνουν να επικεντρωθεί στο εκπαιδευτικό του έργο.

Επίσης στον κλάδο δεν υπάρχει αξιοκρατία, λόγω του ισοπεδωτικού συστήματος αξιολόγησης.

Από την άλλη δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση, ότι ο δάσκαλος που αποκτά ένα μεταπτυχιακό τίτλο, θα πρέπει να προσπερνά δασκάλους αρχαιότερους και προπαντός ικανότερούς του. Αυτό που πρέπει να μετρά είναι η δουλειά που κάνει μέσα στην τάξη και γενικά στη σχολική μονάδα. Δυστυχώς, με τα δεδομένα που υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι προσπαθούν να ‘φύγουν’ από την τάξη για να μπορούν, ενώ δουλεύουν να αποκτήσουν μεταπτυχιακούς τίτλους».

 

 

5. www.akida.info: Όλη η εκπαίδευση με ένα κλικ

Κάνοντας ένα κλικ στο www.akida.info βρίσκεται ότι εκπαιδευτικό-υπηρεσιακό σας ενδιαφέρει: εκπαιδευτικό υλικό για πολλά από τα μαθήματα όλων των τάξεων, επετειακό υλικό, ενημερωτικό υλικό για συνδικαλιστικά θέματα για να είστε πλήρως ενημερωμένοι. Μπορείτε να μπείτε σε πληθώρα εκπαιδευτικών σελίδων, περιλαμβανομένων των Υπουργείων Παιδείας Κύπρου και Ελλάδας και της ΕΕΥ.  

Όσοι συνάδελφοι θέλουν να μοιραστούν το υλικό που έχουν με όλους τους συνάδελφους, μπορούν να το αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση μας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

 

 

6. Εκδηλώσεις Α.Κί.ΔΑ.: Χριστουγεννιάτικο παζαράκι

Αυτά τα Χριστούγεννα, κάντε δώρο ένα βιβλίο

και δώστε λίγη χαρά σ’ ένα λυπημένο προσωπάκι

Φιλανθρωπικό Παζαράκι Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων-Νηπιαγωγών

Μπροστά από το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Δασκάλων – Λ/σία (κεντρικά γραφεία ΠΟΕΔ)

Σάββατο 22 Δεκ 07, 10:00πμ - 4:00μμ

Όλα τα έσοδα θα δοθούν σε παιδιά φτωχών οικογενειών

Ø

 

Σημείωση: Σε περίπτωση που δε θέλετε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου Ενημέρωσης & Κατάρτισης, παρακαλούμε όπως στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα διαγραφείτε. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν εμφανίζεται σε κανένα υπολογιστή των υπόλοιπων παραληπτών του Δελτίου. Για οτιδήποτε άλλο θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.akida.info ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Δεσμευόμαστε να σας απαντήσουμε εντός 3 ημερών.

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
12/07/2019 10:28