Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 244 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Result

ΑΚΙΔΑ Facebook

Έξι χρόνια καθυστέρηση διορισμού για στρατεύσιμους εκπαιδευτικούς

Μέχρι τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν υπήρχε μηδενική ανεργία μεταξύ των νέων εκπαιδευτικών, οι στρατεύσιμοι δάσκαλοι είχαν δύο χρόνια καθυστέρηση σε σύγκριση με τις γυναίκες εκπαιδευτικούς της ίδιας ηλικίας. Αυτό οδηγούσε σε υστέρηση μισθού, προσαυξήσεων και αρχαιότητας για σκοπούς σύνταξης και προαγωγής ύψους 8% περίπου.

Η ανεργία των αποφοίτων των Παιδαγωγικών Τμημάτων τα τελευταία χρόνια έχει κατά πολύ επιδεινώσει το πρόβλημα. Ο χρόνος διορισμού όλων των αποφοίτων μιας  χρονιάς που εγγράφονται στον Κατάλογο φτάνει σήμερα μέχρι και τα  3 χρόνια. Η διετής στρατιωτική θητεία σημαίνει μέχρι και έξι χρόνια καθυστέρηση διορισμού. Ενώ οι συνομήλικες τους δασκάλες είναι ήδη μόνιμες επί δοκιμασία, οι στρατεύσιμοι είναι ακόμα αντικαταστάτες.

 Λόγω κατάργησης του επαγγελματικού σχεδίου συντάξεων και των πρόσφατων περικοπών, οι στρατεύσιμοι, έχουν χάσει το δικαίωμα για την επαγγελματική σύνταξη, το  εφάπαξ, το 10% του μισθού. Το τελευταίο ισχύει γιατί η «μοιραία» καθυστέρηση της θητείας τους κατέταξε στην ομάδα των νεοεισερχομένων. Ακόμα η υστέρηση των 6 ετησίων προσαυξήσεων ισοδυναμεί με επιπλέον 30% απώλεια μισθού. Είναι άδικό, ανέντιμο, απίστευτα ανήθικο και όμως αληθινό. Η επαγγελματική σταδιοδρομία των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν στο στρατό έχει σχεδόν καταστραφεί. Έχουν μετατραπεί σε εκπαιδευτικούς β κατηγορίας.

Καλούμε την ΠΟΕΔ να ζητήσει από την Πολιτεία την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως υπηρεσίας για σκοπούς σύνταξης. Η ρύθμιση μπορεί να γίνει με αμοιβαία επωφελές τρόπο, με τη μέθοδο της εξαγοράς των εισφορών. Να δοθεί το δικαίωμα στους παλαιότερους εκπαιδευτικούς να πληρώσουν τις εισφορές τους στα συνταξιοδοτικά ταμεία για τη διετία της θητείας και να αναγνωριστεί αυτή ως υπηρεσία για το επαγγελματικό σχέδιο συντάξεων. Αντίστοιχα οι νεότεροι εκπαιδευτικοί που υπάγονται στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να πιστωθούν με εισφορές που αντιστοιχούν στο ύψος του μισθού των δασκάλων και όχι τις βασικές που πιστώνονται σήμερα. Αυτό θα οδηγήσει σε μερική άρση της αδικίας.

 

Τομέας Συνδικαλιστικής Τεκμηρίωσης

ΑΚΙΔΑ

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10