Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 124 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Δελτίο Ενημέρωσης και Κατάρτισης Α.Κί.Δα 125 (19/11/2007)

Εκδίδεται από την Οργανωτική Γραμματεία της Α.Κί.ΔΑ.

 

Θέματα:

1. Τελευταία νέα από την ΠΟΕΔ.

2. Σχολιάζοντας τα τελευταία νέα από την ΠΟΕΔ.

3. Εγκύκλιοι του Τμήματος Δημοτικής!

4. Παγκύπρια Έρευνα Α.Κί.ΔΑ.: Ο λειτουργός της Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει φωνή! Καιρός να την ακούσουμε!

5. Ιστοσελίδα Α.Κί.ΔΑ: Βήμα διαλόγου για το Στρατηγικό Σχεδιασμό του ΥΠΠ –  Πλούσιο Εκπαιδευτικό και Ενημερωτικό Υλικό

6. Εκκρεμούντα Αιτήματα και Στρατηγικός Σχεδιασμός του ΥΠΠ

7. Παράταση του ορίου αφυπηρέτησης: λάθη και προοπτικές απεγκλωβισμού από τα αδιέξοδα (του συνάδελφου Μιχάλη Πόλη)

8. Τριήμερο στον Πρωταρά για ξεκούραση

 

 

1. Τελευταία νέα από την ΠΟΕΔ

ΣΧΟΛΙΚΕΣ  ΓΙΟΡΤΕΣ

Από την περασμένη Παρασκευή έχει αποσταλεί εγκύκλιος στα σχολεία αναφορικά με τις σχολικές γιορτές. Η εγκύκλιος περιέχει σαφείς και αναλυτικές οδηγίες για το είδος, την έκταση και το περιεχόμενο των σχολικών γιορτών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ – Δ.Δ.Ε.

Σε συνάντηση της Γραμματείας ΠΟΕΔ με το Δ.Δ.Ε., κ. Αλέκο Κουράτο, συζητήθηκαν αυτή την εβδομάδα κεφάλαια του στρατηγικού σχεδιασμού για την εκπαίδευση μ’ έμφαση στην Αξιολόγηση, τη σταθερότητα του προσωπικού, την επιμόρφωση, τη Διαπολιτισμική Αγωγή.

ΝΕΑ  ΣΧΕΔΙΑ  ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ  ΕΙΔΙΚΗΣ  ΑΓΩΓΗΣ

Σε αγώνα δρόμου πρέπει να επιδοθούν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να επιτευχθεί η προώθηση των νέων σχεδίων υπηρεσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και την έγκρισή τους μέσα στο Δεκέμβριο του 2007. Σ’ αυτά τα πλαίσια προτάσεις, παρεμβάσεις και ενστάσεις φαίνεται ότι θα εξεταστούν καταληκτικά στη Βουλή.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει ξεκινήσει την εξέταση κριτηρίων, κινήτρων και ευρύτερων ρυθμίσεων, έτσι που να είναι εφικτή η σταθερότητα προσωπικού σε σχολεία απομακρυσμένων κοινοτήτων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ  ΜΕ  ΤΟΥΣ  ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ

Συναντήσεις με τους Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων θα έχει σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου ο Υπουργός Παιδείας κατά τον προσεχή μήνα.

 

 

2. Σχολιάζοντας τα τελευταία νέα από την ΠΟΕΔ

Σχολικές Γιορτές

Έχει γνωστοποιηθεί στα σχολεία μας και στους εκπαιδευτικούς μέσω του διαδιχτύου  Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης με αρ. 7. 27. 02, με θέμα Σχολικές γιορτές και εκδηλώσεις. Στην εγκύκλιο διαγράφεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται τα σχολεία να οργανώνουν και να παρουσιάζουν τις σχολικές γιορτές και εκδηλώσεις.

Οι σημαντικότεροι άξονες της εγκυκλίου είναι:

                  Οι γιορτές ενδείκνυται να είναι απλές και σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

                  Ορίζεται με σαφήνεια τι και πώς παρουσιάζεται στους γονείς.

                  Είναι αρμοδιότητα του Διδασκαλικού Συλλόγου ο προγραμματισμός του σχολείου για ό, τι αφορά στις σχολικές γιορτές.

Η Α.Kί.ΔΑ.

      Εκφράζει την ικανοποίησή της για τη θετική κατάληξη του διαλόγου στο θέμα και για το γεγονός ότι θέσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων, τις οποίες μετέφερε και επέμενε να υιοθετηθούν, συμπεριλαμβάνονται στο θεσμικό πλαίσιο πια.

      Ενθαρρύνει, προσκαλεί τους συναδέλφους να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχει τόσο ο κανονισμός λειτουργίας του σχολείου όσο και η υπό αναφορά εγκύκλιος και να ορίσουν οι ίδιοι, μέσα από τη συλλογικότητα του Διδασκαλικού Συλλόγου, το πλαίσιο των εκδηλώσεων του σχολείου τους, μη επιτρέποντες σε ενδεχόμενες αυθαιρεσίες να δημιουργούν αναστάτωση, πίεση και περισσότερο φόρτο εργασίας τόσο για τους ίδιους όσο και για τους μαθητές.

Επιπρόσθετα η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

      Διοργανώνει            Σεμινάριο – Εργαστήρι για τις ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου 2007  (9:15 – 12:30)

Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, Λευκωσία

Σε αυτό θα παρουσιαστεί από εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης η πιο πάνω εγκύκλιος και θα συζητηθεί το γενικό σκεπτικό της. Το επιμορφωτικό μέρος του σεμιναρίου θα καλύψει ο εισηγητής μας                                               Λούκας Πραστίτης

(εκπαιδευτικός, Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΘΟΚ)

ο οποίος θα παρουσιάσει την παιδαγωγική αξία των σχολικών γιορτών, γενικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης και θα έχει το γενικό συντονισμό των εργαστηρίων, στα οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν τις δικές τους απόψεις για τη διοργάνωση μιας μορφής εκδήλωσης, με βάση τα δεδομένα που θα τους δοθούν. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν στην ολομέλεια, θα σχολιαστούν από τον εισηγητή μας και θα κλείσουμε με γενική συζήτηση.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο φαξ  22721248 ή στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2007. Έντυπο για Δήλωση Συμμετοχής αποστάληκε ταχυδρομικώς στο σχολείο σας. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Απόστολο Αποστολίδη, πρόεδρο της Α.Κί.ΔΑ. Λευκωσίας, στο τηλ. 99744808 και το Γιώργο Σιαμπή, οργανωτικό γραμματέα, στο 99529625.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΡΙΘΜΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ – ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

Με μεγάλη ικανοποίηση δεχτήκαμε την απόφαση του ΥΠΠ για τη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων σε δύο φάσεις: 165 θέσεις δασκάλων – 85 δασκάλων ΕΕ – 70 νηπιαγωγών (προϋπολογισμός 2008) και 160 θέσεις δασκάλων – 55 δασκάλων ΕΕ (προϋπολογισμός 2009). Η θετική κατάληξη μάς δικαιώνει για την επιμονή που επιδείξαμε τον τελευταίο χρόνο. Ταυτόχρονα, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως, όταν τα αιτήματά μας είναι δικαιολογημένα επαρκώς, και επιδεικνύεται από μέρους της Οργάνωσής μας η απαιτούμενη συναίνεση κι επιμονή για προώθηση, επιτυγχάνεται η πραγμάτωσή τους.

Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι η διευθέτηση του όλου ζητήματος καθυστέρησε αδικαιολόγητα, Οι συνάδελφοι που διορίστηκαν από το 2002 και μετά ικανοποιούν ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, οι οποίες είναι μόνιμες. Ως εκ τούτου οι νέες οργανικές θέσεις ήταν φυσιολογική συνέπεια των δεδομένων της Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης, την οποία απλά έπρεπε να διεκπεραιώσουν και όχι να μας την παρουσιάσουν, ελέω προεκλογικής περιόδου, ως παραχώρηση.

Επισημαίνουμε ότι το όλο θέμα έχει και οικονομική πτυχή. Οι συνάδελφοι, όσο καιρό εργάζονται ως συμβασιούχοι, συνεισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων 6% του ακαθάριστου μισθού τους, αντί 3%, όπως οι μόνιμοι. Τώρα, με τη μονιμοποίησή τους το σύνολο των επιπλέον εισφορών συν οι τόκοι, θα τους επιστραφεί.

Ø      Γιατί οι συνάδελφοι έπρεπε να στερούνται όλων των ωφελημάτων που έχουν οι μόνιμοι, για τόσα χρόνια, αφού η υπηρεσία του χρειαζόταν σε μόνιμη βάση;

Ø      Γιατί έπρεπε να επιβαρύνονται οι νέοι συνάδελφοι τόσο καιρό με αυτό το επιπρόσθετο ποσό φορολογίας;

Ø      Γιατί η πολιτεία, και κατ’ επέκταση ο φορολογούμενος, αδικαιολόγητα, να επιβαρύνεται με την αποζημίωση, τη στιγμή που είναι δικαιολογημένη η μονιμοποίηση και η ανάλογη φορολογία;

Καλούμε την επίσημη πλευρά να προωθήσει το συντομότερο δυνατόν την οριστική, συνολική διευθέτηση του όλου θέματος, για να απολαμβάνουν οι συνάδελφοι τόσο τα ωφελήματα που δικαιούνται, όσο και την ηρεμία στα εργασιακά τους δεδομένα.

 

 

3. Εγκύκλιοι του Τμήματος Δημοτικής!

Πότε επιτέλους θα περιοριστούν οι εγκύκλιοι του Τμήματος; Πότε θα τηρήσουν τις υποσχέσεις για μείωσή τους; Έλεος, κύριοι! Μήπως τελικά, χρειάζεται να κλείσουμε το διαδίκτυο, μπας και μπορέσουμε να κάνουμε μια «πραγματική» συνεδρία , χωρίς όλον αυτόν τον όγκο εγκυκλίων;

 

 

4. Παγκύπρια Έρευνα Α.Κί.ΔΑ.: Ο λειτουργός της Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει φωνή! Καιρός να την ακούσουμε!

Δύο πολύ σημαντικά θέματα (αδιαφορία γονιών και άδεια για προσωπικούς λόγους) θίγει συναδέλφισσα με 11-15 χρόνια υπηρεσίας, που εργάζεται σε σχολείο της πόλης στη Λευκωσία:

«Οι γονείς είτε λόγω έλλειψης χρόνου ή λόγω αδιαφορίας δεν ασχολούνται με τα παιδιά τους. Ούτε όσο αφορά το μαθησιακό τομέα ούτε σε θέματα πειθαρχίας. Αυτό κάνει το έργο του εκπαιδευτικού ιδιαίτερα δύσκολο. Οι γονείς επιρρίπτουν εκ των υστέρων την ευθύνη στο σχολείο και δημιουργούν προβλήματα.

Η άδεια για προσωπικούς λόγους θεωρώ ότι είναι δώρο άδωρο από τη στιγμή που πρέπει να γνωστοποιήσω τους προσωπικούς μου λόγους, που αφορούν εμένα και μόνο. Σε τελική ανάλυση κανένας δεν την κάνει χρήση.»

 

 

5. Ιστοσελίδα Α.Κί.ΔΑ: Βήμα διαλόγου για το Στρατηγικό Σχεδιασμό του ΥΠΠ – Πλούσιο Εκπαιδευτικό και Ενημερωτικό Υλικό

Στην ιστοσελίδα μας στο www.akida.info θα βρείτε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για πολλά από τα μαθήματα όλων των τάξεων (νέο υλικό για Γλώσσα Στ΄– 4η ενότητα) και υλικό για το Πολυτεχνείο. Το υλικό αυτό πρέπει να κατεβεί ολόκληρο και να μπει μαζί με την παρουσίαση στο powerpoint. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συνάδελφους, που παραχώρησαν το υλικό τους. Επιπλέον, υπάρχει πληθώρα ενημερωτικού υλικού για συνδικαλιστικά θέματα για να είστε πλήρως ενημερωμένοι. 

Όσοι συνάδελφοι θέλουν να μοιραστούν το υλικό που έχουν με όλους τους συνάδελφους, μπορούν να το αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση μας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

Στο  Βήμα Διαλόγου για το Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Παιδεία οποιοσδήποτε μπορεί να εκφράσει άποψη. Απλά στείλτε τη στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα δημοσιευτεί.

 

 

6. Εκκρεμούντα Αιτήματα και Στρατηγικός Σχεδιασμός του ΥΠΠ

Τώρα που μπαίνουμε σε συζητήσεις για το Στρατηγικό Σχεδιασμό είναι η ώρα να ανασύρουμε από το συρτάρι τα πολύ δικαιολογημένα, και για πολύ καιρό εκκρεμούντα αιτήματά μας που αφορούν στη βελτίωση της καθημερινότητας του εκπαιδευτικού: Αναδιάρθρωση του διδακτικού χρόνου - Ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση σε διδακτικό χρόνο.

Αναδιάρθρωση διδακτικού χρόνου εκπαιδευτικών: Ένας δάσκαλος εργάζεται από την ημέρα διορισμού του (περίπου στα 28 του χρόνια σήμερα), μέχρι και τα 42 τις ίδιες διδακτικές ώρες: 29 τη βδομάδα! Στα 43 του θα εργάζεται 27 διδακτικές ώρες και στα 48 του 25. Αν στο ενδιάμεσο κατάφερε να πάρει προαγωγή, θα εργάζεται 23 διδακτικές ώρες(!), μαζί με ένα σωρό άλλα καθήκοντα που θα του ανατίθενται. 

Αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι η δημιουργία ενός ενδιάμεσου σκαλοπατιού για μείωση των ωρών, όπως υπήρχε παλιά. Η πρώτη μείωση να γίνεται στα 8 χρόνια. Επιπλέον, οι 6 περίοδοι που έχουν οι συνάδελφοι τη βδομάδα ως «ελεύθερο» χρόνο (48 λεπτά τη μέρα), δεν τους φτάνει ούτε για φωτοτυπίες. Και σημειώστε ότι σ’ αυτό το χρόνο είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τη μία ώρα, γονείς.

Συνεπώς, δεν μπορεί ο εκπαιδευτικός της Δημοτικής Εκπαίδευσης να ξεκινά στις 29 διδακτικές ώρες και να πέφτει στις 23 ως Βοηθός Διευθυντής, τη στιγμή που στη Μέση ξεκινούν στις 24!(και ούτε οι μισοί δεν εργάζονται 24, αφού έχουν ελαφρύνσεις λόγω επιπλέον καθηκόντων!). Όλοι είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου πλέον και όλοι μπαίνουν σε ένα ατελείωτο κατάλογο διοριστέων!

Ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση: Πρέπει να επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα διδασκαλίας, για να ενισχύει το δάσκαλο στο κύριο του έργο, που είναι πρωτίστως, εκπαιδευτικό και να γίνεται σε εργάσιμο χρόνο. Δεν μπορεί να διατηρήσει τη σημερινή της μορφή, γιατί με το λανθασμένο ή ασυντόνιστο προγραμματισμό των επιθεωρητών, μόνο προβλήματα προκαλεί στη λειτουργία των σχολείων. Πολύ σωστή η αντίδραση της ΠΟΕΔ, που εισηγήθηκε η απόφαση για το πόσοι δάσκαλοι θα πηγαίνουν να εναπόκειται στο διευθυντή και τους δάσκαλους και να μην υπερβαίνει τον ένα συνάδελφο τη μέρα.

Θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

 

 

7. Παράταση του ορίου αφυπηρέτησης: λάθη και προοπτικές απεγκλωβισμού από τα αδιέξοδα
του συνάδελφου Μιχάλη Πόλη

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών, αποτελεί μια μόνο πτυχή της μεγάλης, σταδιακής και οργανωμένης επίθεσης της εργοδοσίας ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων. Η κυβέρνηση αξιοποίησε την παθητική στάση των συντεχνιών για να περάσει σταδιακά την επέκταση. Καλύπτοντας μια σειρά αντεργατικών ρυθμίσεων πίσω από εύηχους τίτλους όπως «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» και «νέο σχέδιο αξιολόγησης» προχωρεί μεθοδικά και σταδιακά πετυχαίνει τις επιδιώξεις της. Αν οι συντεχνίες δεν ξυπνήσουν από τον μακάριο ύπνο τους και δεν εγκαταλείψουν την ομφαλοσκόπηση, τότε σε λίγα χρόνια θα μας αναγκάσουν να εργαζόμαστε μέχρι τα απώτερα βιολογικά μας όρια! Όμως η σύνταξη δεν μεταβιβάζεται στον άλλο κόσμο! Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, η πορεία προς ένα εργατικό μεσαίωνα είναι αναπόφευκτη.

(Δείτε τη σχετική έρευνα)

 

 

8. Τριήμερο στον Πρωταρά για ξεκούραση

Στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου της Κίνησής μας, που θα γίνει από 23-25 Νοεμβρίου 2007 στον Πρωταρά, δίνεται η ευκαιρία σε όσους συνάδελφους το επιθυμούν να έχουν μια μοναδική ευκαιρία για ξεκούραση! Απολαύστε το ξεχωριστό περιβάλλον και τις ανέσεις του ξενοδοχείου 5 αστέρων Grecian Park σε φανταστικές τιμές:

 

μονόκλινο Β&Β  £30

δίκλινο (2 άτομα) Β&Β  £38

δίκλινο (2 άτομα + παιδί κάτω των 12 ετών) Β&Β  £38

δίκλινο (2 άτομα + τρίτο άτομο άνω των 12 ετών) Β&Β  £53

 

Για κρατήσεις στα τηλέφωνα:

Απόστολος Αποστολίδης 99 744808

Τιμόθεος  Ευθυμίου  99 487082

Θανάσης  Σαββίδης  99 428868

Μιχάλης  Κεφάλας  99 605297

Νίκος  Κεραυνός  99 371272

Ø

 

Σημείωση: Σε περίπτωση που δε θέλετε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου Ενημέρωσης & Κατάρτισης, παρακαλούμε όπως στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα διαγραφείτε. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν εμφανίζεται σε κανένα υπολογιστή των υπόλοιπων παραληπτών του Δελτίου. Για οτιδήποτε άλλο θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.akida.info ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Δεσμευόμαστε να σας απαντήσουμε εντός 3 ημερών.

 

Από την Α.Κί.Δα

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
12/07/2019 10:28