Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 162 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Result

ΑΚΙΔΑ Facebook

Δελτίο Ενημέρωσης και Κατάρτισης Α.Κί.Δα 123 (6/11/2007)

Εκδίδεται από την Οργανωτική Γραμματεία της Α.Κί.ΔΑ.

 

Θέματα:

1. Επίσημη εκδήλωση για τα 15χρονα της Α.Κί.ΔΑ.

2. Α.Κί.ΔΑ.: 15 χρόνια δημιουργικής παρουσίας και προσφοράς

3. Παγκύπρια Έρευνα Α.Κί.ΔΑ.: Ο λειτουργός της Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει φωνή! Καιρός να την ακούσουμε!

4. Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Παιδεία (ΣΣΓΤΠ) και οι προτεινόμενες αλλαγές στη δεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

5. Τι έγινε στην Εκπαίδευση;;;

6. Ιστοσελίδα Α.Κί.ΔΑ: Βήμα διαλόγου για Στρατηγικό Σχεδιασμό ΥΠΠ – Πλούσιο Εκπαιδευτικό υλικό – Επετειακό υλικό για Πολυτεχνείο

 

 

1. Επίσημη εκδήλωση για τα 15χρονα της Α.Κί.ΔΑ.

Στις 2 Νοεμβρίου 2007 η Α.Κί.ΔΑ με μια περίλαμπρη εκδήλωση γιόρτασε τα 15 χρόνια παρουσίας στον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό και την Παιδεία του τόπου. Η προσέλευση ήταν αθρόα από μέλη και φίλους της Κίνησης, από όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Κύριος ομιλητής ήταν ο ακαδημαϊκός, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Άλκης Ρήγος, ο οποίος με τον ακριβό του λόγο ανέπτυξε τις σύγχρονες διαστάσεις του εκπαιδευτικού συνδικαλισμού και τις τρέχουσες προκλήσεις. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του ρόλου των υπερκομματικών σχηματισμών απέναντι στις παγκοσμιοποιημένες τακτικές, τις νεοφιλελεύθερες μεθοδεύσεις και τον στείρο κομματισμό.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η ιστορική πορεία της Κίνησης, ο ελεύθερος, αυτοπροσδιοριζόμενος και αυτοκαθοριζόμενός της χαρακτήρας.  Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις αφετηριακές δύσκολες μέρες της Κίνησης, ενώ καταγράφηκε μια σειρά συμπερασμάτων για το μέλλον.

Στα πλαίσια της εορταστικής επετείου, παρουσιάστηκε η μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε η Κίνηση για την καθημερινότητα του δάσκαλου, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευτούν στην επόμενη έκδοση της Παρέμβασης (Νοέμβριος 2007). Η έρευνα αποδελτίωσε τα προβλήματα και τις ανάγκες των εκπαιδευτικών στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση. Τα ευρήματά της έχουν μια ιδιαίτερη αξιολογική σημασία για τη ζωή στα σχολεία μας, σήμερα.

Από τα κορυφαία γεγονότα των δεκαπεντάχρονων ήταν η δημόσια απόδοση τιμής σε επτά συναδέλφους, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κίνησης.

 

 

2. Α.Κί.ΔΑ.: 15 χρόνια δημιουργικής παρουσίας και προσφοράς

Στις 31 Οκτωβρίου έκλεισαν 15 χρόνια από την ημέρα ίδρυσης της Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων – Νηπιαγωγών, μια Κίνηση που στα πρώτα της βήματα, για κάποιους, ήταν συνώνυμη με τον ορισμό της λέξης ουτοπία.

Η διαδρομή κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν και οι αποσκευές νιώθαμε να μας βαραίνουν συχνά – πυκνά. Οι ευθύνες επιτακτικές και η προσπάθεια για ποιοτική αλλαγή, στο κατώφλι της σκέψης μας. Μα τα καταφέραμε! Αγωνιστήκαμε σκληρά ενάντια σε κάθε είδους κατεστημένα και στα 15 χρόνια της δημιουργικής παρουσίας μας, διαλύσαμε τους μύθους, διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες και προσφέραμε σε γενναίες δόσεις αυτό που ίσως έλειπε από τον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό: την αξιοπρέπεια, την αξιοπιστία και την ευαίσθητη οπτική των πραγμάτων.

Σημασία έχει τώρα να κατευθύνουμε συνειδητά το βήμα μας μπροστά. Υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να γίνουν και η δραστηριότητα μας ελπίζουμε να διοχετευτεί σε καινούρια κανάλια. Επιβάλλεται να ενδυναμώσουμε τη συνδικαλιστική μας σκέψη και ν΄ ανανεώσουμε το συνδικαλιστικό μας λόγο. Κι έχει πολλά που πρέπει να γίνουν για να μιλάμε για ένα σύγχρονο δημοκρατικό σχολείο, ικανό να προετοιμάζει σωστά τις επόμενες γενιές.

Εμείς απλά δίνουμε την υπόσχεση πως θα εξακολουθήσουμε να δραστηριοποιούμαστε με τον ίδιο ρυθμό, ο οποίος είναι απαλλαγμένος από προαποφασισμένες ισορροπίες και αναλογίες, για το καλό του κάθε εκπαιδευτικού και της Παιδείας του τόπου μας.

 

 

3. Παγκύπρια Έρευνα Α.Κί.ΔΑ.: Ο λειτουργός της Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει φωνή! Καιρός να την ακούσουμε!

Μερικά από τα προβλήματα των διευθυντών σημειώνει συνάδελφος διευθυντής με 20+ χρόνια υπηρεσίας, που εργάζεται σε σχολείο στη Λάρνακα:

«à Ο μεγάλος αριθμός μαθητών στο σχολείο δημιουργεί πρόσθετο βάρος στο έργο του διευθυντή, γεγονός που απαιτεί πολύ περισσότερο από το χρόνο του.

   à Τα πολλά και πυκνά συνέδρια επιφέρουν πολλές απουσίες των δασκάλων από το σχολείο, γεγονός που προκαλεί αναστάτωση στο πρόγραμμα.

   à Το Υπουργείο επιφορτώνει το διευθυντή με πρόσθετες ευθύνες χωρίς την ανάλογη επιμόρφωση και αποφόρτωση χρόνου». 

 

 

4. Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Παιδεία (ΣΣΓΤΠ) και οι προτεινόμενες αλλαγές στη δεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Στο έγγραφο του ΣΣΓΤΠ  (σ. 29-31) προτείνονται αλλαγές  με βάση τις οποίες «επιδιώκεται η μείωση του χάσματος που παρατηρείται ανάμεσα στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό και ανάμεσα στο δημοτικό και το γυμνάσιο» (σ.29). Για να διασφαλιστεί η συνέχεια και η συνέπεια στην προσφερόμενη εκπαίδευση  προτείνεται «πλαίσιο λειτουργίας της δεκάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με στόχο την εισαγωγή νέων αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων και συγχρόνων διδακτικών προσεγγίσεων για την ομαλή μετάβαση των παιδιών από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό και από το δημοτικό στο γυμνάσιο και την αναβάθμιση του περιεχομένου της παρεχόμενης εκπαίδευσης.» (σ.30)

Γενικά, η κυβέρνηση μέσω του ΣΣΓΤΠ, λέει ότι αποσκοπεί σε «ολιστική αντιμετώπιση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ως ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο μαθησιακών στόχων και ευρύτερων εκπαιδευτικών σκοπών» (σ.29). Αν οι εργοδότες μας θέλουν ειλικρινά να δώσουν συνέχεια και συνέπεια στη δεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, δεν πρέπει μόνο να άρουν τις διαφορές στα αναλυτικά προγράμματα, τις μεθόδους διδασκαλίας και διοίκησης των σχολείων, αλλά και να προχωρήσουν άμεσα στην ίση μεταχείριση των εκπαιδευτικών, που εργάζονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο διδακτικό χρόνο και τις απαλλαγές για εξωδιδακτικό έργο ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα γυμνάσια και στους συναδέλφους τους, των δημοτικών και των νηπιαγωγείων.

Αν η κυβέρνηση είναι ειλικρινής και θέλει να ενιαιοποιήσει την υποχρεωτική εκπαίδευση δίνοντας της συνέπεια και συνέχεια στο μαθησιακό τομέα, πρέπει να άρει τις αντίστοιχες διακρίσεις στη μεταχείριση των εκπαιδευτικών της δημοτικής εκπαίδευσης.

 

 

5. Τι έγινε στην Εκπαίδευση;;;

Ø

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προχώρησε στην ανακοίνωση και εξαγγελία «Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Παιδεία», της οποίας το πρώτο μέρος είναι ένας ύμνος για τα πεπραγμένα για την πενταετία που κλείνει σε πέντε μήνες. Στο παρόν σημείωμα θα εκφράσουμε απόψεις για το τι έχει γίνει και το τι είχε εξαγγελθεί να γίνει από την παρούσα Κυβέρνηση.

v                        Στο μεγάλο ζήτημα της Παραπαιδείας, διαπιστώνουμε ότι ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτε. Εκτός από διώξεις μεμονωμένων εκπαιδευτικών, τίποτε άλλο δεν έγινε. Οι μαθητές και οι οικογένειες τους συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται με τα φροντιστήρια κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες. Και όχι μόνο αυτό, το ΥΠΠ ενθαρρύνει τον κόσμο να φοιτά στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, δίνοντας το μήνυμα ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να κάνει τομές στα κρίσιμα ζητήματα του Αναλυτικού Προγράμματος και της Ύλης, για να εξομαλύνει την κατάσταση.

v                        Η μείωση των μαθητών κατά τμήμα είναι πλάνη. Οι μαθητές μειώνονται έτσι κι αλλιώς. Η μείωση την οποία επαίρεται ότι πέτυχε επήλθε από μόνη της, στα περισσότερα σχολεία, λόγω δυστυχώς της υπογεννητικότητας. Και μάλιστα εκεί που χρειαζόταν η εφαρμογή του μέτρου, στις μεγάλες τάξεις του δημοτικού, το ανέβαλε για τρία και πλέον χρόνια σε σχέση με την εξαγγελία του Γενάρη του 2005, για να επέλθει χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

v                        Σε ό, τι αφορά στην καθιέρωση της δωρεάν προδημοτικής εκπαίδευσης, απλά εφάρμοσε την απόφαση του είχε ήδη ληφθεί από το σύνολο των εκπαιδευτικών εταίρων το 2002, και η οποία ήταν ήδη στη Βουλή.

v                        Στην κτιριακή υποδομή έγιναν ακριβώς αυτά που χρειάζονταν τα σχολεία, για να έχουν το μίνιμουμ, τα βασικά. Υπάρχουν ακόμα σχολεία τα οποία υποφέρουν από βασικές ελλείψεις, λόγω του ότι το ΥΠΠ δεν τα καταγράφει στα ευνοούμενά του. Και αν προκληθούμε θα τα αναφέρουμε.. Αίθουσες και αντισεισμική υποστήριξη, των οποίων ο σχεδιασμός και η απόφαση είχε ληφθεί, και αυτά πολύ αργοπορημένα, πριν το 2003, προχώρησαν προς υλοποίηση, μετά από την κοινωνική πίεση και τα ατυχήματα που επισυνέβησαν λόγω σεισμών. Δεν υπήρξε καμιά απόφαση για νέα σχολεία, παρά μόνο υλοποίηση προηγούμενων σχεδιασμών.

v                        Στην εξαγγελία του προεκλογικού προγράμματος του Τάσσου Παπαδόπουλου, σημειωνόταν ως σημαντική προτεραιότητα η αναδόμηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων και η αποφόρτωση της Ύλης! Αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά η εισαγωγή των νέων βιβλίων έγινε χωρίς να μεριμνήσει κανείς για την επαρκή ενημέρωση και επιπλέον η εκπαιδευτική δραστηριότητα φορτώνεται υπερβολικά από νέες δράσεις. Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στον καταιγισμό των εγκυκλίων, σε καθημερινή βάση.

v                        Τα βιβλία στα σχολεία δεν φτάνουν στην ώρα τους. Παραπλανούν την κοινωνία με την ενημέρωση που δίνουν στα ΜΜΕ. Κάθε χρόνο είναι και χειρότερη η κατάσταση. Το ότι μάλιστα επικαλούνται το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας είναι έξω από κάθε ηθική συνεργασίας. Είναι σημαντικός ο αριθμός των διδακτικών εγχειριδίων, που εκδίδει το ΥΠΠ, τα οποία δεν παραλείφθηκαν, ακόμα και μετά από ένα μήνα λειτουργίας των σχολείων.

v                        Το Ολοήμερο σχολείο συνεχίζει να λειτουργεί με προβλήματα.

  • Για τα Προαιρετικά Ολοήμερα με τις φετινές ενέργειες του, το ΥΠΠ φαίνεται να έχει την πρόθεση να τα υποβαθμίσει και να προχωρήσει σταδιακά στο κλείσιμό τους, μη αναγνωρίζοντας το πόσο κοινωνικά ωφέλιμο είναι. Το ότι δεν το έκαμε, ίσως να οφείλεται στην προεκλογική περίοδο. Δυστυχώς η ΑΚίΔΑ δικαιώνεται για τη θέση που εξέφραζε πριν από 10 σχεδόν χρόνια, ότι υπήρχε κακός σχεδιασμός και ανεπάρκεια στη στήριξή του από την Πολιτεία.
  • Σε ό, τι αφορά στο Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο, το οποίο βρίσκεται σε πιλοτική βάση, το ΥΠΠ προτρέχει, αντιδεοντολογικά, των γεγονότων και της αξιολόγησης του θεσμού που αποφασίστηκε να γίνει στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2008 – 2009, και επαγγέλλεται την εξάπλωσή του. Εδώ 15 μόνο λειτουργούν και όμως αντιμετωπίζουν πληθώρα προβλημάτων, παρά τις ισχυρές οικονομικές δαπάνες που εγκρίθηκαν γι’ αυτά! Σημειώνουμε δε και το ότι η στελέχωσή τους γίνεται σε μεγάλο βαθμό έξω από τα θεσμικά πλαίσια που συμφωνήθηκαν, εξυπηρετώντας με αυτό αλλότριους σκοπούς.

Σε ό, τι αφορά στην εξαγγελία του «Στρατηγικού σχεδιασμού για την Παιδεία», θεωρούμε ότι το ΥΠΠ και ο ίδιος ο ΥΠΠ αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλουν να εξηγήσουν επαρκώς και με σαφήνεια στην Κυπριακή Κοινωνία, τι έγινε με όλον εκείνο τον όγκο και χρόνο δουλειάς της Επιτροπής των Ακαδημαϊκών και των επιμέρους Ομάδων Εργασίας, για τα οποία δαπανήθηκε δημόσιο χρήμα, πώς αξιολογήθηκε, γιατί παραμερίστηκε και ποια ήταν η ανάγκη μιας νέας πρότασης.

Η Α.Κί.ΔΑ θα τοποθετηθεί με συγκεκριμένο τρόπο και με γνώμονα το καλό της Παιδείας, στις επόμενες μέρες πάνω στην πρόταση.

 

 

6. Ιστοσελίδα Α.Κί.ΔΑ: Βήμα διαλόγου για Στρατηγικό Σχεδιασμό ΥΠΠ –Πλούσιο Εκπαιδευτικό υλικό – Επετειακό υλικό για Πολυτεχνείο

Στην ιστοσελίδα μας στο www.akida.info θα βρείτε πλούσιο επετειακό υλικό για το Πολυτεχνείο καθώς και εκπαιδευτικό υλικό για πολλά από τα μαθήματα όλων των τάξεων.  Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συνάδελφους, που παραχώρησαν το υλικό τους. Όσοι συνάδελφοι θέλουν να μοιραστούν το υλικό που έχουν με όλους τους συνάδελφους, μπορούν να το αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

Στο  Βήμα Διαλόγου για το Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Παιδεία οποιοσδήποτε μπορεί να εκφράσει άποψη. Απλά στείλτε τη στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα δημοσιευτεί.

 

Σημείωση: Σε περίπτωση που δε θέλετε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου Ενημέρωσης & Κατάρτισης, παρακαλούμε όπως στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα διαγραφείτε. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν εμφανίζεται σε κανένα υπολογιστή των υπόλοιπων παραληπτών του Δελτίου. Για οτιδήποτε άλλο θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.akida.info ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Δεσμευόμαστε να σας απαντήσουμε εντός 3 ημερών.

 

Από την Α.Κί.Δα

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10