Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 174 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Δελτίο Ενημέρωσης και Κατάρτισης Α.Κί.Δα 121 (21/10/2007)

Εκδίδεται από την Οργανωτική Γραμματεία της Α.Κί.ΔΑ.

 

Θέματα:

1. Τελευταία νέα από την ΠΟΕΔ

2. Ερωτήματα και προβληματισμοί για το Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Παιδεία (ΣΣΓΤΠ) και το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών

3. Παγκύπρια Έρευνα Α.Κί.ΔΑ.: Ο λειτουργός της Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει φωνή! Καιρός να την ακούσουμε!

4. Επιθεωρητές μιας άλλης εποχής;

5. Ιστοσελίδα Α.Κί.ΔΑ: Βήμα διαλόγου για το Στρατηγικό Σχεδιασμό του ΥΠΠ – Επετειακό Υλικό για 28η Οκτωβρίου 1940

 

 

1. Τελευταία νέα από την ΠΟΕΔ

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Κατόπιν σχετικής συζήτησης του θέματος σε επίπεδο διεύθυνσης Δημοτικής αναμένεται με την τελική γνώμη της ΠΟΕΔ ν’ αποσταλεί πολύ σύντομα στα σχολεία εγκύκλιος για τη μορφή, τη διάρκεια και την έκταση των σχολικών εορτών.

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Με αφορμή πρόσφατο ατύχημα συναδέλφου σε σχολείο, η ΠΟΕΔ έχει αποστείλει επιστολή στα σχολεία με θέμα: «Ατυχήματα στο χώρο των σχολείων».

Στην επιστολή καταγράφεται ο τρόπος που αντιμετωπίζεται από την επίσημη πλευρά το θέμα των ατυχημάτων στο χώρο των σχολείων, καθώς η διαδικασία διεκδίκησης αποζημιώσεων.

Η Οργάνωση επιδιώκει διαφοροποίηση του νομικού καθεστώτος που διέπει το θέμα των ατυχημάτων στα σχολεία και την εφαρμογή νέας ρύθμισης που να μην θέτει τους επηρεαζόμενους υπάλληλους σε διλήμματα σ’ ότι αφορά στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ

Με συμπερίληψη του σχετικού κονδυλίου στον τακτικό προϋπολογισμό, οι συνάδελφοι Μουσικοί από 01.01.2008 αναβαθμίζονται μισθολογικά στην Κλίμακα Α8.

ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Το Υπουργείο Παιδείας έχει κοινοποιήσει την πρόθεσή του για δημιουργία νέων μείζονων εκπαιδευτικών περιφερειών στις πόλεις της Κύπρου.  Τυχόν διερεύνηση των αστικών περιφερειών θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με την Οργάνωση.

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ σε σχετική απόφαση απέστειλε στη Διεύθυνση Δημοτικής επιστολή για τη δίκαιη αντιμετώπιση των διακινούμενων συναδέλφων.

Η επιστολή εισηγείται:

α) Όσοι συνάδελφοι διακινούνται σε δυο σχολεία εντός της ίδιας μέρας, ανεξάρτητα του πού βρίσκονται αυτά, θα πιστώνονται με δυο διδακτικές περιόδους μείωση ωραρίου.

β) Συνάδελφοι που υποχρεώνονται να έχουν τέτοια διακίνηση από τρεις ως πέντε φορές τη βδομάδα (κυρίως δάσκαλοι Ειδικής Εκπαίδευσης) θα έχουν μείωση μία διδακτική περίοδο ανά ημέρα.

γ) Σε όλους τους διακινούμενους να πληρώνονται εύλογα οδοιπορικά / έξοδα διακίνησης.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Το Δ.Σ. ΠΟΕΔ αποφάσισε (18/10/2008) όπως συμμετάσχει στο διάλογο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, στη νέα φάση που εγκαινιάστηκε με την παράδοση του «Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Εκπαίδευση».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

(α) Σε συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού και της Γραμματείας της ΠΟΕΔ δόθηκαν διευκρινίσεις από τον Υπουργό Παιδείας για το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Εκπαίδευσης.

(β) Ο Υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε εκ νέου να δώσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οριστική απάντηση για τις οργανικές θέσεις και τις πρόσθετες Διευθυντικές θέσεις.

(γ) Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης και των όποιων καινοτομιών δεν θα κινδυνεύσει κανένα από τα εργασιακά κεκτημένα των δασκάλων.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ

Στη βάση του γεγονότος ότι δεν έχουν τηρηθεί από πλευράς των επιθεωρητών τα συμφωνημένα για τα τοπικά συνέδρια, το Δ.Σ. ΠΟΕΔ αποφάσισε να ζητήσει από τα σχολεία όπως:

(α) Στα συνέδρια να μην αποστέλλονται περισσότεροι του ενός συνάδελφοι τη μέρα.

(β) Η συμμετοχή συναδέλφων στα συνέδρια να αναστέλλεται, όταν ανατρέπεται από τις απουσίες το Σχολικό Πρόγραμμα και όταν εμπλέκονται ζητήματα ασφάλειας των παιδιών.

ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει δεντροφύτευση στο Σαϊττά με συμμετοχή των μελών των Δ.Σ. της ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, KTOSH – KTOEOSH.

 

 

2. Ερωτήματα και προβληματισμοί για το Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Παιδεία (ΣΣΓΤΠ) και το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών

 • Υπάρχει κατάργηση των θέσεων προαγωγής της προδημοτικής εκπαίδευσης και ενσωμάτωση των νηπιαγωγείων στα δημοτικά;
 • Υπάρχει κατάργηση των κύκλων Α και Β στα δημοτικά σχολεία και δημιουργία σχολείων μαμούθ;
 • Υπάρχει κατάργηση των κύκλων Α και Β στα δημοτικά σχολεία και κατάργηση των μικρών σχολείων με αποτέλεσμα τον περιορισμό των θέσεων προαγωγής;
 • Υπάρχει κατάργηση του συστήματος μονάδων μετάθεσης με αποτέλεσμα μακροχρόνιες δυσμενείς μεταθέσεις δασκάλων με πρόσχημα «τη σταθερότητα του προσωπικού στα σχολεία»;
 • Υπάρχει κατάργηση του καταλόγου διοριστέων και ευνοιοκρατικοί διορισμοί εκπαιδευτικών με εξετάσεις και προσωπικές συνεντεύξεις;
 • Υπάρχει η δυνατότητα  οι μεταθέσεις εντός της επαρχίας θα γίνονται από τα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας;
 • Υπάρχει εργασία του διευθυντικού προσωπικού στα σχολεία με βάση το ωράριο και το εορτολόγιο της δημόσιας υπηρεσίας και κατάργηση σχολικών διακοπών;
 • Υπάρχει αξιολόγηση και η μεντορική καθοδήγηση των απλών δασκάλων εξ’ ολοκλήρου στην διευθυντική ομάδα του σχολείου, η οποία θα διατηρήσει ακέραια τα διδακτικά της καθήκοντα, παρά τους νέους «επιθεωρητικούς» ρόλους που θα κληθεί να παίξει;
 • Υπάρχει εμπλοκή των γονέων σε βαθμό που να αμφισβητεί το επιστημονικό κύρος των εκπαιδευτικών και να επηρεάζει αρνητικά το εκπαιδευτικό τους έργο;
 • Υπάρχει η δυνατότητα με τη δημιουργία Σχολικών Εφορειών μαμμούθ (μείωση από 200 σε 30) να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο του υποστηρικτικού τους ρόλου προς τις σχολικές μονάδες;
 • Υπάρχει η δυνατότητα να  ολοκληρωθεί ο διάλογος και να ληφθούν αποφάσεις για όλα τα θέματα μέσα σε τρεις μήνες;
 • Μήπως  υπάρχει εξοικονόμηση χρημάτων,  περιστολή των μισθών, των συντάξεων και των φιλοδωρημάτων μας;
 • Μήπως είναι ένα τελεσίγραφο ή ένα προεκλογικό πυροτέχνημα;

Ελπίζουμε ΟΧΙ!

Όλα τα πιο πάνω είναι ερωτήματα που προκύπτουν μετά από μια πρώτη μελέτη του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Εκπαίδευση.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με την ΠΟΕΔ (17 Οκτωβρίου), διαβεβαίωσε και καθησύχασε τα μέλη της Γραμματείας, ότι δεν θα επηρεάσει δικαιώματα και κεκτημένα του κλάδου. Αντίθετα, θεωρεί ότι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός θα εμπεριέχει ένα επιπρόσθετο κόστος για το κράτος προς όφελος της Εκπαίδευσης.

Με καλή πίστη, σοβαρότητα και ευθύνη μπαίνουμε στο διάλογο και αναμένουμε  πειστικές απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα χωρίς επιβολή, χωρίς επηρεασμό κεκτημένων και χωρίς πιεστικά και ανέφικτα χρονοδιαγράμματα.

 

 

3. Παγκύπρια Έρευνα Α.Κί.ΔΑ.: Ο λειτουργός της Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει φωνή! Καιρός να την ακούσουμε!

Τα προβλήματα της πειθαρχίας και του καθημερινού φόρτου εργασίας του δάσκαλου-υπεύθυνου τάξης καυτηριάζει με τα σχόλιά της που έκανε στο ερωτηματολόγιό μας, συναδέλφισσα με 11-15 χρόνια υπηρεσίας, που εργάζεται σε σχολείο της υπαίθρου στη Λάρνακα:

«Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι η έλλειψη πειθαρχίας των μαθητών και σεβασμού τους προς το δάσκαλο. Αυτό δυσκολεύει ιδιαίτερα το έργο, ακόμα και του πιο ευσυνείδητου και εργατικού δάσκαλου.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο φόρτος εργασίας του δάσκαλου της τάξης (υπεύθυνου τμήματος). Φορτώνεται πάρα πολλές ευθύνες πέρα από το διδακτικό του έργο, χωρίς καμιά μείωση των διδακτικών του περιόδων, σε σχέση με άλλους συναδέλφους που δεν είναι υπεύθυνοι τμήματος. Ο δάσκαλος της τάξης είναι αδικημένος και επιφορτισμένος, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, ακόμα και σε περιπτώσεις αξιολόγησης και προαγωγής».

 

 

4. Επιθεωρητές μιας άλλης εποχής;

Τελικά κάποιοι επιθεωρητές ή δε διάβασαν τα σχέδια υπηρεσίας τους και τους σχετικούς κανονισμούς της νομοθεσίας της Δημοκρατίας ή ζουν πολλά χρόνια πίσω από τον  21ο αιώνα. «Εμψυχωτές, καθοδηγητές, σύμβουλοι» θα έπρεπε να είναι  η μία πτυχή του ρόλου τους. Αντί αυτού . . . .

Κατεβαίνουν στο σχολείο και με ΕΝΤΟΝΟ ύφος αρχίζουν τις ... διαταγές:

 • Στο δεκαπενθήμερό σου θα γράφεις θέμα, στόχους, δραστηριότητες, αξιολόγηση, θεραπευτική εργασία, κτλ.
 • Δε θα κάνεις το βιβλίο! Θα κάνεις μόνο παραμύθια! (Α τάξη)
 • Θέλω αυτά τα τετράδια και μόνο!
 • Δε θα κάνεις ορθογραφία!
 • Αυτά όμως κύριοι και κυρίες επιθεωρητές/επιθεωρήτριες (ευτυχώς, που είναι μόνο μερικοί/ές), συνέβαιναν χρόνια πριν. Σήμερα έχετε κι ένα άλλο ρόλο: Εμψυχωτές, καθοδηγητές, σύμβουλοι (εκτός κι αν συμβουλές=διαταγές)!
 • Καλά θα κάνετε να αλλάξετε τακτική, γιατί και σε κάποια θέματα είστε εκτός εντολών του Υπουργείου Παιδείας (Συμφωνά με όλες τις πιο πάνω θέσεις ο ΔΔΕ ή ο ΓΕΔΕ;)
 • Ακόμα μια απορία: Η μετάβαση από την, ομολογουμένως, πολλή κατ’ οίκον εργασία για την πρώτη τάξη στη μηδενική είναι η σωστή λύση;
 • Η Συντεχνία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο ριζικά και αποφασιστικά. Ήδη η Α.Κί.ΔΑ έχει εγγράψει θέμα στο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ, κατέχει συγκεκριμένα στοιχεία και θα αντιμετωπίσει στα ίσα τον όποιον επιθεωρητή κινείται εκτός κανονισμών.
 • Όλα αυτά εξευτελίζουν και μειώνουν το κύρος και την αξιοπρέπεια του δάσκαλου και... δυστυχισμένοι - αγχωμένοι δάσκαλοι δεν μπορούν να αποδώσουν (θα πρέπει να το γνωρίζετε αυτό, γιατί κι εσείς κάποτε ήσαστε δάσκαλοι)!

Δείξτε εμπιστοσύνη και αφήστε ελευθερία στους δασκάλους και θα σας το ανταποδώσουν. Στο κάτω-κάτω κρίνετέ τους από τα αποτελέσματα.

 

 

5. Ιστοσελίδα Α.Κί.ΔΑ: Βήμα διαλόγου για το Στρατηγικό Σχεδιασμό του ΥΠΠ – Επετειακό Υλικό για 28η Οκτωβρίου 1940

Ø

Στην ιστοσελίδα μας στο www.akida.info θα βρείτε πλούσιο επετειακό υλικό για την 28η Οκτωβρίου 1940, μαζί με το υπόλοιπο υλικό για τα μαθήματα όλων των τάξεων.  Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συνάδελφους, που παραχώρησαν το υλικό τους.

Στο  Βήμα Διαλόγου για το Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Παιδεία οποιοσδήποτε μπορεί να εκφράσει άποψη. Απλά στείλτε τη στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα δημοσιευτεί.

 

Σημείωση: Σε περίπτωση που δε θέλετε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου Ενημέρωσης & Κατάρτισης, παρακαλούμε όπως στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα διαγραφείτε. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν εμφανίζεται σε κανένα υπολογιστή των υπόλοιπων παραληπτών του Δελτίου. Για οτιδήποτε άλλο θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.akida.info ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Δεσμευόμαστε να σας απαντήσουμε εντός 3 ημερών.

 

Από την Α.Κί.Δα

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
12/07/2019 10:28