Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 207 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Δελτίο Ενημέρωσης και Κατάρτισης Α.Κί.Δα 120 (16/10/2007)

Εκδίδεται από την Οργανωτική Γραμματεία της Α.Κί.ΔΑ.

 

Θέματα:

1. Τελευταία νέα από την ΠΟΕΔ

2. Παγκύπρια Έρευνα Α.Κί.ΔΑ.: Ο λειτουργός της Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει φωνή! Καιρός να την ακούσουμε!

3. Η καθημερινότητα του εκπαιδευτικού: Θλιβερές διαπιστώσεις με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

4. Ιστοσελίδα Α.Κί.ΔΑ. – Βήμα διαλόγου για το Στρατηγικό Σχεδιασμό του ΥΠΠ

 

 

1. Τελευταία νέα από την ΠΟΕΔ

Η Γραμματεία ΠΟΕΔ συναντήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2007 με τον Υπουργό Παιδείας κ. Άκη Κλεάνθους.  Παρόντες στη συνάντηση ήταν η Γενική Διευθύντρια και ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης. Τα θέματα της συνάντησης ήταν:

 

 • ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Εκκρεμούν ακόμη τα νέα Σχέδια Υπηρεσίας για την Ειδική Εκπαίδευση.  Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας στη Γραμματεία ΠΟΕΔ (11 Οκτωβρίου 2007) στόχος είναι με τη νέα σχολική χρονιά να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα Σχέδια.

Αναμένεται το Νιόβρη τα νέα Σχέδια να βρίσκονται στη Βουλή.

 

 • ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Η Γραμματεία ΠΟΕΔ έθεσε επιτακτικά την ανάγκη συμπερίληψης στον τακτικό προϋπολογισμό των νέων οργανικών θέσεων, όπως αυτές ζητήθηκαν από το Υπουργείο αλλά και των πρόσθετων διευθυντικών θέσεων για Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία.

 

 • ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ο Υπουργός συμφώνησε και αναγνώρισε την ανάγκη ανακατανομής και αναπροσαρμογής του διδακτικού χρόνου των δασκάλων.

Η Γραμματεία ΠΟΕΔ αξίωσε όπως το συγκεκριμένο θέμα συζητηθεί στα πλαίσια της ΜΕΠΕΫ ανάμεσα στην ΠΟΕΔ και το Υπουργείο Παιδείας και όχι από την ολομέλεια της ΜΕΠΕΫ.

 

 • ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Συζητήθηκε ως προτεραιότητα η διασαφήνιση και ο ορισμός των αδειών για προσωπικούς και εκπαιδευτικούς λόγους.

 

 • ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

Συζητήθηκε η απλοποίηση των διαδικασιών, έτσι που να διασφαλίζεται το αίσθημα δικαίου και η διαφάνεια.

 

 • ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Στη βάση φετινών παρατηρήσεων και προβλημάτων είναι προφανής η ανάγκη καθιέρωσης ενός μοντέλου αναπροσαρμογής των αναγκών σε προσωπικό στα σχολεία. Η ανάγκη αυτή προκύπτει από τις έκτακτες εγγραφές παιδιών (κυρίως αλλοδαπών) κατά το μήνα Σεπτέμβριο.

 

 

2. Παγκύπρια Έρευνα Α.Κί.ΔΑ.: Ο λειτουργός της Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει φωνή! Καιρός να την ακούσουμε!

Δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες που δυσκολεύουν το καθημερινό έργο του δασκάλου, θίγει με τα σχόλια που έκανε στο ερωτηματολόγιό μας, συναδέλφισσα με 20+ χρόνια υπηρεσίας, που εργάζεται σε σχολείο της υπαίθρου στη Λάρνακα:

«Η εργασία του εκπαιδευτικού δυσκολεύεται όσο περνούν τα χρόνια, από την αδιαφορία και την απειθαρχία των μαθητών, οι οποίοι είναι (η πλειοψηφία τουλάχιστον) κακομαθημένοι και θύματα του υλισμού ως προέκταση των συμπεριφορών των γονιών τους.

Επιπλέον, όλο και αυξάνονται τα παιδιά από διαλυμένες οικογένειες με συνέπεια να έχουν πολλές συναισθηματικές δυσκολίες και απρόβλεπτες συμπεριφορές στο σχολείο και στην τάξη.

Άλλο βαρύ: Ενώ ο όγκος των στόχων(7-8 εμφάσεις χρονιάς!) και της ύλης παραμένει τεράστιος, πληθώρα εγκυκλίων για συμμετοχή σε εκδηλώσεις, προγράμματα (κυπριακά και ευρωπαϊκά), ειδικά δεκαπενθήμερα, κτλ., μας κατακλύζουν καθημερινά και μας "στρεσάρουν" όλο και πιο πολύ. Πρέπει να μπει ένας φραγμός σ’ αυτές τις απαιτήσεις του ΥΠΠ».

 

 

3. Η καθημερινότητα του εκπαιδευτικού: Θλιβερές διαπιστώσεις με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Τα προβλήματα έναρξης της σχολικής χρονιάς ήταν και φέτος στο επίκεντρο του διαλόγου όλο το μήνα Σεπτέμβριο. Είμαστε σίγουροι πως μπορούσαν να αποφευχθούν αρκετά από αυτά. Ιδιαίτερα η σύγχυση με τη διανομή των βιβλίων σε αρκετά σχολεία κράτησε μέχρι την τελευταία εβδομάδα του μηνός. Μερικά βιβλία δεν έχουν έρθει ακόμα και το βιβλίο της Ιστορίας Στ΄ δεν θα έρθει ποτέ!!!

Για τα υπόλοιπα προβλήματα της καθημερινότητας του εκπαιδευτικού, που αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, έχουμε να δηλώσουμε ότι, δυστυχώς, συνάδελφοι, τίποτα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά:

 • Υπό έμφαση Στόχοι
 • Ιστοσελίδες  
 • Περιοδικά
 • Σχολικές εφημερίδες
 • Δειγματικά μαθήματα - συνέδρια – σεμινάρια (Τα Επαρχιακά Γραφεία  Παιδείας ακόμη να ελέγξουν και να συντονίσουν τους επιθεωρητές - συμβαίνει να έχουμε πολλά και, πολλές φορές, συγκρουόμενα συνέδρια με αναστάτωση των σχολείων) 
 • καταιγισμός εγκυκλίων (το 1ο BOXFILE γέμισε προ ημερών με πέραν των 100 από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και πολυσέλιδες).

Όλα αυτά θα είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ καθημερινός πονοκέφαλός μας.

Το μόνο που γίνεται προσπάθεια να αλλάξει είναι οι σχολικές εκδηλώσεις, με περιορισμό της διάρκειας και του τρόπου προετοιμασίας. Θα το καταφέρουμε; Από εμάς εξαρτάται!!

Ας συνδυάσουμε τώρα τις πιο πάνω διαπιστώσεις με τις πρώτες ενδείξεις για τη στάση των επιθεωρητών τη φετινή χρονιά, όπως αυτές δόθηκαν στους διευθυντές από τους οικείους επιθεωρητές:

 • αλλαγή στο χρόνο ειδοποίησης του σχολείου και του εκπαιδευτικού για την επίσκεψη του επιθεωρητή (μια μέρα πριν το σχολείο, μισή ώρα πριν ο εκπαιδευτικός),
 • αυστηρή εφαρμογή των εγκυκλίων (ΑΠΟΡΙΑ: όσες εγκύκλιοι στάλθηκαν, μπορούσαν να διαβαστούν – όχι να συζητηθούν -  στις συνεδρίες που έγιναν μέχρι τώρα;)

Όλα αυτά το μόνο που φανερώνουν είναι μια θλιβερή οπισθοδρόμηση για τον κλάδο. ΔΕΝ εξυπηρετούν τις ανάγκες του σχολείου και του μαθητή, που βρίσκεται στη βασική, στοιχειώδη Προδημοτική και Δημοτική Εκπαίδευση.

Πότε επιτέλους θα αντιδράσουμε ως κλάδος και να διεκδικήσουμε, τουλάχιστο, αυτά που κάθε χρόνο συμφωνούμε και μόνο εμείς φαίνεται να τηρούμε;

 • Λιγότεροι ή και καθόλου υπό έμφαση στόχοι και συνεπακόλουθη αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση της ύλης κάθε μαθήματος, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα βιώματα των παιδιών.
 • Λιγότερες εγκύκλιοι, οι οποίες να σχετίζονται πιο άμεσα με το εκπαιδευτικό μας έργο (κάποιες φορές σου δίνεται η εντύπωση πως το ΥΠΠ ΔΕΝ ενδιαφέρεται για το εκπαιδευτικό μας έργο, αλλά για ένα σωρό εξωδιδακτικά καθήκοντα που βρίσκει και διαμοιράζει στους εκπαιδευτικούς).

Γιατί διαφορετικά, θα είμαστε μόνο ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΟΛΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΑΝΩ και θα χάσουμε ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΕΡΓΟΥ.

 

 

4. Ιστοσελίδα Α.Κί.ΔΑ. – Βήμα διαλόγου για το Στρατηγικό Σχεδιασμό του ΥΠΠ

Ø

Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε πλούσιο υλικό: εβδομαδιαία σχέδια εργασίας για τα νέα βιβλία της Γλώσσας για όλες τις τάξεις, καθώς και επετειακό υλικό για την 28η Οκτωβρίου 1940. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συναδέλφους, που οικειοθελώς παραχώρησαν το υλικό τους.

Αν δυσκολεύεστε να κατεβάσετε κάποιο file που σας ενδιαφέρει, ακολουθήστε την πιο κάτω πορεία: κάνετε δεξί κλικ με το ποντίκι και μετά, με το αριστερό, πατήστε στο παράθυρο που σας ανοίγει Save Target As. Σας ανοίγει καινούριο παράθυρο στο My Documents. Διαλέξτε το χώρο που θέλετε να το φυλάξετε και πατήστε Save.

Συνεχίζουμε στο  Βήμα Διαλόγου για το Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Παιδεία με ένα νέο κείμενο του συνάδελφου Μιχάλη Πόλη. Οποιοσδήποτε θέλει να εκφράσει άποψη, μπορεί να τη στείλει στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα δημοσιευτεί.

 

Σημείωση: Σε περίπτωση που δε θέλετε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου Ενημέρωσης & Κατάρτισης, παρακαλούμε όπως στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα διαγραφείτε. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν εμφανίζεται σε κανένα υπολογιστή των υπόλοιπων παραληπτών του Δελτίου. Για οτιδήποτε άλλο θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.akida.info ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Δεσμευόμαστε να σας απαντήσουμε εντός 3 ημερών.

 

Από την Α.Κί.Δα

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
12/07/2019 10:28