Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 186 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Δελτίο Ενημέρωσης και Κατάρτισης Α.Κί.Δα 119 (6/10/2007)

Εκδίδεται από την Οργανωτική Γραμματεία της Α.Κί.ΔΑ.

 

Θέματα:

1. Τελευταία νέα από την ΠΟΕΔ

2. Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού

3. Γιατί επιβάλλεται αλλαγή του καταστατικού της ΠΟΕΔ

4. Παγκύπρια Έρευνα Α.Κί.ΔΑ.: Ο λειτουργός της Δημοτικής   Εκπαίδευσης έχει φωνή! Καιρός να την ακούσουμε!

5. Εκδηλώσεις

6. Ιστοσελίδα Α.Κί.ΔΑ. – Βήμα διαλόγου για το Στρατηγικό Σχεδιασμό του ΥΠΠ

 

 

1. Τελευταία νέα από την ΠΟΕΔ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ 

Με την παράδοση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Παιδεία από τον Υπουργό Παιδείας την περασμένη εβδομάδα έχουν προκληθεί πολλές αμφιβολίες και ερωτήματα για την εξέλιξη του διαλόγου με θέμα την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, ειδικά στο ζήτημα των χρονοδιαγραμμάτων. 

Είναι γνωστό ότι το έγγραφο συνοδευόταν από επιστολή που όριζε την άμεση λήψη αποφάσεων και την πεντάμηνη ολοκλήρωση των πλείστων προνοιών.

Εκτιμούμε πως τα χρονοδιαγράμματα είναι ανέφικτα και ίσως για τέτοια σοβαρά θέματα η διάσταση του επείγοντος να μην οδηγεί στα καλύτερα αποτελέσματα.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο, είναι προφανές ότι το Σχέδιο προχωρεί σε διαφοροποίηση και μεταβολή σημαντικών εργασιακών και συνδικαλιστικών κεκτημένων.

 

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει απορρίψει την αίτηση για πρόσθετες Διευθυ-ντικές θέσεις νηπιαγωγείων.

Σε συνέχεια αυτής της εξέλιξης το Υπουργείο Παιδείας με επιστολή του έχει ζητήσει, μόλις την περασμένη βδομάδα αυξημένο αριθμό μονιμοποιήσεων για συμβασιούχους δασκάλους και νηπιαγωγούς (οι οποίες έχουν ουσιαστικά μηδενικό κόστος) σε μια προσπάθεια μάλλον εξισορρόπησης σ’ αναφορά με την απόρριψη των Διευθυντικών θέσεων στα νηπιαγωγεία.

Είναι η άποψη μας πως για τα ζητήματα της εκπαίδευσης η εργοδοτική πλευρά και το επίσημο πρόσωπο στο διάλογο είναι για μας το Υπουργείο Παιδείας.  Έτσι είναι δύσκολο να δεχτούμε, πως απλά «φταίει» το Υπουργείο Οικονομικών, ούτε βέβαια και να μην κρίνουμε τον ελιγμό με τις αυξημένες θέσεις μονιμοποιήσεων.

Ως Α.Κί.ΔΑ. επιμένουμε στην ΑΜΕΣΗ ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος για πρόσθετες διευθυντικές θέσεις.

 

 

2. Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού

Η 5η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Μέρα των Εκπαιδευτικών. Ο φετινός εορτασμός έχει ως βασικό σύνθημα το ενδιαφέρον της πολιτείας για τον εκπαιδευτικό, το οποίο αποτελεί εχέγγυο για την ποιότητα στην εκπαίδευση.

«Ποιότητα στην Εκπαίδευση σημαίνει ενδιαφέρον για τον/την εκπαιδευτικό». Σημαντικό δεδομένο παραμένει το γεγονός πως ακόμα εκατομμύρια εκπαιδευτικών σε πολλά μέρη του κόσμου συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς στοιχειώδη υποδομή, σε συνθήκες τρομοκρατίας και δίωξης, χωρίς τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Από στοιχεία της Education International υπολογίζεται ότι κατά το 2006, 314 εκπαιδευτικοί σε διάφορα μέρη του κόσμου έχουν δολοφονηθεί είτε λόγω των πολιτικών τους πιστεύω είτε λόγω συρράξεων.

Η Α.Κί.ΔΑ., με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας του Εκπαιδευτικού, εύχεται ολόψυχα σ’ όλους τους συνάδελφους καλή δύναμη στη συνέχιση της δύσκολής μας αποστολής.

 

 

3. Γιατί επιβάλλεται αλλαγή του καταστατικού της ΠΟΕΔ

² Το καταστατικό της ΠΟΕΔ είχε γίνει σε κάποια άλλη εποχή, με άλλα δεδομένα και πραγματικότητες. Οι εποχές έχουν αλλάξει, όπως και ολόκληρος ο κόσμος. Οι οργανισμοί πρέπει να εξελίσσονται, αλλιώς καταντούν παρωχημένοι και δυσλειτουργικοί. Η ανάγκη τροποποίησης του καταστατικού επιβάλλεται από τις περιστάσεις.

² Κατά τη διαδικασία συζήτησης των αλλαγών στο Καταστατικό, η Α.Κί.ΔΑ. επέμενε να εστιάζει πρώτα την προσπάθεια σε μια ευρεία δέσμη δομικών και λειτουργικών τροποποιήσεων και μετά σε οποιαδήποτε αλλαγή στις εκλογικές ρυθμίσεις, σε αντίθεση με άλλες Κινήσεις που ίσως για προφανείς λόγους, προέκριναν και επικεντρώνονταν σχεδόν αποκλειστικά στην τροποποίηση των εκλογικών προνοιών του καταστατικού! 

² Ήταν οι ίδιες αυτές Κινήσεις που τον Δεκέμβριο του 2004 και ενόψει των επικείμενων εκλογών του Μαρτίου, σε μια πρωτοφανή για τα χρονικά της ΠΟΕΔ απόφαση, με πλειοψηφία αποφάσισαν να έχουν δικαίωμα ψήφου συνάδελφοι, οι οποίοι δεν είχαν πληρώσει συνδρομή, ούτε και μπορούσαν να ελέγξουν αν θα πλήρωναν μέχρι τις εκλογές ή και μετά, και ενώ το καταστατικό προνοεί ρητώς, ότι για να είναι κάποιος μέλος και να έχει δικαίωμα ψήφου, θα πρέπει να έχει τακτοποιημένες τις συνδρομές του.

² Ενώ η Α.Κί.ΔΑ. τόνιζε το αντικαταστατικό της απόφασης και προειδοποιούσε για τις συνέπειες, με μια σπουδή αλλοίωσης -ίσως -του εκλογικού αποτελέσματος, και με μια τεχνηέντως εκμαιευμένη –ίσως-  νομική γνωμάτευση, έριξαν τη συντεχνία μέσα σε ένα τέλμα. Τρία χρόνια μετά, και με αποκλειστικά δική τους ευθύνη, η ΠΟΕΔ δεν ξέρει ακόμα, ποια ακριβώς είναι τα μέλη της, ποια άτομα έχουν πληρώσει συνδρομές και ποια όχι.

² Φανταστείτε τι εξευτελιστικό είναι για μια συντεχνία αυτό το κατάντημα: να μην ξέρει με ακρίβεια ποια είναι τα μέλη της! Για τρία χρόνια!!! Και αντί να κοκκινίζουν από ντροπή, και αντί να απολογηθούν στα μέλη της συντεχνίας, (στα άτομα που με συνέπεια εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της συντεχνίας), κατηγορούν έμμεσα η άμεσα την Α.Κί.ΔΑ. για τις καταστατικές τροποποιήσεις που προτείνει σε ένα θεσμικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό διάλογο.

² Αυτοί οι ίδιοι που δυναμίτισαν την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των εκλογών, της βάσης της Δημοκρατίας της Συντεχνίας. . . ΝΤΡΟΠΗ!!!

² Για τρία χρόνια η Α.Κί.ΔΑ. σιώπησε για να προστατέψει το κύρος της Συντεχνίας στους δύσκολους καιρούς που περνά. Δεν προσέφυγε στον Έφορο Συντεχνιών ή στην Δικαιοσύνη, για να προστατέψει τη Συντεχνία. Δεν μπορεί όμως να ανεχτεί τα ίδια αυτά άτομα, τις ίδιες αυτές Κινήσεις να λοιδορούν σε βάρος της χωρίς απάντηση, χωρίς να υπερασπίσει την αξιοπρέπειά της. Τους θέτουμε στη κρίση σας. . .

² Και για να εξηγούμαστε: Πάγια θέση της Α.Κί.ΔΑ., η οποία εκφράστηκε και στη συγκεκριμένη συνεδρία, είναι ότι η ΠΟΕΔ έχει υποχρέωση να είναι στο πλευρό και να στηρίζει όχι μόνο τους συμβασιούχους ή τους αντικαταστάτες αλλά ακόμα και τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, όπως άλλωστε έχει πράξει πολλές φορές στο παρελθόν. Δεν είναι ανάγκη να βάλεις τον αδιόριστο ή τον αντικαταστάτη να σου πληρώνουν συνδρομή για να τους υποστηρίζεις με όλη σου τη δύναμη. Από την άλλη όμως δε μπορείς να παραβαίνεις το καταστατικό για να τον βάλεις να σε ψηφίσει.

Αν πιστεύουμε ότι αυτοί οι συνάδελφοι θα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου, τότε θα πρέπει να είσαι σωστός και να τροποποιήσεις το καταστατικό, έτσι ώστε αυτό να καταστεί έννομο δικαίωμα και όχι μια ευκαιριακή ερμηνεία, σαφώς αντικαταστατική, που στηρίζεται στο πουθενά.

Όσο για τις καταστατικές αλλαγές που προτείνει η Α.Κί.ΔΑ., αυτές θα αναλυθούν σε ερχόμενα τεύχη, με πλήρη διαφάνεια, όπως άλλωστε είναι και το χαρακτηριστικό της Κίνησής μας.

 

 

4. Παγκύπρια Έρευνα Α.Κί.ΔΑ.: Ο λειτουργός της Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει φωνή! Καιρός να την ακούσουμε!

Ø

Συνεχίζουμε τα σχόλια που έκαναν συνάδελφοι, στην ανοικτού τύπου ερώτηση του ερωτηματολογίου μας, που τους ζητούσε να σημειώσουν ότι ένιωθαν την ανάγκη σχετικά την καθημερινότητά τους. 1 στους 3 συνά-δελφους/συναδέλφισσες που συμπλήρωσε ερωτηματολόγιο, συμπλήρωσε και το μέρος Δ, ένδειξη της μεγάλης ανάγκης που έχουν οι συνάδελφοι, να αναφέρουν και να αναπτύξουν κάποια από τα προβλήματα που τους ενοχλούν καθημερινά, και δυστυχώς, βλέπουν ελάχιστες βελτιώσεις με την πάροδο των χρόνων.

Συναδέλφισσα με 16-20 χρόνια υπηρεσίας, που εργάζεται σε σχολείο της πόλης στη Λάρνακα:

«Στα σχολεία που εργάζομαι τα 4 τελευταία χρόνια έζησα ακραίες συμπεριφορές μαθητών, τόσο απέναντι σε συμμαθητές τους όσο και απέναντι στους δασκάλους τους. Συνεργασία με τους γονείς δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί μιλούμε για κυριολεκτικά διαλυμένες οικογένειες. Με τους ψυχολόγους γνωρίζουμε όλοι τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Όσο δε αφορά τους κανόνες λειτουργίας του σχολείου για το θέμα των ποινών, δεν είναι επαρκείς γι΄ αυτές τις περιπτώσεις.

Πώς θα το αντιμετωπίσουμε;».

 

 

5. Εκδηλώσεις

ΜΝΗΜΗ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ - ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΦΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών)

 ΤΡΙΤΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007, 7:00 μ.μ.  - ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΞΕΩΝ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007, 6:45 μ.μ. - ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΖΑΚΑΚΙΟΥ

 ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΖΑΚΑΚΙΟΥ- ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΞΕΙΣ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ - ΕΝΩΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ

Ø

 

 

6. Ιστοσελίδα Α.Κί.ΔΑ. – Βήμα διαλόγου για το Στρατηγικό σχεδιασμό του ΥΠΠ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στο www.akida.info και θα βρείτε πλούσιο υλικό: εβδομαδιαία σχέδια εργασίας για τα νέα βιβλία της Γλώσσας για όλες τις τάξεις, καθώς και επετειακό υλικό. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συναδέλφους, που οικειοθελώς παραχώρησαν το υλικό τους.

Αν δυσκολεύεστε να κατεβάσετε κάποιο file που σας ενδιαφέρει, ακολουθήστε την πιο κάτω πορεία: κάνετε δεξί κλικ με το ποντίκι και μετά με το αριστερό πατήστε στο παράθυρο που σας ανοίγει Save Target As. Σας ανοίγει καινούριο παράθυρο στο My Documents. Διαλέξτε το χώρο που θέλετε να το φυλάξετε και πατήστε Save.

Από τη Δευτέρα ανοίγει ένα νέο Βήμα Διαλόγου στην ιστοσελίδα μας, όπου θα φιλοξενούνται απόψεις σχετικά με το Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Παιδεία του ΥΠΠ. Οποιοσδήποτε θέλει να εκφράσει άποψη, μπορεί να τη στείλει στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα δημοσιευτεί.

 

Σημείωση: Σε περίπτωση που δε θέλετε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου Ενημέρωσης & Κατάρτισης, παρακαλούμε όπως στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα διαγραφείτε. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν εμφανίζεται σε κανένα υπολογιστή των υπόλοιπων παραληπτών του Δελτίου. Για οτιδήποτε άλλο θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.akida.info ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Δεσμευόμαστε να σας απαντήσουμε εντός 3 ημερών.

 

Από την Α.Κί.Δα

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10