Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 196 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Δελτίο Ενημέρωσης και Κατάρτισης Α.Κί.Δα 118 (2/10/2007)

Εκδίδεται από την Οργανωτική Γραμματεία της Α.Κί.ΔΑ.

 

Θέματα:

1. Τελευταία νέα από την ΠΟΕΔ

2. Γιατί επιθυμούμε ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΕΔ

3. Παγκύπρια Έρευνα Α.Κί.ΔΑ.: Ο λειτουργός της Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει φωνή! Καιρός να την ακούσουμε!

4. Τι χρειάζεται η ΠΟΕΔ: Παρασκήνιο και συκοφαντίες ή πορεία αλήθειας και διεκδίκησης αιτημάτων;

5. Εκπαιδευτικό υλικό στην ιστοσελίδα της Α.Κί.ΔΑ.

 

 

1. Τελευταία νέα από την ΠΟΕΔ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ:

Σε σχετική επιστολή του το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κοινοποίησε στην ΠΟΕΔ συνημμένο έγγραφο με τίτλο Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Παιδεία στο οποίο συγκεντρώνονται οι προτάσεις του Υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό του Εκπαιδευτικού Συστήματος.

Όπως σημειώνεται, πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι η προώθηση και υλοποίηση, το συντομότερο δυνατόν, όσων ζητημάτων συμφωνούνται.

Η Α.Κί.ΔΑ. θα μελετήσει  σοβαρά το σχετικό κείμενο και θα επανέλθει με τις εισηγήσεις της στα χρονικά πλαίσια που έθεσε το ΥΠΠ. Δεν πρόκειται να μπούμε στη λογική των άλλων Κινήσεων, οι οποίες θα τοποθετηθούν ανάλογα με τις εντολές που θα πάρουν από τα κομματικά τους επιτελεία.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν ενέκρινε τελικά τη συμπερίληψη στον τακτικό προϋπολογισμό του 2008 θέσεων Διευθυντή και Βοηθού Διευθυντή για την Προδημοτική και την Ειδική Εκπαίδευση.

Με αυτό το δεδομένο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ που συνήλθε στις 27/9/2007 αποφάσισε να αποστείλει εγγράφως την ένστασή του γι’  αυτή την εξέλιξη και να τονίσει ότι αναμένει από την κυβέρνηση διαφοροποίηση της απόφασης.

Να σημειώσουμε ότι τις συγκεκριμένες θέσεις για την Προδημοτική είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας κατά τη συνάντηση που είχε με την ΠΟΕΔ, ειδικά για τα προβλήματα της Προδημοτικής. Οι θέσεις για την Ειδική Εκπαίδευση θα ρυθμιστούν ΜΟΝΟ με τη ψήφιση των Σχεδίων Υπηρεσίας, που εκκρεμούν λόγω νομικών κωλυμάτων. Θεωρούμε ότι το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα.

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ:

Η Γενική διευθύντρια ενημέρωσε με επιστολή της το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει προωθήσει στο Υπουργείο Οικονομικών αίτημα για τη δημιουργία των πιο κάτω οργανικών θέσεων δασκάλων και νηπιαγωγών:

  • 350 θέσεις δασκάλου, από τις οποίες 50 θέσεις για την Ειδική Εκπαίδευση

  • 80 θέσεις νηπιαγωγών

Το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ που συνήλθε στις 27/9/2007, επεσήμανε την αναμονή του κλάδου για άμεση υλοποίηση των θέσεων χωρίς προσκόμματα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ένα «παιχνίδι» παίζεται εδώ σχετικά με τους αριθμούς. Την περασμένη βδομάδα οι οργανικές θέσεις που συμφωνήθηκε να μπουν στον προϋπολογισμό ήταν περίπου 100 λιγότερες και προωθούνταν μαζί με τις διευθυντικές θέσεις για την Ειδική και την Προδημοτική Εκπαίδευση.  Δυστυχώς το ΥΠΠ ζήτησε λιγότερες (σε μια προσπάθεια να μας ξεγελάσει;) και η ΠΟΕΔ αντέδρασε, μόλις το πληροφορήθηκε. Από τη μια η αντίδρασή μας κι από την άλλη η άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών να προωθήσει τις προαναφερθείσες διευθυντικές θέσεις, έκανε το ΥΠΠ να ζητήσει τις περίπου 100 περισσότερες οργανικές θέσεις. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ το θέμα να λήξει ΑΜΕΣΑ, γιατί οι συγκεκριμένες οργανικές θέσεις έχουν μηδενικό κόστος. Θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας, η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει κλείνοντας αριθμό Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων, τα οποία λειτουργούσαν ως πέρσι. Το επίσημο αιτιολογικό είναι ο μικρός αριθμός ενδιαφερομένων μαθητών. Θεωρούμε πως η εξέλιξη αυτή είναι ένα πρόσθετο πλήγμα σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Όταν η Α.Κί.ΔΑ. αρνήθηκε να ψηφίσει τον πιο πάνω θεσμό, προβάλλοντας ένα σωρό επιχειρήματα για την προχειρότητα του σχεδιασμού του και, μάλιστα, προβλέποντας και το πώς θα καταντούσε το προαιρετικό ολοήμερο σχολείο, κάποιοι μας κορόιδευαν. ΔΕ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ για την κατάντια ενός τέτοιου θεσμού, γιατί ήταν ελπίδα σωτηρίας για τα παιδιά, που προέρχονταν από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά τώρα;

Αν οι προϋποθέσεις που έθετε από το 1999 η Α.Κί.ΔΑ. γίνονταν δεκτές  από τις άλλες Κινήσεις και το ΥΠΠ, τότε και τα ολοήμερα θα λειτουργούσαν πιο σωστά, τα παιδιά θα ήταν σε καλύτερη μοίρα και μεγάλη μερίδα δασκάλων θα έπαιρναν διορισμό με αναγνωρισμένη την υπηρεσία τους.  Η σωστή δουλειά  και  θετική τοποθέτηση  της Α.Κί.ΔΑ. για τα υποχρεωτικά ολοήμερα έβαλε σε τάξη τον θεσμό. Μια σύγκριση του προαιρετικού με το υποχρεωτικό ολοήμερο σχολείο δηλώνει του λόγου το αληθές.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ (5 Οκτωβρίου):

Με κοινές εκδηλώσεις και κοινή διακήρυξη οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις θα τιμήσουν την Παγκόσμια Μέρα του Εκπαιδευτικού.

 

 

2. Γιατί επιθυμούμε ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΕΔ

• Για να εφαρμόσουμε την ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ. Κάθε Κίνηση να παίρνει τον αριθμό και τις θέσεις που της αναλογούν. ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ 32% ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ 3 ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 7 ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ. ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 42% ΣE MIA EΠΑΡΧΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ.

• Το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα χαρακτηρίζεται από μια λογική κάθετης πλειοψηφίας, το οποίο αντίθετα με την ευρύτερη λογική των ποσοστώσεων, παραχωρεί τη θέση του προέδρου στην πλειοψηφούσα Κίνηση, ακόμα και με ποσοστό 30% .

• Δημιουργεί και έχει δημιουργήσει μια παράδοση εξουσίας, αφού σταθερά παρέχει όλες τις προϋποθέσεις υπερπροβολής της Κίνησης, η οποία έχει πλειοψηφήσει.

• Είναι ίσως το μοναδικό εκλογικό σύστημα που επιτρέπει σε Κίνηση, της οποίας το ποσοστό είναι κάτω από 50%, να αναδεικνύει την ηγεσία της συντεχνίας, χωρίς να είναι αναγκασμένη σε οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας και χωρίς να τυγχάνει της εμπιστοσύνης της πλειψηφίας του κλάδου.

• Το υφιστάμενο σύστημα εκλογής βρίσκεται πολύ μακριά από την ουσία της Δημοκρατίας, αφού επιτρέπει στην πλειοψηφούσα Κίνηση να δραστηριοποιείται εντός της ΠΟΕΔ, χωρίς την ουσιαστική ανάγκη της ισορροπίας, της συνεργασίας και του ενεργού σεβασμού των άλλων Κινήσεων.

• Το υφιστάμενο σύστημα εκλογής ήταν μια επιλογή ανάγκης την οποία επέβαλαν οι άγριες αντιπαλότητες άλλων εποχών, ο μικρός αριθμός των μελών της ΠΟΕΔ και η ύπαρξη δύο μόνων Κινήσεων.

• Οι υπέρμαχοι του υφιστάμενου συστήματος προφασίζονται ως σημαντικό επιχείρημα την «ταχύτητα». Το γεγονός ότι δηλαδή την επαύριον των εκλογών γίνεται διανομή των θέσεων και η Οργάνωση έχει Πρόεδρο! Είναι η άποψή μας ότι στο πλαίσιο της δημοκρατικής σκέψης η ταχύτητα μάλλον δεν είναι προτεραιότητα. Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές ενέργειες εκδημοκρατικοποίησης ενός θεσμού στο επίπεδο της συμμετοχικότητας.

• Το εύρημα των ημερών για απευθείας εκλογή του Προέδρου της ΠΟΕΔ από τη βάση των δασκάλων γίνεται παροδόξως από τους υπέρμαχους του υφιστάμενου συστήματος. Πρόκειται ουσιαστικά για μια υπεραπλουστευτική μανούβρα, η οποία σαφώς ευνοεί μια λογική συνέχειας και διαιώνισης στην εξουσία των ίδιων προσώπων.

 

 

3. Παγκύπρια Έρευνα Α.Κί.ΔΑ.: Ο λειτουργός της Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει φωνή! Καιρός να την ακούσουμε!

Από σήμερα καθιερώνουμε μια νέα στήλη με βάση τα σχόλια που έκαναν συνάδελφοι, στην ανοικτού τύπου ερώτηση του ερωτηματολογίου μας. Η ερώτηση τους ζητούσε να σημειώσουν ότι ένιωθαν την ανάγκη να πουν για την καθημερινότητά τους. Κι εδώ ήταν ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας: 1 στους 3 συνάδελφους/συναδέλφισσες που συμπλήρωσε ερωτηματολόγιο, συμπλήρωσε και το μέρος Δ. Αυτό για μας είναι ένδειξη της μεγάλης ανάγκης που έχουν οι συνάδελφοι, να αναφέρουν και να αναπτύξουν κάποια από τα προβλήματα που τους ενοχλούν καθημερινά, και δυστυχώς, βλέπουν ελάχιστες βελτιώσεις με την πάροδο των χρόνων.

Συνάδελφος με 20+ χρόνια υπηρεσίας, που εργάζεται σε σχολείο της υπαίθρου της επαρχίας Λάρνακας:

«Η καθημερινότητα του σχολείου έχει οδηγήσει την εκπαίδευση στο κυνήγι της επιφάνειας και της επίδειξης, με σπατάλη χρόνου.

Τα ουσιώδη, τα βασικά που χρειάζονται οι μαθητές μένουν στο περιθώριο και λόγω έλλειψης χρόνου τα παιδιά βρίσκονται σε ένα συνεχές τρέξιμο, είναι συγχυσμένα και δεν έχουν αγαπήσει το σχολείο, γιατί χάθηκε η ηρεμία κι ο ανθρώπινός του χαρακτήρας».

 

 

4. Τι χρειάζεται η ΠΟΕΔ: Παρασκήνιο και συκοφαντίες ή πορεία αλήθειας και διεκδίκησης αιτημάτων;

Ø

Η  Α.Κί.ΔΑ.  το καλοκαίρι προειδοποιούσε με το παρακάτω κείμενο:

«Η  Α.Κί.ΔΑ. στα 15 χρόνια της ύπαρξής της αντιμετώπισε ποικίλες πολεμικές. Τα τελευταία δυο χρόνια αντιμετωπίζει, εκτός της συνήθους πολεμικής των κομματικών κινήσεων, την προσπάθεια κυρίως, της ΠΑΔΕΔ, για πίεση σε βάρος των στελεχών και των υποστηρικτών μας στις γεωγραφικές περιφέρειες, όπου παρουσιάζει η Α.Κί.ΔΑ. ισχυρή εκλογική δύναμη.

Αρκετές  από τις ενέργειες των στελεχών της συγκεκριμένης Κίνησης είναι αντίθετες με τον Κώδικα Δεοντολογίας για τις επισκέψεις στα σχολεία, τον οποίο το ίδιο το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ ψήφισε. Μα τελικά, τι χρειάζεται αυτή την ώρα η ΠΟΕΔ; Μήπως μια στρατηγική επίθεση εναντίον της Α.Κί.ΔΑ. και της παρουσίας της στις επαρχίες ή ουσιαστικό έργο σε έντονους ρυθμούς; Έχει ανάγκη παρασκηνίου και συκοφαντιών κατά της Α.Κί.ΔΑ. ή πορεία αληθείας και διεκδίκησης αιτημάτων;

Πότε τελικά θα αντιληφθούν ότι είναι ταγμένοι, πρώτα να εξυπηρετούν το συμφέρον του κλάδου και μετά οποιοδήποτε άλλο προσωπικό ή κομματικό τους συμφέρον»;

Οι ενέργειες για πολεμική συνεχίζονται. Στόχος και πάλι η Α.Κί.ΔΑ. Αφού δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τον Κώδικα Δεοντολογίας που ψηφίσαμε, τον κόβουμε και το ράβουμε στα μέτρα μας. Αυτό συνέβη στο τελευταίο ΔΣ της ΠΟΕΔ, όπου οι κομματικές κινήσεις, έκαμαν τις «αναγκαίες» αλλαγές, για να μπορούν να επιτεθούν στην Α.Κί.ΔΑ. Επιτέλους, πότε θα τελειώσει αυτή η συμμαχία καταδίωξης; Το πάθημα των εκλογών του 2005, όπου αντικαταστατικά αλλοίωσαν ολόκληρο τον εκλογικό κατάλογο, δεν τους έγινε μάθημα. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ, ΒΕΒΑΙΑ, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ.

Οι δάσκαλοι έχουν δικαίωμα στην έγκυρη ενημέρωση. Αυτή διασφαλίζεται μέσα από την έντιμη συνδικαλιστική παρουσία και τις θεσμικές διαδικασίες. Η Α.Κί.ΔΑ. δεν θα ακολουθήσει το δρόμο των μικροσκοπιμοτήτων, αλλά θα μείνει πιστή σε αυτό που διακηρύττει για 15 χρόνια: ΤΗΝ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ και τη διεκδίκηση αυτού που δικαιούται ο εκπαιδευτικός.

 

 

5. Εκπαιδευτικό υλικό στην ιστοσελίδα της Α.Κί.ΔΑ.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στο www.akida.info και θα βρείτε πλούσιο υλικό: εβδομαδιαία σχέδια εργασίας για τα νέα βιβλία της Γλώσσας για όλες τις τάξεις, καθώς και επετειακό υλικό. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συναδέλφους, που οικειοθελώς παραχώρησαν το υλικό τους.

Αν δυσκολεύεστε να κατεβάσετε κάποιο file που σας ενδιαφέρει, ακολουθήστε την πιο κάτω πορεία: κάνετε δεξί κλικ με το ποντίκι και μετά με το αριστερό πατήστε στο παράθυρο που σας ανοίγει Save Target As. Σας ανοίγει καινούριο παράθυρο στο My Documents. Διαλέξτε το χώρο που θέλετε να το φυλάξετε και πατήστε Save.

 

 

 

Σημείωση: Σε περίπτωση που δε θέλετε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου Ενημέρωσης & Κατάρτισης, παρακαλούμε όπως στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα διαγραφείτε. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν εμφανίζεται σε κανένα υπολογιστή των υπόλοιπων παραληπτών του Δελτίου. Για οτιδήποτε άλλο θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.akida.info ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Δεσμευόμαστε να σας απαντήσουμε εντός 3 ημερών.

 

Από την Α.Κί.Δα

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10