Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 137 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Δελτίο Ενημέρωσης και Κατάρτισης Α.Κί.Δα 116 (14/9/2007)

Εκδίδεται από την Οργανωτική Γραμματεία της Α.Κί.ΔΑ.

 

Θέματα:

1. Μια νέα χρονιά αρχίζει...

2. Τελευταία νέα από την ΠΟΕΔ

3. Μπροστά σε κρίσιμα χρόνια χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς ιδιοτέλεια...

4. Εκπαιδευτικό υλικό στην ιστοσελίδα της Α.Κί.ΔΑ.

 


1.    Μια νέα χρονιά αρχίζει...

Από την ίδρυση της Α.Κί.ΔΑ. η έναρξη της σχολικής χρονιάς ήταν μια περίοδος δημιουργική και κοπιαστική. Οι κατά τόπους επαρχιακές επιτροπές παρατηρούσαν όλες τις δυσκολίες, τις απρονοησίες και τις αδυναμίες του Υπουργείου Παιδείας στο χειρισμό των προβλημάτων έναρξης. Επιπρόσθετα από το Μάιο με τις ανακοινώσεις των πρώτων μεταθέσεων και διορισμών, όλοι οι εκπρόσωποι και τα στελέχη της Κίνησης σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο, με ευαισθησία και εγρήγορση, στήριζαν όλους τους συνάδελφους στις όποιες δυσκολίες και σε όλα τα ζητήματα της επαγγελματικής τους πορείας.

Με την ίδια ευαισθησία και εγρήγορση από τον περασμένο Μάιο η Α.Κί.ΔΑ ακολουθεί με όραμα, ζωογονεί και στηρίζει τον κλάδο. Δεκάδες στελέχη ήταν έτοιμοι να ακούσουν τα προσωπικά προβλήματα και τις δυσκολίες και να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το νέο σκηνικό που δημιουργείται στις μεταθέσεις, τις μετακινήσεις και τις τοποθετήσεις.

Η νέα σχολική χρονιά κομίζει τα δικά της χαρακτηριστικά. Επιτεύξεις και δυσκολίες. Ήδη το Δ.Σ. της Α.Κί.ΔΑ., οι επαρχιακές της επιτροπές, οι εκπρόσωποί μας στη Γραμματεία, το Δ.Σ. και τις επαρχιακές επιτροπές της ΠΟΕΔ επεσήμαναν τις δυσκολίες και τα ατοπήματα των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργείου Παιδείας, ΕΕΥ και Επαρχιακών Γραφείων Παιδείας). Στόχος μας δεν υπήρξε ο μηδενισμός της Κυπριακής Εκπαίδευσης. Αναγνωρίζουμε τις επιτεύξεις και τις κατακτήσεις. Επιμένουμε όμως, στη στήριξη και τη βοήθεια σε όλους ανεξαίρετα τους εκπαιδευτικούς  και στη στήριξη και ολόπλευρη ενίσχυση όλων των σχολείων και νηπιαγωγείων μας.

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι άλλη μια αφορμή, για να υπενθυμίσουμε την ανάγκη στήριξης, ενίσχυσης και ενημέρωσης που έχει ο δάσκαλος, η νηπιαγωγός και ο λειτουργός της Ειδικής Εκπαίδευσης μπροστά στη νέα γενιά προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Εμείς εργαζόμαστε για τον άγνωστο φίλο και συνάδελφο που ταλαιπωρείται, αγωνιούμε για το μοναξιασμένο λειτουργό της υπαίθρου, αναζητούμε λύσεις για το λειτουργό της Ειδικής Εκπαίδευσης, που εργάζεται σε ένα πλαίσιο παράλογων και συνεχών μετακινήσεων.

Συνάδελφε, αν κι αυτή τη χρονιά τα προβλήματα έναρξης σε δυσκολεύουν, ένας άνθρωπος της Α.Κί.ΔΑ. είναι έτοιμος να αγωνιστεί για το δίκαιο αίτημά σου. Αγωνιζόμαστε για ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, ονειρευόμαστε σχολεία ειρήνης και δημιουργίας και επιμένουμε να στηρίζουμε τους συναδέλφους. Όραμά μας είναι η καταξίωση των εκπαιδευτικών Προδημοτικής, Ειδικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.


2. Τελευταία νέα από την ΠΟΕΔ

 

ΜΕΙΩΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η ΠΟΕΔ με εμμονή της Κίνησης μας επανέφερε επιτέλους το θέμα της μείωσης-αναδιάρθρωσης του διδακτικού χρόνου όλων των εκπαιδευτικών της δημοτικής, προδημοτικής και ειδικής εκπαίδευσης ξανά στο προσκήνιο, με την επανεγραφή  του θέματος στην ΜΕΠΕΥ.

 

Ήδη ο σχετικός διάλογος στα πλαίσια της ΜΕΠΕΥ έχει αρχίσει από τον Ιούλιο με κατάθεση σχετικού εγγράφου από την Οργάνωσή μας. Ο διάλογος με την Επίσημη Πλευρά αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί τους επόμενους μήνες.

Για την καλύτερη δυνατή τεκμηρίωση του αιτήματος, η Οργάνωση έχει προγραμματίσει την αγορά υπηρεσιών ανεξάρτητου  ιδιωτικού οίκου, αλλά και δική της έρευνα ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για τις συνθήκες εργασίας που ισχύουν σ’ αυτές.

 

Η Α.Κί.ΔΑ όπως έπραξε και τις υπόλοιπες φορές δεσμεύεται να αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της για να πετύχει η Οργάνωση τους πιο πάνω στόχους και να επιλυθεί επιτέλους, το μεγαλύτερο, ίσως, πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Κλάδος: ο υπερβολικός διδακτικός χρόνος.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Από τη νέα σχολική χρονιά ξεκινά διάλογος σύμφωνα με εξαγγελίες της Επίσημης Πλευράς για το Αναλυτικό Πρόγραμμα και τη μείωση της διδακτέας ύλης.

Η Α.Κί.ΔΑ. θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο πιο πάνω θέμα θέλοντας να αποφορτώσει τους εκπαιδευτικούς και να διευκολύνει το έργο τους.

 

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ

Προσπάθεια θα καταβληθεί για εξορθολογισμό των σχολικών εορτών και περιορισμό των πολλών ενδοσχολικών εκδηλώσεων.

Η Α.Κί.ΔΑ. επικεντρώνει την προσοχή της στα πιο κάτω:

-Καθορισμός του χρόνου διάρκειας

-Έλεγχος της ποιότητας

-Περιορισμός και επιλογή των ενδοσχολικών και εξωσχολικών εκδηλώσεων

-Έμφαση και στόχος να είναι το παιδί

-Να αποφεύγεται η διάλυση του σχολείου για τη διεξαγωγή μιας σχολικής γιορτής

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ

Έχουν ληφθεί από το Τμήμα τα σχετικά μέτρα για καλύτερο συντονισμό των συνεδρίων που διοργανώνονται από τους επιθεωρητές. Το ωράριο διεξαγωγής των συνεδρίων σταθεροποιείται.

Η Α.Κί.ΔΑ. θα παρακολουθεί και θα ελέγχει το πρόγραμμα των συνεδρίων και θα επέμβει, όταν και εφόσον, παραβιάζονται τα δικαιώματα των συναδέλφων (αντικαταστάσεις, ωράριο, κ.τ.λ.). Πάγιο αίτημά μας παραμένει η ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των συναδέλφων.

 

ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Έμφαση δίνεται αυτή τη σχολική χρονιά στην ενισχυτική διδασκαλία. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις μικρές κυρίως τάξεις.

Η Α.Κί.ΔΑ. τονίζει την ανάγκη θεσμοθέτησης και επέκτασης του θεσμού της ενισχυτικής διδασκαλίας μέσα στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον των σχολείων μας, γιατί είναι μια αδήριτη ανάγκη. Δεν μπορούν αυτές οι περίοδοι να αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο (και συνήθως με μειωτικές τάσεις), γιατί δεν ευκολύνουν το σχολείο στον όλο προγραμματισμό και την εφαρμογή σχεδίου δράσης.

 

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ  KAI ENIAIA OΛOHMEΡA ΣΧΟΛΕΙΑ

Με τελική έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε ακριτικές περιοχές, σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, σε υποβαθμισμένες κοινότητες, τα προαιρετικά ολοήμερα θα λειτουργήσουν χωρίς κανένα περιορισμό. Για τις υπόλοιπες περιοχές έχουν καθοριστεί κατώτατοι αριθμοί φοίτησης.

Τη φετινή χρονιά θα λειτουργήσουν 151 προαιρετικά ολοήμερα σχολεία.

Σε συνέχεια της καινοτομίας για πιλοτική εφαρμογή του Ενιαίου Ολοήμερου Σχολείου, φέτος τα σχολεία αυξάνονται από 9 σε 15.

Η Α.Κί.ΔΑ. συμφώνησε στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, όταν όλες οι άλλες Κινήσεις έπαιζαν συμπολιτευτικά και αντιπολιτευτικά παιχνίδια.

Η Α.Κί.ΔΑ. θα είναι παρούσα στην αξιολόγηση του θεσμού με το τέλος της τριετούς πιλοτικής εφαρμογής και θα επιλαμβάνεται άμεσα των όποιων προβλημάτων παρουσιαστούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

 

ΤΑΜΕΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Το ποσό, που αφορά σε δαπάνες συντήρησης και καλής λειτουργίας, αναμένεται να χορηγηθεί στους διευθυντές των σχολείων μετά τα Χριστούγεννα. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι τροποποιήσεις και αλλαγές που συμφωνήθηκαν με το Υ.Π.Π., για τη διαχείριση του ποσού εκκρεμούν στη Βουλή για έγκριση.

Η Α.Κί.ΔΑ. επέμενε στην καλύτερη δυνατή εφαρμογή του νόμου για τις Σχολικές Εφορείες και πέτυχε, τόσο την ελεύθερη διαχείριση του ταμείου από τους διευθυντές, όσο και την εφαρμογή τριετούς προγράμματος στελέχωσης των σχολείων με γραμματειακό προσωπικό, ως αντισταθμιστικό μέτρο.

 

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Αναμένεται συνέχιση του διαλόγου που άρχισε το καλοκαίρι για εκπόνηση Νέου Σχεδίου Αξιολόγησης. Στο διάλογο έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Η Α.Κί.ΔΑ. πρώτη, βγήκε μπροστά στους δασκάλους με συνέδρια, ενημερωτικά δελτία, διάλογο και κριτική παρέμβαση στο φλέγον αυτό θέμα με στόχο την καλύτερη και σφαιρική ενημέρωση των εκπαιδευτικών.

 

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ

Επικυρώθηκε ο διορισμός δεκαοκτώ ψυχολόγων στα δημοτικά σχολεία για το σχολικό έτος 2007-2008.

Η Α.Κί.ΔΑ. αγωνίστηκε, πολλές φορές μόνη, και πέτυχε έγκαιρα το διορισμό όλων των συναδέλφων. Χαιρετίζει την εξέλιξη αυτή και προωθεί την μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που πρόσφεραν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διαχρονικά, στον τομέα της Ειδικής Εκπαίδευσης. Τα νέα Σχέδια Υπηρεσίας θα είναι έτοιμα τη φετινή σχολική χρονιά.

 


3. Μπροστά σε κρίσιμα χρόνια χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς ιδιοτέλεια...

Το 1996 στην πρότασή μας για τις εκλογές είχαμε εντάξει και ένα δισέλιδο κείμενο με τον τίτλο: «Μπροστά σε μια κρίσιμη δεκαετία». Εκεί σημειώναμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, που θα αντιμετώπιζε η ΠΟΕΔ και η εκπαίδευσή μας στη δεκαετία 1996-2006. Με τη δύναμη της κοινής λογικής και με εμβάθυνση είχαμε τοποθετήσει έγκαιρα τους οδοδείκτες και τα σήματα κινδύνου. Τώρα μπροστά σε μια άλλη κρίσιμη δεκαετία στοχαζόμαστε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες:

Η κρίση της κυπριακής οικογένειας και η κοινωνική υποβάθμιση των αστικών μας κέντρων επιβαρύνει σοβαρά το κλίμα ειρήνης και μάθησης των σχολείων μας. Οι δυσκολίες και οι απειθαρχίες θα πληθαίνουν χωρίς μέτρα και στρατηγική πρόληψης.

Η κοινωνική επιθετικότητα εναντίον των λειτουργών της Στοιχειώδους Εκπαίδευσης αυξάνει. Το σύνδρομο του εκπαιδευτικού-αποδιοπομπαίου, ένοχου για κάθε κοινωνική αδυναμία εξαπλώνεται δραματικά. Συχνά γίνεται και με τη στήριξη των Μ.Μ.Ε.

Η πρόοδος των εκπαιδευτικών-συνδικαλιστικών αιτημάτων του κλάδου δεν έχει τους ρυθμούς που είναι αναγκαίοι, για να προσεγγιστούν οι συνθήκες και το καθεστώς εργασίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Η απελευθέρωση του εκπαιδευτικού από τις αποικιοκρατικές πρακτικές ελέγχου και αστυνόμευσης και τις παλαιοκομματικές δυναστεύσεις της συλλογικής και προσωπικής του έκφρασης αποτελεί ακόμα ένα όραμα, που δεν έχει προσεγγιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό.

Η μετανάστευση και οι μετακινήσεις εργατικού δυναμικού δημιουργούν ένα νέο παιδευτικό τοπίο, που επιβάλλει την πρόσθετη στήριξη των σχολείων για να μπορούν να ανταποκριθούν.

Η επιβάρυνση της υγείας των εκπαιδευτικών από την υπερφόρτωση ευθυνών και νέων ρόλων δείχνει τα πρώτα συμπτώματα. Η ψυχολογική και κοινωνική βία θα οδηγήσει τους ευσυνείδητους εκπαιδευτικούς σε απρόβλεπτα αδιέξοδα.

Η μετατροπή του εκπαιδευτικού σε ένα συνεχώς μετακινούμενο επαγγελματία κρύβει απρόβλεπτους κινδύνους.

Η ποιότητα των σχέσεων στο σχολικό χώρο θα δοκιμαστεί αρκετά ως αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων που προαναφέρθηκαν.

Οι συνθήκες διοίκησης της Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης χρήζουν ουσιαστικής βελτίωσης, εκδημοκρατισμού και οργάνωσης άμεσα.

Το επίσημο και ανεπίσημο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου με τις συνεχείς προσθήκες καθόλου δε βοηθά την πραγματική μάθηση και την ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη του μαθητή, όπως διακηρύσσει.

Η ακολουθία αυτή των πιθανών δυσκολιών και παγιδεύσεων δεν τελειώνει εδώ. Μπορεί κάθε συνάδελφος να προσθαφαιρέσει «ναρκοπέδια του μέλλοντος» για την εκπαίδευση και την ΠΟΕΔ.

Το κείμενο αυτό γράφτηκε για να προβληματίσει. Να απαιτήσει τον αναγκαίο διάλογο και την προνοητικότητα που χρειάζεται, για να μη βρεθούμε μόνοι στα «ναρκοπέδια του μέλλοντος».

Αποτελεί μια πρώτη αναφορά στα κρίσιμα που έπονται. Σίγουρα θα υπάρξει και συνέχεια.


4. Εκπαιδευτικό υλικό στην ιστοσελίδα της Α.Κί.ΔΑ.

Ø

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στο www.akida.info και θα βρείτε πλούσιο υλικό, αφού έχει εμπλουτιστεί και με εβδομαδιαία σχέδια εργασίας για τα νέα βιβλία της Γλώσσας για όλες τις τάξεις. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συναδέλφους, που οικειοθελώς παραχώρησαν το υλικό τους.

 

 

Σημείωση: Σε περίπτωση που δε θέλετε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου Ενημέρωσης & Κατάρτισης, παρακαλούμε όπως στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα διαγραφείτε. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν εμφανίζεται σε κανένα υπολογιστή των υπόλοιπων παραληπτών του Δελτίου. Για οτιδήποτε άλλο θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.akida.info ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Δεσμευόμαστε να σας απαντήσουμε εντός 3 ημερών.

 

Από την Α.Κί.Δα

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
12/07/2019 10:28