Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 210 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Η Ελλάδα στα χέρια των τοκογλύφων: Η πικρή επανάληψη της Ιστορίας

Του Μιχάλη Α. Πόλη

Εκπαιδευτικού

 

Το 1843 ήταν ένα κρίσιμο έτος για την  οικονομία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.  Δύο δεκαετίες ενωρίτερα, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες είχαν μια χρυσή ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των Ελλήνων που ζητούσαν απεγνωσμένα χρήματα για να στηρίξουν την κλυδωνιζόμενη επανάσταση του 1821. Τα δάνεια δόθηκαν με ληστρικούς όρους από τους γνωστούς τραπεζικούς οίκους και τις μεγάλες οικογένειες, που διαχρονικά ελέγχουν την παγκόσμια αυτοκρατορία του χρήματος. Ντόπια και ξένα τρωκτικά βρήκαν την ευκαιρία να κατασπαταλήσουν τα χρήματα των δανείων σε εμφυλίους πολέμους, ρουσφέτια και συντήρηση της Βαυαροκρατίας που ακολούθησε την δολοφονία του Καποδίστρια.

 

Μόνο οι τόκοι που έπρεπε να πληρωθούν το 1843 στους ξένους πιστωτές ήταν εφτά εκατομμύρια δραχμές, δηλαδή ποσό ίσο με το 50% των συνολικών εσόδων του Ελληνικού δημοσίου τη χρονιά εκείνη. Οι πρεσβευτές της Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, ακολουθώντας πολιτική κανονιοφόρου, επέβαλαν στην Ελληνική κυβέρνηση εξοντωτικό Μνημόνιο με βάση το οποίο θα εξασφαλίζονταν άμεσα 3,6 εκατομμύρια από τους οφειλόμενους τόκους για τους δανειστές. Η εξασφάλιση των πιστωτών ήταν το κύριο μέλημα των μεγάλων δυνάμεων, ενώ η οικονομική εξόντωση των απλών Ελλήνων δεν τους ενδιέφερε καθόλου.

 

Το μνημόνιο που υπέγραψε η τότε βασιλική κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει τους δανειστές, περιείχε τους εξής επαχθής όρους για τους Έλληνες πολίτες.

 

- Απολύθηκε το ένα τρίτο των δημοσίων υπαλλήλων της εποχής και τα δύο τρίτα που δεν απολύθηκαν έχασαν το 20% των μισθών τους.

 

- Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων σε αναξιοπαθούντες αγωνιστές, σε χήρες και ορφανά του πολέμου της ανεξαρτησίας..

 

- Αυξήθηκαν δραστικά οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι των πολιτών της «ελεύθερης» Ελλάδας .

 

- Απολύθηκαν οι μισοί εκπαιδευτικοί του βασιλείου της Ελλάδας, σημαντικός αριθμός αξιωματικών του στρατού και διπλωματικών υπαλλήλων. Πρεσβείες της χώρας στο εξωτερικό έκλεισαν. Σταμάτησε η εκτέλεση των δημοσίων έργων και απολύθηκαν μηχανικοί.

 

Ο Ελληνικός λαός οδηγήθηκε στην εξαθλίωση, αφού η οικονομία της χώρας έπεσε σε βαθιά και μακρόχρονη ύφεση. Οι δανειστές βέβαια δεν έδιναν δεκάρα για τη δυστυχία και την απόγνωση του ελληνικού λαού. Αυτοί πέτυχαν τον σκοπό τους που ήταν να παίρνουν τακτικά το λαβείν τους και μετέτρεψαν ένα ολόκληρο λαό σε ισόβιους οφειλέτες.

 

Η γενική δυσαρέσκεια του λαού εκφράστηκε στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 εναντίον του τοποτηρητή των ξένων συμφερόντων, «ελαίω Θεού βασιλέα » Όθωνα. Το βασιλικό γόητρο δέχτηκε πλήγμα όταν ο Γερμανός εστεμμένος αναγκάστηκε να δώσει σύνταγμα. Η οργή του λαού εκτονώθηκε με την ταπείνωση του τοποτηρητή των ξένων τραπεζιτών. Οι αληθινοί κυρίαρχοι της χώρας όμως, συνέχισαν να την κυβερνούν αφανώς με όπλο το χρέος....Ήξεραν από τότε καλά ότι η ισχύς του χρήματος ξεπερνά την ισχύ οποιουδήποτε νόμου ή συντάγματος. Οι φόροι που πλήρωναν οι Έλληνες πήγαιναν κατευθείαν στους τοκογλύφους...

 

Αν η ιστορία αυτή σας φαίνεται τραγικά όμοια με την ιστορία της Ελλάδας του 2012 δεν κάνετε λάθος. Οι απόγονοι των τότε τοκογλύφων κρατούν και σήμερα τη μοίρα της Ελλάδας στα χέρια τους, ενώ οι ντόπιοι τοποτηρητές  παίζουν με το αζημίωτο τους ρόλους τους και ο λαός πληρώνει τους τόκους και ....πεινά.

 

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν κακόγουστη φάρσα. Και θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται και στο μέλλον μέχρι οι λαοί να ξυπνήσουν από το λήθαργο για να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.....

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10