Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 159 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Κύπρος 1946 και Βρετανικά στρατόπεδα εγκλεισμού Εβραίων που προσπαθούσαν να μεταναστεύσουν στην Παλαιστίνη

L’ HEBDOMADAIRE ILLUSTRE DU GRAND REPORTAGE IMAGES DU MONDE No 90 24 SEPTEMBRE 1946

Στρατόπεδο Καράολου- Εβραϊκές διαδηλώσεις εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας

A CHYPRE LES JUIFS RECLAMENT LA TERRE PROMISE

Του Γιάννη Πεγειώτη, Εκπαιδευτικού και Ερευνητή

Στο προηγούμενο τεύχος της εφημερίδας μας, είχαμε παρουσιάσει τις έξι φωτογραφίες του έντεχνου και οργανωμένου πληροφοριακά δημοσιεύματος του London Illustrated News No. 5654 στις 30 Αυγούστου του 1947. Είχαμε επιπρόσθετα σημειώσει ότι στο κείμενο και τις λεζάντες ο συντάκτης του ευρέως γνωστού περιοδικού κατέβαλλε προσπάθειες ωραιοποίησης και ανατροπής των αρνητικών εντυπώσεων που είχαν δημιουργηθεί από δημοσιεύματα του Ευρωπαϊκού, αλλά και του Αμερικανικού ημερήσιου και περιοδικού τύπου.

Στη διάρκεια τη πολύχρονης μας έρευνας είχαμε εντοπίσει αρκετά από τα δημοσιεύματα που συγκλόνισαν την Ευρώπη και την υφήλιο ολόκληρη. Παλαιότερα είχαμε παρουσιάσει το περιοδικό PICTURE POST που σε τεύχη του 1946 με κείμενα του Fyfe Robertson κάλυπταν ειδησεογραφικά και έκριναν τη μεταφορά Εβραίων πολεμικών μεταναστών διασωθέντων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα φρικιαστικά γκέττο.

Φέτος ανακαλύψαμε ένα σπάνιο τεύχος του περιοδικού IMAGE DU MONDE το οποίο είναι η εβδομαδιαία εικονογραφημένη έκδοση (Illustre) του γνωστού περιοδικού εντύπου Grand Reportage. Στο τεύχος της 24ης Σεπτεμβρίου του 1946 παρουσιάζονται δυο σπάνιες φωτογραφίες από επίσκεψη δημοσιογράφων στον Καράολο. Οι φωτογραφίες των άτυπων διαδηλώσεων, των επιγραφών και των πλακάτ ομιλούν από μόνες τους: «THEY USED CAS AGAINST US», « No 1 ENEMY OF BRITISH EMPIRE», «Palestine is ours», «LABOUR GOVERNMENT ARNT YOU ASHAMED».

Στο κάτω μέρος των ειδικών σελίδων  7 Jours du Monde παρουσιάζεται και ένα ρεπορτάζ για τον Ισμέτ Ινονού και την περιοδεία του στην Εγγύς Ανατολή. Μαζί και ένας χάρτης με τους χώρους ενδιαφέροντος των Τούρκων: Θράκη, Δαρδανέλια, Σμύρνη, Δωδεκάνησα, Περιοχή Τραπεζούντας, Καρς και Αρταχάν, Αλεξανδρέττα, Αζερπαϊζάν.

Σε επόμενη έκδοση θα αναλύσουμε πολιτικά και στρατηγικά αυτό το πολύ σημαντικό κείμενο για την Τουρκία και τις βλέψεις της το 1946.

Οι Εβραϊκές διαδηλώσεις στα Στρατόπεδα Εγκλεισμού στον Καράολο και τη Ξυλοτύμπου ήταν σίγουρα πρωτοσέλιδα σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες της εποχής. Έτσι, έμμεσα, η Κύπρος περνά για πρώτη φορά στο προσκήνιο μεταπολεμικά ενώ οι δεκάδες ανταποκριτές καθώς καλύπτουν το θέμα Στρατόπεδα δράττονται της ευκαιρίας να περιηγηθούν την Κύπρο και να γράψουν ενδιαφέροντα ταξιδιωτικά και κριτικά κείμενα.

Ακόμα μια ψηφίδα παρουσίασης φωτογράφησης και χαρτογράφηση της Κύπρου. Αυτή τη φορά από το ακμαίο μεταπολεμικό Παρίσι.

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
12/07/2019 10:28