Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 165 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Το Κυβερνείο Μετά τα Οκτωβριανά

GOVERNMENT HOUSE NICOSIA AFTER DESTRUCTION - SCENES IN CYPRUS

Του Γιάννη Πεγειώτη

Ερευνητή και Εκπαιδευτικού

Τ  ο περιοδικό The Illustrated London News υπήρξε το πρώτο εβδομαδιαίο εικονογραφημένο έντυπο στην Ιστορία του Παγκόσμιου Τύπου. Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε στις 14 Μαΐου του 1842. Συνέχισε να κυκλοφορεί εβδομαδιαία μέχρι το 1971.

Στο τεύχος της 7ης Νοεμβρίου του 1931 αφιερώνει δυο σελίδες πλήρεις φωτογραφιών για την εξέγερση των Οκτωβριανών. Όπως τονίσαμε και σε προηγούμενο δημοσίευμα μας, επιχειρεί μια συγκριτική παράθεση ανάμεσα στην εικόνα του Κυβερνείου προ της εξέγερσης και μετά την  πυρπόληση των Οκτωβριανών.

Παλαιότερα είχαμε παρουσιάσει όλες τις φωτογραφίες που παρεχώρησε η κ. Στόρρς τέσσερις απόψεις της πολυτελούς κατοικίας του Κυβερνήτη. Είχαμε μάλιστα σχολιάσει τη χλιδή που παρουσίαζε το εσωτερικό της κατοικίας.

Το London Illustrated News αποτελεί τη βασική πηγή φωτογραφιών για τα Οκτωβριανά. Έχει δημοσιεύσει περί τις δεκαπέντε φωτογραφίες εκείνων των ημερών και σίγουρα αποτελεί μια πρώτη καλή βάση για τη δημιουργία ενός αρχείου φωτογραφιών για τα Οκτωβριανά.

Στις πολυετείς μας έρευνες έχουμε επισημάνει και κάποιες άλλες φωτογραφίες σχετικές με την εξέγερση από το Γαλλικό και Ιταλικό Τύπο. Δεν μπορέσαμε όμως να ανακαλύψουμε τη βασική πηγή των φωτογραφιών και τα ονόματα των βασικών φωτογράφων της εποχής.

Η εξέλιξη των Οκτωβριανών και οι τραγικές μέρες που ακολούθησαν αποτελούν ένα ερευνητικό τοπίο ανεξερεύνητο. Πολλές πτυχές παραμένουν άγνωστες.

Η φωτογραφική απεικόνιση της εξέγερσης και των καταπιεστικών μέτρων που ακολούθησαν αποτελεί ένα από τα ερευνητικά πεδία που μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Ερευνούμε τα τελευταία πέντε έτη και ομολογουμένως έχουμε επισημάνει ενδιαφέροντα αφιερώματα στον ξένο περιοδικό τύπο.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα η έρευνα θα μας ανταμοίψει με νέα ευρήματα.

 

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10