Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 178 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Ο αντικατοχικός αγώνας φοιτητών και μαθητών Μέρος Α

Άνοιξη 1990: Οι μεγάλες αντικατοχικές πρωτοβουλίες- Μια πρώτη καταγραφή των γεγονότων

Του Γιάννη Πεγειώτη

Ερευνητή και Εκπαιδευτικού

Με προβλημάτισε έντονα η πρόταση παλαιού φίλου,  για μια πρώτη ιστορική καταγραφή της Κυπριακής αντικατοχικής Άνοιξης του 1990. Εκείνο το ξέσπασμα των φοιτητών και των μαθητών του Φεβρουαρίου, του Μαρτίου και του Απριλίου του 1990 ήταν για αρκετούς από εμάς μια τομή στο νεανικό και τον εφηβικο βίο μας.

Δυσκολεύτηκα να αποστασιοποιηθώ από τα γεγονότα εκείνα να κλείσω έξω από το γραφείο τον «ΛΕΥΤΕΡΗ ΣΚΛΑΒΟ» της Φυλλάδας, το γενειοφόρο με τα τζην, που λάτρευε τους πολυγράφους και νυχτοξημερωνόταν στο αριστερό δωμάτιο του σπιτιού, πλάι από το εστιατόριο που στέγαζε τότε την Ελεύθερη Καρπασία και το Γραφείο που συνεδρίαζε συνεχώς η ΣΕΦΕΚ, η ΣΕΜΕΛ και τα συνεργαζόμενα κατόπιν σωματεία του φορέα.

Ελπίζω να κατάφερα να μεταφέρω τουλάχιστον το κλίμα εκείνων των ημερών και να βοήθησα στο άνοιγμα μιας έρευνας που θα φέρει στην επιφάνεια γνωστές και άγνωστες πτυχές εκείνου του αντικατοχικού τριμήνου που έσπρωξε πολλούς νέους στην αντικατοχική και κοινωνική πρωτοπορία και δώρησε στο νησί μια γενιά αξιόλογων ανθρώπων με ευαισθησία και πρωτοβουλία αντίστασης απέναντι στην κατοχή και τον Τουρκικό επεκτατισμό.

Τελειώνοντας την εισαγωγή αυτή, θεωρώ πολύ σημαντικό να προτάξω από το επίσημο έγγραφο της ΣΕΦΕΚ-ΣΕΜΕΛ της 28ης Μαρτίου 1990: «ΑΓΩΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΟΙΞΗ 1990» τις κατευθυντήριες γραμμές και τις βασικές αρχές.

Το κείμενο παραδόθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη στα δωμάτια του ερειπωμένου σπιτιού που ήταν το αρχηγείο και ο χώρος συντονισμού εκείνης της αντικατοχικής εξέγερσης.

«Κατευθυντήριες γραμμές

Οι εκδηλώσεις, που άρχισαν μ' αφορμή την απαγωγή και την παράνομη κράτηση του συμφοιτητή μας Νίκου Νικολάου και στη συνέχεια των άλλων τεσσάρων νέων μας Πέτρου Παπαλεοντίου, Λουκά Δημήτρη, Σαββίδη Χριστάκη και Χριστόφορου Πάρη, είχαν σκοπό την άμεση απελευθέρωση τους.

Οι φοιτητές και μαθητές της Κύπρου δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος Ντενκτάς και τα ψευδοδικαστήρια, αλλά ούτε και το συρματόπλεγμα που μοιράζει την πατρίδα μας στα δύο, γι' αυτό και οι εκδηλώσεις μας πήραν τη μορφή αντικατοχικού αγώνα.

Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρις ότου αποκτήσουμε μια πατρίδα λεύτερη, κυρίαρχη, αδέσμευτη, αποστρατικοποιημένη, χωρίς στρατούς κατοχής και έποικους. Τονίζουμε ότι ο αγώνας μας δεν στρέφεται σε καμιά περίπτωση ενάντια στους Τουρκοκύπριους.

Βασικές αρχές

Το φοιτητικό - μαθητικό κίνημα άρχισε και παραμένει υπερκομματικό - αχρωμάτιστο, διατηρώντας έτσι τον αυτόνομο χαρακτήρα του. Οι κομματικές μας τοποθετήσεις δε στάθηκαν εμπόδιο στην εξεύρεση των κοινώς αποδεκτών αρχών, στις οποίες βασίζεται ο αγώνας μας, διατηρώντας έτσι την ενότητα στους κόλπους μας. Η αλληλοκατανόηση και ο σεβασμός των ιδεολογικών και κομματικών τοποθετήσεων συνέβαλαν στην επίτευξη και διατήρηση της ενότητας, που τόσο πολύ χρειάζεται ο τόπος μας.».

Το χρονικό μιας ξεχασμένης νεανικής αντικατοχικής εξέγερσης

Είκοσι ένα χρόνια μας χωρίζουν από εκείνη τη μαζική αποχώρηση των φοιτητών και των μαθητών από το οδόφραγμα του «Λήδρα Πάλας» μετά από μια ολόκληρη Άνοιξη πλημμυρισμένη αντιστασιακές και αντικατοχικές εκδηλώσεις, πορείες, συναυλίες και καθιστικές διαμαρτυρίες. Στις 24 Αυγούστου του 1990 έκλεινε και ο θλιβερός κύκλος των παρανόμων φυλακίσεων. Οι πέντε κρατούμενοι για την απελευθέρωση των οποίων ξέσπασε ένα πολύμηνο κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στην κατοχή και τον Αττίλα, μαζί με τον πρόεδρο της ΣΕΦΕΚ έσβησαν συμβολικά τη φλόγα του οδοφράγματος σε μια θλιβερή και συνάμα τραγική στιγμή. Το βράδυ εκείνο με αυτό το συμβολικό τρόπο κηρυσσόταν και η τυπική λήξη των νεανικών κινητοποιήσεων.

Πότε όμως ξεκίνησαν εκείνες οι εκδηλώσεις και πως εξελίχθησαν σε ένα λαϊκό κίνημα με τεράστια επίδραση στην καθημερινότητα των φοιτητών και των μαθητών εκείνης της εποχής; Ποια ήταν η αφορμή; Ποιοι πρωτοστάτησαν; πως επεκτάθηκε και πήρε την πρωτοφανή εκείνη έκταση;

Ας δούμε πως περιγράφει το ιστορικό αυτό κείμενο – τεκμήριο της ΣΕΦΕΚ-ΣΕΜΕΛ τις πρώτες καθοριστικές μέρες της έναρξης των διαμαρτυριών από τους φοιτητές της Κύπρου.

«Τρίτη 20/2/90: Ανακοινώνεται από τον τύπο ότι ο φοιτητής Νίκος Νικολάου είχε παράνομα απαχθεί από τις Τουρκικές κατοχικές δυνάμεις. Οι φοιτητές αρκετών κολλεγίων πορεύθηκαν στο Λήδρα Πάλας για να διαμαρτυρηθούν για την παράνομη απαγωγή του συμφοιτητή τους. Δόθηκε κοινό ψήφισμα προς τον Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του απαχθέντος φοιτητή. Επαφές με την κυβέρνηση για μεσολάβηση και άσκηση πιέσεων, ώστε να αφεθεί ελεύθερος ο Νικολάου.

Τετάρτη 21/2/90: Μαζική κινητοποίηση όλων ανεξαιρέτως των σχολών της Τριτοβάθμιας εκπ/σης. Επίδοση ψηφίσματος

προς τον Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ. Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και διανομή διαφωτιστικού φυλλαδίου.

Παρασκευή 23/2/90 - Τρίτη 27/2/90: Στήσιμο αντίσκηνου στο οδόφραγμα. Εικοσιτετράωρη επάνδρωση του οδοφράγματος από φοιτητές ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη παράνομη κατακράτηση του συμφοιτητή μας.

«Τρίτη 27/2/90: Ρυθμοί Λευτεριάς (1). Διοργανώνεται συναυλία στο αμφιθέατρο της ΠΑΚ. Τραγούδησαν συγκροτήματα της ΠΑΚ, του ΑΤΙ και η Θεανώ. Ακολούθησε λαμπαδηφορία στους δρόμους της Λευκωσίας καταλήγοντας στο χώρο του οδοφράγματος.

Τετάρτη 28/2/90: Επάνδρωση του οδοφράγματος από τους φοιτητές από τις 15.00 μέχρι και τις πρωινές ώρες.

Πέμπτη 1/3/90: Επίδοση ψηφίσματος στις πρεσβείες των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από αντιπροσωπεία της Σ.Ε.Φ.Ε.Κ.»

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
12/07/2019 10:28