Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 176 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Περιοδικό Soldier - Δεκέμβριος 1965, γραμμή αντιπαράταξης και διαχωρισμού

Γιάννης Πεγειώτης

Ερευνητής και εκπαιδευτικός

Παρουσιάσαμε στο προηγούμενο τεύχος την αριστοτεχνική παρουσίαση του ρόλου της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο του 1965. Στο περιοδικό SOLDIER του Βρετανικού Υπουργείου Αμύνης παρουσιάζεται και γεωγραφικά ο ρόλος των διαφόρων στρατιωτικών αποσπασμάτων που συνέθεταν την ειρηνευτική δύναμη εκείνη την εποχή μαζί με ανάλογες φωτογραφίες από τα Κόκκινα, τη Λευκωσία, τα Βουνά του Πενταδάκτυλου, τον Άγιο Ιλαρίωνα.

Στις υπόλοιπες φωτογραφίες είναι εμφανής η δυσκολία που προκύπτει από τη δυνάμει διχοτομική πραγματικότητα των θυλάκων της αυτοαπομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Αυτή τη δυσκολία των απλών ειρηνευτών στρατιωτών αναδεικνύουν οι φωτογραφίες που είναι σίγουρα καλά επιλεγμένες. Μόνοι στις ερημιές ανάμεσα σε φυλάκια και συνεχείς αψιμαχίες. Η ασταθής σταθερότητα που επέλεξαν χρόνια πριν τα στρατηγικά κέντρα. Στο κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες αναδεικνύεται εντέχνως η ανάγκη της διαμεσολάβησης ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους του νησιού που καυγαδίζουν «για λόγους που θυμίζουν αυλή παιδικού σχολείου». Το επιχείρημα για την ανωριμότητα ενός λαού να αναλάβει την αυτοδιάθεση και την αυτοδιαχείριση του βίου του επανέρχεται και πάλιν.

Ένα καλογραμμένο κείμενο φωτοειδησεογραφικής προπαγάνδας έχει συχνά τις παράλληλες του συνεισφορές στην ιστορική και κοινωνική διερεύνηση. Συνήθως οι φωτογράφοι περισσότερο αυτόνομοι στη δουλειά τους συλλαμβάνουν με τη δική τους ευαισθησία κάποιες αγνοημένες όψεις της Κύπρου στο περιθώριο, στο άκρο του κάδρου της φωτογράφησης.

Η καλά οργανωμένη εργασία εδραίωσης αντιλήψεων από δυτικά κέντρα στρατηγικής είναι φανερή σε αρκετά έντυπα της εποχής. Φωτοειδησεογραφική η Κύπρος στα περισσότερα έντυπα παρουσιάζεται ως ένας χώρος μικρού πολέμου που μπορεί να οδηγήσει, σε μεγάλους βορειοατλαντικούς μπελάδες. Ένας χώρος με ανάγκη κηδεμόνευσης χωριστικής επιτήρησης και συμβουλευτικής διαπραγμάτευσης.

Η πολυπρισματική και πολυεπίπεδη πραγματικότητα της Κύπρου του ’60 παρουσιάζεται μονοδιάστατα κατά τις βουλές των μεγάλων συμφερόντων. Η αλήθεια παραλλάσσεται και μόνο με την επίμονη έρευνα σε αρχεία μέσα από φιλαλήθεις μαρτυρίες πρωταγωνιστών αναδύεται απαιτητική και έντονα διαφοροποιημένη από τις έτοιμες εκδοχές ξένων Υπουργείων Αμύνης και εξωτερικών.

Το περιοδικό «Soldier» υπομνηματίζει όσα σημείωνε πρόσφατα ο Χριστόδουλος Βενιαμίν στο σημαντικό ιστοριογραφικό βιβλίο του. Τον διακαή πόθο των Βρετανών να χαράξουν γραμμές διαχωρισμού και «ειρήνευσης» στο νησί. Πόθος ταυτισμένος με σχεδιασμούς, με δίαυλους προσγείωσης βομβαρδιστικών και αεροσκαφών παρακολούθησης.

Με την εσταυρωμένη γεωγραφική μοίρα ενός νησιού και του δύσμοιρου λαού του.

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10