Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 151 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Ανταγωνισμός ναι, αλλά με ίσους όρους

Μ. Πόλης

ΒΓΓ ΑΚΙΔΑ

 

Η διεκδίκηση θέσεως προαγωγής στη δημόσια εκπαίδευση είναι ανταγωνιστική υπόθεση, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι είναι πάντα πολύ περισσότεροι των προσφερομένων θέσεων. Ο ανταγωνισμός λοιπόν είναι δεδομένος, αλλά πρέπει να γίνεται με ίσους όρους. Όπως σε ένα αγώνα πάλης είναι αδιανόητο ο ένας παλαιστής να αρχίζει τον αγώνα με το ένα χέρι δεμένο, ή σε ένα αγώνα δρόμου η εκκίνηση των δρομέων να μην είναι ταυτόχρονη, είναι αυτονόητο ότι οι διεκδικητές πρέπει να συναγωνίζονται ισότιμα. Ποιοι όμως είναι οι τομείς στους οποίους ανταγωνίζονται οι δάσκαλοι για προαγωγή;

 

Ο πρώτος τομέας είναι η αξία του υποψηφίου. Εδώ πράγματι ο ανταγωνισμός είναι με ίσους όρους, αφού κάθε υποψήφιος είναι ελεύθερος να εργαστεί όσο σκληρά θέλει για να πείσει τον επιθεωρητή του για την επαγγελματική του αξία του και να πάρει τον ανάλογο βαθμό. Ο δεύτερος τομέας αξιολόγησης είναι τα προσόντα. Όπως και στον πρώτο τομέα, κάθε υποψήφιος είναι ελεύθερος να ξοδέψει όσο χρόνο, κόπο και χρήμα θέλει για να αποκτήσει μεταπτυχιάκα και συνακόλουθα να πιστωθεί τις ανάλογες μονάδες προσόντων.

Ο τρίτος τομέας στον οποίο συναγωνίζονται οι υποψήφιοι είναι η αρχαιότητα. Τι ακριβώς όμως μετρά ο τομέας αυτός και πώς βαθμολογείται; Η αρχαιότητα μετρά το χρόνο υπηρεσίας του υποψήφιου και τον πιστώνει με μια μονάδα για κάθε έτος υπηρεσίας. Είναι ο ανταγωνισμός στον τομέα αυτό δίκαιος; Η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό όχι, γιατί οι στρατεύσιμοι εκπαιδευτικοί μπαίνουν στην υπηρεσία σε μεγαλύτερη ηλικία από τους μη στρατεύσιμους. Ο στρατεύσιμος παίρνει το πτυχίο του έξι χρόνια μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο με μέση ηλικία 24 ετών, ενώ ο μη στρατεύσιμος σε τέσσερα χρόνια σε ηλικία 22 ετών. Εφόσον όλοι αφυπηρετούν υποχρεωτικά στα 60 χρόνια, ανεξάρτητα αν υπηρέτησαν ή όχι θητεία, ο δάσκαλος που έκανε δύο χρόνια στρατό δεν μπορεί να καρπωθεί περισσότερες από 36 μονάδες αρχαιότητας σε όλη την υπηρεσία του. Ο αντίστοιχος ανώτατος αριθμός μονάδων αρχαιότητας για το μη στρατεύσιμο είναι 38.  Είναι φανερό  ότι ο ανταγωνισμός γίνεται με άνισους όρους στον τομέα της αρχαιότητας, εφόσον ο στρατεύσιμος θα έχει πάντα δύο μονάδες αρχαιότητας λιγότερες, επειδή υπηρέτησε το κοινωνικό σύνολο ως οπλίτης στις ένοπλες δυνάμεις.

Στην περίπτωση που ο στρατεύσιμος εκπαιδευτικός ισοβαθμεί στην αξία,  τα προσόντα και τη συνέντευξη σε σχέση με τον  εκπαιδευτικό ίσης ηλικίας που δεν υπηρέτησε θητεία, χάνει την προαγωγή επειδή υστερεί σε αρχαιότητα. Ο ανταγωνισμός είναι άνισος για όσους έκαναν θητεία και η στέρηση της προαγωγής σε κάποιον εκπαιδευτικό επειδή πρόσφερε άμισθα για δύο χρόνια είναι εξοργιστικά άδικη, γιατί η άμισθη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο όχι μόνο δεν θεωρείται επιπρόσθετο προσόν, αλλά τιμωρείται με επαγγελματική στασιμότητα.

Για τους πιο πάνω λόγους πιστεύουμε ότι  ο Ν. 24(Ι)/2011, ο οποίος δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να αναγνωρίζει εφάπαξ το χρόνο της θητείας ως υπηρεσία για σκοπούς προαγωγής, αίρει μια αδικία και δίνει το δικαίωμα στους εκπαιδευτικούς να ανταγωνιστούν με ίσους όρους για την επαγγελματική τους ανέλιξη.   

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
12/07/2019 10:28