Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 252 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων!

Λεωνίδας Χατζηλοΐζου, Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ, Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ, Συμβ. Εκπαιδευτικός

Μιχάλης Αλεξόπουλος, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Γενικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ, Συμβ. Εκπαιδευτικός

Νέο σχέδιο διορισμού εκπαιδευτικών. Στην τελευταία έκδοση του σχεδίου (έχουμε χάσει λογαριασμό από τις πολλές αλλαγές και τα πισωγυρίσματα), επικαλούμενο την αρχή της ισότητας το Υπουργείο Παιδείας έχει αποφανθεί πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο του εκπαιδευτικούς που έχουν υπηρεσία από τους υπόλοιπους υποψήφιους εκπαιδευτικούς:

 

«Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι έναντι του νόμου, της διοίκησης και της δικαιοσύνης και δικαιούνται να τύχουν ίσης προστασίας και μεταχείρισης και δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση δυσμενής διάκριση σε βάρος οποιουδήποτε ατόμου». Λογικό και δημοκρατικό. Όλοι οι πολίτες αφού είναι ίσοι να αντιμετωπίζονται ως ίσοι. Αντιμετωπίζονται όμως όλοι οι πολίτες ως ίσοι;

Επίδομα τέκνου. Δικαίωμα σε επίδομα τέκνου για το 2015 έχει οικογένεια, της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα κατά το 2014 δεν υπερέβαινε: (α) τις €49.000 για οικογένειες με ένα εξαρτώμενο τέκνο, και (β) τις €59.000 για οικογένειες με δύο ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα. Αν όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, αυτό το παράδειγμα δεν αποτελεί άνιση μεταχείριση; Όχι, επειδή δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις με ίσο τρόπο δύο άνισες ομάδες. Στην προκειμένη περίπτωση τις οικογένειες με υψηλό εισόδημα σε σχέση με τις οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα. Αν ίσχυε το άρθρο 28 του συντάγματος σε αυτή την περίπτωση, όλοι οι πολίτες θα είχαν δικαίωμα στο επίδομα, αφού είναι ίσοι πολίτες. Σαν αυτό υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα στην κοινωνία μας, τα οποία σωστά έχουν εφαρμοστεί έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν την ανισότητα που υπάρχει.

Στην περίπτωση του τρόπου πρόσληψης των εκπαιδευτικών, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, ως ίσοι, οι εκπαιδευτικοί που έχουν ήδη προσφέρει στη δημόσια εκπαίδευση και οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν καθόλου υπηρεσία. Το υπάρχον σύστημα έχει απορροφήσει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων και έχει δημιουργήσει εύλογες προσδοκίες. Αλλάζοντας ένα σύστημα δεν μπορείς να στερήσεις αυτό το δικαίωμα, από κανένα. Δεν γίνεται να εξισώνονται για παράδειγμα οι αντικαταστάτες που υπηρετούν και προσφέρουν στα σχολεία για σειρά ετών με, ένα υποψήφιο που αποφοίτησε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο. Και παρά τους ισχυρισμούς της Επίσημης Πλευράς για σχετικό προβάδισμα που δίνεται σε αυτή την ομάδα εκπαιδευτικών, προκύπτει μέσα από τις διάφορες ασκήσεις επί χάρτου πως αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ο καταλυτικός παράγοντας επιλογής των εκπαιδευτικών είναι οι εξετάσεις, που σε όλες τις προτάσεις έχουν τεράστιο ειδικό βάρος και η μοριοδότητησή τους είναι απίστευτα μεγάλη σε σχέση με όλα τα άλλα κριτήρια. Συνεπώς, η εξέταση ανατρέπει το προβάδισμα και συνεπαγωγικά εξισώνει ομάδες ατόμων με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η αδικία που επιχειρείται, με τη μορφή κατεπείγοντως, να περάσει μέσα από το νομοθετικό σώμα της Κύπρου, εύλογα δημιουργεί οργή και απόγνωση στα άτομα που στην ουσία η πολιτεία επανειλημμένα και για σειρά ετών έχει καταχραστεί τη διάθεση τους να υπηρετήσουν την εκπαίδευση.  Τα δικαιώματα και οι προσδοκίες που έχουν αποκτήσει αυτοί οι εκπαιδευτικοί, λόγω της μεταχείρισης τους από την Πολιτεία, με τα προτεινόμενα σχέδια αλλά και την προτεινόμενη νομοθεσία  βίαια αφαιρούνται και αγνοούνται, εξισώνοντάς τους με όλους τους άλλους υποψήφιους. Ο Αριστοτέλης πολύ σωστά είχε πει: «Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων». Η πολιτεία τι έχει να πει για αυτό;

Λεωνίδας Χατζηλοΐζου, Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ, Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ, Συμβ. Εκπαιδευτικός

Μιχάλης Αλεξόπουλος, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Γενικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ, Συμβ. Εκπαιδευτικός

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10