Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 173 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

ΜΕΠΕΥ: Ένας χρήσιμος θεσμός που πρέπει να ανασυσταθεί

Μιχάλης Α. Πόλης Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2014-2017

Η Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ) υπήρξε ο φορέας, μέσω του οποίου οι εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούσαν να θέτουν τα αιτήματα τους προς την εργοδοτική πλευρά. Υπήρξε ένας χρήσιμος θεσμός, με τον οποίο η συνδικαλιστική πλευρά είχε ένα δίαυλο προώθησης των θεμάτων που ταλάνιζαν τους εκπαιδευτικούς. Ο θεσμός ήταν χρήσιμος και για το ΥΠΠ γιατί, όσο υπάρχει ανοικτό κανάλι επικοινωνίας και διαλόγου, αποφεύγονταν οι συγκρούσεις και οι απεργίες.

Εδώ και αρκετά χρόνια ο θεσμός της ΜΕΠΕΥ  καταργήθηκε σιωπηρά. Τώρα πια οι συντεχνίες δεν θέτουν αιτήματα, αλλά αντί - αιτήματα μείωσης των  δικαιωμάτων του προσωπικού θέτει η εργοδοτική πλευρά και σχεδόν πάντα τα περνά με επιτυχία. Τα αντί-αιτήματα της εργοδοσίας πλασάρονται με τον επικοινωνιακά εύηχο τίτλο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για να υπάρχει και η πίεση της κοινής γνώμης στις έτσι κι αλλιώς αποδυναμωμένες συντεχνίες. ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ, όταν και εάν αντιδράσουν, μένουν στην άμυνα με μόνο σκοπό να περιορίσουν τις απώλειες. Έτσι το διακύβευμα της τελευταίας δεκαετίας δεν είναι να προωθήσουμε κάποια αιτήματα, αλλά να χάσουμε όσο το δυνατό πιο λίγα.

Η κατάσταση πρέπει να αναστραφεί. Η ΠΟΕΔ πρέπει να ζητήσει από το Υπουργείο την επανασύσταση της ΜΕΠΕΥ με σαφείς όρους εντολής. Η Επιτροπή πρέπει να συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η εγγραφή θεμάτων στην ΜΕΠΕΥ πρέπει να είναι ελεύθερη  για τις δύο πλευρές. Η εξέταση τους να γίνεται εμπεριστατωμένα  σε εύλογο αλλά όχι ατέρμονα χρόνο. Τα θέματα που θα συμφωνούνται στην ΜΕΠΕΥ πρέπει να προωθούνται προς τον Υπουργό Παιδείας και μέσω αυτού στο Υπουργικό Συμβούλιο για τελική ρύθμιση.

Καλώ τις κινήσεις της ΠΟΕΔ να τοποθετηθούν πάνω στο εύλογο αίτημα της ανασύστασης της ΜΕΠΕΥ και να το προωθήσουν. Αν – όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών – η περίοδος της ύφεσης έχει τελειώσει, τότε η πολιτική των συνεχών μειώσεων μισθών και ωφελημάτων πρέπει επίσης να λάβει ένα τέλος. Στα πλαίσια αυτά η ΜΕΠΕΥ θα πρέπει να εξελιχθεί ως ο φορέας που από τη μια θα διασφαλίζει την εργατική ειρήνη και από την άλλη θα προωθεί και θα δίνει λύσεις στα λογικά αιτήματα των εκπαιδευτικών.

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10