Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 233 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Αντικαταστάτες – Περιμένοντας την άνοιξη …

Μιχάλης Αλεξόπουλος. Γεν. Γραμματέας ΑΚΙΔΑ, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Συμβασιούχος Εκπαιδευτικός

 

Το Υπουργείο Παιδείας μέσα από σειρά αλλαγών που έχει προωθήσει ή επιβάλει τον τελευταίο καιρό, προβάλλει τον εκσυγχρονισμό της παιδείας και καινοτομίες που με … τρόπο μαγικό θα σβήσουν τα στρεβλά της εκπαίδευσης και θα φέρουν την … ανάπτυξη. Φυσικά παρατηρείται το οξύμωρο, ενώ οι «μεταρρυθμίσεις» διαδέχονται η μια την άλλη, ο σημαντικότερος πυλώνας της εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί, αγνοούνται επιδεικτικά. Επιγραμματικά, η ελλιπέστατη στήριξη για την παραβατικότητα, για τα αλλόγλωσσα, η απουσία πραγματικής στήριξης σε θέματα ενσωμάτωσης τεχνολογιών, η απουσία ενισχυτικής διδασκαλίας, νομοτελειακά επηρεάζουν το εκπαιδευτικό έργο και αποτελούν τροχοπέδη αποτελεσματικής διδασκαλίας, με μόνιμο θύμα τους μαθητές μας.

 

Μια από τις πλέον αδικημένες ομάδες εκπαιδευτικών είναι αναντίλεκτα η ομάδα των αντικαταστατών. Αν αναλογιστεί κανείς πως η ομάδα αυτή ασκεί ακριβώς τα ίδια καθήκοντα με το μόνιμο προσωπικό σχολείων και με τα ίδια ή και περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα και με δεδομένο τον τρόπο αντιμετώπισης του εν λόγω ανθρώπινου δυναμικού, είναι πραγματικά άξιο απορίας πώς ακριβώς βελτιώνεται η εκπαίδευση. Πώς είναι δυνατόν να εξαγγέλλονται μεταρρυθμίσεις/καινοτομίες με πηχαίους και εύηχους τίτλους, προσβλέποντας σε αποτελεσματικά σχολεία και αποτελεσματική διδασκαλία, ενώ μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού αντιμετωπίζεται με εργασιακούς όρους άλλων εποχών που θέλαμε να πιστεύουμε πως πέρασαν ανεπιστρεπτί;

Οι αντικαταστάτες για χρόνια νιώθουν δικαίως στο πετσί τους την αβεβαιότητα, την αγωνία, την αδικία. Με το Νέο Σύστημα Διορισμού δε, νιώθουν και το φόβο της «εργοδότησής με ημερομηνία λήξης», με σοβαρό πλέον το ενδεχόμενου του μη επαναδιορισμού τους μετά το 2017. Προκαλεί ερωτηματικά, γιατί τόσα χρόνια, η Επίσημη Πλευρά δεν έχει ενσκήψει στα θέματα που τους απασχολούν, ώστε να αμβλύνει τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ταυτόχρονα, ενώ οι αντικαταστάτες, χρόνια τώρα, ασκούν καθήκοντα και διευκολύνουν τη λειτουργία των σχολείων όντας οι πλέον ευέλικτοι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν τα πάντα, η Πολιτεία, δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο εργοδότησης, ώστε στοιχειωδώς να έχουν εργασιακά δικαιώματα όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Τουναντίον, η Επίσημη Πλευρά, χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις, αφορμές και τεχνάσματα, διαρκώς τους έχει στο στόχαστρο, ως η εύκολη λεία για πειραματισμούς κυρίως με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων.

Πιο κάτω παρατίθενται κάποια από τα προβλήματα που ταλανίζουν τους συνάδελφους αντικαταστάτες:

  • Η αλλαγή στο καθεστώς εργοδότησης των αντικαταστατών στηρίχθηκε σε απόφαση της Επ. Διοικήσεως, σύμφωνα με την οποία υπήρχε άνιση μεταχείριση μεταξύ αντικαταστατών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Φυσικά η λύση που επιλέχθηκε από το Υπουργείο ήταν η πιο … οικονομική. Η μετατροπή των αντικαταστατών σε ωρομίσθιους έγινε άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες, με την Επίσημη Πλευρά να επικαλείται την πιστή εφαρμογή των νόμων και την τυφλή υπακοή των θεσμών. Φαίνεται όμως, πως η τήρηση των θεσμικών αποφάσεων, γίνεται επιλεκτικά και κατά το δοκούν! Συγκεκριμένα, υπάρχει πρόσφατη απόφαση της Επ. Διοικήσεως με την οποία ζητήθηκε η άμεση εφαρμογή απαλλαγής διδακτικού χρόνου για τους νεοπροαχθέντες διευθυντές που μετέχουν της επιμόρφωσης. Το Υπουργείο διαβεβαίωσε πως … θα συμμορφωθεί στο μέλλον (γενικά και αόριστα), με ασαφές και αβέβαιο χρονοδιάγραμμα. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα …

Το δε καθεστώς που επιβλήθηκε από το Υπουργείο, ήταν υπό αξιολόγηση η οποία αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον περασμένο Φλεβάρη. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και μόλις πριν από λίγες βδομάδες, η Επίσημη Πλευρά παρουσίασε στην ΠΟΕΔ στοιχεία από την ΕΕΥ, τα οποία αποτελούν την αξιολόγηση του νέου καθεστώτος εργοδότησης.  Η αξιολόγηση στηρίχθηκε σε καθαρά οικονομικούς όρους και στην εξοικονόμηση χρημάτων. Εννοείται πως αγνοήθηκε ο παράγοντας της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων, της ασφάλειας των μαθητών και της σωστής διοίκησης των σχολείων.

  • Σύστημα Διορισμού – Κλήσης Αντικαταστατών:
  1. Καθεχρονικά παρουσιάζονται προβλήματα στις σχολικές μονάδες και τη λειτουργία τους από το μη έγκαιρο διορισμό αντικαταστατών τόσο κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όσο και κατά τη διάρκειά της. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συστηματική προσπάθεια μη παραχώρησης μικρών αντικαταστάσεων (τεσσάρων με πέντε ημερών), με την επίκληση διαφόρων προφάσεων, άλλοτε επιρρίπτοντας ευθύνες στους διευθυντές, άλλοτε στα επαρχιακά γραφεία και σε πολλές περιπτώσεις στους ίδιους τους αντικαταστάτες.  Αυτό έχει ως  αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στελέχωσης και λειτουργίας στα σχολεία.
  1. Διαφάνεια στο σύστημα διορισμού: Το γεγονός πως δεν  δημοσιεύονται από την ΕΕΥ οι αντικαταστάσεις που προκύπτουν καθημερινά (επαρχία, αριθμός καταλόγου, σχολεία, διάρκεια, ημερομηνία και ώρα κλήσης/ανάληψης), δημιουργεί καχυποψία και δυσπιστία. Ταυτόχρονα, ο μη εκσυγχρονισμός του συστήματος ανάθεσης αντικαταστάσεων με την επεξεργασία από την ΕΕΥ, συστήματος ηλεκτρονικής ανάρτησης και ανάληψης αντικαταστάσεων, σε καθημερινή βάση, αποτελεί τροχοπέδη στη διαφάνεια και καθιστούν το υφιστάμενο σύστημα χρονοβόρο και διαβλητό. Προκαλεί εύλογες απορίες το γεγονός πως ενώ οι αντικαταστάσεις προκύπτουν εδώ και δεκαετίες και τα προβλήματα είναι υπαρκτά, δεν έγινε καμιά ουσιαστική προσπάθεια εξορθολογισμού του συστήματος διορισμού τους.
  • Ανεργιακό Ταμείο: Ακόμα ένα πλήγμα που αναγκάστηκαν να υποστούν οι συνάδελφοι αντικαταστάτες, ήταν η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να μην επιτρέπει πλέον την εγγραφή τους ως ανέργους με το πέρας της αντικατάστασής τους. Αυτό είχε και έχει σαν επακόλουθο, την απώλεια εισοδημάτων, σε μια κατηγορία συναδέλφων που ήδη τα εισοδήματά τους είναι συρρικνωμένα. Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη απόφαση, πάρθηκε χωρίς καμιά ενημέρωση τόσο προς τους αντικαταστάτες όσο και προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ένδειξη πως οι αποφάσεις για τους αντικαταστάτες παίρνονται μονομερώς και ετεροβαρώς και πάντα εις βάρος τους.
  • Άδειες Ασθενείας/Απουσίας και Μητρότητας: Όσον αφορά τις άδειες ασθενείας των αντικαταστατών δεν υπάρχει κανένα θεσμοθετημένο πλαίσιο, με αποτέλεσμα οι αντικαταστάτες να μη δικαιούνται να ασθενήσουν!  Παρά το γεγονός πως η ύπαρξη αντικαταστατών στα σχολεία χρονίζει, δεν έχει καταστεί δυνατό να κατοχυρωθεί η παραχώρηση αδειών απουσίας με πλήρεις απολαβές για αντικαταστάτες, ακόμη και αν προσκομίσουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ασθενείας ή απουσίας. Παράλληλα, οι γυναίκες αντικαταστάτριες που έγιναν μητέρες δεν δικαιούνται ώρες θηλασμού. Η παράμετρος αυτή μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως απάνθρωπη και δυστυχώς δείχνει με ποιο τρόπο προσεγγίζει η πολιτεία μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων σε μια κατά τα άλλα σύγχρονη και ευρωπαϊκή χώρα!
  • Δικαιώματα – Όροι εργοδότησης: Οι αντικαταστάτες εργάζονται χωρίς σαφείς όρους εργοδότησης. Πέρα από τις 10 αναπληρώσεις που τις μεταφέρουν από σχολείο σε σχολείο, δεν υπάρχει κάτι άλλο καταγεγραμμένο ως όρος εργοδότησης. Επίσης, ενώ εργάζονται για σειρά ετών, δεν καταγράφονται μονάδες για σκοπούς μετάθεσης, παρά το γεγονός πως πολλές φορές αναγκάζονται να αναπληρώσουν συναδέλφους σε πολύ μακριά από την έδρα τους.  Η δε προσφορά τους εντός και εκτός σχολικής μονάδας δεν καταγράφεται πουθενά, σε αντίθεση με το υπόλοιπο προσωπικό που συμπληρώνει το Ατομικό Πληροφοριακό Δελτίο. Πολλές φορές γίνονται θύματα δυσμενούς διάκρισης από συναδέλφους (τους δίνονται μαθήματα άλλων ή και του διευθυντή, οι 3 ώρες με το νέο ωρομίσθιο καθεστώς μετατρέπονται σε διδακτικό χρόνο, αν αντικαθιστούν εκπαιδευτικό με  ώρες θηλασμού αντί να κάνουν ενίσχυση κάνουν μάθημα κλπ) πολλές φορές από άγνοια των κανονισμών. Τέτοια φαινόμενα, δυσχεραίνουν το εργασιακό κλίμα στα σχολεία, δημιουργώντας αχρείαστες εντάσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο. Και εδώ, είναι άξιο απορίας γιατί δεν έγιναν προσπάθειες καταρτισμού ενός υποτυπώδους έστω καθηκοντολογίου, με σαφή καθορισμό των καθηκόντων που αναλαμβάνουν στα σχολεία και των δικαιωμάτων τους, αφήνοντας το θέμα ανοιχτό σε ερμηνείες και παρερμηνείες που προκαλούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σχολείων.
  • Επιμόρφωση: Είναι πρωτοφανές ενώ το Υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται ως καινοτόμο ως προς την επιδιωκόμενη Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας άρον άρον την Επαγγελματική Μάθηση του προσωπικού[1], να μην έχει ληφθεί καμιά απολύτως πρόνοια για την επιμόρφωση των αντικαταστατών. Τέτοια πρόνοια δεν υπάρχει ούτε στο προηγούμενο σύστημα επιμόρφωσης, αφού οι αντικαταστάτες δεν συμμετείχαν επίσημα στο θεσμοθετημένο διήμερο εκπαιδευτικού και εναπόκειτο στις σχολικές διευθύνσεις αν θα συμμετείχαν σε άλλες επιμορφώσεις που αφορούσαν το προσωπικό του σχολείου. Η επιμόρφωση κρίνεται αναγκαία αν ληφθεί υπόψη πως οι αντικαταστάτες καλούνται να φέρουν εις πέρας ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων και διδακτικών δεξιοτήτων, για τις οποίες η Επίσημη Πλευρά θα έπρεπε να μεριμνήσει να υπάρχει η δέουσα στήριξη.
  • Η νεοφανής διευθέτηση στην οποία προχώρησε το ΥΠΠ τον περασμένο Σεπτέμβρη: σε σχέση με την κάλυψη αναγκών σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τους εύστοχα ονομασμένους «αντικαταστοσυμβασιούχους». Παρατηρείται έτσι το πρωτοφανές στα εργασιακά δρώμενα, εκπαιδευτικός να διορίζεται ως αντικαταστάτης τη στιγμή που δεν αντικαθιστά κανένα ενώ οι θέσεις αυτές θα πρέπει να πληρώνονται άμεσα από άτομα διορισμένα με σύμβαση. Συνάδελφοι υπηρετούν με τις υποχρεώσεις του συμβασιούχου εκπαιδευτικού, ενώ ο εργοδότης αρνείται τα αυτονόητα αντίστοιχα δικαιώματα, κρατώντας τους στο καθεστώς του αντικαταστάτη που … δεν έχει δικαιώματα! Τίθενται σοβαρά ζητήματα με τους κανόνες χρηστής διοίκησης και δυστυχώς φαίνεται η γύμνια του έγκαιρου και σωστού προγραμματισμού από την Επίσημη Πλευρά σε θέματα στελέχωσης των σχολικών μονάδων. Δεν προβληματίζει κανέναν το γεγονός πως δεν έγιναν έγκαιρα οι απαραίτητες διεργασίες πριν το άνοιγμα των σχολείων, ώστε να έχουν εγκριθεί οι θέσεις, αφού οι αυξημένες ανάγκες ήταν γνωστές; Την ίδια ώρα, η «διευθέτηση» αυτή, οδηγεί τους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν ως αντικαταστάτες αντί ως συμβασιούχοι, σε ένα ακόμα πιο βαθύ πλέγμα αβεβαιότητας και αδόκιμου εργασιακού καθεστώτος, με εύλογους φόβους και περεταίρω κουτσούρεμα εργασιακών δικαιωμάτων με ό,τι αυτό ορίζεται και συνεπάγεται.

Όλα τα πιο πάνω περιγράφουν στο ελάχιστο τη σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι αντικαταστάτες και αναδεικνύεται η σημασία του να προχωρήσει άμεσα η Πολιτεία στην επίλυσή τους. Επιβάλλεται η  δημιουργία ή βελτίωση θεσμικών διαδικασιών τόσο για τις αντικαταστάσεις όσο και για τους αντικαταστάτες, όπως αρμόζει σε ένα κράτος που σέβεται το προσωπικό του. Αν η Επίσημη Πλευρά θέλει να μιλά για καινοτομίες και εκσυγχρονισμό και να είναι ειλικρινής με τον εαυτό της και τις πραγματικές της προθέσεις, οφείλει να προστατέψει και να θωρακίσει τους όρους εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού. Διαφορετικά, είναι τουλάχιστον προκλητικό να γίνονται αναφορές σε «ιστορικές μέρες» και στην «άνοιξη της παιδείας του τόπου» ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι σε συνθήκες άλλων εποχών! Εξάλλου, όπως αναφέρει ο Κεν Ρόμπινσον, «δεν μπορείτε να βελτιώσετε την εκπαίδευση απομονώνοντας από αυτήν το επάγγελμα που την κάνει πράξη». Αναμένουμε λοιπόν, την πραγματική άνοιξη της παιδείας του τόπου, ξεκινώντας από τα στοιχειώδη: τη θεσμοθέτηση του εργασιακού καθεστώτος των αντικαταστατών και τη μεταχείρισή τους ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας των εκπαιδευτικών!

Μιχάλης Αλεξόπουλος. Γεν. Γραμματέας ΑΚΙΔΑ, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Συμβασιούχος Εκπαιδευτικός.[1] Ενιαία Πολιτική για την Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών Λειτουργών

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10