Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 158 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΚΙΔΑ_160810

Φτάνουν πια τα πολιτικά παιγνίδια εις βάρος της Δημόσιας Εκπαίδευσης

 

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών Α.Κί.ΔΑ παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τη  στάση της κυβερνητικής πλευράς στα θέματα που αφορούν τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά και αρκετούς άλλους ευαίσθητους τομείς της δημόσιας ζωής και με αφορμή την αυριανή  συνάντηση Υπουργού Παιδείας και ΠΟΕΔ σημειώνει τα ακόλουθα:

 

Η κυπριακή κοινωνία συνεχίζει να γίνεται μάρτυρας των αρνητικών αλλά και τραγικών συνεπειών της πολιτικής άκριτων περικοπών στα θέματα προσωπικού στη Δημόσια Υπηρεσία και ιδίως στους τομείς που αφορούν την υπηρεσία προς τον απλό πολίτη και την ποιότητα ζωής.

Εξαιρετικά αρνητικές είναι και οι συνέπειες της εδώ και έξι χρόνια πολιτικής επί του προσωπικού και στη Δημόσια Εκπαίδευση. Διερωτόμαστε αν εσκεμμένα δεν έγινε σοβαρή μελέτη επί των αναγκών της επικείμενης σχολικής χρονιάς σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Πόσο δε μάλλον για τις ανάγκες τόσο για τις λεγόμενες «εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις» όσο και για την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ως ΑΚίΔΑ επισημαίνουμε πως οι διαπιστώσεις μας αφορούν την κυβερνητική πολιτική αλλά και τη στάση ευρύτερα της Πολιτείας. Τα περιοριστικά μέτρα για τη στελέχωση των Υπηρεσιών του Δημοσίου, συνεπώς και των Δημόσιων Σχολείων, είναι πολιτικές προτεινόμενες από το εκάστοτε Υπουργικό Συμβούλιο, όπου τα τελευταία  χρόνια πρώτον και τελευταίο λόγο έχει ο Υπουργός Οικονομικών και οι οποίες ψηφίζονται σε Νόμο, Ετήσιος Προϋπολογισμός, από τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα.

Οι πλειοψηφίες από το 2010 και μετά για τις περικοπές στο προσωπικό περιλαμβάνουν όλα τα κοινοβουλευτικά Κόμματα. Είναι δε χαρακτηριστικές και οι ομιλίες  βουλευτών και προέδρων των Κομμάτων στη Βουλή, καθώς και οι δηλώσεις των Υπουργών ενόψει των προϋπολογισμών.
Ως εκ τούτου σε καμιά περίπτωση η ΑΚίΔΑ δεν θα παρασυρθεί σε αντιπαραθέσεις και εμπαθείς αντιδράσεις που να αφορούν προσωπικά και ατομικά έναν υπουργό, γιατί απλούστατα οι κυβερνητικές πολιτικές δεν συνιστούν δικές του μόνο αποφάσεις.

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καλεί από τη μια όλους τους αρμόδιους να αναθεωρήσουν την άκριτη πολιτική περικοπών σε προσωπικό στις Δημόσιες Υπηρεσίες που αφορούν στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στην Ασφάλεια, στην Ποιότητα Ζωής του πολίτη και από την άλλη όλους τους εμπλεκόμενους, πρόσωπα ή θεσμούς,  να σταματήσουν τα παιγνίδια υποκρισίας, άγονης αντιπαλότητας και εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων και με σοβαρότητα να εγκύψουν στην ουσία της θεσμικής τους ευθύνης, με στόχο την προσφορά της καλύτερης υπηρεσίας για τον άνθρωπο της Κύπρου.

Ειδικά, δε, στη Δημόσια Εκπαίδευση είναι καιρός να αναλάβει ο καθένας (Ανώτεροι Διοικητικοί Λειτουργοί, Υπουργός Παιδείας, Υπουργός Οικονομικών κ.ά.) τις ευθύνες του για το γεγονός ότι από τη μια δεν υπάρχει η δυνατότητα να διοριστεί ο κατάλληλος αριθμός εκπαιδευτικών για τις ανάγκες του Ωρολογίου Προγράμματος (αν είναι δυνατόν να έχουν όλα τα δεδομένα μπροστά τους από 8 μήνες - Φεβρουάριος 2015 - πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2016 και στα μέσα του Αυγούστου του 2016 να υπολείπεται  πολύ μεγαλος αριθμός του προσωπικού για τη βασική λειτουργία των σχολείων) και από την άλλη να απαξιώνουν την ανάγκη, παρά τις επίσημες παραδοχές, για άμεση προώθηση λύσεων στα προβλήματα που επιβαρύνουν την σχολική καθημερινότητα και υποβαθμίζουν το επίπεδο ποιότητας της παρεχόμενης ανθρωποκεντρικής εκπαίδευσης.

Εύλογα αναδύεται και το ερώτημα, προκαλώντας έντονες ανησυχίες, κατά πόσο οι διοικούντες αφήνουν τα πράγματα να φτάσουν σε τεχνητό αδιέξοδο, έτσι ώστε εκβιαστικά να προωθήσουν και άλλες μνημονιακές πολιτικές, παρά τη λήξη του μνημονίου. Είναι προφανές πως τέτοιες μεθοδεύσεις από τη μια δεν θα ξενίσουν κανένα, ενώ από την άλλη θα πλήξουν την ποιότητα της σχολικής ζωής και έργου.

Ως ΑΚίΔΑ καλούμε το ΥΠΠ και την Κυβέρνηση  να λάβουν άμεσα αποφάσεις οι οποίες να δώσουν τις απαντήσεις που θα επιτρέψουν στους εκπαιδευτικούς να προσφέρουν ακώλυτα αυτά που μπορούν και στους μαθητές να λάβουν την Εκπαίδευση που δικαιούνται.

Προειδοποιούμε παράλληλα ότι ως Κίνηση θα στηρίξουμε μέχρι τέλους τις αποφάσεις της ΠΣΓΑ και του ΔΣ της ΠΟΕΔ για τη σωστή στελεχωση των σχολειων μας με το απαραίτητο προσωπικό, αλλά και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών θεμάτων που έχουν τεθεί πολύ ορθά απο την ΠΟΕΔ προς τον Υπουργό Παιδείας.

Καθιστούμε υπευθυνη την ίδια την Κυβέρνηση για τα όποια μέτρα θα εξαναγκαστεί να πάρει η ΠΟΕΔ με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αν συνεχιστεί η απαράδεκτη πολιτική της σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων μας.

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10