Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 197 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Δεν απέφερε κάποιο θετικό αποτέλεσμα η "Τετραμερής" σύσκεψη για την ΠΟΕΔ

Χάρης Χαραλάμπους - Πρόεδρος ΑΚΙΔΑ -Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΠΟΕΔ

Προσωπική μου άποψη είναι πως η λεγόμενη "τετραμερής" σύσκεψη  μεταξύ ΠΟΕΔ-Παγκυπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής- ΕΕΥ-Υπουργείου Παιδείας που πραγματοποιήθηκε σήμερα,  δεν απέφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 

Αντίθετα, στη σημερινή σύσκεψη  επιβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων που είχε η Οργάνωση μας με τον Υπουργό Παιδείας, σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις 147 νέες θέσεις που αφορούν τη Δημοτική, την Προδημοτικη και Ειδική Εκπαίδευση.

Διαπιστώθηκε επίσης η διάσταση απόψεων για το  κατά πόσον έγινε έγκαιρη στελέχωση τη φετινή σχολική χρόνια.

Άποψη μου είναι πως η φετινή  αργοπορημένη στελέχωση,  οφείλεται σε καθυστερημένες χρονικά πολιτικές αποφάσεις και όχι σε σφάλματα των αρμόδιων λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας. Η στελέχωση επιβαρύνθηκε επίσης στην πορεία  σημαντικά και από τα νέα δυσμενή δεδομένα που δημιούργησε η απαράδεκτη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το νέο εργασιακό καθεστώς,  το οποίο  και εξακολουθεί να δημιουργεί ακόμη προβλήματα στην ομαλή στελέχωση των σχολείων μας.

Ο Υπουργός Παιδείας υπεραμύνθηκε της απόφασης του Υπουργικου Συμβουλίου με την οποία κάλυψε τις πιο πάνω 147 νέες  πραγματικές  ανάγκες σε εκπαιδευτικούς , με 67 περίπου 12μηνες έκτακτες  συμβάσεις όπως γίνεται για χρόνια  και περίπου υπόλοιπες 80, με ένα νέο εργασιακό καθεστώς που προσπαθεί ακόμη να διαμορφώσει το Υπουργειο Παιδείας και να μας αποστειλει γραπτά,, ένα περίπου μήνα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς !!!

Στη σύσκεψη η Γραμματεία της ΠΟΕΔ έθεσε πολύ σωστά εξαρχής, ότι ως θέμα αρχής δεν μπορεί να αποδεχτεί τη δημιουργία ενός νέου εργασιακού καθεστώτος,  το οποίο φαίνεται πως  σύμφωνα με τις προφορικές θέσεις που ανάφερε ο Υπουργός Παιδείας σήμερα , θα είναι ένα νέο ενδιάμεσο εργασιακό καθεστώς μεταξύ συμβασιούχου και αντικαταστάτη!!!

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Παιδείας ανάφερε ότι μέχρι την Παρασκευή, θα δώσει γραπτά στην ΠΟΕΔ τις λεπτομέρειες του νέου καθεστώτος που θα ειναι αρχικά 6μηνο συμβόλαιο + συνεχόμενο 4μηνο.
Θα έχει επίσης κατά αναλογία τα ωφελήματα του συμβασιούχου. Δεν μπόρεσε να μας αναφέρει όμως με πιο τρόπο θα πιστωθεί η υπηρεσία του νέου καθεστώτος.
Δήλωσε επίσης οτι η πιο πάνω ρύθμιση θα αφορά μόνο για φέτος και θα δώσει  γραπτή διαβεβαίωση γι αυτό.

Πιστεύω πως ο Υπουργός Παιδείας σε καμιά περίπτωση, δεν έπεισε  πως αυτή η απαράδεκτη  ρύθμιση για 80 μόνο συναδέλφους,  η οποία προκαλεί μάλιστα τόση αναστάτωση στην Παιδεία, γίνεται για οικονομικούς λόγους!!!
Ουσιαστικά με την καταβολή του ανεργιακού επιδόματος το καλοκαίρι, παραδέχτηκε και ο ίδιος πως η εξοικονόμηση για το κράτος θα είναι ασήμαντη!

Συνεπώς οι προβληματισμοί μας και οι ανησυχίες μας ως ΑΚΙΔΑ για τους πραγματικούς λόγους που το Υπουργικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Παιδείας, προχώρησαν σε σύγκρουση με την ΠΟΕΔ και δημιουργούν τόση αναστάτωση με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για ασήμαντο οικονομικό λόγο μόνο για φέτος, είναι έντονοι και υπαρκτοί.

Πολύ ανησυχητική κατά την άποψη μου ήταν επίσης  η δήλωση του Υπουργού Παιδείας στη σύσκεψη,  ότι δεν μπορεί οι δαπάνες και οι ανάγκες  για την Παιδεία να αυξάνονται και πως υπάρχουν οροφές που δεν μπορεί κανείς να ξεπερνά!

Δηλαδή κύριε Υπουργέ όποτε θα υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες ή καινοτομίες που θέλετε να προωθείτε, τα κονδύλια θα καλύπτονται από τους εκπαιδευτικούς;!!!

Θα γίνεται μείωση των μισθών ;
Αύξηση του διδακτικού χρόνου ;
10μηνα. ...9 μήνα. ...6 μήνα  συμβόλαια κλπ;
Θα εφευρίσκονται νέα εργασιακά καθεστώτα όπως αυτό που ανακαλύπτετε σήμερα ;

Αν αυτό έχετε στο νου σας ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο Παιδείας, δεν μας αφήνετε άλλη επιλογή δυστυχώς, από το να αντιδράσουμε δυναμικά.

Ως ΑΚΙΔΑ θα μελετήσουμε τα δεδομένα που δημιουργούνται μετά και από τις σημερινές εξελίξεις στο αυριανό ΔΣ της Κίνησης μας και θα τοποθετηθούμε ανάλογα στο ΔΣ της ΠΟΕΔ, την ερχόμενη Πέμπτη.

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
12/07/2019 10:28