Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 144 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

«Παλιό» vs «νέο» σύστημα Αξιολόγησης και Προαγωγών – «Δαιμονοποίηση» vs «Θεοποίηση» του

του Χάρη Χαραλαμπους – Πρόεδρος Α.Κί.ΔΑ – Β. Γ. Οργ. Γραμματέας ΠΟΕΔ

Το υφιστάμενο Σχέδιο Αξιολόγησης και Προαγωγών δεν απέτυχε διότι είναι ως εκ της φύσης του είναι ένα προβληματικό Σχέδιο, αλλά απέτυχε πιστεύω γιατί εφαρμόστηκε με πολύ προβληματικό τρόπο από το ΥΠΠ με τις γνωστές «παθογένειές» του.

Έτσι για να μην φορτώνουν απλά κάποιοι τις δικές τους αδυναμίες και ευθύνες τόσα χρόνια, στο υφιστάμενο σχέδιο. Την «ισοπέδωση» και τα άλλα προβλήματα που «κουβαλούμε» για το θέμα, δεν τα προκάλεσε το υφιστάμενο σχέδιο, αλλά αυτοί που το εφάρμοσαν και εξακολουθούν να το εφαρμόζουν λανθασμένα στην πράξη τόσα χρόνια με τις ευλογίες του ΥΠΠ.

Το "νέο" σχέδιο αξιολόγησης που άρχισε να προβάλλει με τον γνωστό επικοινωνιακό τρόπο το ΥΠΠ εδώ και λίγες μέρες, δεν είναι καθόλου νέο. Είναι ένα αναμάσημα βασικά του παρελθόντος που προέρχεται από μια συγκεκριμένη σχολή σκέψης και μια πρόταση που κατατέθηκε πριν από 13 χρόνια, το 2004 .

Το Σχέδιο εμπεριέχει μεν αρκετά θετικά στοιχεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, μόνο όμως μέσα από σωστό, δομημένο και ειλικρινή διάλογο που πρέπει να γίνει μέσα από το θεσμοθετημένο Σώμα διαλόγου, την ΜΕΠΕΥ, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς τους γνωστούς λαϊκισμούς του Υπουργού Παιδείας και του Υπουργείου του, ότι τάχα με το «νέο σχέδιο» τους τρέχουν άρον άρον και "σώζουν" πάλι άμεσα την Παιδεία. Το έχουν κάνει ήδη τόσες φορές!

Έχουν "σώσει" την Παιδεία με το «ΝΣΔΕ», τους «Δείκτες», τα «Νέα Ωρολόγια Προγράμματα», την «Επαγγελματική Μάθηση» και με ένα σορό άλλες ευφάνταστες μεταρρυθμίσεις, δεν κουράστηκαν επιτέλους να αγωνιούν και να αγωνίζονται τόσο πολύ για εμάς και την ποιότητά μας ως εκπαιδευτικοί;!  

Η ΠΟΕΔ από την πλευρά της οφείλει μεν να προσέλθει στον σωστό διάλογο με το ΥΠΠ, χωρίς να πέσει όμως στα επικοινωνιακά δίκτυα που στήνει έντεχνα το ΥΠΠ, για να επιβάλει απλά ένα άλλο Σχέδιο Αξιολόγησης και Προαγωγών το οποίο και θα λειτουργήσει ξανά, ως ένα άλλο πυροτέχνημα από τα πολλά που εκτοξεύει η Επίσημη Πλευρά στα «Πανηγύρια» της.

Ο Υπουργός της Παιδείας και η Κυβέρνηση είναι φανερό πως σκοπεύουν να συνεχίσουν να «μεταρρυθμίζουν» την εκπαίδευση όπως πιστεύουν,  χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, απλά φορτώνοντας με ευθύνες και επιπρόσθετα καθήκοντα ακόμη περισσότερο, τους ήδη βαρυφορτωμένους με διδακτικό χρόνο Διευθυντές, Βοηθούς Διευθυντές και απλούς εκπαιδευτικούς.

Αυτή τη φορά προσπαθούν να εισαγάγουν με βιασύνη ένα πολύ γραφειοκρατικό σύστημα αξιολόγησης με τη γνωστή μέθοδο των τελευταίων χρόνων. Με συνοπτικές διαδικασίες δηλαδή και χωρίς ουσιαστικό διάλογο, αφήνοντας όπως πάντα έντεχνα προς τον Τύπο, αιχμές σε βάρος των εκπαιδευτικών που παλεύουν καθημερινά στην κυριολεξία μέσα στις τάξεις και στα σχολεία μας.

Ως Α.Κι.ΔΑ έχουμε έντονη άποψη πως το ΥΠΠ και ο αρμόδιος Υπουργός ανοίγουν σκόπιμα ένα άλλο παρά πολύ σοβαρό κεφάλαιο, ενώ παραμένουν ανοικτά ακόμη τα θέματα της Επαγγελματικής Μάθησης, οι Δείκτες, η έρευνα για το υποτιθέμενο εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα αγνοούν επιδεικτικά τα σοβαρά εκπαιδευτικά θέματα που έχει θέσει εδώ και καιρό η ΠΟΕΔ απαιτώντας ουσιαστικό διάλογο και αποφάσεις. Η επίλυση αυτών των εκπαιδευτικών θεμάτων από το ΥΠΠ θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητά του, γιατί έτσι θα βελτιωθεί η δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε μαθητές και εκπαιδευτικοί μέσα στα σχολεία μας.

Χάρης Χαραλαμπους – Πρόεδρος Α.Κί.ΔΑ – Β. Γ. Οργ. Γραμματέας ΠΟΕΔ

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
12/07/2019 10:28