Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 199 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Επιτρέψτε μας να κάνουμε αυτό που αγαπούμε!

Μάριος Πιτσιλλής, Εκπαιδευτικός, Μέλος ΔΣ Α.Κί.ΔΑ, Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΔ Λάρνακας

 

Διδάσκω Φυσική Αγωγή αποκλειστικά τα τελευταία 6 χρόνια και ευτυχώς το μόνο σοβαρό ατύχημα ήταν όταν ένας μαθητής μου καθώς έτρεχε έπεσε και έσπασε το χέρι του. Μπροστά μου. Δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα για να το αποτρέψω. Κανείς δε θα μπορούσε να το αποτρέψει. Στεναχωρήθηκα τότε, ένιωθα τύψεις όταν παρέδωσα το παιδί στη μητέρα του, αλλά ευτυχώς δεν ήταν κάτι τόσο σοβαρό.

 

Ατυχήματα συμβαίνουν και στα διαλείμματα. Αντιλαμβάνεστε όταν ένας μεγάλος αριθμός μαθητών τρέχει, τρώει, παίζει παιχνίδια μπάσκετ, ποδοσφαίρου, κυνηγητού ή απλά μετακινείται στους χώρους του σχολείου θα υπάρχουν ατυχήματα και τραυματισμοί.


Μια λύση θα ήταν να καταργήσουμε το παιχνίδι, δεν θα ήταν όμως σωστό, αφού το παιχνίδι σε οποιαδήποτε μορφή είναι αυτό που συμβάλλει στην ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού. Άλλη λύση θα ήταν να περιορίσουμε τις μετακινήσεις αλλά αυτό θα ήταν απάνθρωπο.


Περίπου μια φορά τη βδομάδα στο σχολείο έρχονται παιδιά με γύψο, νάρθηκες στα πόδια στα χέρια ή έρχονται με ράμματα. Όταν τους ρωτάω, η απάντηση είναι ότι κτύπησα στη γιαγιά μου, έπεσα από τον τοίχο του σπιτιού μου, έπεσα από το ποδήλατο, κτύπησα στη γειτονιά ενώ έπαιζα ποδόσφαιρο, κόπηκα με σπασμένο μπουκάλι, με μαχαίρι, με κτύπησε ο αδερφός μου κ.α.

Το ότι στο σχολείο έχουμε λιγότερους τραυματισμούς οφείλεται στην επίβλεψη, στο άγρυπνο, έμπειρο μάτι του εκπαιδευτικού που επιβλέπει και έμαθε να εκτιμά τους κινδύνους και να παρεμβαίνει προληπτικά.

Αν έχετε πάει σε παιδικό πάρτι θα έχετε βιώσει τι σημαίνει 10 παιδιά να τρέχουν και να παίζουν ανεξέλεγκτα.

Για κάθε μέρα που παραλαμβάνω τα δικά μου παιδιά από το σχολείο γερά νιώθω ευγνώμων για τις δασκάλες γιατί ξέρω ότι τα μάτια τους και η προσοχή τους ήταν για τόσες ώρες στραμμένη στα παιδιά μου, γιατί οι κίνδυνοι είναι πολλοί προπαντός όταν 20, 25, 100, 200, 400! παιδιά παίζουν και διακινούνται σε χώρους που δεν είναι απόλυτα ασφαλείς σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ξέρω ότι, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, στην τάξη του νηπιαγωγείου της κόρης μου, θα έπρεπε εκτός από τη δασκάλα μας να ήταν μαζί ακόμα μια αποκλειστική βοηθός η οποία να είναι καταρτισμένη. Δεν υπάρχει όμως.


Δεν περιμένω ευχαριστώ από κανένα γονιό γιατί κάνω τη δουλειά μου. Κάνω και κάτι περισσότερο από τη δουλειά μου για να καλύψω τις αδυναμίες του Υπουργείου σε υποδομές, σε μέσα και υλικά, σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά ούτε για αυτό περιμένω ευχαριστώ γιατί το κάνω από την καρδιά μου, γιατί πιστεύω σε έναν καλύτερο κόσμο και αυτό θέλω να το πετύχω προσφέροντας ότι καλύτερο στα παιδιά σας, στα παιδιά μας.

Για αύριο έχουμε σαν σχολείο ακυρώσει μια αθλητική ημερίδα που είχαμε προγραμματίσει από μήνες και οργανώσει με δική μας πρωτοβουλία με το διπλανό σχολείο, κάτι που τα παιδιά περίμεναν με ανυπομονησία. Σήμερα όταν τους το ανακοίνωσα είδα την απογοήτευση στα μάτια τους και πραγματικά στεναχωρήθηκα κι εγώ. Τι να πεις σ’ αυτά τα παιδιά… Ότι κάποιοι σε περιμένουν στη γωνία για να πυροβολήσουν;  Ξέρουμε ότι όλοι μας αναπολώντας τα σχολικά χρόνια αυτά που μας έρχονται στη μνήμη είναι αυτές οι ημερίδες, οι εκδρομές και οι εμπειρίες γενικά εκτός του πλαισίου της τάξης.


Δεν περιμένουμε κανέναν ευχαριστώ.


Απλά αγαπητοί οργανωμένοι γονείς που σας θεωρούσα συνεργάτες και έχουμε νυχτωθεί τόσες φορές μαζί για να βρούμε λύσεις και να βελτιώσουμε τα σχολεία μας, την εκπαίδευση μας, να διορθώσουμε τα στραβά στο μέτρο που μπορούμε... δεν περίμενα να μας λιθοβολείτε με τόση ευκολία. Δεν περίμενα να αποστρέψετε με τόση ευκολία το πρόσωπο από τα πραγματικά προβλήματα και να παίξετε για άλλη μια φορά το παιχνίδι του Υπουργείου. Σκεφτείτε τα παιδιά σας, τα παιδιά μας.

Μάριος Πιτσιλλής, Εκπαιδευτικός, Μέλος ΔΣ Α.Κί.ΔΑ, Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΔ Λάρνακας

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10