Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 136 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Κρίση στη δημόσια εκπαίδευση και έλλειμμα Δημοκρατίας και Παιδείας

«Η τρέχουσα εβδομάδα ανέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την προσέγγιση Κυβέρνησης και Πολιτείας, ξανά, στα ζητήματα Δημόσιας Εκπαίδευσης, όπως αυτή πραγματώνεται από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, τεχνητής ή πραγματικής, από το 2010.

 

Πρωταγωνιστές, ακόμα μια φορά, η συμπεριφορά του εντολοδόχου – όχι διαμορφωτή εκπαιδευτικής πολιτικής, αυτή είναι πλέον δοσμένη εδώ και χρόνια από άλλα κέντρα, βλ. Μνημόνια αλλά και συγκάλυψη σκανδάλων – Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, ο Γενικός Ελεγκτής διά του εντολοδόχου Υπουργού Παιδείας, η οικονομίστικη θεώρηση της Εκπαίδευσης. Συνοπτικά σημειώνονται:

 

  1. Οι άξονες της «περισυλλογής» (κατάργηση ή μείωση χρόνου για τον Υπεύθυνο Τμήματος, κατάργηση μείωσης διδακτικού χρόνου λόγω αύξησης χρόνων υπηρεσίας, κατάργηση συνδικαλιστικού χρόνου – ενδεχομένως δεν είναι μόνο αυτά) παίρνουν τη Δημόσια Εκπαίδευση της Κύπρου κάπου εκεί στα σκοτεινά χρόνια της Παλμεροκρτατίας (μην πούμε και του Μεσαίωνα, σε σχέση με τα εργασιακά).
  2. Ο θόρυβος που προκάλεσε η συμπεριφορά και το ύφος του Πολιτικού Προϊστάμενου του ΥΠΠ, στην προσπάθεια του να αποδείξει ότι είναι ικανός να εκτελέσει δια των εντολών που λαμβάνει τη Δημόσια Εκπαίδευση δημιουργεί τις συνθήκες, αν αφεθεί, για υποβάθμιση και παραγκωνισμό του κρίσιμου και ζωτικού τομέα της Ασφάλειας και υγείας στον Σχολικό Χώρο.
  3. Η επανάληψη της πρόθεσης για κατάργηση του συνδικαλιστικού χρόνου ισοδυναμεί με στόχευση στην αποδυνάμωση και περιθωριοποίηση της ΠΟΕΔ, δηλαδή καθαρό κτύπημα κάτω από τη μέση κατά του συνδικαλισμού και κατ’ επέκταση κατά της Δημοκρατίας (Επανάληψη αλλά και προώθηση θέσεων Χάρη Γεωργιάδη, Κώστα Καδή, Μορφάκη Σολωμονίδη, Μιχάλη Πήλικου (ΟΕΒ, από το 2010 αυτή η καραμέλα), Μιχάλη Τσιακκή (ΚΕΒΕ) κ.ά. και με τεκμηρίωση από την καθοδηγούμενη μελέτη ιδιωτικού οίκου για τον «εξορθολογισμό της αξιοποίησης του εκπαιδευτικού προσωπικού»)
  4. Η απόσυρση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος αντί της ολοκλήρωσης της πολιτικής που εφαρμόζεται από το 2010, ισοδυναμεί με ανάλγητη αδιαφορία από πλευράς Κυβερνητικής Πολιτικής για την ανάγκη διαχείρισης των φαινομένων αποκλίνουσας συμπεριφοράς, τα οποία, τεκμηριωμένα, εντείνονται τα τελευταία χρόνια.
  5. Επιβεβαιώνεται, επίσης, από αυτές τις πολιτικές που προωθούνται, η πλάνη, στην οποία οδήγησαν τη νέα γενιά εκπαιδευτικών για ελπιδοφόρο ΝΣΔΕ και προοπτικές διορισμού τους.
  6. Αυτό που χρεώνεται εξ ολοκλήρου στον Υπουργό Παιδείας είναι το ύφος και το ήθος με το οποίο αντιμετώπισε, απαξίωσε στην ουσία, τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, τα μέλη των Γραμματειών ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Εδώ ακριβώς είναι που σημειώνεται η προσωπική του ευθύνη τόσο στην έλλειψη σεβασμού στα θέσμια της διαπραγμάτευσης και στον θεσμικό ρόλο που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα για τη συλλογική έκφραση των εργαζομένων όσο και στο έλλειμμα Παιδείας και δεοντολογίας που πρέπει να χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά ενός πολιτικού προσώπου σε θέση ευθύνης απέναντι στους εταίρους.
  7. Ευθύνη των ηγεσιών του ΥΠΠ, πολιτικών και τεχνοκρατικών, απέναντι στον Γενικό Ελεγκτή είναι η άρνηση τους να δικαιολογήσουν και τεκμηριώσουν τις πολιτικές κατανομής του εργάσιμου χρόνου του εκπαιδευτικού, στη βάση των ερωτημάτων που τίθεντο στην Έκθεσή του. Ας μην επικαλείται, λοιπόν, ο Υπουργός Παιδείας τον Γενικό Ελεγκτή, αφού είναι με δική τους ευθύνη που τόσα χρόνια, δεν είχαν ούτε έχουν τη βούληση να υποστηρίξουν πολιτικές ανθρωποκεντρικής λειτουργίας του Δημόσιου Σχολείου και οδήγησαν τα πράγματα στη σύσταση του Γενικού Ελεγκτή.
  8. Είναι, το λιγότερο, θλιβερό που ακόμα οι Συντεχνίες ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΕΤΥΚ αλλά και οι υπόλοιπες, δεν έχουν τοποθετηθεί επί της επίθεσης κατά της συνδικαλιστικής παρουσίας των ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, αφού η πρόθεση αφαίρεσης του συνδικαλιστικού χρόνου ισοδυναμεί με απονεύρωση, αποδυνάμωση και περιθωριοποίηση τους. Όλοι γνωρίζουμε, πως το Κράτος και πολύ σωστά πράττει, χρηματοδοτεί τις Συντεχνίες είτε διά άμεσης χορηγίας, είτε διά της παραχώρησης συνδικαλιστικού χρόνου. Σίγουρα σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να υποψιαστούμε πως από πλευράς Κυβέρνησης θα επεκταθεί το μέτρο «περισυλλογής» και στην αποκοπή της κρατικής χορηγίας προς τις υπόλοιπες συντεχνίες. Ως εκ τούτων είναι αναμενόμενο και επιβαλλόμενο για σκοπούς συνδικαλιστικής αλληλεγγύης αλλά υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμίων στα εργασιακά οι Συντεχνίες να υπερασπιστούν την απρόσκοπτη λειτουργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων στο σύνολό τους.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ: Το σκηνικό πανομοιότυπο με αυτό του πρώτου χρόνου της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Ο τότε ΥΠΠ δέχθηκε προσωπικά πυρά. Αποχώρησε. Έγινε πρέσβης. Η πολιτική κατά του δημόσιου σχολείου και του λειτουργού του, όμως, συνεχίστηκε με ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο. Ως εκ τούτου οι ευθύνες για τις εξελίξεις κατανέμονται εκεί που πρέπει και αναλογικά.

Η ΑΚίΔΑ καλεί (α) τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, να επανέλθει σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση επί των πραγματικών προβλημάτων της Δημόσιας Εκπαίδευσης, όπως είναι η κατάλληλη σε αριθμό στελέχωση και η αντιμετώπιση των ζητημάτων της αποκλίνουσας συμπεριφοράς και της ασφάλειας και υγείας στον χώρο του δημόσιου σχολείου και να αποδείξει έμπρακτα πως επιθυμεί προώθηση λύσεων τους, (β) το Υπουργικό Συμβούλιο να μην επαναφέρει τον εφιάλτη του 2013 στη Δημόσια Εκπαίδευση, όπως έπραξε από τον Μάρτη κιόλας του χρόνου εκείνου και τον συνέχισε μέχρι τα τέλη του 2016, όπου αίφνης μπήκαμε στην περίοδο του χαμόγελου, των παροχών και του success story»

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ Α.ΚΙ.ΔΑ

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
12/07/2019 10:28