Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 123 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Ο "εξορθολογισμός" θα έπρεπε να ξεκινήσει πρώτα και κύρια, εκ των έσω!

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, γίνεται πολύς λόγος για τον περιβόητο «εξορθολογισμό» που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας, με τις ευλογίες και επιταγές της Κυβέρνησης, του Γενικού Ελεγκτή, του Αρχιεπισκόπου κλπ. Σύμφωνα με τις πολυάριθμες δηλώσεις της Επίσημης Πλευράς, ο εξορθολογισμός είναι απαραίτητος, ως μέτρο νοικοκυρέματος της Δημόσιας Εκπαίδευσης, που παρουσιάζεται ως σπάταλη, προβληματική, ασουλούπωτη ... Εκείνο που πραγματικά προκαλεί εντύπωση, είναι πως οι αναφορές αυτές, προέρχονται από ένα Υπουργείο που έχει φροντίσει τα τελευταία χρόνια να αποδείξει πως «καινοτομεί» σε παραλείψεις, γκάφες, διεξαγωγή ερευνών που χάνονται στον χρόνο, διαρροές κλπ κλπ.

 

Πιο κάτω παρουσιάζονται επιγραμματικά κάποια ενδεικτικά παραδείγματα, σοβαρών κενών και παραλήψεων, από το Υπουργείο που τώρα παρουσιάζεται ως απόλυτα νομότυπο και υπάκουο στις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Έχουμε και λέμε:

  • Διαφαινόμενο σκάνδαλο με απόσπαση εκπαιδευτικού στις Βρυξέλλες, με παρέμβαση του πολιτικού προϊστάμενου του Υπουργείου Παιδείας[1]. Τα δημοσιεύματα που είχαν δει το φως της δημοσιότητας αφορούσαν δασκάλα – μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, η οποία με σκιώδεις διαδικασίες, βρέθηκε αποσπασμένη στις Βρυξέλλες. Από τότε εκκρεμεί το πόρισμα της έρευνας που διατάχθηκε!
  • Προέκυψε επίσης, πιθανό σκάνδαλο με την ψηφιακή βιβλιοθήκη Αριστοτέλης[2]. Κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Επιτροπής Ελέγχου, επί των διαδικασιών που ακολούθησε το Υπουργείο Παιδείας στο θέμα της «Αριστοτέλης», διαπιστώθηκε ότι ο σχετικός διοικητικός φάκελος χάθηκε από το Υπουργείο Παιδείας. Το Υπουργείο εξέφρασε την πρόθεσή του να διατάξει έρευνα για την απώλεια του διοικητικού φακέλου![3]. Από τότε ουδέν νεότερον…
  • Κατά την περίοδο που προηγήθηκε της εφαρμογής του νέου συστήματος διορισμών, φάνηκε να υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας στον νόμο περί των κανονισμών εξετάσεων. Το σύστημα σαφώς και δεν ήταν έτοιμο έξι μήνες πριν την διεξαγωγή των εξετάσεων, όπως προβλέπει και η αντίστοιχη νομοθεσία. Τα δειγματικά δοκίμια δεν ετοιμάστηκαν με βάση τα χρονοδιαγράμματα της νομοθεσίας, ήταν ελλιπή και ασαφή και υπήρξαν αλλαγές ως προς τη δομή των εξετάσεων ακόμα και ελάχιστες μέρες πριν τις εξετάσεις. Στα δειγματικά δοκίμια δεν παρουσιάστηκαν ποτέ λύσεις των ασκήσεων και ο κάθε υποψήφιος πελαγοδρομούσε προσπαθώντας να βγάλει άκρη. Παρά την καταστρατήγηση της νομοθεσίας, οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά!
  • Αγνοώντας τη σχετική νομοθεσία, η Επίσημη Πλευρά έχει πραγματοποιήσει εξετάσεις ακόμα και σε κλάδους που έχουν λιγότερες από έξι θέσεις κενές. Ουσιαστικά υποψήφιοι παρακάθισαν σε εξετάσεις για ανύπαρκτες θέσεις! Και εδώ δεν πτοήθηκε κανένας από την παραβίαση της νομοθεσίας.
  • Κατά τη διεξαγωγή των εξετάσεων, προέκυψε το φιάσκο της διαρροής θεμάτων, αφήνοντας ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο το Υπουργείο Παιδείας για το κατά πόσο είναι αδιάβλητες οι εξετάσεις και για το κατά πόσον τα θέματα κυκλοφορούν χωρίς έλεγχο και με πρόσβαση σε ημέτερους. Η γκάφα ολκής[4] δεν εμπόδισε την Επίσημη Πλευρά να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τη διαδικασία, αλλά ο λεκές και οι σκιές έμειναν. Και εννοείται πως ακόμα εκκρεμεί η όποια διερεύνηση του θέματος[5] και η εξιχνίαση πιθανής διαπλοκής για το θέμα. Φυσικά δεν ίδρωσε το αυτί κανενός! Το μεγαλόπνοο σχέδιο, εφαρμόστηκε κανονικά!
  • Διαφάνηκαν επίσης πιθανές αλχημείες στις μοριοδοτήσεις των δοκιμίων του Σχεδίου Διοριμών, με τον μανδύα της αναγωγής για στατιστική διόρθωση/επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Ενώ παρουσιάστηκαν τεκμηριωμένες απόψεις από έγκριτους στατιστικολόγους που αμφισβήτησαν την επιστημονικότητα της αναγωγής (στατιστικής επεξεργασίας)[6], η Επίσημη Πλευρά δεν προχώρησε ποτέ σε καμιά επιστημονική τεκμηρίωση!
  • Όταν ανακοινώθηκαν οι κατάλογοι διορισίμων, εντύπωση και έντονο σχολιασμό προκάλεσε το γεγονός πως δεν είχε γίνει ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων, στους καταλόγους. Ο κατάλογος δεν είναι ονομαστικός, μη ακολουθώντας την τακτική που ακολουθείται διαχρονικά στους καταλόγους διοριστέων. Πρόδηλα κατατέθηκαν ζητήματα διαφάνειας και εκφράστηκε καχυποψία. Η Επίσημη Πλευρά, δεν τοποθετήθηκε ποτέ επί του θέματος.
  • Καταγγέλθηκε επίσης, πιθανή διασύνδεση εκπαιδευτικών, ακαδημαϊκών και επιθεωρητών με ιδιωτικό πανεπιστήμιο για προετοιμασία στις εξετάσεις. Προέκυψε επίσης ζήτημα κατά πόσον είχαν εξασφαλίσει σχετική άδεια για να διδάσκουν στο ιδιωτικό ακαδημαϊκό ίδρυμα[7]. Από τότε, ακόμα εκκρεμεί το πόρισμα!
  • Τον περασμένο Μάη, γίναμε μάρτυρες, πιθανής διαρροής από το Υπουργείο Παιδείας, προσωπικών δεδομένων συναδέλφου στο ατυχές περιστατικό του Αλεθρικού. Χωρίς αιδώ, έγινε μια χυδαία και ανήθικη διαπόμπευσή του εκπαιδευτικού στον Τύπο[8], πριν καν ολοκληρωθεί το προκαταρκτικό πόρισμα. Ακόμη αναμένεται η διερεύνηση αυτής της διαρροής και εύλογα γεννούνται ερωτήματα για το κατά πόσο είναι ασφαλή τα προσωπικά δεδομένα των συναδέλφων.
  • Εξαιτίας του ίδιου περιστατικού, είχαν αναδειχθεί τα τεράστια κενά που υπάρχουν στα σχολεία, σε σχέση με τα θέματα ασφάλειας και υγείας. Ενώ το Υπουργείο από μόνο του προκάλεσε την αναστάτωση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, από τότε δεν προχώρησε σε καταρτισμό ξεκάθαρων μέτρων[9], οδηγιών κλπ. σε σχέση με την ασφάλεια και υγεία των σχολικών εγκαταστάσεων. Μέχρι και σήμερα, δεν θεώρησαν επίσης σημαντικό να καταρτίσουν πρωτόκολλα διαχείρισης θεμάτων ασφάλειας και υγείας.

Τα πιο πάνω είναι απλά κάποια μικρά δείγματα, των κενών, των παραλείψεων, των αδυναμιών του Υπουργείου Παιδείας να διαχειριστεί ή να θωρακίσει σημαντικά κεφάλαια της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Κεφάλαια που μπορούν να θεωρηθούν ιδιαίτερα κρίσιμα στο χώρο της Εκπαίδευσης και που εκθέτουν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της Επίσημης Πλευράς. Εκείνο που εξόφθαλμα διαφαίνεται, είναι πως παρατηρείται μια «ένοχη» στασιμότητα στη διερεύνηση ή/και απόδοση ευθυνών, αδυναμία σωστής εφαρμογής κανονισμών ή νόμων αλλά και στη διόρθωση στρεβλών καταστάσεων. Το Υπουργείο Παιδείας, κάνοντας την αυτοκριτική του, θα έπρεπε να νοικοκυρέψει πρώτα πρώτα τα του οίκου του! Πριν προχωρήσει σε «εξορθολογισμό» στα των σχολείων, θα έπρεπε να νοικοκυρευτεί και να συμμορφωθεί το ίδιο! «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια». Τελικά ποιος χρειάζεται άμεσα «εξορθολογισμό»;

Μιχάλης Αλεξόπουλος, Γενικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
12/07/2019 10:28