Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

16.6.2021 - Οι παιδικές φωνές σιωπούν

«Ένας ορατός κίνδυνος προβάλλει απειλητικός για τα ιστορικότερα σχολεία όχι μόνο της Λευκωσίας αλλά και της Κύπρου ολόκληρης. Πρόκειται για το Γυμνάσιο Φανερωμένης, το Παγκύπριο Γυμνάσιο, τα δημοτικά σχολεία Φανερωμένης, Αγίου Κασσιανού, Ελενείου, Αγίου Αντωνίου και το Νηπιαγωγείο Φανερωμένης. Σχολεία με ιστορική παράδοση, τεράστια προσφορά και μοναδική αίγλη.  ΄Οσοι μαθητές φοίτησαν στα σχολεία αυτά και έχουν δείξει την απεριόριστη ευγνωμοσύνη τους για όσα απεκόμισαν από την εκεί φοίτησή τους και δεν είναι ολίγοι οι απόφοιτοι που διέπρεψαν σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής. Αυτό θα είναι ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα που μπορεί να υποστεί η εκπαίδευσή μας. Αν αυτά τα σχολεία παύσουν να λειτουργούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είναι σαν να τερματίζεται μια τεράστια σε αξία ιστορική διαδρομή.  Θα είναι ένα σφάλμα και ένα στίγμα που θα μας ακολουθεί πάντοτε. Κι αν δεν προληφθεί αυτός ο κίνδυνος όλοι θα είμαστε υπόλογοι στην ιστορία. Έχοντας υπόψη της αυτά η Σχολική Εφορεία καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια να αποσωβηθεί ο κίνδυνος. Εκπονεί σχέδια για να είναι σε θέση τα σχολεία αυτά να συνεχίσουν να υπάρχουν, για να συντηρηθεί η ιστορία τους και να μην υποπέσουμε σε ύβρη.  Γιατί θα είναι πολύ μεγάλο το τίμημα αν αυτά τα ιστορικά σχολεία εγκαταλειφθούν στο έλεος τους γιατί έτσι το θέλουν μερικοί..» (Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας, http://www.eeel.org.cy/index.php/istorika-scholeia-lefkosias-kindynevoun)

Διαβάζοντας τo πιο πάνω, το οποίο είναι εδώ και καιρό δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας, διερωτάται κανείς εν έτει 2021, πώς γίνεται το ιστορικό σχολείο της Φανερωμένης, στο οποίο αυτή τη στιγμή φοιτούν 120 παιδιά, να κλείνει με γρήγορες και συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη, πέρα της ιστορίας του και ο ανθρώπινος παράγοντας. Για ποια ακριβώς ύβρη μιλάμε; Την ύβρη απέναντι στην ιστορία, στον άνθρωπο, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό;

Την ύβρη μήπως σε αυτό που ονομάζουμε ως ευρωπαϊκό κράτος «διαπολιτισμική εκπαίδευση»; Μια εκπαίδευση, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στην εκπαίδευση για την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη, τον διαπολιτισμικό σεβασμό, τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών και την απαλλαγή μας από τον εθνικιστικό τρόπο σκέψης;

Τόσα χρόνια, ένα παράδειγμα επιτυχίας αυτής της πολιτικής της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης υπήρξε αυτό το ιστορικό σχολείο και τα παιδιά της, τα οποία φοίτησαν κατά καιρούς εκεί! Ένα παράδειγμα διαλόγου πολιτισμών και επικοινωνίας διαφόρων λαών, όπου τα όνειρα σε άλλη γλώσσα έγιναν όνειρα ανθρωπιάς! Το τραγικότερο απ’ όλα είναι ότι φορείς που διακηρύσσουν την αγάπη στον πλησίον και την αγάπη στα γράμματα, υπογράφουν το κλείσιμο των σχολείων και των ονείρων των παιδιών!

Οικονομικοί λένε λόγοι! Θα θέλαμε πραγματικά να πιστέψουμε ότι το κλείσιμο ενός χώρου παιδείας, ανάπτυξης πολιτισμών, διδασκαλίας αξιών και προσφοράς ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης σε τόσα παιδιά, θα βοηθήσει να ανακάμψει όλη η περιοχή της παλιάς Λευκωσίας!

Θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι το κλείσιμο αυτού του ιστορικού σχολείου θα βοηθήσει όλη την περιοχή! Τελικά το παράδειγμα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, που τόσο το περηφανευόμασταν, ήταν η αιτία να «καταστραφεί» το κέντρο της Λευκωσίας! Αν πάρεις τα όνειρα 120 παιδιών και τα κατακομματιάσεις θα σώσεις τον Πολιτισμό! Πάλι γράφουμε ως ευρωπαϊκό κράτος «ιστορία»! Μια «ιστορία» που δεν ξέρουμε αλήθεια σε ποια γλώσσα να την πει κανείς για να γίνει κατανοητή.

Μπορούμε να εισηγηθούμε στη γλώσσα της οικονομίας και της ανάπτυξης μιας περιοχής, πολλούς τρόπους για ανάκαμψη του κέντρου της πόλης, χωρίς να κάνουμε ούτε μια παιδική ψυχή να κλάψει και να χάσει την ελπίδα και το στήριγμά της, την ασφάλεια και τη δεύτερή της οικογένεια, που είναι για αυτή το σχολείο της!

Όνειρα ανθρωπιάς …όνειρα σε μια άλλη γλώσσα!

16.6.2021 Οι παιδικές φωνές σιωπούν σε ένα από τα  ιστορικότερα σχολεία της Λευκωσίας (Σχολείο Φανερωμένης  1852 – 2021)