Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 210 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Έκδοση 1 (5/10/2004)

Εκδίδεται από την Ομάδα Επικοινωνίας του Δ.Σ της Α.Κί.Δα

 

Σήμερα, 5 Οκτωβρίου 2004 όπου γιορτάζεται παγκοσμίως η Διεθνής Μέρα του Εκπαιδευτικού

 

Θέματα:


1. Εκπαιδευτικά προγράμματα στα Δημοτικά

2. Έλεγχος στα σχολεία για τις ώρες στήριξης των μαθητών

3. Ο πρόεδρος της ΕΕΥ καταγράφει τις αδυναμίες του συστήματος και προτείνει αλλαγές

4. Ένταξη των παιδιών των μεταναστών στα σχολεία της Ευρώπης

5. Aποφορά θρησκειοποίησης

 

 


1. Εκπαιδευτικά προγράμματα στα Δημοτικά

 

Πέραν των επτά εκατομμυρίων λιρών δαπανεί σήμερα το Υπουργείο Παιδείας, για τη συνέχιση δώδεκα εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στα Δημοτικά Σχολεία. Κάποια από αυτά, στοχεύουν στη στήριξη των μαθητών, ορισμένα άλλα στην επιμόρφωσή τους σε διάφορα θέματα, ενώ υπάρχουν και τα προγράμματα πρόληψης. Στο άρθρο της Χριστίνας Κυριακίδου ο αναπληρωτής διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σάββας Νικολαΐδης, μάς ξεναγεί στα δώδεκα προγράμματα και εξηγεί πώς εξελίσσεται το καθένα, ποιοι οι στόχοι του και τι περιλαμβάνει:
• Ενισχυτική διδασκαλία σε αλλόγλωσσους και αναλφάβητους μαθητές
• Προώθηση της Μουσειακής Αγωγής
• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κύπρος-Αιγαίο, Μύθος-Ιστορία-Τέχνη»
• Πρόγραμμα «Μέντωρ» - Αντιναρκωτική Εκστρατεία
• Πρόγραμμα Ευρωπαϊκού Δικτύου Σχολείων Προαγωγής Υγείας
• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΟΙΚΑΔΕ»
• Περιβαλλοντικά προγράμματα
• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής
• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Κρατική Πινακοθήκη
(Χριστίνα Κυριακίδου, Φιλελεύθερος)

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο
http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=362&id=281159

 

 


2. Έλεγχος στα σχολεία για τις ώρες στήριξης των μαθητών

 

εγκαινιάζουμε μια νέα ηλεκτρονική καινοτομία μέσα από το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο και την ιστοσελίδα της ΑΚίΔα. Με συνέπεια συνεχίζουμε να υπηρετούμε εμπράκτως τον εκπαιδευτικό και την παιδεία.

Καταθέτουμε λοιπόν ένα σύγχρονο επικοινωνιακό εργαλείο ευελπιστώντας ότι θα συμβάλει στην εκπαιδευτική, προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη κάθε συναδέλφου, αποστέλλοντας σας το
Δελτίο Ανασκόπησης Εκπαιδευτικού Τύπου. Το δελτίο θα παρουσιάζει εβδομαδιαία ανασκόπηση περιλήψεων εκπαιδευτικών άρθρων από τον κυπριακό και ελλαδικό τύπο δίνοντας σας παράλληλα την επιλογή να συνδεθείτε άμεσα με τον ιστοτόπο προέλευσής τους για πλήρη ενημέρωση.

Πληροφοριακά ενημερώνουμε ότι το
Δελτίο Ανασκόπησης Εκπαιδευτικού Τύπου θα αποστέλλεται στα μέσα της βδομάδας ενώ το Δελτίο Ενημέρωσης και Κατάρτισης Α.Κί.Δα θα συνεχίσει να αποστέλλεται στο τέλος κάθε βδομάδας.

Ελπίζουμε ότι θα βρείτε το δελτίο χρήσιμο και πρακτικό και περιμένουμε σχόλια ή εισηγήσεις για βελτίωση.

 

Χιλιάδες διδακτικές ώρες το χρόνο παραχωρούνται στα σχολεία τόσο της Δημοτικής όσο και της Μέσης Εκπαίδευσης για στήριξη των παιδιών που έχουν πρόσθετες ανάγκες. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, βάσει στοιχείων, εάν όντως αξιοποιούνται οι ώρες για ενισχυτική διδασκαλία, αλλά ούτε και ποιοι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν αυτό το τόσο μεγάλο και σημαντικό έργο.
(Χριστίνα Κυριακίδου, Φιλελεύθερος)

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο
http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=158&id=279240

 

 


3. Ο πρόεδρος της ΕΕΥ καταγράφει τις αδυναμίες του συστήματος και προτείνει αλλαγές

 

Την ανάγκη αλλαγής του συστήματος διορισμού εκπαιδευτικών στην Κύπρο, καθώς της αξιολόγησής τους, θίγει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, Χρήστος Θεοφιλίδης, σε σημείωμά του για την έκθεση εκσυγχρονισμού της δημόσιας εκπαίδευσης. Ο κ. Θεοφιλίδης ετοίμασε και παρέδωσε το σχετικό σημείωμα στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, η οποία ενημερώθηκε την περασμένη Τρίτη από τον πρόεδρο της "Επιτροπής των Σοφών" για την έκθεση που ετοίμασαν για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η έκθεση των "Σοφών" δόθηκε στον πρόεδρο και τα μέλη της ΕΕΥ, αλλά δεν κατέστη δυνατό να συζητηθεί σε ειδική συνεδρία της. Γι αυτό και στο σημείωμά του ο κ. Θεοφιλίδης τονίζει ότι σε αυτό εκτίθενται οι προσωπικές του απόψεις. Οι παρατηρήσεις του δεν αφορούν στο σύνολο της έκθεσης, αλλά μόνο σε θέματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες της ΕΕΥ και όπως επισημαίνει, η έκθεση των "Σοφών" δεν αποτελεί έκπληξη για την Επιτροπή.
(Γεωργία Ψαριά, Πολίτης)

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=490301&-V=politis&-
w=ΔΗΜΟΤΙΚΗ@ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ@ΠΑΙΔΕΙΑ@&-P

 

 


4. Ένταξη των παιδιών των μεταναστών στα σχολεία της Ευρώπης

 

Μεγάλο ποσοστό των παιδιών μεταναστών που φοιτούν σε σχολεία της Ευρώπης, στο σπίτι τους δεν μιλούν τη γλώσσα διδασκαλίας

Το φαινόμενο της μετανάστευσης αποτελεί μέρος πια των πολυπολιτισμικών κοινωνιών και τα σχολεία έχουν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία για επιτυχή ένταξη των μεταναστών και των παιδιών τους στις χώρες που τους φιλοξενούν. Το σύστημα ενημέρωσης της "Eurydice" έχει διεξάγει έρευνα με θέμα "Integrating Immigrant Children into Schools in Europe" για παιδιά που βρίσκονταν στην προδημοτική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, (2003-2004) και έχουν παππούδες ή γονείς μετανάστες. Στην έρευνα αυτή αναφέρονται στρατηγικές που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές χώρες για την πλήρη ένταξη των παιδιών των μεταναστών στο σύστημα εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από τους λόγους εγκατάλειψης της δικής τους χώρας.
(Χριστίνα Βαλανίδου, Πολίτης)

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=488385&-V=politis&-
w=ΔΗΜΟΤΙΚΗ@ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ@ΠΑΙΔΕΙΑ@&-P

 

 


5. Aποφορά θρησκειοποίησης

 

Ο Χρήστος Γιανναράς αναπτύσσει σε άρθρο του στην «Καθημερινή» τις θέσεις του για το ζήτημα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μετά την απόφαση του αρχιεπισκόπου να διαβάζεται, σε εκκλησιές της Aθήνας, μετάφραση του ευαγγελικού και αποστολικού αναγνώσματος σε γλώσσα «δημοτική». Ενώ φαίνεται ότι πρόκειται για ένα καθαρά εκκλησιαστικό ζήτημα, αποτελεί κρίσιμης σημασίας θέμα για κάθε Έλληνα, εφόσον σύμφωνα και με νέες έρευνες των κοινωνικών επιστημών υπάρχει στενή σχέση μεταξύ λατρείας και πολιτισμού και έχει αναδειχθεί η λειτουργική έκφραση των θρησκειών σε πρωτεύων στοιχείο της ταυτότητάς τους
(Χρήστος Γιανναράς, Καθημερινή)

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_807810_03/10/2004_118340

 

 

 

Εκδίδεται από την Ομάδα Επικοινωνίας του Δ.Σ της Α.Κί.Δα

 

 

 

Σημείωση:
1. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου
Ανασκόπησης Εκπαιδευτικού Τύπου Α.Κί.Δα παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. σημειώνοντας την βούληση σας για διαγραφή από το Δελτίο Ενημέρωσης.
2. Για οποιεσδήποτε άλλες διευκρινήσεις για οτιδήποτε θέμα επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
3. Η διεύθυνση του προσωπικού σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν παρουσιάζεται σε ΚΑΝΕΝΑ υπολογιστή των υπολοίπων παραληπτών του Δελτίου έτσι ώστε να διαφυλάττεται τα προσωπικό αυτό δεδομένο σας.
 

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10