Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 176 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Έκδοση 3 (20/10/2004)

Εκδίδεται από την Ομάδα Επικοινωνίας του Δ.Σ της Α.Κί.Δα

 

 

Θέματα:


1. Εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης σχόλια

2. 13.500 ώρες απαλλαγών αξίας £10,5 εκατομμυρίων

3. O διάλογος για την Παιδεία στην Ελλάδα με τις απόψεις εκπροσώπων των δασκάλων και των καθηγητών

4. Σημαία αδειανή;

5. Για το μυστικό τόπο της ερημίας

 

 


1. Εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης σχόλια

 

Πολλά μας έχουν αναφέρει οι "επτά σοφοί" στις 360 σελίδες της εισήγησης τους προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τις προοπτικές ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού της Κυπριακής Παιδείας. Πολλές φιλοσοφικές σκέψεις, αναφορές σε βιβλία, αναλύσεις της εκπαιδευτικής πολιτικής της Κύπρου από το 1960. Συμφωνώ με πάρα πολλές από τις εισηγήσεις τους στις επιμέρους βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αντίθετα διαφωνώ χωρίς να έχω "ετεροχρονισμένη" αντίληψη για την παιδεία, στις διαπολιτισμικές προτάσεις τους.

Κλαίρη Αγγελίδου

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο:
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=492296&-V=politis&-w=ΠΑΙΔΕΙΑ@&-P

 

 


2. 13.500 ώρες απαλλαγών αξίας £10,5 εκατομμυρίων

 

Tο γεγονός ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί απαλλάσσονται ορισμένες ώρες από τα διδακτικά τους καθήκοντα, δεν αποτελεί είδηση. Κανένας όμως, δεν θα περίμενε ότι οι απαλλαγές αυτές κοστίζουν κάθε χρόνο περίπου δέκα με έντεκα εκατομμύρια λίρες, ότι αφορούν πέραν των 13.500 διδακτικών περιόδων και ότι είναι κατά εκατοντάδες οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που τυγχάνουν τέτοιας μεταχείρισης. Και αυτό, γιατί απαλλαγές δίδονται για πάρα πολλούς λόγους. Για τη συμμετοχή εκπαιδευτικών σε εκπαιδευτικά χρόνια μέχρι και για τα πρακτικά που κρατούν οι τελευταίοι στους καθηγητικούς συλλόγους.
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», προκύπτει ότι οι περισσότερες απαλλαγές γίνονται στη Μέση Γενική Εκπαίδευση. Π.χ. για το 2003-2004 δόθηκαν συνολικά 7434 περίοδοι ανεβάζοντας την ετήσια δαπάνη στα έξι περίπου εκατομμύρια λίρες (£6.195.000). Ακολουθεί η Δημοτική με 4872 ώρες και κόστος £3.360.000 ενώ στην Τεχνική Εκπαίδευση δόθηκαν 1347 ώρες που κόστισαν κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο.

Χριστίνα Κυριακίδου ( Φιλελεύθερος)

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο:
http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=137&id=283484

 

 


3. O διάλογος για την Παιδεία στην Ελλάδα με τις απόψεις εκπροσώπων των δασκάλων και των καθηγητών

 

Στην τελευταία έκθεση του Oργανισμού Oικονομικής Συνεργασίας και Aνάπτυξης (OOΣA) οι Eλληνες 15άρηδες «πάτωσαν» στη γλώσσα, τα μαθηματικά και τη φυσικοχημεία. H Eλλάδα σε σύνολο 31 χωρών βρέθηκε στην 28η θέση στα μαθηματικά και στην 25η θέση στη γλώσσα και στις φυσικές επιστήμες. Mπορεί το σχολείο να γίνει πιο ελκυστικό για τους μαθητές; Mπορεί να εγκαταλειφθεί η νοοτροπία της παπαγαλίας; Πάνω σε ποιους άξονες πρέπει να σχεδιασθεί το αναλυτικό πρόγραμμα ήδη από το δημοτικό σχολείο, ώστε οι μαθητές να αποκτούν στέρεη γνώση; Kαι ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στην εκπαίδευση των διδασκόντων ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα μέσα στην τάξη; Στο ιδιαίτερα επιτυχημένο φινλανδικό σύστημα, το οποίο μελετά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δάσκαλοι και καθηγητές οφείλουν να έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.

Η «K», συνεχίζοντας τον διάλογο που άρχισε την περασμένη Kυριακή για το θέμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δίνει τον λόγο σε εκπροσώπους των εκπαιδευτικών για να καταθέσουν τις απόψεις τους, παρέχοντας ταυτόχρονα ένα πρώτο αποτύπωμα της δυναμικής που θα έχει ο ήδη προγραμματισμένος εθνικός διάλογος.

Eνα εθνικό σύστημα για αξιολόγηση
Oλοήμερο σχολείο και στο γυμνάσιο
Aναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης
Τρεις τομές χρειάζεται η ελληνική Παιδεία
Aξονας οι πολιτισμικές και ανθρωπιστικές αξίες
Για ένα σύγχρονο και αποδοτικό σχολείο


Aπόστολου Λακασά ( Καθημερινή)

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο:
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_931644_17/10/2004_120058

 

 


4. Σημαία αδειανή;

 

Λάβαρο για να σηκώνουμε σε στιγμές ποδοσφαιρικών εθνοπαραληρημάτων ή σύμβολο μιας παιδείας που βαυκαλιζόμαστε ότι η δημοκρατική παράδοσή της μάς ανήκει;

«Είχα πολλούς φίλους, σήμερα έχω λίγους», λέει η έφηβη με το γλυκό πρόσωπο των λαμπερών νιάτων της να γεμίζει τη μικρή οθόνη. Το κοντινό πλάνο είναι της μαθήτριας Σονίλα Μετούσι και μιλάει στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» (Κώστας Αρβανίτης, Εριφύλη Μαρωνίτη) για την υπόθεση που θυμίζει εκείνη του Οδυσσέα Τσενάι.

Πλησιάζει η εθνική εορτή και οι σχολικές παρελάσεις αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά κάτι σαν λυδία λίθος για τον «ευρωπαϊκό κοσμοπολιτισμό» του έθνους. Ποια είναι η περιεκτικότητα της κοινωνίας μας σε «ανοχή»;

H μαθήτρια είναι αριστούχος και σύμφωνα με τον νόμο τής ανήκει η τιμή να κρατήσει την ελληνική σημαία στην παρέλαση. Οι γονείς ξεσηκώθηκαν και μαζί τα παιδιά τους, γιατί μια «ξένη» θα κρατήσει τα «χρώματα» της πατρίδας. Ίδια ιστορία. Ξεχωριστή η ευαισθησία και η ήπια προσέγγιση της εκπομπής με τον Κώστα Αρβανίτη να θέτει διόλου εύκολες ερωτήσεις στην έφηβη.

Πόπη Διαμαντάκου ( Τα Νέα )

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο:
http://ta-nea.dolnet.gr/neaweb/nsearch.print_unique?entypo=A&f=18067&m=P55&aa=1

 

 


5. Για το μυστικό τόπο της ερημίας

 

Η έρημος υπήρξε πάντοτε τόπος αγιότητος. Τόπος πρόσληψης και συνάντησης με το βαθύτερο μας είναι. Η έρημος είναι, από μια άποψη, τόπος εξόχως επώδυνος και συνακόλουθα δραματικός έως συγκλονιστικός. Γιατί μας συνάπτει με τα όρια της εν τω κόσμω παρουσίας μας. Με τα όρια της υπάρξεώς μας. Η έρημος είναι, συγχρόνως, μοναδικός τόπος αυτογνωσίας και αυτοσυνειδησίας. Δεν είναι τυχαία η εγκατάλειψη του οικείου τόπου της πόλεως, του περίκλειστου τοπίου του άστεως, με την ασφάλεια και τη γαλήνη που εκλύει, για να οδηγηθεί ο άνθρωπος, στα μέτρα της αναζήτησης ενός νοήματος βίου, στον έρημο τόπο της απόλυτης σιωπής και της έσχατης μοναχικότητος. Είναι μια φυγή του μόνου προς μόνον, για να θυμηθούμε και το μυστικό φιλοσοφικό λόγο του Πλωτίνου.

TΟΥ NIKOY OPΦANIΔH ( Η Σημερινή )

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο:
http://www.simerini.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=166613

 

 

 

Εκδίδεται από την Ομάδα Επικοινωνίας του Δ.Σ της Α.Κί.Δα

 

 

 

Σημείωση:
1. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου
Ανασκόπησης Εκπαιδευτικού Τύπου Α.Κί.Δα παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. σημειώνοντας την βούληση σας για διαγραφή από το Δελτίο Ενημέρωσης.
2. Για οποιεσδήποτε άλλες διευκρινήσεις για οτιδήποτε θέμα επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
3. Η διεύθυνση του προσωπικού σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν παρουσιάζεται σε ΚΑΝΕΝΑ υπολογιστή των υπολοίπων παραληπτών του Δελτίου έτσι ώστε να διαφυλάττεται τα προσωπικό αυτό δεδομένο σας.
 

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
12/07/2019 10:28