Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 134 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Έκδοση 5 (3/11/2004)

Θέματα:


1. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Υποβάλλονται αιτήσεις

2. Γιατί στην Kύπρο «ο γιατρός σπουδάζει Πέτρος»
Eυθύνες Yπουργείου Παιδείας και Πανεπιστημίου για τον αναλφαβητισμό

3. ΕΕΥ: Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΕΞΑΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γεροντοκρατία και κομματικές παρεμβάσεις

4. Λιγότερες ώρες στις τάξεις ζητούν οι δάσκαλοι

5. Της προδημοτικής τα βάσανα

 

 


1. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Υποβάλλονται αιτήσεις

ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΘΟΥΝ 4.500 ΘΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 65.000 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟ

Από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου μέχρι την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναμένεται να υποβάλουν αίτηση και αρκετοί Κύπριοι, οι οποίοι επιδεικνύουν αρκετό ενδιαφέρον. Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο δεν ισχύει το ποσοστό του 7% των θέσεων στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, που δίνει η Ελληνική Δημοκρατία στους Κυπρίους. Φέτος θα προσφερθούν έξι προπτυχιακά και τα 24 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και θα διατεθούν περίπου 4.500 θέσεις για τις προπτυχιακές σπουδές, τις οποίες αναμένεται να διεκδικήσουν πάνω από 65.000 άτομα.
Η προσφορά των σπουδών γίνεται με τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.Η έναρξη των σπουδών για τα παραπάνω προγράμματα θα γίνει το Φθινόπωρο του 2005.Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Ε.Α.Π. στο διαδίκτυο www.eap.gr, για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες και στη συνέχεια να υποβάλουν την αίτησή τους στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση.

Του Χριστόφορου Παπαστυλιανού ( Σημερινή )

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο
http://www.simerini.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=168229

 

 


2. Γιατί στην Kύπρο «ο γιατρός σπουδάζει Πέτρος»
Eυθύνες Yπουργείου Παιδείας και Πανεπιστημίου για τον αναλφαβητισμό

 

Στην Kύπρο «παράγουμε» αναλφάβητα παιδιά μέσα στα ίδια μας τα σχολεία. Kαι ένοχη είναι η μέθοδος διδασκαλίας της πρώτης ανάγνωσης και γραφής. Πρόκειται για την «κατά πρόταση» μέθοδο, που μας ήλθε από τη Bρετανία στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Eίναι η μέθοδος με την οποία εισάγονται τα μικρά παιδιά στην ανάγνωση και τη γραφή τις πρώτες 9 με 10 βδομάδες της σχολικής τους ζωής, οπότε βιβλία δεν υπάρχουν. Γι' αυτό και όλη η εργασία γίνεται μέσα από φυλλάδια, που ετοιμάζει από μόνη της κάθε δασκάλα.

Eίναι βέβαιο ότι η «ολική» (κατά πρόταση) μέθοδος, αφήνει στην Kύπρο γύρω στο 10% των παιδιών λειτουργικά αναλφάβητα, και πρόσθετο ποσοστό 15% περίπου ημιαναλφάβητα.

Του Παντελή Θεοφυλάκτου

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο:
http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=364&id=287313

 

 


3.

ΕΕΥ: Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΕΞΑΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γεροντοκρατία και κομματικές παρεμβάσεις

 

Η εξαετής θητεία της ΕΕΥ, με την παρούσα σύνθεσή της, ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη.

"Γεροντοκρατία" στην εκπαίδευση, ισοπεδωτικές αξιολογήσεις εκπαιδευτικών λειτουργών, αλλά και παρεμβάσεις από πολιτικά και άλλα πρόσωπα, ήταν μερικές από τις δυσκολίες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας κατά την εξαετή τους θητεία.

ΓΡΑΦΕΙ ΓΕΩΡΓΙΑ ΨΑΡΙΑ ( Πολίτης )

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο:
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=496118&-V=politis&-w=ΠΑΙΔΕΙΑ@ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ@&-P

 

 


4.

Λιγότερες ώρες στις τάξεις ζητούν οι δάσκαλοι

 

ΠΟΕΔ και γονείς εκφράζουν και ικανοποίηση και δυσαρέσκεια για εκκρεμούντα θέματα
Ο εργάσιμος χρόνος των δασκάλων ανέρχεται στις 35 περιόδους τη βδομάδα. Από αυτές διδάσκουν τις 29, όμως σύμφωνα με την ΠΟΕΔ και τους οργανωμένους γονείς, ο διδακτικός χρόνος θα πρέπει να μειωθεί ακόμα περισσότερο. Στόχος, ο κάθε δάσκαλος να έχει πιο πολλές ώρες για συντονισμό με το διευθυντή του σχολείου, για συναντήσεις με τους γονείς καθώς και για τα παιδιά που ενδεχομένως να χρειάζονται πρόσθετη στήριξη.

Χριστίνα Κυριακίδου ( Φιλελεύθερος )

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο:
http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=283&id=286879

 

 


5. Της προδημοτικής τα βάσανα

 

Βουνό τα προβλήματα στην προδημοτική εκπαίδευση και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Χρειάζονται χρόνο για να συμμορφωθούν με τις αλλαγές.
Σε αποχή από οποιαδήποτε εργασία που αφορά την Προδημοτική Εκπαίδευση κάλεσε τα μέλη του το Κλαδικό Συμβούλιο Σχολικών Υπαλλήλων. Η απόφαση θέτει σε κίνδυνο τον θεσμό της υποχρεωτικής και δωρεάν προδημοτικής εκπαίδευσης, καθώς θα παρουσιαστεί πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών που φοιτούν από φέτος υποχρεωτικά. Το θέμα έθιξε χθες ο πρόεδρος της παγκύπριας συνομοσπονδίας γονέων δημοσιών και κοινοτικών νηπιαγωγείων, Αυξέντης Ευαγγέλου, κατά τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπής Παιδείας των προβλημάτων των νηπιαγωγείων μετά την εισαγωγή του θεσμού της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης. Ο κ. Ευαγγέλου τόνισε ότι τα περισσότερα προβλήματα προκαλούνται εξαιτίας της αδυναμίας των Σχολικών Εφορειών να βοηθήσουν τον θεσμό.

ΓΡΑΦΕΙ ΓΕΩΡΓΙΑ ΨΑΡΙΑ ( Πολίτης )

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο:
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=496412&-V=politis&-w=ΠΑΙΔΕΙΑ@ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ@&-P

 

 

 

Εκδίδεται από την Ομάδα Επικοινωνίας του Δ.Σ της Α.Κί.Δα

 

 

 

Σημείωση:
1. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου
Ανασκόπησης Εκπαιδευτικού Τύπου Α.Κί.Δα παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. σημειώνοντας την βούληση σας για διαγραφή από το Δελτίο Ενημέρωσης.
2. Για οποιεσδήποτε άλλες διευκρινήσεις για οτιδήποτε θέμα επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
3. Η διεύθυνση του προσωπικού σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν παρουσιάζεται σε ΚΑΝΕΝΑ υπολογιστή των υπολοίπων παραληπτών του Δελτίου έτσι ώστε να διαφυλάττεται τα προσωπικό αυτό δεδομένο σας.
 

 

 

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
12/07/2019 10:28