Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 125 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Έκδοση 7 (17/11/2004)

Θέματα:


1. Η ακύρωση της μεταρρύθμισης οδηγεί σε συντηρητισμό

2. "Δικτάτορες" των σχολείων

3. Η Τέχνη παίρνει τη θέση που της αξίζει στο Δημοτικό

4. Δωδεκάχρονοι μαθητές στις θέσεις βουλευτών

5. Ο Θεός δεν είναι Έλληνας ούτε και στην Κωνσταντινούπολη

 

 


1. Η ακύρωση της μεταρρύθμισης οδηγεί σε συντηρητισμό

 

Η Πρόταση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης είναι προς την ορθή κατεύθυνση τόσο ως προς τη στοχοθεσία όσο και ως προς το περιεχόμενο, έστω και αν υπάρχουν κάποιες ενστάσεις σε κάποιες εισηγήσεις της, υποστηρίζει ο ΕΜΟΚ. Οι θέσεις του Ομίλου δημοσιεύονται ως συμβολή στη συζήτηση που αναπτύσσεται για την προώθηση των εισηγήσεων που κατέθεσε η Επιτροπή των Επτά. Ο Εκπαιδευτικός Μεταρρυθμιστικός Όμιλος Κύπρου (ΕΜΟΚ), στις τελευταίες του συνεδρίες μελέτησε, ανάμεσα σ' άλλα, και τη Μελέτη / Έκθεση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης και κατέληξε στις ακόλουθες, καταρχήν, θέσεις / διαπιστώσεις

Ανδρέας Παναγίδης, εκ μέρους του Δ.Σ. του Εκπαιδευτικού Μεταρρυθμιστικού Ομίλου (ΕΜΟΚ)

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο
http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=362&id=290363

 

 


2. "Δικτάτορες" των σχολείων

 

Στον κατήφορο κατρακυλά η κοινωνία μας με ρυθμό που μας πληγώνει κάθε μέρα πιο βαθιά. Γεγονός το οποίο ουδείς αμφισβητεί. Κι όμως, οι κρατούντες τα ηνία της κυπριακής κοινωνίας, εκείνοι που έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τον κατήφορο, ουδέν πράττουν. Απεκδύονται των ευθυνών τους και τις επιρρίπτουν αποκλειστικά στην οικογένεια. Ως και να ζει απομονωμένη, χωρίς να δέχεται επιδράσεις από το αλλοτριωμένο περιβάλλον. Ως και η οικογένεια να έχει τη δυνατότητα να εξυγιάνει τα τηλεοπτικά κανάλια, να αποτρέψει το μιμητισμό του παντοιοτρόπως προωθούμενου κομφορμισμού.

Γιώργος Θεοδούλου (Πολίτης)

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο:
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=500651&-V=politis&-w=ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ@&-P

 

 


3. Η Τέχνη παίρνει τη θέση που της αξίζει στο Δημοτικό

 

Μέχρι τώρα το μάθημα της Τέχνης στη Δημοτική Εκπαίδευση ήταν αποκομμένο και κατά γενική παραδοχή δεν είχε τη θέση που του άξιζε. Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν. Μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εγκαινιάζεται τη φετινή σχολική χρονιά σε πειραματική φάση με θέμα «Ανοιγμα στον πολιτισμό», το μάθημα της Τέχνης αναβαθμίζεται και ζωντανεύει. Οι μαθητές αφήνουν για λίγο τις τάξεις και αρχίζουν ένα ταξίδι στην ιστορία της κυπριακής τέχνης, των τελευταίων 100 χρόνων, μια και το πρόγραμμα πραγματοποιείται στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης.

Χριστίνα Κυριακίδου (Φιλελεύθερος)

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο:

http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=138&id=290170

 

 


4. Δωδεκάχρονοι μαθητές στις θέσεις βουλευτών

 

Ερωτήματα άκρως λογικά όπως «γιατί όταν μας βάζουν τιμωρία να χάνουμε τη Γυμναστική αφού είναι κι αυτό μάθημα», αιτήματα δικαιολογημένα όπως «θέλουμε να έχει γρασίδι το γήπεδο του σχολείου μας» και άλλα που προκαλούν προβληματισμό, όπως «γίνεται να ξεκινά λίγο πιο αργά το σχολείο» ή διαφορετικά θέμα αναπροσαρμογής του ωραρίου. Αν και σε ηλικία είναι ακόμα μικροί, οι μαθητές της Στ' τάξης του Δημοτικού Περνέρα που επισκέφθηκαν χθες τη Βουλή, κατάφεραν να αγγίξουν μερικά μεγάλα θέματα που αφορούν το εκπαιδευτικό σύστημα και όχι μόνο, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους βουλευτές.

Χριστίνα Κυριακίδου (Φιλελεύθερος)


Σύνδεση με το πλήρες κείμενο:

http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=138&id=289692

Για να γευτούμε την Εκκλησία των Πατέρων και των Συνόδων, είναι ανάγκη να υπερβούμε τα σύνορα μιας στενά Ελλαδικής Ορθοδοξίας.

 

Η κυρία εξ Ελλάδος εξεμάνη βλέποντας ότι όλες οι πινακίδες στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη ήταν είτε στα Αγγλικά, είτε στα Τούρκικα. Έτρεξε στον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, ο οποίος επισκεπτόταν το ναό, για να κάνει το παράπονο της. Πάτερ - προφανώς δεν κατάλαβε ότι ήταν Επίσκοπος - δεν είναι δυνατό να μην υπάρχουν πινακίδες στα Ελληνικά. Δεν βλέπουν ότι οι εικόνες αναγράφουν τα ονόματα των αγίων στα Ελληνικά, δεν γνωρίζουν ότι είναι ελληνικό δημιούργημα ο ναός; Ο Πανιερώτατος φυσικά δεν υιοθέτησε τις απόψεις της ζωηρής κυρίας, λέγοντας απλά ότι ο Θεός δεν είναι Έλληνας. Ο ναός της Αγίας Σοφίας ανήκει σε όλο τον κόσμο και καλώς οι πινακίδες είναι στις δύο αυτές γλώσσες. Η τουρκική είναι του κράτους που βρίσκεται ο ιστορικός ναός και η αγγλική γιατί μιλιέται από τους περισσότερους ανθρώπους στη γη. Το πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, συνέχισε ο Μητροπολίτης, είναι Οικουμενικό, είναι για όλο τον κόσμο και όχι μόνο για τους Έλληνες.

Παναγιώτης Καπαρής (Πολίτης)

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο:

http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=495067&-V=politis&-w=ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ@&-P

 

 

 

 

 

 

Εκδίδεται από την Ομάδα Επικοινωνίας του Δ.Σ της Α.Κί.Δα

 

 

 

Σημείωση:
1. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου
Ανασκόπησης Εκπαιδευτικού Τύπου Α.Κί.Δα παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. σημειώνοντας την βούληση σας για διαγραφή από το Δελτίο Ενημέρωσης.
2. Για οποιεσδήποτε άλλες διευκρινήσεις για οτιδήποτε θέμα επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
3. Η διεύθυνση του προσωπικού σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν παρουσιάζεται σε ΚΑΝΕΝΑ υπολογιστή των υπολοίπων παραληπτών του Δελτίου έτσι ώστε να διαφυλάττεται τα προσωπικό αυτό δεδομένο σας.
 

 


5. Ο Θεός δεν είναι Έλληνας ούτε και στην Κωνσταντινούπολη

 

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10