Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 195 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Έκδοση 8 (24/11/2004)

Θέματα:


1. Συνέντευξη: Αναστάσιος Κουζάλης Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Η ισοπεδωτική αξιολόγηση εξωθεί τους εκπαιδευτικούς στην αδιαφορία

2. Μάθημα οδικής αγωγής στα Δημοτικά

3. "Πράσινη" εκπαίδευση” Επιτροπή ετοιμάζει μελέτη για την Περιβαλλοντική Αγωγή

4. Το όνομά μας: H διεθνής ονομασία «Greece» τείνει, με ελληνική διεκδίκηση, να αντικατασταθεί από την ονομασία «Hellas»

5. «Διπλή βάρδια» για τις Eλληνίδες μητέρες

6. Κανόνες δεοντολογίας στις αρχιεπισκοπικές εκλογές

 

 


1. Συνέντευξη: Αναστάσιος Κουζάλης Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Η ισοπεδωτική αξιολόγηση εξωθεί τους εκπαιδευτικούς στην αδιαφορία

 

Ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Δρ. Αναστάσιος Κουζάλης δεν είναι καινούργιος στα εκπαιδευτικά πράγματα. Γι' αυτό έχει αποκρυσταλλωμένες απόψεις και ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν την παιδεία μας. Πρώτιστος στόχος, λέει, η ανάδειξη του ανθρώπινου προσώπου της ΕΕΥ.

Γιώργος Φράγκος

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο
http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=218&id=292220

 

 


2. Μάθημα οδικής αγωγής στα Δημοτικά

 

Από τη νέα σχολική χρονιά θα διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία το μάθημα της οδικής αγωγής και γι' αυτό ετοιμάζεται ειδικό εγχειρίδιο, ενώ δάσκαλοι θα εκπαιδευτούν στην Αστυνομική Ακαδημία. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου μετά από συνάντηση με την οργάνωση των δασκάλων ΠΟΕΔ, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της καλλιέργειας οδικής συνείδησης στους μαθητές. Εκπαιδευτικοί θα παρακολουθήσουν σεμινάρια στην Ακαδημία και στη συνέχεια θα γίνουν οι διαφωτιστές των παιδιών στη βάση ειδικού βιβλίου για τη δημοτική εκπαίδευση, του οποίου η ετοιμασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Το εγχειρίδιο θα είναι έτοιμο στα μέσα του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους και η διδασκαλία του θα αρχίσει το αργότερο το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006.

Μιχάλης Χατζηβασίλης

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο:
http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=138&id=291548

 

 


3. "Πράσινη" εκπαίδευση
Επιτροπή ετοιμάζει μελέτη για την Περιβαλλοντική Αγωγή

 

Τους τρόπους ανάπτυξης ενιαίας περιβαλλοντικής αγωγής σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες εξετάζει αρμόδια επιτροπή. Στο μικροσκόπιο επιτροπής, που συστάθηκε από τον υπουργό Παιδείας, βρίσκεται το θέμα της περιβαλλοντικής αγωγής, η οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει σύντομα στρατηγικό σχέδιο. Η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την περιβαλλοντική αγωγή θεωρείτο αναγκαία από το υπουργείο Παιδείας, μετά και τις επισημάνσεις που έγιναν για το θέμα σε πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος, ελλείψει πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης, διαπίστωσε επίσης ότι δεν υπάρχει ενιαία στρατηγική, ούτε κεντρικός συντονισμός για το θέμα της περιβαλλοντικής αγωγής, καθώς η κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης ασχολείται με τα δικά της προγράμματα. Αποφάσισε γι' αυτό και έδωσε οδηγίες για σύσταση επιτροπής, στην οποία θα εμπλακούν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, υπό την προεδρία του διευθυντή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, για μελέτη του θέματος.

Γεωργία Ψαριά

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο:

http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=500852&-V=politis&-w=ΠΑΙΔΕΙΑ@ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ@ΔΑΣΚΑΛΟΙ@&-P

 

 


4. Το όνομά μας : H διεθνής ονομασία «Greece» τείνει, με ελληνική διεκδίκηση, να αντικατασταθεί από την ονομασία «Hellas»

 

Πριν από την Ελληνική Επανάσταση, στη φάση αποκρυστάλλωσης της ελληνικής εθνικής συνείδησης, η επιλογή του εθνικού ονόματος από τους επαναστάτες δεν αποτέλεσε αυτονόητη διαδικασία, ενώ παράλληλα καθόρισε σημαντικό μέρος του συλλογικού αυτοπροσδιορισμού. Όπως είναι γνωστό από πολλές μελέτες, η επιλογή του ονόματος «Έλληνες» δεν υπήρξε εξαρχής δεδομένη επειδή η λέξη είχε, με την πάροδο των αιώνων, αλλάξει περιεχόμενο και σήμαινε τον ειδωλολάτρη.
Τα τελευταία χρόνια, τέλος, η διεθνής ονομασία «Greece» τείνει, με ελληνική διεκδίκηση, να αντικατασταθεί από την ονομασία «Hellas». Το βασικό επιχείρημα πίσω από αυτή τη διεκδίκηση είναι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού - μια ονομασία που επιλέγεται από το ίδιο το έθνος - έναντι του ετεροπροσδιορισμού - η ονομασία που έδωσαν «τα φωτισμένα έθνη της Ευρώπης», όπως θα έλεγε ο Κοραής.

Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.


Σύνδεση με το πλήρες κείμενο:

 


5. «Διπλή βάρδια» για τις Eλληνίδες μητέρες

http://tovima.dolnet.gr/demo/owa/tobhma.print_unique?e=B&f=14321&m=B50&aa=1

 

Aπό ευρεία έρευνα που έγινε σε επτά ευρωπαϊκά κράτη για την εργασία του άνδρα και της γυναίκας μέσα και έξω από το σπίτι (πληρωμένη και μη πληρωμένη εργασία) διαπιστώνεται ότι οι παραδοσιακοί ρόλοι παραμένουν ισχυροί. Στην Eλλάδα, η έρευνα διεξήχθη με ευθύνη της κ. Xάρης Συμεωνίδου, διευθύντριας ερευνών στο Eθνικό Kέντρο Kοινωνικών Eρευνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Eλληνες εργάζονται σε ποσοστό σχεδόν διπλάσιο (88%) από τις γυναίκες (45%). Στα ζευγάρια όπου εργάζονται εξίσου ο άνδρας και η γυναίκα διαπιστώνεται ότι οι άνδρες αφιερώνουν στα παιδιά τους το μισό χρόνο από τις εργαζόμενες συντρόφους τους και ξοδεύουν κατά μέσο όρο το 25% του χρόνου που αφιερώνουν οι σύντροφοί τους για τις δουλειές του σπιτιού.

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο:

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_151046_21/11/2004_124214

 

Ο κύβος ερρίφθη και σύντομα, σε λίγους μήνες, θα έχουμε αρχιεπισκοπικές εκλογές. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε και ήδη ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος εξήγγειλε την υποψηφιότητα του, ενώ αναμένονται επίσημες εξαγγελίες και από άλλους Ιεράρχες.
Ο Θεός βεβαίως έχει το δικό του τρόπο να αναδεικνύει τους καταλληλότερους - όχι κατά ανάγκη τους φαινομενικά καλύτερους - σε κάθε εποχή. Η Εκκλησία του Χριστού έχει Σωτήρα, έχει Αναστημένο Χριστό, έχει τη Θεία Χάρη και δεν στηρίζεται σε κανένα άνθρωπο, όσο άγιος και να είναι. Οι άγιοι ανακλούν τη Θεία Χάρη, αποτελούν παράδειγμα, αλλά δεν αποτελούν αντικαταστάτες του Θεού, ούτε βεβαίως μικροί θεοί. Αυτά όλα χαρακτήριζαν κάποτε τον Πάπα και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά σήμερα δεν ισχύουν ούτε και εκεί.

Παναγιώτης Καπαρής

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο:
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=504339&-V=politis&-w=ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΕΣ@&-P

 

 

 

 

Εκδίδεται από την Ομάδα Επικοινωνίας του Δ.Σ της Α.Κί.Δα

 

 

 

Σημείωση:
1. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου
Ανασκόπησης Εκπαιδευτικού Τύπου Α.Κί.Δα παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. σημειώνοντας την βούληση σας για διαγραφή από το Δελτίο Ενημέρωσης.
2. Για οποιεσδήποτε άλλες διευκρινήσεις για οτιδήποτε θέμα επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
3. Η διεύθυνση του προσωπικού σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν παρουσιάζεται σε ΚΑΝΕΝΑ υπολογιστή των υπολοίπων παραληπτών του Δελτίου έτσι ώστε να διαφυλάττεται τα προσωπικό αυτό δεδομένο σας.

 

 6. Κανόνες δεοντολογίας στις αρχιεπισκοπικές εκλογές  


 

 

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
12/07/2019 10:28