Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 269 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;






Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Έκδοση 13 (13/1/2005)

Θέματα:


1. Το μυστικό της επιτυχίας του φινλανδικού μοντέλου στην εκπαίδευση

2. Oι επιταγές της πολυπολιτισμικότητας στη σύγχρονη πολιτότητα
O ρόλος της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

3. Η συνεργασία του Α' Δημοτικού Λακατάμιας με ευρωπαϊκά σχολεία, τι απεκόμισαν και τι θυμούνται εκπαιδευτικοί και μαθητές

4. Θρησκευτική παράκαμψη της μεταφυσικής

 

 


1. Το μυστικό της επιτυχίας του φινλανδικού μοντέλου στην εκπαίδευση

 


2. Oι επιταγές της πολυπολιτισμικότητας στη σύγχρονη πολιτότητα
O ρόλος της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

Του Ανδρέα Παναγίδη, Πρόεδρου ΕΜΟΚ, πρώην ΠΛΕ-Σύμβουλος

 

Η πολιτιστική ποικιλότητα ή αλλιώς πολυπολιτισμικότητα έχει αναδειχτεί, για πολλούς και ποικίλους λόγους, το κυρίαρχο κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο των τελευταίων, κυρίως, δεκαετιών. Αυτή η κοινωνική πραγματικότητα επιτάσσει μια νέα πολιτότητα, τη διαμόρφωση δηλ. ενός νέου παγκόσμιου πολίτη, που θα κοσμείται με νέες αρετές, ώστε να μπορεί να συμβιώνει με άλλους συνανθρώπους του στη νέα αυτή πολυπολιτισμική κοινωνία. Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλει καθοριστικά και η διαπολιτισμική εκπαίδευση, που βασικό της στόχο έχει να «μάθει τους πολίτες να ζουν μαζί με τους άλλους», για να θυμηθούμε και πάλι έναν από τους βασικούς πυλώνες της Έκθεσης Ντελόρ.

Στο άρθρο καταγράφεται η έννοια της πολυπολιτισμικότητας, τα αίτια της δημιουργίας της και τις βασικότερες αρχές και επιταγές της. Γίνεται επίσης αναφορά στη δημοκρατική πολιτότητα και στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο. Η κυπριακή εκπαίδευση μπορεί και πρέπει να επεκτείνει και να ενισχύσει τα προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλουν και τα πιο κάτω μέτρα:
1. Να αναθεωρηθούν και να διαφοροποιηθούν τα Αναλυτικά Προγράμματα,
2. Να ετοιμαστούν νέα εγχειρίδια.
3. Να ετοιμαστεί εποπτικό και διδακτικό υλικό ηλεκτρονικής και έντυπης μορφής.
4. Να εισαχθεί η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των αλλόγλωσσων μαθητών.
5. Να συστηματοποιηθεί η διδασκαλία ξένων γλωσσών.
6. Να επιμορφωθούν σωστά οι εκπαιδευτικοί
7.Να εφαρμοστούν νέες διδακτικές προσεγγίσεις και μέθοδοι, που θα προάγουν τη δημιουργικότητα, αυτονομία, συνεργατικότητα και τα άλλα στοιχεία της ενεργητικής και βιωματικής μάθησης.
8. Να αποκεντρωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα και να αυτονομηθεί η σχολική μονάδα.
9. Να οργανώνονται τόσο στο σχολείο όσο και στις κοινότητες, εκδηλώσεις και δραστηριότητες που θα προάγουν και θα στηρίζουν την πολιτισμική ετερότητα.
10. Να βαθύνει και επεκταθεί η ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση με τη διεύρυνση των προγραμμάτων συνεργασίας και ανταλλαγών με σχολεία των χωρών της Ε.Ε.

Διαβάστε ολοκληρωμένο το άρθρο στο
http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=362&id=298070

 

 


3. Η συνεργασία του Α' Δημοτικού Λακατάμιας με ευρωπαϊκά σχολεία, τι απεκόμισαν και τι θυμούνται εκπαιδευτικοί και μαθητές

Της IΩANNAΣ APΓYPOY ΠPOKOΠIOY

 

Το πρόγραμμα ΣΩΚΡAΤΗΣ εμφανίστηκε το 1995 με κύριο στόχο τη συνεργασία και την κινητικότητα μεταξύ των λαών της Ευρώπης. Το πρόγραμμα Κομένιους επικεντρώνεται στις σχολικές συμπράξεις και στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.

Μετά από επιτυχή συμμετοχή μελών του προσωπικού σε σεμινάρια της ΕΕ για επαγγελματική επιμόρφωση, το Α' Δημοτικό Λακατάμιας (ΚΒ) μέσα στα πλαίσια του προγράμματος ΚΟΜΕΝΙΟΥΣ άρχισε το Σεπτέμβριο του 2004 τρίχρονη συνεργασία με δημοτικά σχολεία από τη Δανία, τη Πορτογαλία, την Αγγλία και τη Σλοβακία. Μέσα από τη συμμετοχή του σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, το σχολείο στοχεύει στο να φέρει σε επαφή τους μαθητές με παιδιά από άλλες χώρες και πολιτισμούς. Τους προετοιμάζει για να ζήσουν σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου όλοι έχουν θέση και λόγο.
Την περίοδο 1-5 Νοεμβρίου 2004, εννιά δάσκαλοι από τα εμπλεκόμενα σχολεία των πιο πάνω χωρών φιλοξενήθηκαν από το Α' Δημοτικό Λακατάμιας (ΚΒ). Η επίσκεψη των Ευρωπαίων εκπαιδευτικών είχε διπλό στόχο. Από τη μια να γνωρίζουν τον πολιτισμό και το εκπαιδευτικό μας σύστημα και από την άλλη να καθορίσουν από κοινού τους συγκεκριμένους στόχους και τις δραστηριότητες που θα κάνουν οι μαθητές για το τρέχον έτος καθώς και για τα δύο επόμενα.

Η συμμετοχή του σχολείου σε ένα τέτοιο πρόγραμμα αποτελεί την αφορμή και τη βάση για πρακτική εφαρμογή. Οι «άλλοι» παύουν πια να είναι απρόσωποι ξένοι. Αποκτούν όνομα και εθνότητα. Γίνονται πρόσωπα γνωστά, συνεργάτες, φίλοι. Μέσα από κοινές δραστηριότητες οι μαθητές μας βλέπουν τι γίνεται πέρα από τα όρια της πατρίδας τους. Έστω κι εξ αποστάσεως καλλιεργούνται στάσεις ανεκτικότητας προς τους άλλους. Οι μαθητές γράφουν και ετοιμάζουν εργασίες με ουσιαστικό σκοπό. Σύγχρονες παιδαγωγικοί μέθοδοι τονίζουν τη σημασία του πραγματικού αποδέκτη κατά την εκτέλεση κάποιας δραστηριότητας. ΟΙ μαθητές έχουν κίνητρα και παράγουν καλύτερο έργο, όταν απευθύνονται σε κάποιον. Αποτελεί αφορμή για μια εργασία ευρείας έκτασης για κάποιο θέμα που ενδιαφέρει τα παιδιά.

Διαβάστε ολοκληρωμένο το άρθρο στο
http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=362&id=298074

 

 


4. Θρησκευτική παράκαμψη της μεταφυσικής

Tου Xρηστου Γιανναρά

 

 

H θρησκειοποίηση του εκκλησιαστικού γεγονότος παράγει τα δικά της εξουσιαστικά εκτοπλάσματα: θρησκευτικούς αξιωματούχους, ένστολους εκπροσώπους του υπερβατικού. Πατριάρχες, Aρχιεπίσκοποι, Mητροπολίτες (λειτουργικά διακονήματα του κοινού εκκλησιαστικού αθλήματος) αλλοτριώνονται σε διαχειριστές εξουσίας ιεροποιημένης, με τίτλους υπερθετικής αγιότητας, μακαριότητας, σεβασμιότητας. «Kλήρος ευδαίμων τε και πολύζηλος βροτοίσιν». Aλλά όχι πάντοτε.
Kάπου ωστόσο παραμονεύει το «λάθος», το αίνιγμα που απειλεί τον όλβιο κλήρο ή λαχνό: Eκατό ή εκατόν πενήντα ή και περισσότερες χιλιάδες ανθρώπινα κορμιά λιωμένα από την τυφλή ορμή των «τσουνάμι» – όπως αδιάφορα ένα πέλμα λιώνει βαδίζοντας μυρμήγκια. Πριν από τα «τσουνάμι» ήταν κάποιος το ίδιο τυφλά ανθρωποκτόνος σεισμός, κάποια πλημμύρα, κάποιος τυφώνας ή λοιμός ή καθημερινά ο καρκίνος. Kαι ο ένστολος τιτλούχος, ο εκπρόσωπος του υπερβατικού, πρέπει να δικαιολογήσει τη στολή και τους τίτλους: Nα απαντήσει στα ερωτήματα που πνίγουν τους ανθρώπους, να απαντήσει στο βλέμμα τους που το σκοτεινιάζει η απόγνωση για τον παραλογισμό.
Φωτισμό «νοήματος» της ύπαρξης ζητάμε απεγνωσμένα οι άνθρωποι. Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για «σοφή» δημιουργία και «πρόνοια» θείας αγάπης, όταν η τυφλή βία του φυσικού φαινομένου αφανίζει σε δευτερόλεπτα την προσωπική μοναδικότητα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων; Γιατί η απρόσωπη φύση να έχει προτεραιότητα σε σχέση με τη λογική αυτοσυνείδητη ετερότητα του ανθρώπου – να συντρίβει το κύμα το ανεπανάληπτο μέσα στο σύμπαν θαύμα της ενεργητικά ανόμοιας σκέψης, κρίσης, δημιουργικής φαντασίας;
Tο παράπονο από Πατριάρχες, Aρχιεπισκόπους, Mητροπολίτες, ένστολους εκπροσώπους της θρησκειοποιημένης Xριστιανοσύνης είναι ότι, με τις προπαγανδιστικές τους «βεβαιότητες», τις ψυχολογικές «πεποιθήσεις», τα αφελή δογματικά a priori κλείνουν τον δρόμο στην αναζήτηση της γνώσης που ενδεχομένως προσπορίζει η σχέση – ούτε οι ίδιοι «εισέρχονται» ούτε άλλους «αφίεσαν εισελθείν».
Yπάρχουν οι έμπειροι του εκκλησιαστικού γεγονότος και η γλώσσα τους είναι συναρπαστική – πρβλ. Iσαάκ του Σύρου «Tα ευρεθέντα ασκητικά». Eκεί η ρεαλιστική πιστοποίηση του παραλόγου εκβάλλει σε μιαν ειρηναία αποδοχή που πατάει κάπου γερά. Πάντως όχι σε συλλογισμούς, ούτε σε ψευδαισθητικά «βάθη εσωτερικότητας».
Διαβάστε ολοκληρωμένο το άρθρο στο
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_348902_09/01/2005_129749

 

 

 

 

 

Εκδίδεται από την Ομάδα Επικοινωνίας του Δ.Σ της Α.Κί.Δα

 

 

Σημείωση:
1. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου Ανασκόπησης Εκπαιδευτικού Τύπου Α.Κί.Δα παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. σημειώνοντας την βούληση σας για διαγραφή από το Δελτίο Ενημέρωσης.
2. Για οποιεσδήποτε άλλες διευκρινήσεις για οτιδήποτε θέμα επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
3. Η διεύθυνση του προσωπικού σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν παρουσιάζεται σε ΚΑΝΕΝΑ υπολογιστή των υπολοίπων παραληπτών του Δελτίου έτσι ώστε να διαφυλάττεται τα προσωπικό αυτό δεδομένο σας.
 

 

 

Tο εκπαιδευτικό θαύμα μιας χώρας
Τα βλέμματα της διεθνούς εκπαιδευτικής κοινότητας είναι στραμμένα αυτή την περίοδο στη Φινλανδία, μια χώρα μόλις 5,2 εκατ. κατοίκων, με αφορμή τις υψηλότατες επιδόσεις των μαθητών της σε διαγωνισμούς παγκοσμίου εμβέλειας.

Τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας του Φινλανδικού μοντέλου στη εκπαίδευση βασίζονται στα εξής:

• Το ενιαίο σχολείο από το 7ο έτος της ηλικίας των παιδιών έως το 16ο
• Ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές
• Συνέχεια του εκπαιδευτικού συστήματος, ανεξαρτήτως των κυβερνητικών αλλαγών στην κορυφή του υπουργείου Παιδείας
• Αποκεντρωμένο σχολείο
• Άρτιο σύστημα δημόσιων βιβλιοθηκών
• Ύπαρξη του Eθνικού Eκπαιδευτικού Συμβουλίου όπου χαράσσονται βασικές κατευθυντήριες γραμμές της εκπαίδευσης και η στενή συνεργασία του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας με το υπουργείο Παιδείας

Διαβάστε ολοκληρωμένο το άρθρο στο
http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=362
 

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10