Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 113 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Έκδοση 14 (19/1/2005)

Θέματα:


1. Π. Ραζής Έκθεση για Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση «Είναι συρραφή ιδεών, όχι ολοκληρωμένη θεώρηση»

2. Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης

3. ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Έξω οι μαύρες κότες

4. Για το εκπαιδευτικό όραμα

 

 


1. Π. Ραζής Έκθεση για Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση «Είναι συρραφή ιδεών, όχι ολοκληρωμένη θεώρηση»

 

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Πάνος Ραζής εξηγεί πως η βασική διαφωνία έγκειται στο γεγονός ότι μια έκθεση για την παιδεία προϋποθέτει τη διεξαγωγή εμπεριστατωμένης έρευνας, η οποία να τεκμηριώνει τις βασικές αδυναμίες του συστήματος, όπως λειτούργησε μέχρι σήμερα. Η έρευνα αυτή, με ποσοτικά και διαχρονικά στοιχεία, απουσιάζει από την Έκθεση για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Με πρόσφατη επιστολή προς τον Τύπο, οι επτά ακαδημαϊκοί, που απαρτίζουν την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) του Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΑΠΚΥ), κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν προσωπική επίθεση για τις θέσεις τους, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν γραπτώς τον περασμένο Νοέμβριο. Σε συνέντευξη στη εφημερίδα «Σημερινή», ο πρόεδρος της ΔΕ Πάνος Ραζής αναλύει τους βασικούς λόγους της διαφωνίας αυτής και εξηγεί γιατί η κριτική του ιδίου και των έξι συναδέλφων του υπήρξε τόσο «σκληρή». Η επιχειρηματολογία του συνοψίζεται στα παρακάτω:
• Συμφωνία με την αναγκαιότητα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης
• Η εκπόνηση έρευνας με ποσοτικά και διαχρονικά στοιχεία, απουσιάζει από την Έκθεση
• Η Έκθεση αποτελεί περισσότερο συρραφή ιδεών και όχι ολοκληρωμένη θεώρηση.

Διαβάστε ολοκληρωμένα το άρθρο στο
http://www.simerini.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=178550
 

 


2. Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης

Του Δρα ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

 

Η έκθεση των Πανεπιστημιακών για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση εμπεριέχει αρκετά προοδευτικά στοιχεία και ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάγκη για μια συνολική και σφαιρική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση.
Κομβικό σημείο της έκθεσης των Πανεπιστημιακών είναι ο αναπροσδιορισμός του ρόλου του ίδιου του σχολείου.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει να διεξαχθεί ένας εποικοδομητικός κοινωνικός διάλογος που με επιστημονική τεκμηρίωση αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τη συσσωρευμένη εμπειρία στην Κύπρο και το εξωτερικό θα δώσει απαντήσεις και λύσεις στους πιο κάτω προβληματισμούς:
• Ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο και ποια η δομή του νέου τύπου σχολείου,
• Πώς θα αξιοποιηθεί η αξία της εργασίας στα πλαίσια της ανθρωποκεντρικής παιδείας
• Ποια πρέπει να είναι η βάση ενός ανθρωπιστικού μοντέλου ανάπτυξης
• Πώς θα αξιοποιηθεί στην ανάπτυξη του ανθρώπου η υπερβατική ιδιότητα της σύγχρονης τεχνολογίας
• Με ποιον τρόπο, το εκπαιδευτικό σύστημα θα ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο χώρο της οικονομίας
• Ποια πρέπει να είναι η βασική δομή του εκπαιδευτικού συστήματος

Διαβάστε ολοκληρωμένα το άρθρο στο
http://www.haravgi.com.cy/08_01_2005/3/023.html

 

 


3. ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Έξω οι μαύρες κότες

Αντωνία Μιχαηλίδου μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Intercollege

 

Ο ρατσισμός φαίνεται ότι αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά της κυπριακής κοινωνίας σήμερα και αυτό διαπιστώνεται από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται ορισμένα σχολεία τα οποία για τους μεν Ελληνοκύπριους θεωρούνται ως σχολεία «β΄ κατηγορίας» αφού σ' αυτά φοιτούν πολλοί αλλοδαποί μαθητές και για τους αλλοδαπούς δε αποτελούν «ασφαλείς αυλές» για τα παιδιά τους, αφού σ' αυτά φοιτούν πολλοί ομοεθνείς τους.

Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της μαζικής εισόδου αλλοδαπών στην Κύπρο, πολλά παιδιά εγγράφονται σε ελληνικά σχολεία ανάλογα με τις περιοχές εγκατάστασης των γονιών τους. Αυτές είναι συνήθως ακριτικές περιοχές, όπου τα ενοίκια είναι πιο χαμηλά. Οι άνθρωποι αυτοί ως γνωστόν, αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, κουβαλούν δε την κουλτούρα του τόπου στον οποίο έζησαν. Η «πολιτική» που ακολουθείται από τα σχολεία γι' αυτά τα παιδιά, μοιάζει με την προκρούστεια κλίνη. Τους ξαπλώνει όλους πάνω και όποιος δεν ταιριάζει «θανατώνεται» και είναι αξιοσημείωτο πως οι μαθητές με «σχολική θνησιμότητα» έχουν κοινά χαρακτηριστικά.

Ή μεταλλάσσεσαι σε άσπρη κότα ή φεύγεις

Τα νέα όμως δεδομένα στα οποία βρίσκονται οι αλλοδαποί μαθητές, δεν τους επιτρέπουν ούτε καν να σκεφτούν για την αναζήτηση της δικής τους ταυτότητας. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Πρέπει να ακολουθήσουν το νέο πολιτισμικό υπόδειγμα στο οποίο βρέθηκαν για να μπορέσουν να ενταχθούν σ' αυτό.

Στη χώρα μας υπάρχει το μοντέλο της εθνικής ιδεολογίας που αν και αμφισβητείται, λόγω της παγκοσμιοποίησης και της μετακίνησης πληθυσμών με τις νέες πολυπολιτισμικές καταστάσεις που δημιουργούνται, εντούτοις αυτό αντιστέκεται και ο «άλλος» θεωρείται ξένος, ίσως και επικίνδυνος για το εθνικό μας κράτος.

Τελικά ο όρος διαπολιτισμική εκπαίδευση, ίσως μας βολεύει γιατί μας βοηθά να κρύβουμε πίσω απ' αυτόν την ανασφάλειά μας. Η αγωγή μας είναι διαπολιτισμική και επιτρέψαμε ακόμα και σε μαύρες κότες να μπουν στις αυλές μας, με κίνδυνο να χάσουμε την απόλυτη κυριαρχία μας• τι άλλο πρέπει να κάνουμε; Λείπει μόνο ένας πρίγκιπας που θα δώσει υπόσταση στις μαύρες κότες και θα διαλύσει τα στερεότυπα που κουβαλούν οι άσπρες. Όμως, πολύ δύσκολοι οι καιροί για πρίγκιπες!

Διαβάστε ολοκληρωμένα το άρθρο στο
http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=362&id=303004

 

 


4. Για το εκπαιδευτικό όραμα

Του Δρα Στέλιου Πέτρου

 

Aν ένα από τα κορυφαία ζητήματα για το δημόσιο βίο του τόπου παραμένει η παιδεία και η ποιοτική αναβάθμισή της, τότε είναι σημαντικό να ιδωθεί και το σύστημα επιλογής και ανέλιξης των στελεχών της.

Tο σύστημα βοηθά εκπαιδευτικούς που ασχολήθηκαν για χρόνια με ένα και μόνο ειδικό μάθημα στη δημοτική εκπαίδευση, όπως μουσική, αγγλικά, τέχνη, γυμναστική, ειδική εκπαίδευση και προσφέρει διάπλατα και πολύ γρήγορα ευκαιρίες ανέλιξης.

Το γεγονός αυτό του επαγγελματικού αποκλεισμού του πολυδύναμου δασκάλου από ανώτερες θέσεις μπορεί να σχολιάζεται από μερικούς με «αποσιωπητικά», όμως στέρησε την ίδια την εκπαίδευση από φωτισμένα ηγετικά στελέχη που είχαν να προσφέρουν.

Είναι αλήθεια ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος στο σύνολό του, ιδιαίτερα οι νέοι που αποτελούν την πλειοψηφία, αναμένει με προσοχή τα επόμενα βήματα και κατά πόσο θα επιδιωχθεί η αποκρυστάλλωση της φυσιογνωμίας του οράματος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η εφαρμοσιμότητα και η ποιοτική του κουλτούρα, και αν το σύστημα θα καταφέρει να ξεπεράσει τους αποκλεισμούς και τα αδιέξοδα.

Σήμερα καλείται να λειτουργήσει στις νέες συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πια η Κύπρος είναι χώρα-μέλος της. Από τις απαντήσεις που θα δοθούν και τις συνθήκες διαχείρισης και διακυβέρνησης του συστήματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η επιτυχία του.

 

 

 

 

Εκδίδεται από την Ομάδα Επικοινωνίας του Δ.Σ της Α.Κί.Δα

 

 

Σημείωση:
1. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου Ανασκόπησης Εκπαιδευτικού Τύπου Α.Κί.Δα παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. σημειώνοντας την βούληση σας για διαγραφή από το Δελτίο Ενημέρωσης.
2. Για οποιεσδήποτε άλλες διευκρινήσεις για οτιδήποτε θέμα επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
3. Η διεύθυνση του προσωπικού σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν παρουσιάζεται σε ΚΑΝΕΝΑ υπολογιστή των υπολοίπων παραληπτών του Δελτίου έτσι ώστε να διαφυλάττεται τα προσωπικό αυτό δεδομένο σας.
 

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10