Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 164 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Result

ΑΚΙΔΑ Facebook

Έκδοση 23 (23/3/2005)

Θέματα:


1. Χρειάζεται ακόμη ο συνδικαλισμός;

2. Η ξενοφοβία δεν είναι ρατσισμός

3. Τι αναπαράγει το κυπριακό σχολείο;

4. Η Βουλή καλεί Πεύκιο να αναθεωρήσει απόφαση για τις θέσεις των δασκάλων

5. Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών

 6. Έρχονται οι φωτονικοί υπολογιστές

 

 


1. Χρειάζεται ακόμη ο συνδικαλισμός;

 

H αξία της μη τυπικής, της ουσιαστικής δημοκρατίας υποσκάπτεται στην Ελλάδα από δύο ελλείμματα: την κομματικοκρατία από τη μια μεριά και την αγορακρατία από την άλλη. Αυτά είναι δύο δημοκρατικά ελλείμματα που δεν είναι δυνατόν να αφήσουν αδιάφορο τον συνδικαλιστή εκπαιδευόμενο. Με την κομματικοκρατία εννοώ την τάση της κρατικής κομματικής λογικής να διεισδύει και να υποσκάπτει τις αυτόνομες λογικές όλων των άλλων θεσμικών χώρων, από την εκπαίδευση και τα επαγγέλματα μέχρι τα σπορ και την τέχνη. Στον συνδικαλιστικό χώρο η κομματικοκρατία παίρνει τη μορφή μιας έντονης τάσης των πολιτικών ηγεσιών να βλέπουν τα συνδικάτα είτε σαν επέκταση της κρατικής μηχανής (όπως στις δεκαετίες του '50 και '60) είτε σαν επέκταση των κομμάτων (όπως συμβαίνει σήμερα). Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να προβληματιστούν στο αν, σε μια ευνομούμενη δημοκρατική τάξη, τα συνδικάτα πρέπει να ανήκουν στον κομματικοκρατικό χώρο ή σε αυτόν της κοινωνίας των πολιτών. H προσωπική μου άποψη είναι πως τα συνδικάτα μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στον παραπέρα εκδημοκρατισμό του πολιτεύματος αμβλύνοντας όχι τους πολιτικούς αλλά τους κομματικούς δεσμούς που έχουν με την εξουσία - ενδυναμώνοντας έτσι την Κοινωνία Πολιτών, έναν τρίτο δηλαδή χώρο που δεν λειτουργεί ούτε στη βάση της κομματικοκρατικής λογικής ούτε στη βάση της λογικής της αγοράς.

Ο κ. Νίκος Μουζέλης είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας της London School of Economics.

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο
http://tovima.dolnet.gr/demo/owa/tobhma.print_unique?e=B&f=14419&m=B38&aa=1

 

 


2. Η ξενοφοβία δεν είναι ρατσισμός

 

Τις αμφιβολίες της για την αξιοπιστία της έρευνας που διενήργησαν πρόσφατα μαθητές του Λυκείου Παλιομετόχου και που κατέδειξε ότι το 54% των μαθητών έχει ρατσιστικές τάσεις, εξέφρασε χθες η κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας. Τα μέλη της Επιτροπής χαιρέτισαν μεν την ενέργεια των μαθητών, επισήμαναν δε ότι τα αποτελέσματά της είναι ενδεικτικά και δεν αποτελούν απόδειξη για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο. Έτσι, τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας για το χρόνο διενέργειας έρευνας μεταξύ των μαθητών για την ύπαρξη ή όχι ξενοφοβίας και ρατσισμού στα σχολεία, ώστε να συζητήσει στη βάση έγκυρων και επίσημων στοιχείων μέτρα για αντιμετώπιση των τάσεων αυτών.

ΓΩΓΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥ

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=532122&-V=politis&-w=ΠΑΙΔΕΙΑ@ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ@&-P

 

 


3. Τι αναπαράγει το κυπριακό σχολείο;

 

 

Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κυπριακή κοινωνία ήταν και παραμένει ο αρωγός και συνεπής ιδεολογικός συμπαραστάτης στη διατήρηση των θεσμικών δομών, δομών όντως αυταρχικών. Η κριτική προσέγγιση ως μέσο για την απόκτηση της γνώσης δεν θεωρείται καν ουσιαστικό στοιχείο της εκπαιδευτικής μεθοδολογίας. Ο ρόλος και ο στόχος των διδασκόντων ως εκφραστές της επίσημης εθνικο-θρησκευτικής ιδεολογίας περιορίζεται στη μεταφορά στους νέους (θα έλεγα από της ανεξαρτησίας μας) στεγνής πληροφόρησης, πολλές φορές αχρείαστης, με την απομνημόνευση, προκαλώντας πνευματική ατροφία και ιδεολογική αιχμαλωσία.

Του Δρα. Σωτήρη Κάττου

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=533164&-V=politis&-w=ΠΑΙΔΕΙΑ@ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ@&-P

 

 


4. Η Βουλή καλεί Πεύκιο να αναθεωρήσει απόφαση για τις θέσεις των δασκάλων

 

Σολωμόντεια λύση, επιχειρεί να δώσει η επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όσον αφορά στο θέμα του αριθμού των θέσεων των δασκάλων στα ΑΕΙ Ελλάδας και Κύπρου. Ο αρμόδιος υπουργός Πεύκιος Γεωργιάδης, εξήγησε χθες το σκεπτικό της απόφασης για μείωση των θέσεων από 252 σε 60 από φέτος, ενώ Πανεπιστήμιο Κύπρου, μαθητές, ΠΟΕΔ και γονείς επιχειρηματολόγησαν περί του αντιθέτου. Τελικά οι βουλευτές εισηγήθηκαν στον υπουργό να μελετήσει το ενδεχόμενο σταδιακής μείωσης των θέσεων, κυρίως για να μην αυξηθεί απότομα ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων.

Χριστίνα Κυριακίδου

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο
http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=137&id=315932

 


5. Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών

 

Η συνεργάτιδα του ιστοτόπου e-paideia Χρύσα Κούτρα παρουσιάζει το ενδιαφέρον βιβλίο του John Gottman: Πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τη «συναισθηματική νοημοσύνη». Αυτή η έννοια, που αγκαλιάζει την ικανότητα αντίληψης, έκφρασης και χειρισμού των συναισθημάτων, τον αυτοέλεγχο, την ενσυναίσθηση, την επικοινωνία με τους γύρω μας, τη διαδικασία επίλυσης συγκρούσεων, την αυτοεπίγνωση, και ίσως πολλά ακόμη, έγινε επίκαιρη, για να μη πούμε «της μόδας», το 1995, όταν εκδόθηκε το «κλασικό» πια βιβλίο του Daniel Goleman «Η συναισθηματική νοημοσύνη: Γιατί το EQ είναι πιο σημαντικό από το ΙQ;». Από κει και πέρα τo μάλλον παραγνωρισμένο μέχρι σχετικά πρόσφατα συναίσθημα μπήκε δυναμικά στο χώρο της ψυχοπαιδαγωγικής σκέψης, αφού οι ψυχολόγοι που ασχολούνται με το ζήτημα ισχυρίζονται ότι, εκτός όλων των άλλων, και ο τρόπος που αισθανόμαστε είναι «διδακτόν» αλλά και «διδακτέον», με τη σωκρατική έννοια!

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο
http://www.e-paideia.net/eLibrary/default.asp?c=0&lngPage=0&i=47775

 

 


6. Ερχονται οι φωτονικοί υπολογιστές

 

Στις 17 Φεβρουαρίου 2005 γράφτηκε ιστορία: παρουσιάστηκε το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα πυριτίου που μετέδιδε και ενίσχυε το φως. Ο «πυριτικός λέιζερ» (silicon laser) είναι η πρώτη υλοποίηση σε γραμμή βιομηχανικής παραγωγής που επιτρέπει την πρακτική και οικονομική αξιοποίηση της συνεχούς μετάδοσης δεδομένων με την ταχύτητα του φωτός

ΤΑΣΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ

Σύνδεση με το πλήρες κείμενο
http://tovima.dolnet.gr/demo/owa/tobhma.print_unique?e=B&f=14414&m=H03&aa=1

 

 

 

 

 

Εκδίδεται από την Ομάδα Επικοινωνίας του Δ.Σ της Α.Κί.Δα

 

Σημείωση:
1. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου Ανασκόπησης Εκπαιδευτικού Τύπου Α.Κί.Δα παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. σημειώνοντας την βούληση σας για διαγραφή από το Δελτίο Ενημέρωσης.
2. Για οποιεσδήποτε άλλες διευκρινήσεις για οτιδήποτε θέμα επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
3. Η διεύθυνση του προσωπικού σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν παρουσιάζεται σε ΚΑΝΕΝΑ υπολογιστή των υπολοίπων παραληπτών του Δελτίου έτσι ώστε να διαφυλάττεται τα προσωπικό αυτό δεδομένο σας.
 

 

 

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10