Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Διατήρηση καταλόγου διοριστέων μετά το 2027 και έναρξη διαλόγου για στρεβλώσεις συστήματος διορισμού

Το 2015 ψηφίστηκε από τη Βουλή το νέο σύστημα διορισμού, το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2017. Η Α.Κί.ΔΑ και η ΠΟΕΔ, είχαν καταθέσει έντονους προβληματισμούς και επιφυλάξεις για το όλο εγχείρημα, την αξιοπιστία του και τη βιωσιμότητά του. Είχαμε δε προειδοποιήσει για τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν στο άμεσο μέλλον, τα οποία θα ταλάνιζαν την εκπαίδευση τα επόμενα χρόνια.

Σχεδόν 10 χρόνια μετά, υπάρχει πλέον παραδοχή και από το ίδιο το ΥΠΑΝ πως το νέο σύστημα διορισμών, δημιουργεί στρεβλώσεις, δεν είναι ελκυστικό και το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις είναι χαμηλό. Ταυτόχρονα, η στάθμιση των εξεταστικών δοκιμίων με τη στατιστική επεξεργασία που τυγχάνουν, αποτελεί τροχοπέδη στην αύξηση των επιτυχόντων και θέτει την αξιοπιστία του συστήματος σε αμφισβήτηση.

Διαφαίνεται δε, πως μετά το 2027, χρονιά που με βάση τη νομοθεσία θα καταργηθεί ο κατάλογος διοριστέων, θα προκύψουν σοβαρά ζητήματα στο κομμάτι των αντικαταστάσεων, αφού οι ανάγκες θα είναι αδύνατον να καλύπτονται από τον κατάλογο διορισίμων. Ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα και με την κάλυψη των αναγκών σε συμβάσεις από τον συγκεκριμένο κατάλογο, αφού αριθμεί μικρό αριθμό ατόμων και οι εκτιμήσεις είναι πως ο αριθμός αυτός δεν θα αυξηθεί σημαντικά. Παράλληλα, οι συμβασιούχοι καθώς και εκπαιδευτικοί που θα έχουν φτάσει κοντά στον διορισμό θα βρεθούν εκτός εκπαίδευσης.

Με βάση τα πιο πάνω επιβάλλεται να τροχοδρομηθούν λύσεις, ώστε να μην αδικηθούν συνάδελφοι αλλά και το σύστημα να είναι πιο ορθολογικό, δίκαιο και λειτουργικό.

Ειδικότερα, ανάμεσα σε άλλα που θα προκύψουν μέσα από τον διάλογο, η Α.Κί.ΔΑ εισηγήθηκε και πλέον αποτελεί ομόφωνη θέση της ΠΟΕΔ, τη διατήρηση του καταλόγου διοριστέων, μετά το 2027, ώστε να διασφαλιστεί η απαραίτητη προσφορά θέσεων σε σχέση με τις ανάγκες και να μην θυματοποιηθούν συνάδελφοι. Παράλληλα, αποτελεί θέση της ΠΟΕΔ, πως απαιτείται σημαντική αύξηση των Οργανικών θέσεων, με μείωση του ποσοστού των εκτάκτων μέχρι 7%. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε όπως η Οργάνωση καταγράψει ερωτήματα σε σχέση με το σύστημα και τις στρεβλώσεις, ώστε να ανοίξει εκ νέου ο διάλογος για το σύστημα διορισμών.  Ως Κίνηση έχουμε εντοπίσει και θα καταθέσουμε στην ΠΟΕΔ, για ακόμα μια φορά αλλά και για όσες χρειαστεί ακόμα, σειρά στρεβλώσεων που υπάρχουν στο Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση και τους καταλόγους διορισίμων, πέρα από την αδιαφάνεια που υπάρχει σε σχέση με την ανάρτηση των καταλόγων, αφού υπάρχει ανωνυμία.

Πιστεύουμε, πως το ζήτημα του συστήματος διορισμού είναι ιδιαίτερο σοβαρό, και χρήζει διεξοδικής συζήτησης, στα πλαίσια του θεσμικού διαλόγου που πρέπει να επιδιωχθεί. Καλούμε το ΥΠΑΝ, να τροχοδρομήσει τις απαραίτητες διαδικασίες διαλόγου τάχιστα, ώστε να προχωρήσει η διατήρηση των καταλόγων διοριστεών και μετά το 2027 και να προλάβουμε ανεπιθύμητες καταστάσεις, που θα προκαλέσουν άσκοπη αναστάτωση, τόσο στην Κυπριακή εκπαίδευση, όσο και στους/στις επηρεαζόμενους/ες συναδέλφους/ισσες.