Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Παρόλο που το πρόβλημα της έλλειψης αντικαταστατών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν είναι κάτι καινούριο, δυστυχώς δεν τυγχάνει της απαραίτητης σημασίας από την Επίσημη Πλευρά. Εδώ και χρόνια η Α.Κί.ΔΑ. αλλά και η ΠΟΕΔ, τονίζουν τις μεγάλες απώλειες σε διδακτικό χρόνο για τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς και την εξουθένωση των εκπαιδευτικών από τον υπερβολικό αριθμό αναπληρώσεων που αναγκάζονται να κάνουν, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις δέκα θεσμοθετημένες. Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα συνεχώς οξύνεται, παρόλες τις εισηγήσεις και τις πιέσεις της ΠΟΕΔ. Η έλλειψη ενδιαφέροντος από αντικαταστάτες, οφείλεται σε πέντε κυρίως λόγους: 

  1. Τους απαράδεκτους όρους υπηρεσίας των αντικαταστατών.
  2. Την επικείμενη κατάργηση του καταλόγου διοριστέων το 2027.
  3. Τον κάκιστο προγραμματισμό που έγινε φέτος στη στελέχωση των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων.
  4. Την άρνηση της Επίσημης Πλευράς να διερευνήσει και να εφαρμόσει νέες προσεγγίσεις επίλυσης του προβλήματος.
  5. Η Εργοδοτική Πλευρά είναι ικανοποιημένη αφού εξοικονομεί εις βάρος των ανέργων εκπαιδευτικών και των μόνιμων εκπαιδευτικών αλλά κυρίως των παιδιών, δαπάνες, οι οποίες ούτως ή άλλως είναι δικαιολογημένες. Εκμεταλλεύεται με προκλητικό τρόπο εδώ και χρόνια τη φιλοτιμία και ευσυνειδησία δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικών εκπαιδευτικών για να εφαρμόσει την οικονομίστικη πολιτική της.

Ως Α.Κί.ΔΑ. έχουμε καταθέσει στα Συλλογικά Σώματα της ΠΟΕΔ δεκάδες λύσεις που θα αμβλύνουν το πρόβλημα, τόσο βραχυπρόσθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα, οι οποίες έχουν προωθηθεί στο ΥΠΑΝ. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε απουσία βούλησης εκ μέρους της Επίσημης Πλευράς να προχωρήσει σε διάλογο, να διερευνήσει νέες πρακτικές και να εφαρμόσει επιτέλους τέτοια μέτρα που να επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα. Οι δε υποσχέσεις για θεσμικό διάλογο στη ΜΙΤΕΠΕΥ ή στη ΜΕΠΕΥ, για συζήτηση και βελτίωση των όρων υπηρεσίας των αντικαταστατών/τριών, παραμένουν ανεκπλήρωτες. Σημειώνεται πως η μοναδική φορά που συγκλήθηκε η ΜΙΤΕΠΕΥ για το θέμα, ήταν τον Ιούλη του 2022 και έκτοτε δεν συνεδρίασε ούτε η ΜΕΠΕΥ ως όφειλε, ούτε ξαναορίστηκε έστω συνεδρία της ΜΙΤΕΠΕΥ υπό τη νέα Γενική Διευθύντρια του ΥΠΑΝ.

Στην πρόσφατη συνάντηση της ΠΟΕΔ με τη Γενική Διευθύντρια του ΥΠΑΝ στις 8 Φεβρουαρίου  τέθηκαν για άλλη μια φορά οι προβληματισμοί και οι εισηγήσεις της ΠΟΕΔ. Η διατήρηση του καταλόγου διοριστέων και μετά το 2027, καθώς και ο καθορισμός και η βελτίωση των όρων υπηρεσίας των αντικαταστατών/τριών (δικαίωμα σε άδεια ασθενείας και απουσίας, δικαίωμα σε προσαυξήσεις, δικαίωμα σε ανεργιακό, πλήρες ωράριο εργασίας, κ.ά.), θα προσελκύσουν περισσότερους αδιόριστους εκπαιδευτικούς να εργαστούν στο Δημόσιο Σχολείο ως αντικαταστάτες. Παράλληλα, άλλες λύσεις όπως η δεξαμενή αντικαταστατών, η αποστολή αντικαταστατών από την πρώτη μέρα απουσίας, το υπερωριακό επίδομα, το δικαίωμα σε υπερωριακή απασχόληση εκεί που υπάρχουν ανάγκες, θα βοηθήσουν άμεσα στην άμβλυνση του προβλήματος.

Ως Α.Κί.ΔΑ. θεωρούμε πως το ΥΠΑΝ άμεσα οφείλει να αρχίσει τον διάλογο, τόσο για την άμεση επίλυση του προβλήματος της έλλειψης αντικαταστατών, όσο και για τους όρους υπηρεσίας αυτής της μεγάλης ομάδας εργαζομένων. Αναμένουμε πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει αρχίσει και επίσημα πλέον ο διάλογος, έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις. Σε αντίθετη περίπτωση η ΠΟΕΔ θα πρέπει να συγκαλέσει συνεδρία Διοικητικού Συμβουλίου, εξετάζοντας τη λήψη μέτρων. Μέτρων που να αντισταθμίζουν τον επιπρόσθετο φόρτο που έχουν επωμισθεί οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία, από την υποστελέχωση που βιώνουν τα τελευταία χρόνια.

Στη συνεδρία του ΔΣ ΠΟΕΔ στις 15 Φεβρουαρίου, κατατέθηκε η θέση από την Α.Κί.ΔΑ., πως η ΠΟΕΔ πρέπει να προχωρήσει άμεσα, σε έκδοση ανακοίνωσης που να στηλιτεύει την κωλυσιεργία που παρατηρείται και να θέτει στην Επίσημη Πλευρά το πιο πάνω χρονοδιάγραμμα. Παράλληλα, η Α.Κί.ΔΑ. κατέθεσε την άποψη πως η ΠΟΕΔ οφείλει να προχωρήσει σε νομική διερεύνηση κατά πόσο υπάρχει άνιση μεταχείριση και νομικό έρεισμα για λήψη νομικών μέτρων, με στόχο τη στήριξη και προάσπιση των δικαιωμάτων των αντικαταστατών. Τέλος, μια καλή πρακτική θα είναι η επικοινωνία της ΠΟΕΔ με την Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Επιτροπή για την Εκπαίδευση (ETUCE), για αλληλοενημέρωση, συντονισμό και στήριξη. Οι προτάσεις της Α.Κί.ΔΑ., υιοθετήθηκαν ομόφωνα από το ΔΣ της ΠΟΕΔ και πλέον αποτελούν αποφάσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν. 

Σημειώνουμε πως ως Κίνηση, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε περαιτέρω εισηγήσεις/προτάσεις, στον διάλογο που απαιτούμε και αναμένουμε να ξεκινήσει. Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουμε πως θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και ευελπιστούμε πως επιτέλους, θα τροχοδρομηθούν ουσιαστικές λύσεις, προς όφελος των παιδιών, αλλά και των αντικαταστατών/τριών.