Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 239 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

ΔEΛTIO ENHMEPΩΣHΣ 200 (26.04.11)

διεκδικούμε το ΑΥΡΙΟ αγωνιζόμενοι ΣΗΜΕΡΑ 

Θέματα: 

1. Η φοροδιαφυγή δυστυχώς κάνει θραύσεις (του Ξ. Ξενοφώντος, δημοσιογράφος- αρχισυντάκτης «Εργατικής Φωνής») 

2. Επαναλαμβανόμενη η απορία για τα καύσιμα (του Μάριου Χριστοδούλου,  «Φιλελεύθερος», 15/4/11, σελ.17)

3. www.akida.info: H ιστοσελίδα για τον εκπαιδευτικό της Δημοτικής Εκπ/σης

Δύο πολύ καυστικά κείμενα από τον ημερήσιο τύπο επιλέξαμε για το σημερινό μας δελτίο. Και με τα δύο θέματα, φοροδιαφυγή κι αύξηση καυσίμων, έχουμε ασχοληθεί αρκετά αυτή την τριετία. Δυστυχώς, τίποτα δεν έχει γίνει (από κυβέρνηση και κόμματα) για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, με αποτέλεσμα τα ταμεία του κράτους να χάνουν εκατομμύρια λεφτά, που πληρώνει ο απλός πολίτης με την αύξηση των καυσίμων, και βεβαίως, μετεκλογικά θα κληθούμε όλοι σε νέες θαρραλέες παραχωρήσεις «κεκτημένων», για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Ως Α.Κί.ΔΑ. θεωρούμε αδιανόητο να γίνει οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση εκ μέρους των Δημοσίων Υπαλλήλων και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε! Θα μας ακολουθήσουν κι υπόλοιπες κινήσεις στην ΠΟΕΔ ή θα υπακούσουν στις «εντολές» των κομμάτων τους;

1. Η φοροδιαφυγή δυστυχώς κάνει θραύσεις (του Ξ. Ξενοφώντος, δημοσιογράφος- αρχισυντάκτης «Εργατικής Φωνής») 

Αναμφισβήτητα, ένα από τα κορυφαία ζητήματα που καταδυναστεύουν διαχρονικά την κοινωνικοοικονομική ζωή από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, είναι η φοροδιαφυγή. Κανένας πρόεδρος και καμία κυβέρνηση δεν έδειξαν την αναγκαία πολιτική βούληση να την καταπολεμήσουν, με τραγικό αποτέλεσμα οι κλέφτες-φοροφυγάδες να επιβραβεύονται και οι τίμιοι πολίτες που εκπληρούν στο ακέραιο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις να τιμωρούνται.

Τώρα όμως που η Κύπρος διέρχεται τη χειρότερη οικονομική της κρίση μετά τα ερείπια της Τούρκικης εισβολής το 1974, η ατολμία του κράτους και της Κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής ισοδυναμεί με δημόσιο έγκλημα. Προκαλεί θλίψη διότι ούτε η Κυβέρνηση αλλά ούτε και τα πλείστα κόμματα έχουν τη πραγματική βούληση για να χτυπηθεί στη ρίζα της η φοροδιαφυγή. Από τη νέα νομοθεσία απουσιάζουν τρία ισχυρά όπλα:

-          Η υποχρεωτική έκδοση απόδειξης (διάτρητης και θεωρημένης από το φόρο εισοδήματος) από την πώληση υπηρεσιών και προϊόντων.

-          Η δημοσιοποίηση του καταλόγου των μεγάλων φοροφυγάδων για να γνωρίζει ο πολίτης ποιοι τον κλέβουν.

-          Το τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης (π.χ. ιδιοκτησία κότερων, πανάκριβων αυτοκινήτων, πολυτελών και μεγάλων οικιών).

Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερο ότι κυβέρνηση και κόμματα δεν τολμούν να τα βάλουν με τους κραυγαλέους φοροφυγάδες. Τις τελευταίες εβδομάδες οι πολίτες γίνονται τραγικοί μάρτυρες της κυβερνητικής αδυναμίας να αγγίξει ευαίσθητες χορδές του ζητήματος της φοροδιαφυγής. Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου διαλαλεί δημοσίως ότι κατέχει κατάλογο με 25 μεγαλοφοροφυγάδες που χρωστούν 26 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι τα ονόματα τα γνωρίζει το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων.

Παρά το ότι αυτή η φοβερή καταγγελία του κ. Χατζηπέτρου έχει γίνει επανειλημμένως, κανένας αρμόδιος δεν μπήκε στον κόπο να την εξετάσει σοβαρά. Το μόνο που κάνουν οι πολιτικοί ταγοί και κάποιοι πολιτειακοί αξιωματούχοι είναι να κάνουν δηλώσεις χωρίς να λένε τίποτα το σημαντικό επί της ουσίας. Δηλαδή, κάνουν αναφορές μόνο και μόνον για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης. Πιστεύουμε πραγματικά ότι αν αυτό συνέβαινε σε άλλη χώρα της Ευρώπης, θα προκαλείτο πολιτικός σεισμός και η αντιπολίτευση θα αξίωνε αμέσως εξηγήσεις και ανάλογα με την αξιολόγησή τους θα ζητούσε παραίτηση ή όχι, του υπουργού Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, ο γενικός εισαγγελέας θα ζητούσε αυτεπάγγελτα από το συνδικαλιστή ηγέτη της συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων τον κατάλογο με τους φοροφυγάδες προκειμένου να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για δίωξη τους με βάση την κείμενη νομοθεσία. Δυστυχώς ούτε το ένα έγινε ούτε το άλλο και έτσι ζούνε όλοι καλά και οι γνωστοί-άγνωστοι φοροφυγάδες καλύτερα, απολαμβάνοντας τη χλιδάτη ζωή τους σε βάρος των κορόιδων που εκπληρώνουν στο ακέραιο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Πέραν τούτου, έχει δίκαιο ο κ. Χατζηπέτρου ότι σε άλλες χώρες οι κυβερνήσεις επικηρύσσουν τους κραυγαλέους φοροφυγάδες, δίδοντας οικονομικά κίνητρα σε όσους πολίτες δώσουν αξιόπιστες πληροφορίες και βοηθητικά στοιχεία για εντοπισμό τους. Θέλουμε να στείλουμε ισχυρό το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι αν η Κυβέρνηση και τα κόμματα δεν αποδώσουν φορολογική δικαιοσύνη σύντομα, τα πράγματα θα εκτραχυνθούν και μεσούσης της οικονομικής κρίσης θα προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις, με όλα τα φοβερά αρνητικά συνεπακόλουθα για την κοινωνία.

Είναι δε αδιανόητο για μια κυβέρνηση που θέλει να αυτοαποκαλείται φιλολαϊκή, από τη μια να επιτρέπει στα γεράκια της κερδοσκοπίας να κλέπτουν το δημόσιο χρήμα και από την άλλη να ζητά από τους μισθοσυντήρητους και τους χαμηλοεισοδηματίες να κάνουν αιματηρές θυσίες για διάσωση των δημοσιονομικών.

Αφουγκραζόμενοι τους κινδύνους που ελλοχεύουν, προειδοποιούμε ότι αν οι οικονομικοί κερδοσκόποι και οι πολιτικοί καιροσκόποι αφεθούν να επιτελούν το ολέθριο έργο τους χωρίς να τιμωρούνται, τότε η διαδρομή της Κύπρου δεν μπορεί να είναι άλλη από τη θλιβερή πορεία της Ελλάδας η οποία αντί να εκπέμπει σεβασμό στους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτεί ελεημοσύνη για να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά το οικονομικό της οικοδόμημα.

2. Επαναλαμβανόμενη η απορία για τα καύσιμα (του Μάριου Χριστοδούλου,  «Φιλελεύθερος», 15/4/11, σελ.17)

ΚΑΘΕ μέρα στον δρόμο για τη δουλειά συναντώ αρκετά πρατήρια καυσίμων και πάντα κάνω την ίδια σκέψη. Μία σκέψη-απορία, την οποία κατά καιρούς επαναλαμβάνω από αυτή εδώ τη στήλη, αλλά δυστυχώς... Είναι σαν να ρίχνεις αβγά στον τοίχο! Ακούς πάντα τις ίδιες αιτιολογίες...

Η απορία μου λοιπόν για άλλη μία φορά, Αντώνη (υπουργός Εμπορίου), είναι απλή. Πριν από τρία χρόνια το πετρέλαιο στη διεθνή αγορά πωλείτο προς $170 το βαρέλι περίπου και ο καταναλωτής στην Κύπρο το αγόραζε στο €1,17 περίπου το λίτρο. Σήμερα πωλείται $110 το βαρέλι και το αγοράζουμε €1,26 το λίτρο! Και να ’ταν μόνο τα καύσιμα; Αν υπολογίσουμε σαν πρώτη ύλη που είναι ότι ακολουθούν και σειρά αυξήσεων σε όλα τα υπόλοιπα αγαθά, τότε καταλαβαίνετε τη διαφορά.

Δεν είμαι μαθηματικός ούτε και οικονομολόγος. Άλλωστε δεν χρειάζεται, οι πράξεις είναι τόσο απλές και η λογική ξεκάθαρη, γιατί η διαφορά είναι μεγάλη και η κοροϊδία σε βάρος του λαού εμφανής. Καθώς επίσης ούτε και έχει σχέση με τις διάφορες καραμέλες που μας σερβίρουν κατά καιρούς. Ο καθένας τα του οίκου του. Η οικονομία μας τρίζει... κι αυτό φαίνεται μέσα από την καθημερινότητα και το καλάθι της νοικοκυράς που η κυβέρνηση αγνοεί. Ειδικά στην Κύπρο η κατάντια αυτή προέρχεται πολύ λίγο από την κρίση και πάρα πολύ από την κυβερνητική διαχείριση.

3. www.akida.info: H ιστοσελίδα για τον εκπαιδευτικό της Δημοτικής Εκπ/σης

Ολοκληρωμένο υλικό για ότι χρειάζεται ο κάθε διευθυντής στο σχολείο του, είτε παλιός είτε νέος στη θέση, στο παράθυρο εκπαιδευτική διοίκηση / έντυπα για τις λειτουργίες της διοίκησης.

Βρείτε πληροφορίες για το νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση του CIIM, που προσφέρεται ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ κι είναι αναγνωρισμένο από το ΣΕΚΑΠ, το ΚΥΣΑΤΣ και την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, πατώντας στο μπλε εικονίδιο του CIIM στην δεξιά στήλη της ιστοσελίδας.  

Πέρα από το πλουσιότατο εκπαιδευτικό υλικό για τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά, που σχεδόν καλύπτει όλη την ύλη των περισσότερων τάξεων,  στα Πορίσματα Συνεδρίων μπορείτε να βρείτε τις εισηγήσεις και τα πορίσματα των τελευταίων συνεδρίων μας, στα Επίκαιρα μπορείτε να βρείτε υλικό, για το Πάσχα και  πληθώρα παρουσιάσεων και κειμένων για Κυκλοφοριακή Αγωγή κι όχι μόνο!  

Ευχαριστούμε όλους τους συνάδελφους, που μας εμπιστεύθηκαν το υλικό τους!

Ενημερωθείτε για μισθολογικά θέματα (μισθοί, αποκοπές φόρου εισοδήματος, υπερφορολόγηση για την τριετία 2008-2011) από τα κείμενα της ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ στην 1η σελίδα.

Τέλος, τα δικά σας σχόλια και οι εργασίες είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση akida@akida.info.

Σημείωση: Σε περίπτωση που δε θέλετε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου Ενημέρωσης & Κατάρτισης, παρακαλούμε όπως στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση akida@akida.info και θα διαγραφείτε. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν εμφανίζεται σε κανένα υπολογιστή των υπόλοιπων παραληπτών του Δελτίου. Για οτιδήποτε άλλο θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.akida.info ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση akida@akida.info. Δεσμευόμαστε να σας απαντήσουμε εντός 3 ημερών.

Εκδίδεται από την Οργανωτική Γραμματεία της Α.Κί.ΔΑ. 

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Τρίτη,
01/10/2019 18:46