Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 202 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Αύξηση της τιμής των καυσίμων και εκπαιδευτικοί

Αύξηση της τιμής των καυσίμων και εκπαιδευτικοί

 

Στο τέλος του 2010 η τιμή των καυσίμων κίνησης ήταν περίπου € 1 το λίτρο. Ακολούθησαν απανωτές αυξήσεις και σήμερα, στα μέσα του 2011,  οι τιμές των καυσίμων έχουν σταθεροποιηθεί  περίπου στο € 1, 25 καταγράφοντας μέση αύξηση 25%.

Η σταθεροποίηση των αυξημένων τιμών των καυσίμων επηρεάζει δυσμενέστατα τους εκπαιδευτικούς δημοτικής , που είναι υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν σε όλες τις περιοχές της Κύπρου πληρώνοντας αυξημένα ποσά για καύσιμα και φθορές.

Οι δάσκαλοι ζουν κυρίως σε αστικές περιοχές, ενώ τα σχολεία είναι διασκορπισμένα σε όλες τις περιοχές της Κύπρου. Εκατοντάδες δάσκαλοι ταξιδεύουν από πόλη σε πόλη ή στην ορεινή ύπαιθρο για να διδάξουν. Αυτοί οι συνάδελφοι δαπανούν μέχρι και 20% του εισοδήματος τους για καύσιμα, συντήρηση οχήματος και ενοίκια. Υπολογίζεται ότι ένας δάσκαλος που ταξιδεύει μόνος του τη διαδρομή Λευκωσίας – Λάρνακας χρειάζεται € 200 μηνιαίως μόνο για καύσιμα.

Μέχρι το 2011 οι δάσκαλοι της υπαίθρου έπαιρναν επίδομα ενοικίου-οδοιπορικών. Η κατάργηση του  επιδόματος και οι απανωτές αυξήσεις έκτοτε, λόγω καταναλωτικών φόρων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και πετρελαϊκής κρίσης, έχουν υπονομεύσει σοβαρά το εισόδημα όσων συναδέλφων ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους.

Η ΠΟΕΔ πρέπει να ζητήσει ουσιαστικά αντισταθμίσματα για το χαμένο εισόδημα των δασκάλων που ταξιδεύουν για υπηρεσιακούς λόγους. Θα μπορούσε για παράδειγμα να ζητήσει από την κυβέρνηση κουπόνια για αφορολόγητα καύσιμα ή επιδότηση καυσίμων, αυστηρά και μόνο για υπηρεσιακούς σκοπούς. Ακόμα Θα μπορούσε να ζητήσει οργάνωση ειδικών διαδρομών λεωφορείων, με επιδοτημένο εισιτήριο, από πόλη σε πόλη, για μεταφορά  εκπαιδευτικών.

 Επιπλέον η ΠΟΕΔ πρέπει να χρησιμοποιήσει την αύξηση της τιμής των καυσίμων ως ουσιαστικό αντεπιχείρημα, αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να επιβάλει μείωση μισθών.

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10