Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 132 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Όχι σε δεύτερο κουτσούρεμα της ΑΤΑ

Όχι  σε δεύτερο κουτσούρεμα της ΑΤΑ

 

Το 1998 η κυβέρνηση Κληρίδη αφαίρεσε την επίδραση των καταναλωτικών φόρων από τον υπολογισμό του τιμαριθμικού επιδόματος. Ακολούθησε η φορολογική καταιγίδα της εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι καταναλωτικοί φόροι που επιβλήθηκαν ανέβασαν το κόστος ζωής, πλην όμως το κουτσούρεμα της ΑΤΑ από την κυβέρνηση Κληρίδη οδήγησε σε σημαντική απώλεια μισθών, αφού αυξήσεις τιμών λόγω καταναλωτικών φόρων δεν συνυπολογίστηκαν στον καθορισμό του τιμαριθμικού επιδόματος.

 

Το κόμμα της αριστεράς ορθά αντέδρασε τότε στο κουτσούρεμα, πλην όμως, όταν ανήλθε το ίδιο στην κυβέρνηση, δεν έκανε τίποτα για αποκατάσταση του τιμαριθμικού επιδόματος στην προηγούμενη μορφή του. Και όχι μόνο αυτό!

Σήμερα  ακούγονται παράξενα πράγματα από τα επίσημα χείλη της κυβερνώσας αριστεράς. Ναι μεν παραδέχονται ότι η ΑΤΑ είναι ευλογία. Από την άλλη όμως είναι έτοιμοι για διάλογο  με τους κοινωνικούς εταίρους για τον εκσυγχρονισμό  του τιμαρίθμου. Στα πλαίσια αυτά η  κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει την επιβολή πλαφόν στην ΑΤΑ και τη μη καταβολή της στο μέρος του μισθού που θα υπερβαίνει το όριο που θα τεθεί.

 

Η ΑΚΙΔΑ δηλώνει κάθετα αντίθετη στο διαφαινόμενο δεύτερο κουτσούρεμα της ΑΤΑ. Η τιμαριθμική αναπροσαρμογή διατηρεί το επίπεδο ζωής των μισθωτών και περιφρουρεί την εργατική ειρήνη. Αν η ΑΤΑ πληγεί, το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών θα οδηγηθεί μακροπρόθεσμα σε καταβαράθρωση και θα βιώσουμε όλοι ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα.

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
12/07/2019 10:28