Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 204 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Δελτίο Ενημέρωσης και Κατάρτισης Α.Κί.Δα 160 (30/12/2008)

Εκδίδεται από την Οργανωτική Γραμματεία της Α.Κί.ΔΑ.

 

Θέματα:

1. Νέο ΔΣ Α.Κί.ΔΑ.

2. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ

3. Απαράδεχτες διαφημίσεις για συνέδριο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

4. Άνισες ευκαιρίες ανέλιξης εκπαιδευτικών της δημοτικής εκπαίδευσης, του συνάδελφου Μιχάλη Πόλη

5. www.akida.info: Η ιστοσελίδα για τον εκπαιδευτικό της Δημοτικής Εκπαίδευσης

 

 

1. Νέο ΔΣ Α.Κί.ΔΑ.

Έγινε στις 20 Δεκεμβρίου η εκλογή του νέου ΔΣ Α.Κί.ΔΑ. για την τριετία 2008-11. Το νέο Συμβούλιο συμμετέχουν 55 μέλη από όλη την Κύπρο:

Χάρης Χαραλάμπους – Πρόεδρος 

Πεγειώτης Γιάννης – Αντιπρόεδρος

Θεοδώρου Αντρέας – Γενικός Γραμματέας

Σιαμπής Γιώργος – Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας

Ιωαννίδης Χαράλαμπος – Γενικός Ταμίας

Πόλης Μιχάλης &  Κυπριανού Δημήτρης – Βοηθοί Γενικοί Γραμματείς

Ευθυμίου Τιμόθεος & Ζερβός Ιωσήφ - Βοηθοί Οργανωτικοί Γραμματείς

Χ΄΄ Λεωνίδας Στάθης & Σαββίδης Θανάσης – Βοηθοί Γενικοί Ταμίες

Μέλη:

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γενικός Γραμματέας Π.Ο.Ε.Δ.

Απόστολος Αποστολίδης, Β. Γεν. Οργαν. Γραμματέας Π.Ο.Ε.Δ.

(ΛΕΥΚΩΣΙΑ): Γεωργιάδου Αγάθη, Γωγάκη Ηλιάνα, Ηροδότου Ηρόδοτος, Πιερή Ανδρομάχη, Ιωάννου Κατερίνα, Κλεάνθους Έλενα, Λουκά Παντελής, Παπανικολάου Νικόλας, Παλλήκαρου  Έλενα, Ζάκου Θεοδώρα 

(ΛΕΜΕΣΟΣ): Κεραυνός Νίκος, Κωνσταντίνου Σοφία, Κονναρή Σάλλη, Ηροδότου Μιχάλης, Παρπούνα Κοσμά Έλενα, Παπαθεοδούλου Κωνσταντίνος

(ΛΑΡΝΑΚΑ): Παπαχριστοφόρου Δημήτρης, Μιχαήλ Αλεξία, Ντουρής Παναγιώτης, Ιεροδιακόνου Κώστας, Πιτσιλλής Μάριος

(ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ): Φλουρής Γιώργος, Κατσαντώνη Δέσποινα, Χαραλάμπους Κυριάκος, Φλουρή Μαρία, Κεφάλας Μιχάλης, Μουστακάς Μιχάλης, Τριανταφυλλή Χιονούλλα, Σωτηριάδης Χριστόφορος

(ΠΑΦΟΣ): Χριστοδούλου Θεοδόσης, Χριστοδούλου Αιμίλιος, Σαββίδης Θάνος, Στυλιανού Μαρία,

Ανδρέου ΄Αρτεμις, Κουρούσιης Μιχάλης, Ζήνωνος Μιρέττα

(ΜΟΡΦΟΥ): Παφίτης Στέλιος, Κωνσταντίνου Άντρη, Βασιλείου Σάββας

   (ΚΕΡΥΝΕΙΑ): Καρμιώτης Σωτήρης

 

 

2. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ

ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Παραδόθηκαν στην ηγεσία της ΠΟΕΔ από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού (18.12.08) οι στόχοι και η φιλοσοφία των Αναλυτικών Προγραμμάτων. Το έγγραφο φέρει τον τίτλο «Αναλυτικό Πρόγραμμα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας» και είναι καρπός των εργασιών της επιτροπής για τη διαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων. Το περιεχόμενο του εγγράφου αποτελεί την πρόταση της επιτροπής στο Συμβούλιο Δημοτικής και Μέσης.

ΠΑΝΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ FORUM

Συνήλθε στις 19.12.08 στα γραφεία της ΣΕΚ το πανσυνδικαλιστικό forum, στο οποίο συμμετέχει το σύνολο των συντεχνιών του τόπου. Στη συνάντηση κατατέθηκαν απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας του εργατικού συμβουλίου, την εκπροσώπηση των συντεχνιών που δεν συμμετέχουν στο εργατικό συμβούλιο και τα θέματα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Ανεργιακού Ταμείου. Επίσης κατατέθηκαν απόψεις για το θεσμικό πλαίσιο του Πανσυνδικαλιστικού φορέα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕΔ – ΔΟΕ:

Έγινε στις 13.12.2008 συνάντηση της ΠΟΕΔ με την ηγεσία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας για το ετήσιο Πανελλήνιο συνέδριο, που φέτος θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στη Λάρνακα.

ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Παραδόθηκε έγγραφο με εισηγήσεις που αφορούν στην επέκταση του θεσμού του ενιαίου ολοήμερου σχολείου με βάση τα πορίσματα της Επιτροπής Αξιολόγησης του θεσμού. Το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης προτείνει αλλαγές στα Αναλυτικά Προγράμματα, Επιμόρφωση Προσωπικού και Αλλαγές στα: Ωρολόγιο Πρόγραμμα, Ενδιαφέροντα, Αγγλικά, Κατ΄οίκον Εργασία, Αγορά Υπηρεσιών, Στελέχωση, Διεύθυνση, Σίτιση, Κτιριακή Υποδομή και Αγωγή Ζωής . Ταυτόχρονα προτείνει επέκταση του θεσμού σε μικρό αριθμό σχολείων, ένα σε κάθε πόλη και σε δύο περιφερειακά σχολεία της Λευκωσίας.

Η Α.Κί.ΔΑ. ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ Ή ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΉ ΔΙΑΘΕΣΗ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΟ Δ.Σ. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΟΧΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ.

ΕΓΚΑΙΡΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ-ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Δόθηκε από μέρους του ΥΠΠ έγγραφο με εισηγήσεις που αφορούν στην έγκαιρη στελέχωση και τη διασφάλιση σταθερότητας του διδακτικού προσωπικού. Οι εισηγήσεις αυτές επηρεάζουν τα χρονοδιαγράμματα υποβολής αναγκών, αυξάνουν τις οργανικές θέσεις, τους κανονισμούς μεταθέσεων και μετακινήσεων καταργώντας σε πολλές περιπτώσεις το υφιστάμενο σύστημα μονάδων και θέτοντας ως προτεραιότητα τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Επίσης, επανέρχεται το θέμα τροποποίησης του ορισμού της  «έδρας».

Η Α.Κί.ΔΑ. ΘΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΑΥΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΟΕΔ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

 

 

3. Απαράδεχτες διαφημίσεις για συνέδριο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Παρακολουθήσαμε όλοι στις τηλεοράσεις μας μια σειρά πανάκριβων -σε χρόνο- διαφημίσεων για τη σημασία των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής της εκπαίδευσης. Οι διαφημίσεις προωθούσαν ανάλογο συνέδριο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, που έγινε στο ξενοδοχείο HILTON στις 13.12.2008.

Το περιεχόμενο και η ουσία των διαφημίσεων μας εξέπληξαν δυσάρεστα, αφού έδιναν την εντύπωση πως αναφέρονταν σε εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικά συστήματα τριτοκοσμικής χώρας! Μια δασκάλα που της πέφτουν τα απαρχαιωμένα της εποπτικά και μετά η αποκάλυψη: οι οθόνες και οι εκπαιδευτικές εφαρμογές των ΗΥ.

Μια ετεροχρονισμένη διαφήμιση υπεραπλουστευμένων νοημάτων, που ίσως να είχε αξία, αν προβαλλόταν τη δεκαετία του ΄80. δημιουργείται εύλογο το ερώτημα εάν αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος και η μοναδική εκπαιδευτική δίοδος απορρόφησης διαρθρωτικών κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά τα πεπραγμένα του συνεδρίου, σύμφωνα με πολλές και διασταυρωμένες απόψεις συναδέλφων που συμμετείχαν, σίγουρα θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερα.

 

 

4. Άνισες ευκαιρίες ανέλιξης εκπαιδευτικών της δημοτικής εκπαίδευσης, του συνάδελφου Μιχάλη Πόλη

Στις 5.12.2008 η ΕΕΥ προκήρυξε 272 θέσεις προαγωγής β. δ/ντών και δ/ντών στη μέση γενική εκπαίδευση, αλλά μόνο 95 στη δημοτική. Αν νομίζετε ότι οι αριθμοί είναι συμπτωματικοί, ακούστε παρακάτω: Το 2007-2008 προήχθησαν 297 εκπαιδευτικοί στη μέση αλλά μόνο 118 στη δημοτική. Όμως υπάρχει και συνέχεια: η επίσημη έκθεση της ΕΕΥ μας πληροφορεί ότι το 2006 είχαμε 347 προαχθέντες στη μέση εκπαίδευση έναντι μόνο 140 στη δημοτική. Αντίστοιχα το 2005 είχαμε 333 προαχθέντες καθηγητές και μόνο 105 δασκάλους. Οι θέσεις προαγωγής είναι σημαντικά αυξημένες στη μέση γενική εκπαίδευση, αφού υπάρχουν 840 β.δ/ντές και 216 β.δ/ντές Α΄ έναντι μόνο 695 θέσεων β. δ/ντών στη δημοτική εκπαίδευση! Οι β.δ/ντές Α΄ στη μέση είναι εξισωμένοι μισθολογικά με τους διευθυντές δημοτικού! Για να υπάρχει η ίδια αναλογία     β.δ/ντών στη δημοτική, όπως στη μέση, πρέπει να ιδρυθούν 282 θέσεις επιπλέον στη δημοτική εκπαίδευση και 60 στη προδημοτική, η οποία είναι ο φτωχός συγγενής, αφού οι νηπιαγωγοί βρίσκονται στον τομέα των προαγωγών σε χειρότερη θέση ακόμα και από τους δασκάλους!

Τα πιο πάνω δεδομένα και πλείστα άλλα, αποκαλύπτονται στην έρευνα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα μας. Παράλληλα διαφαίνονται και οι τεράστιες ευθύνες της ΠΟΕΔ πο δεν ενεργεί για κατοχύρωση των μελών της,  σε αντίθεση με την ΟΕΛΜΕΚ, που κατοχύρωσε ευκαιρίες ανέλιξης για τα μέλη της!

 

 

5. www.akida.info: Η ιστοσελίδα για τον εκπαιδευτικό της Δημοτικής Εκπαίδευσης

Με νέα εμφάνιση και πλουσιότατο υλικό η ιστοσελίδα μας www.akida.info  είναι ο ιστοχώρος, που μπορεί να σας προσφέρει ότι χρειάζεστε για την εργασία σας.

Τoν τελευταίο μήνα έχει φορτωθεί νέο υλικό: Ελληνικά Α΄ τάξης (όλη η ύλη!), Ελληνικά Ε΄ τάξης ενότητες 4 και 6, Ελληνικά Στ΄ τάξης ενότητα 6, Ιστορία Στ’ εικόνες, Οικοκυρικά, Γεωγραφία Στ’ (σχεδόν όλη η ύλη!),  Ελληνικά Δ!

Κι όπως πάντα υπάρχει:

εκπαιδευτικό υλικό: για ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΟΙΚΟΚΥΡΙΚΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ όλων των τάξεων

επίκαιρο υλικό για όλες τις σχολικές εκδηλώσεις: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ενημερωτικό υλικό για πληθώρα συνδικαλιστικών θεμάτων για να είστε πλήρως ενημερωμένοι, τις κυριότερες εγκυκλίους της ΠΟΕΔ και του ΥΠΠ και ενημέρωση για εκδηλώσεις

το εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό μας δελτίο με τα τελευταία νέα και απόψεις της Α.Κί.ΔΑ.,

έρευνες – μελέτες - άρθρα για βελτίωση του καθημερινού εκπαιδευτικού μας έργου,

σύνδεση με πληθώρα εκπαιδευτικών σελίδων, περιλαμβανομένων των Υπουργείων Παιδείας Κύπρου και Ελλάδας και της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας,

σύνδεση με τις σπουδαιότερες κυπριακές και ελλαδικές εφημερίδες,

επιμόρφωση (νέα θεματική στήλη) με πλούσιο υλικό από περιοδικά και οργανισμούς, που μπορεί να βοηθούν τον εκπαιδευτικό στην καθημερινή του δουλειά.

Όσοι συνάδελφοι θέλουν να μοιραστούν το υλικό που έχουν με όλους τους συνάδελφους, μπορούν να το αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνσή μας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Σημείωση: Σε περίπτωση που δε θέλετε να είστε παραλήπτης του Δελτίου Ενημέρωσης & Κατάρτισης, παρακαλούμε όπως στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα διαγραφείτε. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν εμφανίζεται σε κανένα υπολογιστή των υπόλοιπων παραληπτών του Δελτίου. Για οτιδήποτε άλλο θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.akida.info ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Δεσμευόμαστε να σας απαντήσουμε εντός 3 ημερών.

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10