Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 161 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Δελτίο Ενημέρωσης και Κατάρτισης Α.Κί.Δα 159 (16/12/2008)

Εκδίδεται από την Οργανωτική Γραμματεία της Α.Κί.ΔΑ.

 

Θέματα:

1. Έκφραση συλλυπητηρίων

2. Για βιβλία Ιστορίας... ο Λόγος;

3. Απαράδεκτη απόφαση του ΔΣ ΠΟΕΔ: Ξεπουλά κεκτημένα για εξυπηρέτηση κομματικών - κινησιακών συμφερόντων

4. Βοηθός Διευθυντής: Ο χαμάλης για όλες τις δουλειές

5. Ο χρόνος περνά το ίδιο για δασκάλους και για καθηγητές;

6. Γονική άδεια

7. www.akida.info: Η ιστοσελίδα για τον εκπαιδευτικό της Δημοτικής Εκπαίδευσης

 

 

1. Έκφραση συλλυπητηρίων

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών συμμετέχει στο πένθος για τον αδόκητο θάνατο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Η προσφορά του στους αγώνες του Ελληνισμού της Κύπρου θα παραμείνει στην Ιστορία ως παράδειγμα συνέπειας, σθένους και μαχητικότητας. Στα θετικά της διακυβέρνησής του σημειώνουμε τη θεσμοθέτηση της Δημόσιας υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης καθώς και τη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων διορισμού και προαγωγής.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του, καθώς και σε ολόκληρο τον Ελληνικό Κυπριακό λαό, του οποίου υπήρξε ένας εκ των πολιτικών ηγετών με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας του.

 

 

2. Για βιβλία Ιστορίας... ο Λόγος;

Η παρούσα χρονική συγκυρία είναι από τις πιο δύσκολες για τα εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά πράγματα του τόπου. Η παιδεία είναι δέσμια ενός ογκώδους κειμένου που κυριολεκτικά λειτουργεί ως ανάχωμα για κάθε απόπειρα αποτελεσματικού διαλόγου. Η επίσημη πλευρά ακολουθεί κομματική γραμμή διαχείρισης αντί μια διευρυμένη και ανοικτή διοίκηση ποιοτικής αναβάθμισης της εκπαίδευσης του τόπου. Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση, κομματικά κινούμενη, προτιμά τις μάχες των πρωτοσέλιδων αντί μια δομημένη συστηματική κριτική του κυβερνητικού έργου στο χώρο της εκπαίδευσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ακραίων ιδεοληψιών και κομματικών ξεκαθαρισμάτων και παλαιών λογαριασμών κομματικής εμπάθειας και ερμηνείας της ιστορίας του εικοστού αιώνα της Κύπρου  είναι μάλλον απίθανο να τελεσφορήσουν πρωτοβουλίες για λύση υπαρκτών προβλημάτων της παιδείας. Απλά λίστες ευνοούμενων κομματικών στελεχών θα κατακλύζουν τα ανάλογα γραφεία. Τα παιδιά που είναι στο κόμμα θα προχωρούν και θα παρελαύνουν κτίζοντας ζηλευτές καριέρες σε βάρος των υπόλοιπων που ακόμα ελπίζουν σε πραγματική μεταρρύθμιση κι όχι ευχολόγια. Μακάρι να διαψευστούμε.

 

 

3. Απαράδεκτη απόφαση του ΔΣ ΠΟΕΔ: Ξεπουλά κεκτημένα για εξυπηρέτηση κομματικών - κινησιακών συμφερόντων!

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καταγγέλλει την απαράδεκτη υιοθέτηση τροποποιήσεων στο πλαίσιο μεταθέσεων των εκπαιδευτικών από το πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ. Συγκεκριμένα στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των Κινήσεων ΠΑΔΕΔ και  ΔΗΚΙ, καθώς και ο εκ Λεμεσού εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συνεργασίας, σχηματίζοντας πλειοψηφία προχώρησαν στην υπερψήφιση πρότασης προς τα Θεσμικά όργανα της Πολιτείας που αλλοιώνει τις έδρες μεταθέσεων στην πόλη και επαρχία Λεμεσού. Με την απόφαση τους αυτή διογκώνουν την έδρα «Λεμεσός» εντάσσοντας σε αυτή 9 νέα σχολεία (τα σχολεία της εκπαιδευτικής περιφέρειας της Λεμεσού από 28 γίνονται 37!), που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ξεχωριστή μετάθεση με συντελεστή μονάδων ως διαφορετική κοινότητα: Άγιος Αθανάσιος (Α΄ και Β΄), Γερμασόγεια, Πολεμίδια (Α΄, Β΄ και Γ΄), Λινόπετρα, Ποταμός της Γερμασόγειας (Α΄ και Β΄). (Αφαιρείται δηλ. και η μία μονάδα μεταθέσεων που έπαιρνε ο κάθε συνάδελφος που υπηρετούσε σε κάποιο από τα 9 σχολεία).

Για να αντιληφθούν όλοι οι συνάδελφοι την τροποποίηση, είναι σαν να προτείνουμε στην ΕΕΥ: Η Λακατάμεια να γίνει Λευκωσία, η Αραδίππου να γίνει Λάρνακα κτλ.!!!!

Αυτά σε ό, τι αφορά τους συναδέλφους μας που κατοικούν στη Λεμεσό και στα προάστιά της. Στην επαρχία Λεμεσού όμως υπηρετούν και ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών από τη Λευκωσία και τη Λάρνακα. Η διευθέτηση αυτή τους στερεί το δικαίωμα της άμεσης μετάθεσης και τοποθέτησης από την ΕΕΥ στα σχολεία της ανατολικής Λεμεσού, Άγιος Αθανάσιος, Λινόπετρα, Γερμασόγεια και Ποταμό της Γερμασόγειας. Καθίστανται μέλη όλης της ομάδας συναδέλφων των οποίων την τοποθέτηση και μετακίνηση διαχειρίζεται το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λεμεσού. Δυστυχώς τα αποτελέσματα αυτής της διαχείρισης, την οποία επικροτεί και η ηγεσία του Επαρχιακού Γραφείου ΠΟΕΔ Λεμεσού (βλέπε ΠΑΔΕΔ), ήταν στη μεγάλη τους πλειοψηφία δυσμενή για τους συναδέλφους από άλλες επαρχίες.

Επιπρόσθετα, η υιοθέτηση της πιο πάνω πρότασης από το Δ.Σ της ΠΟΕΔ με τις ψήφους της ΠΑΔΕΔ και της ΔΗΚΙ, καθώς και του εκ Λεμεσού εκπροσώπου της Αγωνιστικής Συνεργασίας αποτελεί μια προσβλητική απόφαση, γιατί δεν προηγήθηκε ενημέρωση των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών, όπως ορίζει το καταστατικό της ΠΟΕΔ και η συνδικαλιστική ηθική και δεοντολογία, σε περιπτώσεις αλλοίωσης της καθημερινότητας των μελών. Γνωρίζουμε μάλιστα, ότι σε επίσκεψη κλιμακίων της ΠΟΕΔ Λεμεσού, σε κάποια σχολεία της περιοχής, συνάντησαν αντίδραση από συναδέλφους στην εν λόγω πρόθεση και αδυνατούσαν να απαντήσουν στην επιχειρηματολογία που τους αντέταξαν.

Είναι άξιο απορίας ποια είναι η λογική αυτής της απόφασης και προς τι όλος αυτός ο ζήλος για αυτή την επιβολή, χωρίς μάλιστα να ρωτηθούν οι συνάδελφοι για την επικίνδυνη για τις εργασιακές τους συνθήκες αλλαγή;

Γιατί τόση σπουδή για πειραματισμούς και αλλαγές του πλαισίου μεταθέσεων μόνο στη Λεμεσό;

Καλούμε την ΠΑΔΕΔ και τη ΔΗΚΙ να απαντήσουν τόσο στους λεμεσιανούς συναδέλφους αλλά και στους συναδέλφους από τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την Αμμόχωστο που εξαναγκάζονται να υπηρετήσουν στην πόλη και τα προάστια της Λεμεσού.

Σημειώνουμε δε, ότι στα πλαίσια της προσπάθειας που επαγγέλλεται το ΥΠΠ αυτές τις μέρες, για έγκαιρη στελέχωση των σχολείων, στο έγγραφο εργασίας του ανάμεσα σε άλλα προτείνει διάφορες ρυθμίσεις που έχουν σχέση με την έδρα και την έκταση των εκπαιδευτικών περιφερειών. Για να διεξέλθουμε αυτή τη διαδικασία διαλόγου με επιτυχία και να διασφαλίσουμε το καλύτερο για τους συναδέλφους, απαιτείται συνδικαλιστική ωριμότητα και σταθερότητα σε θέσεις και αρχές. Προσεγγίσεις όπως οι πιο πάνω, ελπίζουμε να αποφευχθούν, διαφορετικά θα προσφέρουμε στους δασκάλους και τις νηπιαγωγούς τις χείριστες υπηρεσίες.

 

 

4. Βοηθός Διευθυντής: Ο χαμάλης για όλες τις δουλειές

Ο β. δ/ντής έχει τα πλήρη διδακτικά καθήκοντα ενός απλού δασκάλου (συνήθως Στ΄ τάξης) και επιπλέον πρέπει να είναι το δεξί χέρι του διευθυντή στη διοίκηση του σχολείου. Για να διεκπεραιώσει τα διοικητικά του καθήκοντα η υπηρεσία του δίνει μόνο 16 λεπτά την ημέρα απαλλαγή από διδακτικό έργο. Αν νομίζετε ότι υπερβάλλουμε ξαναφρεσκάρετε λίγο τα μαθηματικά σας: Ένας δάσκαλος που προάγεται σε β. δ/ντη μετά την συμπλήρωση του 20ου έτους υπηρεσίας, πέφτει από τις 25 στις 23 περιόδους την εβδομάδα, δηλαδή του δίνεται απαλλαγή 80:5=16΄ ημερησίως, προφανώς για διοικητικό έργο! Και μερικά σχετικά ερωτήματα προς την ΠΟΕΔ:

● Γνωρίζουμε ότι οι β. δ/ντες στην μέση εκπαίδευση έχουν τον μισό διδακτικό χρόνο από τους β.δ/ντες της δημοτικής; Αν ένας β. δ/ντης σε γυμνάσιο έχει διδακτικό χρόνο 10-14 περιόδους εβδομαδιαίως, γιατί εμείς πρέπει να διδάσκουμε 23 περιόδους την εβδομάδα;

● Δεν είναι εξευτελισμός, όταν ένας β. δ/ντής μας εργάζεται τον ίδιο διδακτικό χρόνο με ένα συμβασιούχο πρωτοδιόριστο καθηγητή;

● Δεν είναι κοροϊδία να ακούμε ότι το 2001 πετύχαμε τη μισθολογική εξίσωση δασκάλων και καθηγητών; Αν είχαμε πετύχει κάτι τέτοιο, γιατί οι δικοί μας β. δ/ντες ανελίσσονται στην κλίμακα Α11+2 προσ., ενώ οι β. δ/ντες των γυμνασίων στην  Α12+2 προσ.;

● Γιατί όταν η ΟΕΛΜΕΚ πέτυχε το 2002 τη δημιουργία εκ του μηδενός 240 θέσεων β. δ/ντη Α με κλίμακα Α12+2 προσ., δεν διεκδικήσαμε τη δημιουργία ανάλογης θέσης στη δημοτική εκπαίδευση; Γιατί κατάπιαμε χωρίς διαμαρτυρία την εξευτελιστική για τον κλάδο εξίσωση του διευθυντή δημοτικού σχολείου με τον β. δ/ντη σχολείου μέσης;

Γιατί δεν υπάρχει κλαδική επιτροπή β. δ/ντων στην ΠΟΕΔ;

Πότε επιτέλους θα εγκαταλείψουμε την απάθεια και θα διεκδικήσουμε τα αυτονόητα ως κλάδος;

 

 

5. Ο χρόνος περνά το ίδιο για δασκάλους και για καθηγητές;

Η μείωση του διδακτικού χρόνου με την παρέλευση των ετών υπηρεσίας αποτελεί ένα είδος άτυπης προαγωγής για τον παλαίμαχο εκπαιδευτικό. Ακόμα αποτελεί ανακουφιστική πράξη για τους παλαιότερους συναδέλφους, των οποίων οι φυσικές αντοχές μειώνονται με την παρέλευση του αδυσώπητου χρόνου. Μελετώντας κάποιος τα εργασιακά δεδομένα της δημόσιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης ανακαλύπτει ότι: Ο πρωτοδιόριστος καθηγητής γυμνασίου εργάζεται 24 περιόδους. Ο απλός καθηγητής με 21 χρόνια υπηρεσίας εργάζεται 18 περιόδους, ή ποσοστό 75% του χρόνου του πρωτοδιόριστου συναδέλφου του. Η συνολική μείωση διδακτικού χρόνου λόγω ετών υπηρεσίας ανέρχεται στο 25%. Απ’ την άλλη, ο πρωτοδιόριστος δάσκαλος εργάζεται 29 περιόδους. Ο απλός δάσκαλος με 21 χρόνια εργάζεται 25 περιόδους, ή ποσοστό 86,2% του χρόνου του πρωτοδιόριστου συναδέλφου του. Η συνολική μείωση διδακτικού χρόνου του δασκάλου, λόγω ετών υπηρεσίας ανέρχεται στο 13,8%. Εύλογα τα ερωτήματα που προκύπτουν:

Αν ο καθηγητής δικαιούται 25% μειώσεις διδακτικού χρόνου μετά τη συμπλήρωση 20ετίας, γιατί ο δάσκαλος δικαιούται τη μισή ποσοστιαία μείωση στο ίδιο χρονικό ορόσημο;

● Ανεξαρτήτως του αν κάποιος πιστεύει  ή όχι στην εξίσωση διδακτικού χρόνου δασκάλων και καθηγητών, δεν είναι προφανές ότι ο χρόνος περνά το ίδιο για όλους; Αφού ο καθηγητής με 21 χρόνια διδάσκει το 75% του διδακτικού χρόνου του πρωτοδιόριστου καθηγητή, δεν είναι απόλυτα λογικό, κατ' αναλογία, ο απλός δάσκαλος με 21 χρόνια υπηρεσίας να έχει διδακτικό χρόνο ίσο με το 75% του αντίστοιχου χρόνου του πρωτοδιόριστου δασκάλου; 

● Μήπως ο χρόνος κυλάει πιο αργά στη δημοτική εκπαίδευση; Μήπως  τελικά ως κλάδος δεν διεκδικούμε τα αυτονόητα που προκύπτουν από την απλή λογική; Αν βάλετε ένα μαθητή έκτης δημοτικού να υπολογίσει το 75% του 29 θα σας πει ότι αυτό είναι 21,75 και όχι 25. Δεν είναι φανερό άραγε ότι, με βάση την αρχή της αναλογίας ο διδακτικός χρόνος του δασκάλου με 21 έτη υπηρεσίας πρέπει να είναι 22 διδακτικές περίοδοι και όχι 25 που είναι σήμερα;

Θα ξυπνήσουμε επιτέλους ή θα παραμείνουμε στο λήθαργο της απραξίας;

 

 

6. Γονική άδεια, του Μιχάλη Πόλη

Το 2002 ψηφίστηκε ο Νόμος για τη γονική άδεια, με σκοπό να δώσει στους γονείς ποιοτικό χρόνο για τη σωστή ανατροφή των παιδιών τους. Αν και είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, σε μεγάλο βαθμό καθίσταται δώρο άδωρο για τους γονείς, εφόσον είναι άδεια άνευ απολαβών και ελάχιστοι μπορούν να έχουν την πολυτέλεια να στερηθούν τις απολαβές τους, έστω για μια εβδομάδα.

Στη νέα μελέτη του συνάδελφου Μιχάλη Πόλη, περιγράφονται με λεπτομέρεια οι προϋποθέσεις, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ληπτών της γονικής άδειας. Επιπλέον γίνονται εισηγήσεις για βελτίωση της γονικής άδειας με κυρίαρχο σημείο την παροχή σχετικού επιδόματος στους ενδιαφερόμενους γονείς. Θα τη βρείτε στην ιστοσελίδα μας: www.akida.info

 

 

7. www.akida.info: Η ιστοσελίδα για τον εκπαιδευτικό της Δημοτικής Εκπαίδευσης

Με νέα εμφάνιση και πλουσιότατο υλικό η ιστοσελίδα μας www.akida.info  είναι ο ιστοχώρος, που μπορεί να σας προσφέρει ότι χρειάζεστε για την εργασία σας.

Τις τελευταίες 20 μέρες έχει φορτωθεί νέο υλικό: Ελληνικά Α΄ τάξης (όλη η ύλη!), Ελληνικά Ε΄ τάξης ενότητες 4 και 6, Ελληνικά Στ΄ τάξης ενότητα 6, Ιστορία Στ’ εικόνες, Οικοκυρικά, Γεωγραφία Στ’ (σχεδόν όλη η ύλη!),  Ελληνικά Δ!

Κι όπως πάντα υπάρχει:

εκπαιδευτικό υλικό: για ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, , ΟΙΚΟΚΥΡΙΚΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ όλων των τάξεων

επίκαιρο υλικό για όλες τις σχολικές εκδηλώσεις: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ενημερωτικό υλικό για πληθώρα συνδικαλιστικών θεμάτων για να είστε πλήρως ενημερωμένοι, τις κυριότερες εγκυκλίους της ΠΟΕΔ και του ΥΠΠ και ενημέρωση για εκδηλώσεις

το εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό μας δελτίο με τα τελευταία νέα και απόψεις της Α.Κί.ΔΑ.,

έρευνες – μελέτες - άρθρα για βελτίωση του καθημερινού εκπαιδευτικού μας έργου,

σύνδεση με πληθώρα εκπαιδευτικών σελίδων, περιλαμβανομένων των Υπουργείων Παιδείας Κύπρου και Ελλάδας και της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας,

σύνδεση με τις σπουδαιότερες κυπριακές και ελλαδικές εφημερίδες,

επιμόρφωση (νέα θεματική στήλη) με πλούσιο υλικό από περιοδικά και οργανισμούς, που μπορεί να βοηθούν τον εκπαιδευτικό στην καθημερινή του δουλειά.

Όσοι συνάδελφοι θέλουν να μοιραστούν το υλικό που έχουν με όλους τους συνάδελφους, μπορούν να το αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνσή μας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Σημείωση: Σε περίπτωση που δε θέλετε να είστε παραλήπτης του Δελτίου Ενημέρωσης & Κατάρτισης, παρακαλούμε όπως στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα διαγραφείτε. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν εμφανίζεται σε κανένα υπολογιστή των υπόλοιπων παραληπτών του Δελτίου. Για οτιδήποτε άλλο θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.akida.info ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Δεσμευόμαστε να σας απαντήσουμε εντός 3 ημερών.

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
12/07/2019 10:28