Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 173 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Δελτίο Ενημέρωσης και Κατάρτισης Α.Κί.Δα 158 (1/12/2008)

Εκδίδεται από την Οργανωτική Γραμματεία της Α.Κί.ΔΑ.

 

Θέματα:

1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ - Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού

2. Απαντούμε και προχωρούμε

3. Χαιρετισμός Προέδρου Α.Κί.ΔΑ. στο συνέδριο για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση (απόσπασμα)

4. ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ, του Κ. Κωνσταντίνου - Γ.Γ. ΠΟΕΔ

5. www.akida.info: Η ιστοσελίδα για τον εκπαιδευτικό της Δημοτικής Εκπαίδευσης

 

 

1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ - Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού

Στις 7 Νοεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Γραμματείας της ΠΟΕΔ με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Αντρέα Δημητρίου. Στη συνάντηση ήταν παρόν τόσο η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου κ. Ολυμπία Στυλιανού όσο και ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Αλέκος Κουράτος.

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν στον ΥΠΠ τα ζητήματα τα οποία παραθέτουμε πιο κάτω. Να σημειώσουμε ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις για μια ουσιαστική συνεργασία, στα πλαίσια της οποίας το Υπουργείο δεσμεύθηκε να εξετάσει με τη δέουσα σοβαρότητα και σε εύλογο χρονικό διάστημα όλα όσο έθεσε ενώπιον του η ΠΟΕΔ.

Οργανικές θέσεις

Η Οργάνωση ξεκαθάρισε ότι από το Σεπτέμβρη του 2009 αναμένει χωρίς άλλη χρονοτριβή τη στελέχωση όλων των Νηπιαγωγείων με το ανάλογο διευθυντικό προσωπικό.

Σε ό,τι αφορά στις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, ο ΥΠΠ ενημέρωσε τη Γραμματεία ότι έχουν μπει στον προϋπολογισμό του 2009 300 νέες θέσεις για δασκάλους και δασκάλους Ειδικής Εκπαίδευσης και 30 για νηπιαγωγούς.

Αιτήματα νηπιαγωγών

Για τα θέματα:

- Χρόνος για παιδονομία

- Δημιουργία ομάδας νηπιαγωγών για αντικαταστάσεις μικρής διάρκειας

- Χρόνος διευθυνουσών

- Απόσπαση νηπιαγωγών για συμβουλευτικό έργο

- Αριθμός παιδιών ανά τμήμα

- Πλαίσιο, όροι και δικαιώματα για τη διοίκηση κοινοτικού τμήματος

- Εγγραφές στα νηπιαγωγεία

O ΥΠΠ δήλωσε ότι αναμένεται συνολική μελέτη για το όλο οικοδόμημα της Προδημοτικής Εκπαίδευσης και θα ξανασυζητηθούν στη βάση των προτεινόμενων αλλαγών.

Ειδική Εκπαίδευση

Το πρόγραμμα για την επιμόρφωση ετοιμάζεται από την Υπηρεσία Ειδικής Εκπαίδευσης και θα κοινοποιηθεί στην ΠΟΕΔ για απόψεις.

Είναι επίσης σε εξέλιξη η δημιουργία Διοικητικής Δομής της ΕΕ και αναμένεται η συνέχιση της διαδικασίας επανεξέτασης των Σχεδίων Υπηρεσίας του Ειδικού Εκπαιδευτικού.

Η ΠΟΕΔ ζήτησε επίσπευση της διαδικασίας μονιμοποίησης των 85 εκπαιδευτικών της ΕΕ, με βάση τις θέσεις που προνοούνται στον προϋπολογισμό του 2008.

Σχολεία με λιγότερους από 15 μαθητές

Η Γραμματεία ζήτησε όπως σε ό,τι αφορά στα νηπιαγωγεία, η υποχρεωτική πρόνοια για κλείσιμο σχολικών μονάδων με λιγότερους από 15 μαθητές, να διαφοροποιηθεί με τρόπο που να δίνεται η δυνατότητα για απόφαση περί παράτασης της λειτουργίας τους. Έτσι θα αποφευχθεί η περαιτέρω αποψίλωση της υπαίθρου και η απώλεια θέσεων εργασίας νηπιαγωγών.

Χρόνος διακινούμενων εκπαιδευτικών

Επανατοποθετήθηκε το αίτημα από πλευράς ΠΟΕΔ για παραχώρηση χρόνου σε όσους διακινούνται πέραν των δύο σχολείων εκτός αλλά και εντός των αστικών περιοχών.

Σχολική παραβατικότητα

Ο ΥΠΠ επανέλαβε την απόφαση του να δημιουργήσει Επιτελική Ομάδα Παρακολούθησης και Αξιολόγησης της Σχολικής Παραβατικότητας, για την οποία διευκρίνισε ότι θα είναι αρμόδια να λαμβάνει και μέτρα.

Συντονιστικός χρόνος για πρόσθετα καθήκοντα

Η Γραμματεία της ΠΟΕΔ σημείωσε εμφαντικά την αναγκαιότητα τόσο για παροχή χρόνου στους συναδέλφους συντονιστές των Η/Υ καθώς και για τεχνική υποστήριξη των σχολείων.

Επιπρόσθετα έθεσε εκ νέου το ζήτημα της μείωσης χρόνου για τους συναδέλφους συντονιστές των διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και τη διευκρίνιση των ευθυνών, αρμοδιοτήτων αλλά και των δικαιωμάτων τους.

Άδειες

Το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί με τη Γενική Διευθύντρια, η οποία θα ετοιμάσει υπόμνημα για τη διεύρυνση των προσωπικών λόγων και τη διαδικασία. Στα πλαίσια του διαλόγου θα επανεξεταστεί, όπως ζήτησε η ΠΟΕΔ όλο το φάσμα των αδειών (διευκολύνσεις σε πολύτεκνους γονείς, εκπαιδευτικές άδειες, διευκολύνσεις μητρότητας, γονική άδεια κλπ)

Οδοιπορικά

Η ΠΟΕΔ επικαλείται την ισονομία με την υπόλοιπη Δημόσια Υπηρεσία και ζητά την επαναφορά των οδοιπορικών για τους συναδέλφους που διακινούνται σε περισσότερα από ένα σχολεία εντός της ημέρας.

Ενισχυτική διδασκαλία

Η Γραμματεία σημείωσε την ανάγκη για ενδυνάμωση των σχολείων στον τομέα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στους αλλόγλωσσους μαθητές και στην πολυπολιτισμική εκπαίδευση.

Αναπληρώσεις

Ζητήθηκε η επανεξέταση της ρύθμισης για τις αναπληρώσεις.

ΖΕΠ (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας)

Το ΥΠΠ δήλωσε πως ο θεσμός των ΖΕΠ θα επανεξεταστεί, θα αξιολογηθεί και ανάλογα των αποτελεσμάτων θα προβεί σε σχετικές αναδιαρθρωτικές ενέργειες και έχει την πολιτική βούληση για την επέκτασή του.

Αίθουσες για τη διδασκαλία Τέχνης, Μουσικής και Επιστήμης

Η Γραμματεία εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της με την πρόθεση του ΥΠΠ να καταργήσει τα εργαστήρια Τέχνης, Μουσικής και Επιστήμης. Είναι ενέργεια καθαρά αντιεκπαιδευτική και πισωγύρισμα στις δύσκολες εποχές για την Εκπαίδευση.

Κατ’ οίκον διδασκαλία σε παιδιά που οικουρούν

Τέθηκε θέμα πλήρους κάλυψης των δασκάλων που καλούνται από την Υπηρεσία να διδάξουν μαθητές που οικουρούν στο σπίτι τους, λόγω προβλημάτων υγείας σε εργάσιμο χρόνο.

 

 

2. Απαντούμε και προχωρούμε

Στο Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο 157 της Α.Κί.ΔΑ. σχολιάσαμε τα δημοσιεύματα της ΠΑΔΕΔ στο έντυπό της «Εκπαιδευτική Άνοιξη». Στόχο είχαμε να καταγγείλουμε ξανά, αφού έχει γίνει συνήθεια της εν λόγω Κίνησης, την τακτική της να οικειοποιείται ό, τι θετικό συμβαίνει στην ΠΟΕΔ. Έτσι πορεύτηκε στην προηγούμενη τριετία, έτσι ξεκίνησε και την παρούσα. Θεωρούμε, ως εκ τούτου, ηθική υποχρέωσή μας αν μη τι άλλο να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Η Αγωνιστική Συνεργασία, ηλεκτρονική ενημέρωση ημερ. 25/11/2008, ιστοσελίδα Προοδευτικής, άδραξε πάλι την ευκαιρία για να πει το χιλιοειπωμένο: «Η ΑΚίΔΑ και η ΠΑΔΕΔ …..». Ελλείψει επιχειρημάτων στο να δικαιολογήσει την απροθυμία της να συμπορευθεί με τη διεκδίκηση του αιτήματος για την αναδιάρθρωση του εργάσιμου χρόνου, επισύρει ό, τι πιο εύκολο και, κατά την άποψή της, πιο εύηχο, για το χώρο της τέχνασμα, με στόχο να πληγεί η ΑΚίΔΑ.

Από την ίδρυσή της, η Αγωνιστική Συνεργασία προσπαθεί να ταυτίσει ιδεολογικά την Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών με τη διδασκαλική παράταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού, με στόχο να πείσει του συναδέλφους φίλους και στελέχη της ΑΚίΔΑ που βρίσκονται στο χώρο της Αριστεράς να ενταχθούν στην Προοδευτική και στον Αγώνα. Κάτι φυσικά που με αντίστροφο τρόπο επιδιώκεται και από την ΠΑΔΕΔ.

Ως απάντηση σε αυτή την τακτική της Αγωνιστικής Συνεργασίας προβάλλουμε τη συνεχή μας προσπάθεια και την προσήλωσή μας στη διεκδίκηση αυτών που δικαιούται ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής και η κοινωνία μας σε ό,τι αφορά στην Παιδεία και την Εκπαίδευση. Ανεξάρτητα του ποιος βρίσκεται στην εξουσία, για μας σταθερός στόχος είναι η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και του μαθησιακού περιβάλλοντος.

Ανοίγουμε μια παρένθεση στην απάντησή μας, για να αναφερθούμε στη χρονολογία του 1999, την οποία η Προοδευτική αναφέρει ως χρονιά αποτυχίας. Οι 1096 μέρες της τριετίας 1998 – 2000 ήταν μέρες αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού και εργασιακού τοπίου για τον εκπαιδευτικό. Με την ουσιαστική συμβολή της ΑΚίΔΑ, στις πλείστες δε ενέργειες πρωτοπόρα, διεκδικήθηκε και ευοδώθηκε η θεσμοθέτηση της Προδημοτικής Εκπαίδευσης και της Ειδικής Εκπαίδευσης. Κατάληξη δε αυτών των ημερών ήταν η μισθολογική αναβάθμιση του κλάδου. Ως ΑΚίΔΑ δεν διεκδικούμε μονοπώλιο στην επιτυχία. Διεκδικούμε όμως μια ανυποχώρητη αποφασιστικότητα. Και με αυτή πορευτήκαμε και στη διεκδίκηση μείωσης του διδακτικού χρόνου τη διετία 2001 – 2002. Η ατυχής κατάληξη δεν επιβαρύνει ποσώς τη συμμετοχή της ΑΚίΔΑ. Και ούτε δεχόμαστε να μας καταλογιστεί ποσώς η παραμικρή υποχωρητικότητα. Γνωρίζει πολύ καλά η Αγωνιστική Συνεργασία ποιοι συνηγόρησαν τότε με την επιθετική στάση του ΥΠΠ εναντίον της ΠΟΕΔ, με αποτέλεσμα ο αγώνας να υποσκαφτεί και εκ των έσω. Σίγουρα όμως αυτή δεν ήταν η ΑΚίΔΑ. Τα ντοκουμέντα εκείνης της τριετίας το καταμαρτυρούν πασιφανώς!

Αναφορικά τώρα με την ουσία του θέματος σήμερα, να πούμε ότι η τεκμηρίωση του αιτήματος για την αναδιάρθρωση του εργάσιμου χρόνου του δασκάλου είναι πλήρης από την πλευρά της ΑΚίΔΑ. Τόσο σε σύγκριση με το τι απολαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί της Μέσης Εκπαίδευσης όσο και σε σχέση με την αλόγιστη αύξηση των υποχρεώσεων των εκπαιδευτικών της Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης, οι οποίες τους επιβάλλονται από την άκριτη εισαγωγή καινοτομιών και προγραμμάτων από τον εργοδότη. Σε σειρά άρθρων του Μιχάλη Πόλη αλλά και των συλλογικών οργάνων της ΑΚίΔΑ, καθώς και μέσα από την έρευνα της ΑΚϊΔΑ του 2007, τεκμαίρεται πλήρως η ανάγκη για διεκδίκηση ελαφρύνσεων. Σε ό,τι αφορά στα υποθέματα τα οποία αναφέρει η Αγωνιστική Συνεργασία κανένα πρόβλημα δεν έχουμε στο να πούμε ότι χαιρόμαστε που τα αναφέρουν και αυτοί, συμβάλλοντας έστω και μερικώς στην οριοθέτηση του όλου αιτήματος.

Σε ό,τι αφορά στην αποφασιστικότητα τώρα, θα κριθούμε από τη στάση που θα επιδείξει ο καθένας και το συνδικαλιστικό λόγο που θα αρθρώσει. Αφού εντέλει υποχρεώθηκαν όλοι να συνηγορήσουν, εμείς έχουμε την καλή διάθεση να μην αναφερθούμε ξανά στην απροθυμία που αρχικά επέδειξαν κάποιοι και να τραβήξουμε μπροστά. Με συλλογική προσπάθεια και ενότητα λόγου και ενεργειών, να ζητήσουμε από την πολιτεία αυτό που ο δάσκαλος, η νηπιαγωγός και ο δάσκαλος της Ειδικής Εκπαίδευσης δικαιούται, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το καλύτερο.

 

 

3. Χαιρετισμός Προέδρου Α.Κί.ΔΑ. στο συνέδριο για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση (απόσπασμα) – 8 Νοεμβρίου 2008

Με την ημερίδα αυτή η ΑΚΙΔΑ συνεχίζει μια διακριτική πορεία κριτικού διαλόγου τόσο με το ογκώδες κείμενο  ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ όσο και με τις κατοπινές δράσεις, τις πρωτοβουλίες και τα κείμενα που ακολούθησαν. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίσαμε στα συλλογικά όργανα και το συντομότερο κείμενο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Με την ίδια νηφαλιότητα και κατά το δυνατόν δικαιοκρισία αντιμετώπισε και θα αντιμετωπίσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της νέας Κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες του Υπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα  Δημητρίου για την εφαρμογή μιας σειράς δράσεων και προτεραιοτήτων με σκοπό την προώθηση της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ...

Σας επαναβεβαιώνω πως ως ΑΚΙΔΑ μετέχουμε στο διάλογο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με υπευθυνότητα, ελεύθερη εκπαιδευτική και συνδικαλιστική σκέψη και ιερή προσήλωση στο συμφέρον των παιδιών και των εκπαιδευτικών καθώς και στο συμφέρον του τόπου γενικότερα.

Συνεχίζουμε να μετέχουμε στο διάλογο με προβληματισμό και εμβάθυνση. Χωρίς εμμονή στη συνθηματολογία θα είμαστε δίκαιοι, θα επαινούμε τις θετικές πρωτοβουλίες της νέας Κυβέρνησης και δεν θα αθωώνουμε τις παραλείψεις και τις τυχόν αστοχίες. Ούτε βέβαια θα συγχορδούμε στον όποιον αντιπολιτευτικό αυτοσκοπό.

Συνεχίζουμε την πορεία αλήθειας και δημιουργίας που χαράζουμε για μια δεκαεξαετία για ποιοτική βελτίωση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων και  ένα ευλογημένο φωτισμό της καθημερινότητας των εκπαιδευτικών και των παιδιών που συχνά χειμάζεται από την κοινωνική υποβάθμιση.

Η παιδεία του τόπου χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε την επιστροφή στην ελληνική παράδοση του νηφάλιου διαλόγου και της δημιουργικής σύνθεσης, τον αλληλοσεβασμό ανάμεσα στους διαφωνούντες και την πορεία μέτρου και ενάρετης μέσης οδού στα ακανθώδη  των ημερών.

Αυτή την πρόταση διαλόγου και νηφάλιου προβληματισμού κομίζει σήμερα η ΑΚΙΔΑ μπροστά στις νέες πραγματικότητες της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ.

 

 

4. ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ, του Κ. Κωνσταντίνου - Γ.Γ. ΠΟΕΔ

Οι επιταγές της Διά Βίου Μάθησης όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πρόνοιες της συνθήκης της Λισσαβόνας και της Μπολόνια προβάλλουν την έννοια της απασχόλησης ή καλύτερα της απασχολησιμότητας.  Ο Ευρωπαίος πολίτης θα πρέπει να εφοδιάζεται συνεχώς με νέες γνώσεις, να συμμετέχει σε ευέλικτα προγράμματα και να είναι ικανός να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες αξιώσεις στην αγορά εργασίας...

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα μελέτη στο www.akida.info.

 

 

5. www.akida.info: Η ιστοσελίδα για τον εκπαιδευτικό της Δημοτικής Εκπαίδευσης

Με νέα εμφάνιση και πλουσιότατο υλικό η ιστοσελίδα μας www.akida.info  είναι ο ιστοχώρος, που μπορεί να σας προσφέρει ότι χρειάζεστε για την εργασία σας:

εκπαιδευτικό υλικό: για ΓΛΩΣΣΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ, ΟΙΚΟΚΥΡΙΚΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ όλων των τάξεων

επίκαιρο υλικό για όλες τις σχολικές εκδηλώσεις: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ενημερωτικό υλικό για πληθώρα συνδικαλιστικών θεμάτων για να είστε πλήρως ενημερωμένοι, τις κυριότερες εγκυκλίους της ΠΟΕΔ και του ΥΠΠ και ενημέρωση για εκδηλώσεις

το εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό μας δελτίο με τα τελευταία νέα και απόψεις της Α.Κί.ΔΑ.,

έρευνες – μελέτες - άρθρα για βελτίωση του καθημερινού εκπαιδευτικού μας έργου,

σύνδεση με πληθώρα εκπαιδευτικών σελίδων, περιλαμβανομένων των Υπουργείων Παιδείας Κύπρου και Ελλάδας και της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας,

σύνδεση με τις σπουδαιότερες κυπριακές και ελλαδικές εφημερίδες,

επιμόρφωση (νέα θεματική στήλη) με πλούσιο υλικό από περιοδικά και οργανισμούς, που μπορεί να βοηθούν τον εκπαιδευτικό στην καθημερινή του δουλειά.

Όσοι συνάδελφοι θέλουν να μοιραστούν το υλικό που έχουν με όλους τους συνάδελφους, μπορούν να το αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνσή μας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Σημείωση: Σε περίπτωση που δε θέλετε να είστε παραλήπτης του Δελτίου Ενημέρωσης & Κατάρτισης, παρακαλούμε όπως στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα διαγραφείτε. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν εμφανίζεται σε κανένα υπολογιστή των υπόλοιπων παραληπτών του Δελτίου. Για οτιδήποτε άλλο θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.akida.info ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Δεσμευόμαστε να σας απαντήσουμε εντός 3 ημερών.

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10