Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 193 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Δελτίο Ενημέρωσης και Κατάρτισης Α.Κί.Δα 156 (5/11/2008)

Εκδίδεται από την Οργανωτική Γραμματεία της Α.Κί.ΔΑ.

 

Θέματα:

1. Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση: Μπροστά σε νέες πραγματικότητες;

2. Προδημοτική Εκπαίδευση: Ώρα για μια νέα αρχή

3. H ώρα της αλήθειας

4. www.akida.info: Η ιστοσελίδα για τον εκπαιδευτικό της Δημοτικής Εκπαίδευσης

5. Ορθολογιστική κατανομή διοικητικού έργου μεταξύ των μελών της διευθυντικής ομάδας πολυθέσιου δημοτικού σχολείου, του Μιχάλη Πόλη

 

 

1. Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση: Μπροστά σε νέες πραγματικότητες;

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών Α.Κί.ΔΑ. υπενθυμίζει στους συναδέλφους μας ότι διοργανώνει Παγκύπρια Εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2008, στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας Κύπρου, περιοχή HILTON.

Από το καλοκαίρι, με την ανακήρυξη του φετινού σχολικού έτους σε Έτος Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, ξεκίνησε έντονος δημόσιος διάλογος για το όλο ζήτημα. Ιδιαίτερα απασχόλησε την εκπαιδευτική κοινωνία ο  στόχος υπό έμφαση που αφορά στην καλλιέργεια κουλτούρας συμφιλίωσης και ειρηνικής συμβίωσης ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

Σκοπός της Ημερίδας είναι να δώσει την ευκαιρία στο μαχόμενο εκπαιδευτικό να συζητήσει διά ζώσης τους προβληματισμούς του και τις ανησυχίες του με τον καθ’ ύλη αρμόδιο για το θέμα, τον Έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού. Παράλληλα η πολύτιμη εμπειρία του Γεράσιμου Αρσένη, πρώην Υπουργού Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας, θα συμβάλει ουσιαστικά στο να διασαφηνιστούν οι αρχές πάνω στις οποίες επιβάλλεται να εδράζεται μια τέτοια προσπάθεια. Η επιστημονική παρουσίαση ζητουμένων που αφορούν στα Αναλυτικά Προγράμματα και στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση από τις ακαδημαϊκούς Μαίρη Κουτσελίνη και Στέλλα Πριόβολου, θα δώσουν σε μας τους εκπαιδευτικούς απαντήσεις σε ζωτικά ερωτήματα για το τι αναμένεται να γίνει μέσα στην τάξη.

Η ενεργός συμμετοχή των εκπαιδευτικών θα είναι ο πρώτιστος παράγοντας επίτευξης των στόχων της Ημερίδας, ενώ ταυτόχρονα οι απόψεις τους θα συμβάλουν σημαντικά στο δημόσιο διάλογο και θα έχουν εξαιρετική σημασία για τους εκπροσώπους μας στην ΠΟΕΔ στη διεργασία διαμόρφωσης θέσεων.

Έχει ήδη σταλεί Έντυπο για ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στα σχολεία, το οποίο μπορεί να σταλεί στα ΦΑΞ 22721248 / 22817599. Πληροφορίες υπάρχουν επίσης στην ιστοσελίδα της ΑΚίΔΑ μέσα από την οποία υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής της ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ή με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

Πληροφορίες: Α. Αποστολίδης: 99744808 / Γ. Σιαμπής: 99529625

 

 

2. Προδημοτική Εκπαίδευση: Ώρα για μια νέα αρχή

Η Α.Κί.ΔΑ. τον τελευταίο καιρό σε μια σειρά συγκεντρώσεων συζήτησε με ένταση τα προβλήματα της εκπαίδευσης της Κύπρου.   Είναι εμφανές από τις τοποθετήσεις έμπειρων στελεχών πως η Προδημοτική εκπαίδευση έχει άμεση ανάγκη δραστικών παρεμβάσεων και παιδευτικών μέτρων που θα ξεκαθαρίσουν ασάφειες και συγχύσεις που έχουν επιβληθεί  στον κλάδο από αυθαίρετες διοικητικές παρεμβάσεις και ακραίες επιλογές στη διοίκηση ενός καθ’ ομολογία τρομοκρατημένου και φοβισμένου κλάδου της Κυπριακής εκπαίδευσης.

 Η προδημοτική εκπαίδευση αποτελεί την σημαντικότερη βαθμίδα της πυραμίδας της εκπαίδευσης σύμφωνα με τοποθετήσεις τόσο θεωρητικών της παιδευτικής διαδικασίας όσο και στοχαστών της πορείας του σύγχρονου Ελληνισμού. Απέναντι στη λαίλαπα του καταναλωτισμού, η αγαπητική διάθεση και η θυσιαστική παρουσία των νηπιαγωγών της Κύπρου αποτελεί μια σημαντική ελπίδα της εκπαίδευσής μας. Είναι για αυτό που πιστεύουμε στην εκδημοκρατικοποίηση αυτού του ευαίσθητου κομματιού της παιδείας μας.

Εμείς ως ΑΚΙΔΑ θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις  για επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά της Κύπρου από τριών χρόνων και άνω. Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην κοινωνική ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και στο ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Δεν αλλάζουμε τα αιτήματά μας ανάλογα με το ποιος κυβερνά. Για μας οι αγροτικές κοινότητες και οι υποβαθμισμένες συνοικίες στις αστικές περιφέρειες δεν έχουν κομματικό χρώμα. Οι νηπιαγωγοί είναι κομμάτι  της μάχιμης πρωτοπορίας μας. Ποτέ δεν αδιαφορήσαμε για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους και στους επόμενους μήνες ετοιμάζουμε ένα συνδικαλιστικό αποφασιστικό νέο ξεκίνημα για όλες τις νηπιαγωγούς της Κύπρου.

 

 

3. H ώρα της αλήθειας

Τώρα που όλοι καμώνονται τους θιασώτες των δυναμικών μας απόψεων του Μαΐου του 2006, οφείλουμε να θυμηθούμε την μοναξιά και τη λοιδορία που αντιμετωπίσαμε ως Κίνηση, όταν σημειώναμε πόσο αυτοκαταστροφική ήταν η συνοδοιπορία με το Υπουργείο χωρίς την πρόοδο κανενός αιτήματος του κλάδου. Η Α.Κί.ΔΑ. τα τελευταία  τρία χρόνια επέμενε μέσα από τα έντυπα  της και τα ηλεκτρονικά της δελτία για το αδιέξοδο αυτής της προσέγγισης Ας ελπίσουμε πως κάτι θα αλλάξει και προς αυτή την κατεύθυνση  λειτουργούμε: Είμαστε στο διάλογο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά παράλληλα πρέπει να προωθούνται και συνδικαλιστικά αιτήματα για βελτίωση του καθημερινού μας έργου. Πρέπει και επιβάλλεται να προχωρούν τα αιτήματα, τα οποία για τρία χρόνια, με το πρόσχημα της μεταρρύθμισης, έχουν παραμείνει στάσιμα.

 

 

4. www.akida.info: Η ιστοσελίδα για τον εκπαιδευτικό της Δημοτικής Εκπαίδευσης

Με νέα εμφάνιση και πλουσιότατο υλικό η ιστοσελίδα μας www.akida.info  είναι ο ιστοχώρος, που μπορεί να σας προσφέρει ότι χρειάζεστε για την εργασία σας:

εκπαιδευτικό υλικό: για ΓΛΩΣΣΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ, ΟΙΚΟΚΥΡΙΚΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ όλων των τάξεων, 

επίκαιρο υλικό για όλες τις σχολικές εκδηλώσεις,

ενημερωτικό υλικό για πληθώρα συνδικαλιστικών θεμάτων για να είστε πλήρως ενημερωμένοι, τις κυριότερες εγκυκλίους της ΠΟΕΔ και του ΥΠΠ και ενημέρωση για εκδηλώσεις

το εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό μας δελτίο με τα τελευταία νέα και απόψεις της Α.Κί.ΔΑ.,

έρευνες – μελέτες - άρθρα για βελτίωση του καθημερινού εκπαιδευτικού μας έργου,

σύνδεση με πληθώρα εκπαιδευτικών σελίδων, περιλαμβανομένων των Υπουργείων Παιδείας Κύπρου και Ελλάδας και της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας,

σύνδεση με τις σπουδαιότερες κυπριακές και ελλαδικές εφημερίδες,

επιμόρφωση με πλούσιο υλικό από περιοδικά και οργανισμούς, που μπορεί να βοηθούν τον εκπαιδευτικό στην καθημερινή του δουλειά.

Όσοι συνάδελφοι θέλουν να μοιραστούν το υλικό που έχουν με όλους τους συνάδελφους, μπορούν να το αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνσή μας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

 

5. Ορθολογιστική κατανομή διοικητικού έργου μεταξύ των μελών της διευθυντικής ομάδας πολυθέσιου δημοτικού σχολείου, του Μιχάλη Πόλη

Ενώ το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επιτάσσει τη συμμετοχή όλων των μελών της διευθυντικής ομάδας του σχολείου στο διοικητικό έργο, ωστόσο δεν έχει ποτέ παραθέσει ορθολογικά κριτήρια, για ποσοτική κατανομή του μεταξύ του διευθυντή και των βοηθών του.

Η νέα αυτή μελέτη του συνάδελφου Μιχάλη Πόλη εισηγείται όπως ο ποσοτικός καταμερισμός του διοικητικού έργου γίνεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Παραθέτει και ποσοτικοποιεί τα κριτήρια αυτά σε πίνακες δεδομένων που καλύπτουν πολυθέσια σχολεία με διμελείς τριμελείς ή τετραμελείς διευθυντικές ομάδες

Από τους πίνακες δεδομένων της μελέτης προκύπτει το συμπέρασμα ότι απαιτείται ουσιαστική μείωση του διδακτικού έργου του β. δ/ντή για να μπορέσει να εμπλακεί ουσιαστικά στο διοικητικό έργο. Με απλά λόγια, δεν μπορείς να αναμένεις από το β. δ/ντη να αναλαμβάνει τα πλήρη διδακτικά καθήκοντα απλού δασκάλου και επιπλέον να είναι το δεξί χέρι του διευθυντή στη διαχείριση των κοινών υποθέσεων του σχολείου. Το παράδειγμα των β. δ/ντών της γυμνασιακής εκπαίδευσης, των οποίων ο διδακτικός χρόνος ισούται με τον διδακτικό χρόνο διευθυντή πολυθέσιου δημοτικού, δίνει ένα καλό παράδειγμα για εφαρμογή και στη δημοτική εκπαίδευση. 

Μπορείτε να διαβάσετε την ενδιαφέρουσα αυτή εργασία στην ιστοσελίδα μας.

 

Σημείωση: Σε περίπτωση που δε θέλετε να είστε παραλήπτης του Δελτίου Ενημέρωσης & Κατάρτισης, παρακαλούμε όπως στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα διαγραφείτε. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν εμφανίζεται σε κανένα υπολογιστή των υπόλοιπων παραληπτών του Δελτίου. Για οτιδήποτε άλλο θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.akida.info ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Δεσμευόμαστε να σας απαντήσουμε εντός 3 ημερών.

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10