Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 196 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Ο πληθωρισμός ως κρυμμένος φόρος και η "άδικη" ΑΤΑ

Ο πληθωρισμός ως κρυμμένος φόρος επί των μισθών και η «άδικη» ΑΤΑ

 

Ο πληθωρισμός είναι ένας κρυμμένος φόρος για τους μισθωτούς. Αυτό γιατί η αξία του χρήματος δεν είναι σταθερή και με τη πάροδο του χρόνου μειώνεται. Όσοι λένε ότι από την κατάργηση της ΑΤΑ δεν θα χάσουν ούτε σεντ οι μισθωτοί ψεύδονται. Αυτό γιατί η παγοποίηση των μισθών ισοδυναμεί με μείωση τους, αφού, με την πάροδο του χρόνου, η αγοραστική δύναμη ενός σταθερού ποσού διαβρώνεται.

Το μόνο όπλο που έχουν οι μισθωτοί για να αντιμετωπίσουν την ύπουλη επίδραση του πληθωρισμού είναι η ΑΤΑ. Ο τιμάριθμος δεν αυξάνει τους μισθούς, αλλά αποκαθιστά την αγοραστική τους δύναμη. Επιπλέον διατηρεί την εργατική ειρήνη, αφού αποτρέπει απεργίες. Ακόμα αποτελεί έμμεσο μέτρο τιθάσευσης του πληθωρισμού, αφού το αναμενόμενο κέρδος από την αύξηση των τιμών θα μειωθεί από την ονομαστική αύξηση των μισθών.

 Τελευταία τα κόμματα ανακάλυψαν ότι η ΑΤΑ είναι άδικος θεσμός. Υποστηρίζουν ότι είναι δίκαιο να τεθεί πλαφόν στο ύψος του μισθού που θα παίρνει τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Είναι άδικο κατ’ αυτούς οι υψηλόμισθοι να παίρνουν το ίδιο ποσοστό τιμαρίθμου με τους χαμηλόμισθους.

Η αφετηριακή τους παραδοχή, ότι δηλαδή όλοι οι μισθωτοί παίρνουν το ίδιο ποσοστό ΑΤΑ, είναι λανθασμένη. Αυτό γιατί οι υψηλόμισθοι πληρώνουν φόρο εισοδήματος  επί της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ενώ οι χαμηλόμισθοι όχι. Θα τεκμηριώσουμε την ανωτέρω θέση με το ακόλουθο χειροπιαστό παράδειγμα:

 

Ας υποθέσουμε ότι η ΑΤΑ αυξάνει κατά 1% τους ονομαστικούς μισθούς. Ένας μισθωτός με € 1 000 θα πάρει καθαρή τιμαριθμική αύξηση € 10. Ένας μισθωτός με τριπλάσιο μισθό,  € 3 000 δηλαδή, δεν θα πάρει τιμαριθμική αύξηση € 30 αλλά μόνο € 21. Αυτό γιατί  θα επιστρέψει το 30% της  ΑΤΑ υπό μορφή Φόρου Εισοδήματος.

 

Αν τα κόμματα αποφασίσουν να μην δίνεται τιμάριθμος, από ένα ύψος μισθού και πάνω, αυτό μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει την κατάργηση των μισθών πάνω από το όριο αυτό. Μπορεί αυτό να μην γίνει το επόμενο εξάμηνο, όμως σε 5 χρόνια από σήμερα το μέρος του μισθού που δεν θα καλύπτεται από τον πληθωρισμό θα χάσει τη μισή αξία του. Η στρέβλωση αυτή θα διαλύσει τη δημόσια υπηρεσία, εφόσον η μείωση της διαφοράς στους μισθούς μεταξύ υψηλόμισθων υπαλλήλων που κατέχουν επιτελικές θέσεις και των κατώτερων συναδέλφων τους θα οδηγήσει στην έξοδο των ικανών στελεχών από το δημόσιο και την απορρόφηση τους από τον ιδιωτικό τομέα.

Η δημόσια υπηρεσία θα γίνει ένας «στρατός» αποτελούμενος από στρατιώτες μόνο και όχι αξιωματικούς. Ακέφαλη καθώς θα είναι, νομοτελειακά θα καταρρεύσει.

 

Ο τρόπος υπολογισμού της ΑΤΑ θα πρέπει να παραμείνει ως έχει. Η μόνη παραχώρηση που θα μπορούσε να δεχτεί το συνδικαλιστικό κίνημα είναι, η αναπροσαρμογή των μισθών σε ετήσια βάση και όχι ανά εξάμηνο όπως γίνεται σήμερα. Αυτό δε το μέτρο να ισχύσει προσωρινά τα έτη 2012 και 2013 και να αναιρεθεί μόλις η οικονομική κρίση παρέλθει.

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10