Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 171 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Δελτίο Ενημέρωσης και Κατάρτισης Α.Κί.Δα 152 (11/9/2008)

Εκδίδεται από την Οργανωτική Γραμματεία της Α.Κί.ΔΑ.

 

Θέματα:

1. Ενημέρωση από την ΠΟΕΔ

2. Έναρξη μιας νέας Σχολικής Χρονιάς: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

3. www.akida.info: Η ιστοσελίδα για τον εκπαιδευτικό της Δημοτικής Εκπαίδευσης

4. Επέκταση του θεσμού του υπεύθυνου τμήματος στην Α’ Γυμνασίου – Για τα δημοτικά;

 

 

1. Ενημέρωση από την ΠΟΕΔ

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΕΕ):

Μετά και το διορισμό των συναδέλφων συμβασιούχων της ΕΕ (05.09.2008) αναμένεται ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα προωθήσουν στη Βουλή τις αναγκαίες προσθήκες και τροπολογίες για τα νέα Σχέδια Υπηρεσίας της ΕΕ.

ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

Η Γραμματεία της ΠΟΕΔ έχει παραδώσει στο Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης κατάλογο με εκκρεμότητες σε περιόδους σε δημόσια νηπιαγωγεία αλλά και σε δημοτικά σχολεία.

Σε συνάντηση με τη Διεύθυνση του Τμήματος Προδημοτικής και Δημοτικής έχει καταβληθεί προσπάθεια για κάλυψη των εκκρεμοτήτων στα νηπιαγωγεία και δημοτικά.

Η Γραμματεία ΠΟΕΔ σε συνάντησή της με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού στις 08.09.2008 συζήτησε τα ακόλουθα:

ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ: Συζητήθηκαν ζητήματα εκκρεμοτήτων σε χρόνο, ο διδακτικός χρόνος των διευθυντών, η διανομή και διάθεση των σχολικών βιβλίων.

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ: Σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουν εντοπιστεί αναμένονται πρόσθετοι διορισμοί κάλυψης των διαφορών σε ώρες.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Η ΠΟΕΔ αξίωσε τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη επιτροπή η οποία έχει αρχίσει τις εργασίες της.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ: Αποφασίστηκε όπως φέτος υλοποιηθούν τα 2/3 του αριθμού προαγωγών για διευθυντικές θέσεις (παλαιότερη συμφωνία Υπουργείου-ΠΟΕΔ).

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Συμφωνήθηκε όπως ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για το Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο και όπως μέχρι τον Ιανουάριο καταγραφούν τα συμπεράσματα για το μέλλον της συγκεκριμένης καινοτομίας.

Για το Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο συμφωνήθηκε όπως δοθούν οι αναγκαίες παρεκκλίσεις για λειτουργία του θεσμού.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ: Ο Υπουργός Παιδείας εξέφρασε την άποψη πως άμεσα τα σχολεία πρέπει να υποστηριχθούν με τεχνικούς υπολογιστών.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ – ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ: Ο Υπουργός έκανε αποδεκτή τη διαπίστωση – εισήγηση της ΠΟΕΔ για αρχική συμμετοχή στις διαδικασίες καθορισμού των στόχων, ειδικά σε λεπτά θέματα όπως ο συγκεκριμένος στόχος, για τον οποίο έχει προκληθεί αναστάτωση.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΓΓΛΙΑΣ (ΚΕΑ): Συζητήθηκε το θέμα επαναφοράς του επιδόματος υπηρεσίας στο εξωτερικό.

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (09.09.2008) με θέμα το στόχο της ειρηνικής συμβίωσης.

Στη συνάντηση η ΠΟΕΔ κατέθεσε τις παρατηρήσεις της κυρίως για τη διαδικασία απόφασης του συγκεκριμένου στόχου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ (09.09.2008): Ο Υπουργός Παιδείας παρουσιάστηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ανέλυσε την πορεία της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Η συνεδρία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

 

 

2. Έναρξη μιας νέας Σχολικής Χρονιάς: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Α) Αποτελεί οπισθοδρόμηση η αγωνία και ο αγώνας γονιών και εκπαιδευτικών   για συγκράτηση των κανονικών προγραμμάτων και των διδακτικών περιόδων λειτουργίας σε πολλά εκπαιδευτήρια της υπαίθρου (και όχι μόνο). Η εμμονή της επίσημης πλευράς σε νομικίστικες και οικονομίστικες αντιλήψεις οδηγεί την εκπαίδευση της υπαίθρου σε μαρασμό. Επιτέλους θα υπάρξει μια έναρξη σχολικής χρονιάς χωρίς όλο αυτό το κουραστικό κυνηγητό για να διασωθούν θετικά εκπαιδευτικά μέτρα και πρωτοβουλίες των προηγουμένων ετών;

Β) Η βία στις σχολικές μονάδες της Κύπρου αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα τα οποία το Υπουργείο Παιδείας έχει αποτύχει να διαχειριστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ιδιαιτέρα τις περασμένες χρονιές αντιμετώπισε με αμηχανία ακόμη και τα  πλέον πρακτικά προβλήματα και τους κινδύνους από  τους ακραία επιθετικούς μαθητές και τις καταστροφικές και αυτοκαταστροφικές τους συμπεριφορές. Καθώς ξεκινά μια νέα σχολική χρονιά, και αρκετοί εκπαιδευτικοί σηκώνουν ήδη το σταυρό των σωματικών και φραστικών εκφράσεων  βίας σε βάρος τόσο των ιδίων όσο και των μαθητών τους,  αναμένουμε πρακτικά μέτρα αντιμετώπισης αυτού του σοβαρού προβλήματος.

Γ) Στην Κύπρο των πολυδαίδαλων κειμένων εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ξεκίνησαν τη λειτουργία τους Δημοτικά  Σχολεία με 30 μαθητές κατά τμήμα. Ακούμε χρόνια τώρα διάφορα μεγαλεπήβολα σχέδια για μείωση αριθμού κατά τάξη, αλλά πρακτικά η επίλυση χρονίζει. Θα πρέπει κάθε χρόνο να καυγαδίζουμε εβδομάδες για να αποφύγουμε συμπτύξεις τμημάτων.  Κάθε χρόνο το ίδιο βιολί μετριότητας. Μα τελικά η πρόοδος και το κρυφτούλι δεν συνοδοιπορούν. Άσε που πολλές εξοικονομήσεις χρημάτων μαγειρεύονται με μυστικότητα από την προηγούμενη χρονιά με παιγνίδια του τύπου «απαγόρευση εγγραφής νέων μαθητών» και «ευγενική πίεση των αριθμών αλλόγλωσσων  και του αριθμού των αναγκών για ενισχυτική διδασκαλία». Για τις τάξεις υποδοχής περιττεύει κάθε σχόλιο.

 

 

3. www.akida.info: Η ιστοσελίδα για τον εκπαιδευτικό της Δημοτικής Εκπαίδευσης – Νέα εμφάνιση και εμπλουτισμός πηγών

Με νέα μορφή και ακόμα πιο πλούσιο υλικό: Επιμόρφωση, εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις τάξεις, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται, επίκαιρο υλικό για όλες τις σχολικές εκδηλώσεις, ενημερωτικό υλικό για πληθώρα συνδικαλιστικών θεμάτων για να είστε πλήρως ενημερωμένοι, το εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό μας δελτίο με τα τελευταία νέα και απόψεις της Α.Κί.ΔΑ., έρευνες – μελέτες - άρθρα για βελτίωση του καθημερινού εκπαιδευτικού μας έργου, σύνδεση με πληθώρα εκπαιδευτικών σελίδων, περιλαμβανομένων των ΥΠΠ Κύπρου και Ελλάδας και της ΕΕΥ, σύνδεση με τις σπουδαιότερες κυπριακές και ελλαδικές εφημερίδες.

Όσοι συνάδελφοι θέλουν να μοιραστούν το υλικό που έχουν με όλους τους συνάδελφους, μπορούν να το αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνσή μας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

 

4. Επέκταση του θεσμού του υπευθύνου τμήματος στην Α’ Γυμνασίου – Για τα δημοτικά;

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αρ. 3423 με τίτλο «Έναρξη Σχολικής Χρονιάς στα Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης», ημερομηνίας 27.08.08, ο θεσμός του υπεύθυνου τμήματος θα καλύπτει από φέτος όλες τις τάξεις του γυμνασίου και λυκείου πλην της Β΄ γυμνασίου. Συνολικά 1900 καθηγητές θα τύχουν απαλλαγής 2 διδακτικών περιόδων λόγω του θεσμού αυτού. Από αυτές τις 3800 περιόδους προκύπτουν συνολικά 158 θέσεις εργασίας στην μέση εκπαίδευση. Από την φετινή επέκταση του θεσμού στην Α γυμνασίου η ΟΕΛΜΕΚ κέρδισε 32 θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή, οι δάσκαλοι υπεύθυνοι τμήματος αναλαμβάνουν πλήθος καθηκόντων σχετικών με την τάξη τους (ταμιευτήριο, καταγραφή φοίτησης, σέλοτεξ, είσπραξη χρημάτων, μάζεμα και διανομή εντύπων, προετοιμασία τμήματος για σχολικές εκδηλώσεις, δημιουργία κώδικα καλής συμπεριφοράς τάξης, κτλ.) και καμιά ανάλογη απαλλαγή δεν έχουν. Αν συνυπολογίσουμε όλους τους λόγους απαλλαγής διδακτικού χρόνου στη Μέση Εκπαίδευση (προγραμματιστές, πρακτικογράφοι, περίοδοι σε φιλολόγους για προετοιμασία εορτών, υπεύθυνοι τμήματος, υπεύθυνοι για ειδικές αίθουσες, κτλ.) προκύπτει ότι κανένας συνάδελφος στη Μέση Εκπαίδευση δε διδάσκει πέραν των 22 περιόδων εβδομαδιαίως, αφού υπάρχουν 2 περίοδοι άτυπων απαλλαγών ανά καθηγητή.

Η ΠΟΕΔ θα ανεχθεί να συμπεριφέρονται στα μέλη της ως εκπαιδευτικούς β’ κατηγορίας; Ζητούμε ίση μεταχείριση για όλους τους εκπαιδευτικούς της δεκαετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Όσοι διδάσκουν στο νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα από τον εργοδότη.

 

Σημείωση: Σε περίπτωση που δε θέλετε να είστε παραλήπτης του Δελτίου Ενημέρωσης & Κατάρτισης, παρακαλούμε όπως στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα διαγραφείτε. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν εμφανίζεται σε κανένα υπολογιστή των υπόλοιπων παραληπτών του Δελτίου. Για οτιδήποτε άλλο θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.akida.info ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Δεσμευόμαστε να σας απαντήσουμε εντός 3 ημερών.

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10