Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 278 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Δελτίο Ενημέρωσης και Κατάρτισης Α.Κί.Δα 142 (24/4/2008)

Εκδίδεται από την Οργανωτική Γραμματεία της Α.Κί.ΔΑ.

 

Θέματα:

1. Α.Κί.ΔΑ.: ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

2. Μπροστά στη Μεγάλη Βδομάδα: Συλλογισμοί και θύμησες

3. ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ - Κοντά στις εκλογές του Μάη

 

 

1. Α.Κί.ΔΑ.: ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

  • Ως Α.Κί.ΔΑ. υπερθεματίζουμε στο ρόλο μας ως κίνηση ενεργών πολιτών και χώρου, ο οποίος επιζητεί την εξέλιξη των πραγμάτων.
  • Είμαστε κίνηση και όχι παράταξη! Δεν είμαστε στατικά παρατεταγμένοι πίσω από την κομματική γραμμή ξέροντας ότι ποτέ δε θα την περάσουμε.
  • Κινούμαστε συνέχεια ανάμεσα σε νέες ιδέες προσδιορίζοντας νέα οράματα, γιατί έχουμε τη βαθιά πίστη πως παιδεία και δάσκαλος είναι δυο αεικίνητες πραγματικότητες.
  • Είμαστε κίνηση και όχι παράταξη! Απορρίπτουμε την ομοιόμορφη ζύγιση και στοίχιση, τον ευθυγραμμισμένο βηματισμό με υψηλά παραγγέλματα.
  • Είμαστε κίνηση, γιατί εδώ και δεκαπέντε χρόνια δεν κάναμε κανένα σταθμό στη διεκδίκηση των δικαίων του κλάδου και στην καλύτερη επαγγελματική ζωή του δασκάλου.
  • Είμαστε κίνηση, γιατί ανεξάρτητα από τις υποδείξεις και με ψηλές ταχύτητες αγνοήσαμε τις πινακίδες που ανέγραφαν σήματα για «μια καλή σταδιοδρομία».
  • Ως κίνηση υποστηρίζουμε με ασταμάτητους ρυθμούς την αναβάθμιση της σχολικής ζωής μέσα από την μείωση του διδακτικού χρόνου, τον εκσυγχρονισμό του αναλυτικού προγράμματος, την πολύπλευρη στήριξη του μάχιμου εκπαιδευτικού.

 

 

2. Μπροστά στη Μεγάλη Βδομάδα: Συλλογισμοί και θύμησες

Περισσότερο ανοικτοί στον διπλανό και τον πόνο του. Αληθινοί πιότερο. Τιμιότεροι. Και είναι οι ναοί μας κατάμεστοι και τα βράδια αυτών των ημερών έμπλεα ενός άλλου πλούτου και ενός αρώματος της παλαιάς πρωτινής Κύπρου.

Βράδυ Σαββάτου του Λαζάρου και συζητούμε με φίλους και ευσεβείς Λευίτες για την επιστροφή των Ελλήνων της Κύπρου στις εκκλησίες του νησιού κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος. Το είχαμε συζητήσει και παλαιότερα. Μάλιστα, με προτροπή πατρική και ιερατική, προσπάθησα παλαιότερα να εικονίσω σε ένα μικρό κείμενο την επιστροφή των Κυπρίων στα χωριά τους τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Ο σεβασμιότερος της εκτάκτου συνάξεως εξηγά για τη σχέση της Μεγάλης Εβδομάδος και των παιδικών βιωμάτων. Κάτι ξυπνά μέσα στις ψυχές πολλών Κυπρίων. Κάτι βαθύτερο από την κρούστα της αδιαφορίας και της ρουτίνας. Και επιστρέφουν στους ναούς της υπαίθρου και των πόλεων. Με τα βιβλιάρια των ακολουθιών. Αλλιώτικοι. Περισσότερο ανοικτοί στον διπλανό και τον πόνο του. Αληθινοί πιότερο. Τιμιότεροι. Και είναι οι ναοί μας κατάμεστοι και τα βράδια αυτών των ημερών έμπλεα ενός άλλου πλούτου και ενός αρώματος της παλαιάς πρωτινής Κύπρου. Το άρωμα και η ομορφιά των παιδικών βιωμάτων σε κάποιες μακρινές ημέρες Μεγάλης Εβδομάδος, κάποιες ημέρες πασχαλινής αναστάσιμης χαράς.

Η συζήτηση ακολούθησε κατόπιν την αναζήτηση της μυστικής δυνάμεως, του κρύφιου πλούτου των αγίων ημερών. Ακολούθησε τα αγωνιώδη βήματα δεκάδων, εκατοντάδων αδελφών μας στο μυστήριο της εξομολογήσεως. Τα βήματα της μετανοίας που συχνά τα οδηγεί ο νόστος κάποιων παιδιών βιώσεων της αναστάσιμης χαράς. Η ωρίμανση μιας απόφασης για ρήξη με τη ζοφώδη εποχή των χρημάτων, της έντονης κινητικότητας, της προβολής και της σύγχυσης.

Η Μεγάλη Εβδομάδα και τα παιδικά μας βιώματα. Οι γιαγιάδες με τα καπνιστήρια. Τα υλικώς πολύ φτωχότερα χρόνια προ και μετά την εισβολή. Οι πρώτοι επιτάφιοι που προσκυνήσαμε. Οι ύμνοι, ο επιτάφιος θρήνος. Οι φτωχικές προσφυγικές εκκλησίες. Οι πρώτες απόπειρες για νηστεία. Εκείνες οι διηγήσεις στο αλησμόνητο Δημοτικό Σχολείο. Το μαρτύριο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού σε γλαφυρή διήγηση της αγαπημένης μας δασκάλας. Τα κόκκινα αυγά. Βιώματα και αναμνήσεις.

Σκεφτόμουν τη σύντομη συζήτηση. Είπα να καταγράψω κάποια ψήγματα. Είναι αλήθεια πως κάποια όμορφα παιδικά βιώματα μπορούν να οδηγήσουν τα βήματά μας στις δύσκολες ημέρες μας.

 

 

3. ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ - Κοντά στις εκλογές του Μάη

Ø

Κοντά στις εκλογές του Μάη. Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών οργανωμένα και με μια ιστορία συνέπειας κατέρχεται στις εκλογές.

Η παρουσία της στο συνδικαλισμό και την Παιδεία μακρά και πλούσια. Οι επιδιώξεις της στρέφονται σε μια δυναμική συνέχεια στη βελτίωση του επιπέδου της εκπαιδευτικής ζωής.

Εδραιωμένη και χωρίς εξαρτήσεις απευθύνεται σ’ όλους τους συναδέλφους ζητώντας ενδυνάμωση ενός μεγάλου συλλογικού οράματος.

 

Σημείωση: Σε περίπτωση που δε θέλετε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου Ενημέρωσης & Κατάρτισης, παρακαλούμε όπως στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα διαγραφείτε. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν εμφανίζεται σε κανένα υπολογιστή των υπόλοιπων παραληπτών του Δελτίου. Για οτιδήποτε άλλο θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.akida.info ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Δεσμευόμαστε να σας απαντήσουμε εντός 3 ημερών.

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10