Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 209 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Δελτίο Ενημέρωσης και Κατάρτισης Α.Κί.Δα 141 (14/4/2008)

Εκδίδεται από την Οργανωτική Γραμματεία της Α.Κί.ΔΑ.

 

Θέματα:

1. Παγκύπριο Εκπαιδευτικό Συνέδριο: Δύσκολες Συμπεριφορές Παιδιών- Στήριξη του καθημερινού έργου του δασκάλου

2. Παιδεία και Κίνηση

3. Ενημέρωση από την ΠΟΕΔ

4. www.akida.info: Μοναδικό εκπαιδευτικό υλικό για το Πάσχα!

5. «Η γνώμη σας μετρά»

6. Εκδηλώσεις

7. Σχολική πειθαρχία: Ένα επιμελώς αποκρυπτόμενο πρόβλημα

 

 

1. Παγκύπριο Εκπαιδευτικό Συνέδριο: Δύσκολες Συμπεριφορές Παιδιών- Στήριξη του καθημερινού έργου του δασκάλου

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Παγκύπριο Εκπαιδευτικό Συνέδριό μας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Απριλίου στη Λευκωσία. Πέραν των 300 συνέδρων παρακολούθησαν τους ομιλητές να θέτουν το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα στις σωστές του βάσεις και να εισηγούνται και τρόπους για τη σωστή αντιμετώπισή του.

Όλες οι εισηγήσεις των ομιλητών θα μπουν στην ιστοσελίδα μας πολύ σύντομα, απ’ όπου και μπορείτε να τις πάρετε.

Πέρα όμως από τις θεωρητικές και ερευνητικές τεκμηριώσεις και αναλύσεις, υπάρχει και η πιο απλή άποψη που ξεκινά από την εμπειρία. Πόσο δύσκολο είναι πραγματικά, να αντιληφθεί κανείς ότι:

- μια νηπιαγωγός είναι αδύνατον να εκπληρώσει τις ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες των μαθητών της, όταν αριθμούν 25 σε κάθε τάξη

- ότι η θεμελιακή έννοια της πρώιμης παρέμβασης είναι άνευ ουσίας, όταν η ειδική εκπαίδευση, η ενισχυτική διδασκαλία και η πρώιμη ανίχνευση απουσιάζουν ουσιαστικά από την Προδημοτική εκπαίδευση

- η πρώιμη παρέμβαση απουσιάζει από τη Δημοτική Εκπαίδευση, όταν η ενισχυτική διδασκαλία είχε στοχεύσει τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, όταν η εισήγηση για παραπομπή ή για παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας συναντά ένα "δε γίνεται στην πρώτη τάξη"

- η έγκαιρη παρέμβαση χάνει τη σημασία της, όταν μια παραπομπή χρειάζεται 1 χρόνο για να διεκπεραιωθεί ή για να επισκεφθεί ψυχολόγος το σχολείο, μετά από μια δαιδαλώδη γραφειοκρατική διαδικασία (παίρνει ένα τρίμηνο) και η συνεχής παρακολούθηση από μέρους του μιας υπόθεσης είναι περίπου αδύνατη.

Αυτό που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα για να γίνει μια αρχή διορθώνοντας βασικές, θεμελιώδεις στρεβλώσεις του συστήματος.

 

 

2. Παιδεία και Κίνηση

Στην Α.Κί.ΔΑ., ως τρόπος σκέψης:

• Αποστρεφόμαστε την αυτοδιαφήμιση και την επαναλαμβανόμενη αναφορά σε αποκλειστικότητα
• Απορρίπτουμε τη νοοτροπία του «παράγοντα», που ξέρει πάντα ‘παραπάνω’, επειδή του τα είπαν οι ‘δικοί’ του
• Αποδοκιμάζουμε την προσκόλληση σε ό,τι συμβολίζει διοικητική δύναμη κι εξουσία. Εκτιμούμε και συνεργαζόμαστε, δεν προσπαθούμε να γίνουμε ιδιοκτήτες ενδιαφέροντος!
• Εναντιωνόμαστε στις προσωπικές τηλεφωνικές γραμμές, τις εξωθεσμικές συναντήσεις και τα «κανονίσματα»
• Αντιδρούμε για τη διάκριση των δασκάλων στους «δικούς» μας και τους άλλους!
• Αρνούμαστε τις κλίκες των μονίμως ευεργετημένων σε βαθμολογίες και μεταχείριση!
• Εκθέτουμε ό,τι προσβάλλει και υποβαθμίζει την αξία του μάχιμου δασκάλου της τάξης, του Διευθυντή και του Βοηθού Διευθυντή της σχολικής μονάδας!

 

 

3. Ενημέρωση από την ΠΟΕΔ

Ø

• Έγινε την περασμένη Δευτέρα συνάντηση της Γραμματείας της ΠΟΕΔ μαζί με το Γενικό Επιθεωρητή σχετικά με το θέμα των μετακινήσεων προσωπικού.

• Μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης έγινε η πρώτη τελετή της απονομής των Ετήσιων Βραβείων ΠΟΕΔ. Τιμήθηκαν ο κ. Μιχαλάκης Μαραθεύτης, η κ. Κίκα Πουλχερίου και η κ. Μαρία Πυλιώτου. Η πρώτη αυτή τελετή εγκαινιάζει ένα νέο θεσμό στα εκπαιδευτικά πράγματα της Κύπρου.

• Ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή οι τελευταίες διαδικασίες σύνταξης του νέου εκλογικού καταλόγου ΠΟΕΔ για τις επικείμενες εκλογές το Μάιο.

 

 

4. www.akida.info: Μοναδικό εκπαιδευτικό υλικό για το Πάσχα!

Κάνοντας ένα κλικ στο www.akida.info βρίσκεστε σε έναν ιστοχώρο, που μπορεί να σας προσφέρει ότι χρειάζεστε για την εργασία σας:

Αυτή τη βδομάδα: Μοναδικό εκπαιδευτικό υλικό για το Πάσχα! Δε θα ξαναχρειαστεί να ψάξετε για υλικό: Μεγάλη Εβδομάδα, κείμενα πασχαλινά, έθιμα, Ύμνοι (κείμενα και μουσική), εικόνες, 6 διαφορετικές παρουσιάσεις σε powerpoint!

εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις τάξεις, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται, ΝΕΟ ΥΛΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ Α’ ΚΑΙ ΣΤ’ ΤΑΞΗ, ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ Ε’ ΚΑΙ ΣΤ’ ΤΑΞΗ

επίκαιρο υλικό για όλες τις σχολικές εκδηλώσεις,

ενημερωτικό υλικό για πληθώρα συνδικαλιστικών θεμάτων για να είστε πλήρως ενημερωμένοι,

το εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό μας δελτίο με τα τελευταία νέα και απόψεις της Α.Κί.ΔΑ.

έρευνες – μελέτες - άρθρα για βελτίωση του καθημερινού εκπαιδευτικού μας έργου,

σύνδεση με πληθώρα εκπαιδευτικών σελίδων, περιλαμβανομένων των Υπουργείων Παιδείας Κύπρου και Ελλάδας και της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας,

σύνδεση με τις σπουδαιότερες κυπριακές και ελλαδικές εφημερίδες.

Όσοι συνάδελφοι θέλουν να μοιραστούν το υλικό που έχουν με όλους τους συνάδελφους, μπορούν να το αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνσή μας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Δύο νέα εικονίδια με τα «Θέματα που σας ενδιαφέρουν» και το «Η γνώμη σας μετρά», όπου ζητούμε την άποψή σας για καίρια θέματα της καθημερινότητάς μας.

 

 

5. Ø«Η γνώμη σας μετρά»

Ø

Πέστε μας την άποψή σας για τα τρία θέματα αυτής της βδομάδας.

Πατήστε εδώ: www.akida.info/poll.htm

 

 

6. Εκδηλώσεις

Α) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ - ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ (θεατρικό παιχνίδι - αυτοσχεδιασμοί - παντομίμα - κ.ά.)

ΚΥΡΙΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΛΟΥΚΑΣ ΠΡΑΣΤΙΤΗΣ

(δάσκαλος, Πρόεδρος Καλλιτεχνικής Επιτροπής ΘΟΚ)

Τι πρέπει να γνωρίζουμε, όταν προετοιμάζουμε σχολικές γιορτές;

ΠΑΦΟΣ, ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΜΑΪΟΥ, 09:30-13:00, ΙΑ΄ Δημ. Σχολείο Πάφου

 

 

7. Σχολική πειθαρχία: Ένα επιμελώς αποκρυπτόμενο πρόβλημα

Ø

Του Μιχάλη Πόλη

Η απειθαρχία των μαθητών, λόγω ανυπαρξίας αποτελεσματικών πειθαρχικών μέτρων, αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας εκπαίδευσης. Η επιδείνωση του μαθησιακού περιβάλλοντος οδηγεί στη φυγή των καλών μαθητών από τα δημόσια σχολεία και τη γιγάντωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Υπάρχουν ενδείξεις, καταγραμμένες σε επίσημες εκθέσεις, ότι η κατάσταση της υγείας των δασκάλων επιδεινώνεται δραματικά χρόνο με το χρόνο. Είναι άραγε υπερβολικό να αποδοθεί η κατάσταση αυτή στο στρεσογόνο περιβάλλον της τάξης; Δεν το νομίζω. Αν δεν ληφθούν μέτρα, όλοι, κοινωνία, γονείς και δάσκαλοι θα θρηνήσουμε για τις συνέπειες. Η σιωπή και η απόκρυψη του προβλήματος σημαίνει συνενοχή. Αν εμείς οι δάσκαλοι το αποσιωπούμε, τότε δεν πρέπει να μεμφόμαστε κανένα για τις συμφορές που έρχονται εκτός από τον εαυτό μας.

Μια εργασία που λέει πικρές αλήθειες για την καθημερινή εφιαλτική πραγματικότητα πολλών συναδέλφων, που είχαν την ατυχία να έχουν, τουλάχιστο, ένα παιδί με δύσκολη συμπεριφορά στην τάξη τους! Μην παραλείψετε να τη διαβάσετε στο www.akida.info, στο εικονίδιο «Θέματα που σας ενδιαφέρουν».

 

Σημείωση: Σε περίπτωση που δε θέλετε να είστε παραλήπτης του Ηλεκτρονικού Δελτίου Ενημέρωσης & Κατάρτισης, παρακαλούμε όπως στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και θα διαγραφείτε. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν εμφανίζεται σε κανένα υπολογιστή των υπόλοιπων παραληπτών του Δελτίου. Για οτιδήποτε άλλο θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.akida.info ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Δεσμευόμαστε να σας απαντήσουμε εντός 3 ημερών.

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Παρασκευή,
02/08/2019 16:10