Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

 

Σε σχέση με τον διάλογο για τον Κανονισμό Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού και του Εκπαιδευτικού Έργου, τον οποίο το ΥΠΠΑΝ ζητά να ξεκινήσει με την ΠΟΕΔ και για τον οποίο μετά από δική του πρόσκληση θα ξεκινήσει στις 22/11/2021, η Α.Κί.ΔΑ. σημειώνει τα πιο κάτω:

  • το ΥΠΠΑΝ ελέγχεται για αδικαιολόγητη (σκόπιμη;) καθυστέρηση που επέδειξε σε σχέση με την έναρξη του διαλόγου, λαμβάνοντας υπόψη ότι (α) είχε ζητήσει από την ΠΟΕΔ να μπει στον διάλογο από τις αρχές Αυγούστου, (β) έχει υποχρέωση, στο πλαίσιο αυτών του Συμφώνου Ανάκαμψης, Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης να ολοκληρώσει τον διάλογο με του εκπαιδευτικούς εταίρους μέχρι τις 31/12/2021.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ΥΠΠΑΝ διέκοψε αδικαιολόγητα τον διάλογο για το νέο σχέδιο  αξιολόγησης το 2018  χωρίς ευθύνη της ΠΟΕΔ. Τώρα επαναφέρει την αλλαγή του σχεδίου αξιολόγησης ως υποχρέωση στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάκαμψης και σταθερότητας, ζητώντας διάλογο με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για ένα τόσο σοβαρό και δύσκολο θέμα. Η ΠΟΕΔ θα πρέπει να προσέλθει στον διάλογο που αρχίζει, τονίζοντας ότι θα συμφωνηθεί πρώτα το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου και το πλαίσιο και η βάση συζήτησης. θα πρέπει επίσης να τονίσει προς το ΥΠΠΑΝ ότι η ΠΟΕΔ σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτεί μονομερείς αποφάσεις για το θέμα.

  • Η αλλαγή του Κανονισμού Αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου αποτελεί ένα από τα πλέον κρίσιμα κεφάλαια της υπηρεσιακής κατάστασης και εργασιακού πλαισίου των συναδέλφων, το οποίο οι αποφάσεις για αλλαγές θα το επηρεάσουν για τα επόμενα τουλάχιστον 15 χρόνια. Ως εκ τούτου η ΠΟΕΔ καλείται να μπει σε αυτόν τον διάλογο πλήρως προετοιμασμένη και έτοιμη να διεκδικήσει το καλύτερο για το σχολείο και τον εκπαιδευτικό.
  • Η ΠΟΕΔ, επιπλέον, στον διάλογο επιβάλλεται να παραστεί με κριτικό πνεύμα, να καταθέσει αφενός τις παρατηρήσεις της, αφετέρου τις διεκδικήσεις της και να επιδιώξει να συνδιαμορφώσει το νέο πλαίσιο κανονισμού.
  • Άξονες ιδιαίτερα κρίσιμοι, ανάμεσα σε άλλα, συνιστούν
    • Η στήριξη του εκπαιδευτικού,
    • Η αναδιαμόρφωση της λειτουργίας της διοίκησης του σχολείου,
    • Η υποστήριξη της σχολικής μονάδας έναντι του νέου κανονισμού,
    • Η δικαιοκρισία, η αντικειμενικότητα και η αξιοκρατία,
    • Η αξιολόγηση των αξιολογητών
    • Η μεταξιολόγησητου συστήματος αξιολόγησης.
    • Η αναγνώριση της ιδιοτυπίας κάθε σχολικής μονάδας, κάθε σχολικής τάξης, κάθε ιδιαίτερης συνθήκης μέσα στην οποία ο κάθε εκπαιδευτικός καλείται να πραγματώσει τον ρόλο του,
    • Ουσιαστική σε χρόνο και περιεχόμενο μεταβατική περίοδος από την υφιστάμενη κατάσταση στο νέο πλαίσιο,
    • Η αποφυγή πολιτικών εξοικονόμησης κονδυλίων και περιορισμού των δαπανών για την εκπαίδευση

Όλα τα πιο πάνω, και όχι μόνο, επιβάλλεται να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς και διεξοδικού διαλόγου, χωρίς, σε καμιά περίπτωση, να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε επίκληση από πλευράς ΥΠΠΑΝ για το περιθώριο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, αφού είναι ξεκάθαρα δική του και μόνο η ευθύνη για το γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η ΑΚΙΔΑ με την υπευθυνότητα που τη χαρακτηρίζει και τη διακρίνει εδώ και 30 χρόνια θα ενισχύσει την ΠΟΕΔ απέναντι στην πλέον απαιτητική συνδικαλιστική πρόσκληση που έχει μπροστά της για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς επωφέλεια τόσο των εκπαιδευτικών όσο και του σχολείου και των παιδιών.